Cum se trăiește Mondialul de baschet în Filipine, azi experiența din altă lume în Fan Zone și la „watch party”! CORESPONDENȚĂ DIN MANILA | EXCLUSIV FOTO & VIDEO

Cum se trăiește Mondialul de baschet în Filipine, azi experiența din altă lume în Fan Zone și la „watch party”! CORESPONDENȚĂ DIN MANILA | EXCLUSIV FOTO & VIDEO
  • Publicat:

Prin Metro Manila și cele trei arene din orașele ei componente, Pasay, Quezon și Bulacan, Filipine e regină între celelalte gazde pentru Mondialul de baschet masculin din aceste zile, Japonia și Indonezia. Unde mai pui că în Mall of Asia Arena Pasay vor fi toate meciurile eliminatorii și finala! FIBA a organizat un Fan Zone special tocmai în această locație, de unde ProSport îți prezintă un reportaj special în exclusivitate! Mergem apoi să trăim meciul gazdelor la un watch party peste oraș, la Araneta Coliseum, sala unde Muhammad Ali boxa cu Joe Frazier în 1975 pentru „Thrilla in Manila”.

Reportaj oferit de Superbet. Fan Zone în al șaselea mall al lumii la Mondialul de baschet

Mall of Asia Arena, despre care am povestit în primul episod al corespondenței disponibil AICI, e o sală prinsă în complexul comercial cu același nume din golful Manilei. Fix pe marginea apei, deschisă spre Marea Chinei de Sud. Mall-ul propriu-zis e al șaselea din lume ca dimensiune, inaugurat în 2006 cu aproape 600.000 de metri pătrați de magazine!

Vineri, în prima zi de turneu a Mondialului, s-a deschis aici și Fan Zone-ul oficial FIBA, chiar în corpul mall-ului, la una din intrările dinspre faleză. De la 13:00 la 22:00, zilnic, peste 1.000 de suporteri se opresc aici, povestește un voluntar FIBA din organizarea turneului.

Departe de amploarea Fan Zone-urilor de la unele turnee mondiale de fotbal, cel din Mall of Asia e însă plin de viață și culoare, croit și funcționând pe entuziasmul, pasiunea pentru baschet și candoarea copleșitoare a filipinezilor.

Organizare de top

După 48 de ani de viață sub americani, perioadă încheiată prin independența din 1946, Filipine nu avea cum să nu iubească baschetul. Iar în Fan Zone simți asta la fiecare pas, din ochii strălucind ai puștilor concentrați să arunce pentru 3 puncte la panourile plasate de sponsorii turneului, până la politețea naturală, derivată din bucurie curată, cu care organizatorii te primesc și te direcționează.

  • 10 lei costă cel mai ieftin produs în Fan Zone, iar cel mai scump ajunge la 150 lei: de la brelocuri, tricouri, șepci, mingi de baschet până la recipiente pentru lichide, ghiozdane și mascota turneului

Fiecare partener al turneului are zona lui dedicată, cu aplicații și interacțiuni speciale. Poți să participi în concursul de aruncat la coș unde precizia îți e testată în regim de viteză pentru a câștiga mingi de baschet, poți să încerci cu mingi minuscule înspre panouri adaptate, pentru tricouri sau umbrele.

Mascota turneului e JIP, robotul Japan-Indonesia-Philippines, colorat și vesel, gata pentru un coș de 3 puncte.

Halo-halo la umbra lui Luka Doncic

Nu e copleșitor prin dimensiuni acest Fan Zone și nici mai mult de câteva sute de oameni nu roiesc dinspre restaurante spre inima baschetului și înapoi, cât parcurgem și noi traseul. Dar îți conferă cumva senzația de turneu mare trăit “pe bune”.

Și da, sunt foarte puțini europeni sau americani, cei mai mulți expați din Manila, nu suporteri ai calificatelor la Mondial veniți special pentru asta. În fond, Filipine nu e tocmai la o aruncătură de băț.

  • 40 lei e prețul celui mai ieftin bilet la meciurile CM de baschet găzduite de Mall of Asia în faza grupelor, cele mai scumpe ajungând la 1.200 lei

Pe un ecran de dimensiuni mari rulează meciurile de Mondial care se joacă pe toate arenele, inclusiv după colț, în Mall of Asia. Suporteri cu halo-halo în mâini, desertul aproape imposibil de explicat și emblematic al filipinezilor (Google, m-ai învins!), urmăresc acum dansul slovenului Luka Doncic, în Slovenia versus Venezuela. E un soi de asistență cu admirație și care pare cunoscătoare, n-ai cum să nu-i crezi pe elevii în maiouri cu Brooklyn Nets care polemizează pe o recuperare ca pentru soarta schimbărilor climatice…

Hai să vedem ce e cu acest watch party!

Nu în Fan Zone se strâng, însă, cei mai mulți din filipinezii care nu au prins bilete la meciuri pentru a urmări Mondialul de baschet. La partidele naționalei gazdă, “Gilas Pilipinas” cum sunt alintați baschetbaliștii primei reprezentative aici, a fost sold-out la fiecare meci până acum. În fond, la partida inaugurală cu Republica Dominicană s-a și setat, vineri, recordul all-time pentru cea mai mare asistență la un meci de baschet FIBA în sală all-time, 38.115 fani!

Nu în Fan Zone, ci în ceea ce noi numim, pe filieră engleză, public viewing, iar filipinezii trăiesc sub titulatura de “watch party”. Tot în mall-uri, un reper al vieții în Manila, dar și în anumite restaurante mari, în spații de joacă sau chiar în cluburi de karaoke. Sunt zeci de puncte de watch party pentru Mondialul de baschet în Manila acestor zile, iar atmosfera lor e una aparte. Mergem împreună să testăm!

Ca la marile meciuri de fotbal din mintea noastră

Araneta Coliseum, sala unde a boxat Muhammad Ali în 1975, e plasată în zona Cubao din Quezon City, oraș în Aria Metropolitană a Manilei. Spre interiorul insulei, comparativ cu Mall of Asia Arena și Fan Zone-ul oficial FIBA.

Aici ne așteaptă, la etajul 4 al Gateway Mall, centru comercial lipit de sală, un watch party. Îl alegem pentru că, la doar câțiva metri, în Araneta Coliseum, joacă în curând Filipine! Contra Angolei! După ce-au pierdut dramatic la debut cu Republica Dominicană, filipinezii inimoși ar fi favoriți contra africanilor.

Sunt cozi uriașe și grupuri de fani localnici prin mall și împrejurimi încă de la prânz, deși partida începe la ora 20:00. O bucurie revărsată peste platouri cu orez și porc adobo, marinat și prăjit, trecând prin kare-kare, tocănița cu vită și burtă de vită în sos de alune.

Bucuria sportului împreună

Un suporter angolez e primit cu căldură, e în cultura acestor oameni să îmbrățișeze aproape totdeauna înainte de a evalua. Nu sunt steaguri, ci doar mii și mii de tricouri albastre și albe, așa cum ne-am obișnuit să vedem în țară numai la meciurile de fotbal cu miză.

“Dacă toată ziua joci baschet și săptămâna viitoare vine Campionatul Mondial la tine acasă, îți dai seama că nu vei uita asta vreodată!”, îmi aruncă un puști care râde non-stop. Nu a prins bilet, merge cu noi spre etajul 4, la watch party. Dar nimic nu-i poate șterge lumina. De nerăbdare, rotește un breloc până când părinții își ies din minți ca taifunul Goring, venit pe-aici în aceste zile. Breloc în formă de minge de baschet, cum altfel…

Felul filipinez de-a trăi cu mândrie riguroasă sportul

Watch party… nu e tocmai un watch party, dacă e să luăm sensul cuvintelor și așteptările din locul în care le adâncisem prin minte. În fond, ca și în Fan Zone-ul de la Mall of Asia, e un spațiu organizat cu ecran uriaș, scaune, boxe și scenă. Te-ai aștepta să urmeze un miting electoral indoor, dacă nu ești puțin familiarizat cu cultura suporterilor filipinezi.

Există o gingășie, o delicatețe în felul lor de-a fi și de a interacționa în general, care se amestecă neașteptat și cu o rigurozitate și o disciplină de sorginte asiatică 100%. Exuberanța, chiar și în sport, e naturală, dar e mereu cumpătată cumva în lumina celor de mai sus. Oamenii privesc, se ridică la imn cu o mândrie care umple arterele mall-ului cu un fluviu de emoție aproape tangibil, apoi revin cuminți pe locurile lor. Atipic, da. Ispititor și curios.

La coșurile favoriților, o explozie scurtă și intensă, un chiot și aplauze, apoi revenirea la ipostaza decentă. Pictați pe față, dar fără să urle. Suporteri, nu ultrași, dacă vreți să ieșim iar din baschet spre stadion…

Înfrângere în ceea ce vom vedea că nu e doar baschet

Cu toată vedeta Jordan Clarkson (Utah Jazz), singurul baschetbalist NBA din lotul Filipine, gazdele pierd nesperat cu Angola. Durerea înfrângerii e mai amplă decât te-aștepți. E un vaiet acut și urmează singurătate compusă din cioburi de priviri ale multor generații în acest watch party travestit, pe etaj de mall.

Îți dai seama că baschetul e mai mult decât un sport în Filipine. Iar când joacă naționala, ziua iese din calendar și își stoarce din soare rutina printre furiile taifunului.

Dar despre toate astea, despre sărbătoarea celor care par cei mai săraci și cei mai fericiți suporteri din istoria lumii, în același timp, vom povesti în curând…

Rămâi pe ProSport pentru corespondențe speciale din Manila pe durata Campionatului Mondial de baschet masculin!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
”Dan Petrescu?”. Gigi Becali a provocat hohote de râs în direct, după ce FCSB a luat titlul
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
Singurele echipe din Superligă care au felicitat-o pe FCSB după ce a devenit campioana României
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE impresionante
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE impresionante
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a…
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu îl ierta
Detalii incredibile din viaţa familiei regale britanice: Regele Charles, considerat „neajutorat” de regretata Regină Elisabeta II. Nici tatăl său nu…
Oţelul se impune în meciul cu Hermannstadt. Moldovenii, pe primul loc în play-out
Oţelul se impune în meciul cu Hermannstadt. Moldovenii, pe primul loc în play-out
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…