Un Giro echilibrat!** Nibali și Wiggins sunt favoriți la „maglia rosa” în Turul Italiei!

Un Giro echilibrat!** Nibali și Wiggins sunt favoriți la
  • Publicat:
  • Actualizat:

Ediția 2013 a Turului Italiei debutează astăzi cu un circuit de 130 de kilometri în jurul orașului Napoli. Este doar o „avancronică” a ceea ce va urma, un parcurs echilibrat, dar dificil, care îi va pune la muncă pe rutieri în cei 3.400 de kilometri pe care îi vor parcurge pe șoselele Italiei.

*La startul acestui Giro iau parte rutieri consacrați precum Bradley Wiggins, Vincenzo Nibali, Michele Scarponi sau Cadel Evans
*Nibali și Wiggins sunt principalii favoriți ai competiției, care măsoară 3.405 kilometri, împărțiți în 21 de etape
*Ediția din acest an a Giro are cinci finaluri în altitudine, pe munți legendari precum Galibier sau Tre Cime di Lavaredo

În ultimii ani, Turul Italiei a fost cea mai dură competiție de trei săptămâni din plutonul profesionist. Dovadă că și rutierii au intenționat să intre grevă și să nu meargă într-o etapă periculoasă, pe Monte Crostis, în 2011. Însă odată cu înlocuirea directorului competiției, Angelo Zomegnan, cu Michele Acquarone, survenită imediat după finalul Giro 2011, cursa și-a pierdut o parte din strălucire. E adevărat, Acquarone a desenat, alături de echipa sa, un parcurs interesant și care va aduce spectacol în ediția din acest an, care debutează azi la Napoli. Dar căruia îi lipsește o notă din dificultatea cu care obișnuise Giro în ultimii ani.


Pentru ediția din acest an a Giro, Wiggins și-a schimbat lookul: a adoptat o tunsoare mai scurtă și și-a ras favoriții

O listă de start impresionantă

În ciuda acestor mici detalii, RCS Sport, organizatorul Turului Italiei, a reușit să strângă la startul ediției din acest an, a 96-a din istoria Giro, un pluton valoros, dacă nu cel mai valoros din istoria competiției. Evident, vârf de lance în spoturile publicitare care au promovat Giro a fost Bradley Wiggins (Sky). Sir Bradley vine pentru a cincea oară în Cizmă, după ce a terminat pe locurile 40, 71, 134 și 140 în celelalte participări. Însă se întâmplă rar ca rutierul care a câștigat Turul Franței în sezonul precedent să treacă și prin Giro, mai ales că Turul Italiei se termină cu doar o lună înaintea startului Le Tour. Și mai ales pentru că Wiggins și-a declarat intenția de a concura cu coechipierul Christopher Froome pentru șefia echipei Sky în marea buclă, deși parcursul din acest an i se potrivește ca o mânușă ciclistului care a terminat pe poziția secundă în sezonul precedent.


Înconjurat de colegii de la Astana, Nibali (drepta) vrea să câștige prima oară în carieră Giro

Nibali sau Wiggins?

De ce a venit însă Wiggins în Giro? În primul rând pentru că parcursul pare mai „moale” decât în Turul Franței. Iar englezul nu este un cățărător prin excelență, ci un rutier care excelează la contratimp, acolo unde a câștigat și titlul olimpic în 2012. Însă înconjurat de o echipă stelară, cu Uran, Henao, Siutsou sau Cataldo, englezul are șanse bune de victorie. Totuși, liderul formației Sky crede că nu este principal favorit la victorie. „Cred că favorit e Nibali. L-am urmărit în Turul Trentino, acolo unde m-a bătut. Este inteligent și e într-o formă bună. Și m-a cunoscut mai bine decât am reușit eu să îl cunosc. Este italian, s-a antrenat pentru asta, iar toată lumea îl va susține. El e favorit clar”, a spus Wiggins. Într-adevăr, Vincenzo Nibali (28 de ani) a ajuns la maturitatea deplină ca sportiv și e favorit să îmbrace tricoul roz la finalul de la Brescia. Câștigător în Turul Spaniei în 2010, „Rechinul” a plecat de la Cannondale, acolo unde împărțea șefia cu Ivan Basso, în acest an și a devenit liderul echipei Astana. La fel ca și Wiggins, Nibali are o echipă menită să-l ajute pe munți, cu nume precum Agnoli, Tiralongo, Kesiakoff sau Zeits. Și, față de Wiggins, a cunoscut victoria în acest an în două curse pe etape disputate în Italia: Tirreno-Adriatico și Turul Trentino. În ultima, Nibali l-a învins chiar pe Wiggins, profitând de problemele mecanice ale englezului.


Organizatorii au gândit traseul special pentru a-i purta pe rutieri prin toată Italia

Sprinterii sunt în focuri în primele etape

În ceea ce privește traseul din acest an al Giro, organizatorii au realizat un echilibru aproape perfect între manșele de plat și cele muntoase. Pentru prima oară în ultimii zece ani, debutul nu mai este un contratimp, ci o manșă de 130 de kilometri, menită să le satisfacă orgoliul sprinterilor. La fel ca și manșele 5 și 7, desenate parcă pentru Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step), cel mai importat sprinter din Giro. Însă între aceste manșe sunt inserate fie un contratimp pe echipe de 17,4 kilometri (Etapa 2), fie o etapă de munte mediu (Etapa 3), cu coborâri tehnice și dealuri abrupte, ba chiar și o manșă cu finalul aproape în cățărare de categoria a doua (Etapa 4).


Nibali și-a demonstrat deja măiestria pe cățărare în Turul Trentino în acest an. Sursă: girodeltrentino.com

Greul începe în etapa a opta

Însă greul începe cu etapa a opta, un contratimp individual de 54,8 kilometri între Gabbice Mare și Saltara. Teoretic, această manșă ar trebui să îi vină ca o mânușă lui Wiggins, dar englezul nu se poate bucura de talentul său nativ la contratimp la un procentaj de sută la sută. O bună parte din parcurs este tehnică, cu multe viraje strânse, iar ultimii trei kilometri sunt într-o cățărare destul de abruptă. Apoi urmează etapele de munte. Cea cu numărul 10, cu final în ascensiune pe Altopiano del Montasio va fi, cu siguranță, prima care va pune probleme cu adevărat rutierilor de clasament general. Cu o rampă medie de 8% și maximă de 12%, cățărarea va afișa primele mutări ale unui rutier precum Nibali, Evans sau Samuel Sanchez, care ar trebui, în teorie, să încerce să recupereze timpul pierdut la contratimp în fața lui Wiggins.


Toți rutierii echipei Sky se vor pune în slujba lui Wiggins. Sursă: girodeltrentino.com

Etape nebune în ultima săptămână

Pentru prima oară în istorie, legendarul Col du Galibier este prezent în Giro. Surprinzător poate, mai ales că se află în imediata apropiere a graniței cu Franța. Însă pentru a se „repara” moral în fața mărețului vârf, organizatorii l-au ales ca final de etapă în manșa cu numărul 15, după doar 150 de kilometri. Practic, o invitație pentru atacanți să dea totul pe un munte care a scris istorie în Le Tour. Iar finalul este la fel de spectaculos! După un contratimp de 20 de kilometri între Mori și Polsa în etapa 18, manșa următoare programează trei cățărări ucigătoare în doar 137 de kilometri. Ajunși în Dolomiți, rutierii trebuie să treacă peste Gavia, Stelvio (cel mai înalt munte din această ediție – 2758 de metri) și Val Martello. Totul cu o zi înainte de o altă etapă epică, cu Giau (9,4% rampă medie pe 14 kilometri) și Tre Cime di Lavaredo în meniu. Finalul, o binemeritată etapă de plat, îi aduce pe rutieri la Brescia, după 3405 kilometri de chin.

Il Giro nu e la fel de ușor de prezis ca Turul Franței. Deja e etapa a doua și noi avem un contratimp pe echipe pe o insulă. E destul de ciudat
Bradley Wiggins, ciclist Sky

Ultimele trei zile vor decide câștigătorul. Cine e mai puternic fizic va câștiga. Am lucrat însă pentru asta și sunt încrezător
Bradley Wiggins, ciclist Sky


La prezentarea rutierilor care vor merge în Giro în acest sezon, Ryder Hesjedal a purtat tricoul roz, câștigat în ediția trecută

Favoriți:

5*: Vincenzo Nibali (Astana) și Bradley Wiggins (Sky): Fără îndoială, cei doi sunt principalii favoriți ai cursei. Atât Nibali, cât și Wiggins știu ce trebuie să facă pentru a câștiga competiția și sunt lideri maturi ai echipelor din care fac parte. Wiggins a dominat anul trecut Turul Franței, dar și-a arătat limitele pe munte, iar pentru a nu pierde timp în fața lui Nibali, trebuie să fie la cel mai înalt nivel în etapele cu final în cățărare. Totuși, în acest sezon, englezul a dezamăgit. A terminat doar pe cinci în Turul Catalunyei și în Turul Trentino și a părut că nu face față celorlalți favoriți. În schimb, Nibali a părut în formă și, pe hârtie, ar trebui să îl învingă pe Wiggins.

4*: Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp): Canadianul a surprins pe toată lumea în sezonul trecut, când favoriții nu s-au ridicat la pretențiile unei competiții puternice ca Giro. Rutierul de la Garmin a progresat, devenind o prezență normală în primele zece locuri ale competițiilor unde participă, dar îi lipsesc atât forța, cât și echipa pentru a se bate de la egal la egal cu Nibali sau Wiggins.

3*: Cadel Evans (BMC), Michele Scarponi (Lampre-Merida): Ajuns la 36 de ani, australianul care a câștigat Turul Franței în 2011 nu mai sperie pe nimeni. Evans a terminat Turul Omanului pe 3 și Turul Trentino pe locul 8, dar nu a convins. În schimb, italianul Scarponi a reluat să alerge pentru Lampre după ce a fost la un pas să fie suspendat pentru ajutorul dat de doctorul Ferrari în pregătire.

2*: Samuel Sanchez (Euskaltel), Robert Gesink (Blanco): Nici Sanchez, nici Gesink nu speră la mai mult de un top cinci înaintea startului de azi de la Napoli, dar ar putea profita de greșelile celorlalți favoriți.


Mark Cavendish va fi rutierul de bătut în Giro 2013 la sprinturile din finalurile de etapă

Rutieri de urmărit în Giro 2013:

Garmin-Sharp: Ryder Hesjedal, Thomas Dekker
AG2R-La Mondiale: Domenico Pozzovivo, Carlos Betancur
Androni Giocattoli: Franco Pellizotti, Emanuele Sella
Astana: Vincenzo Nibali, Valerio Agnoli, Paolo Tiralongo
Bardiani Valvole-CSF Inox: Sacha Modolo, Stefano Pirazzi
Blanco: Robert Gesink, Steven Kruijswijk
BMC: Cadel Evans, Taylor Phinney
Cannondale: Cayetano Sarmiento, Elia Viviani
Colombia: Fabio Duarte, Darwin Atapuma
Euskaltel: Samuel Sanchez, Gorka Verdugo
FDJ: Sandy Casar, Nacer Bouhanni
Katiușa: Luca Paolini
Lampre-Merida: Michele Scarponi, Filippo Pozzato, Jose Serpa
Lotto Belisol: 
Movistar: Juan Jose Cobo, Benat Intxausti
Omega Pharma-Quick Step: Mark Cavendish
Orica-GreenEdge: Matthew Goss, Jens Keukeleire
RadioShack-Leopard: Tiago Machado, Robert Kiserlovski
Sky: Bradley Wiggins, Sergio Henao, Rigoberto Uran
Team Argos-Shimano: John Degenkolb
Team Saxo-Tinkoff: Rafal Majka
Vacansoleil-DCM: Rob Ruijgh
Vini Fantini: Stefano Garzelli, Danilo Di Luca, Mauro Santambrogio

Programul Giro 2013:

 

 

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen