Turul Franţei 2019 | Spectacol în prima etapă montană: învingător neaşteptat, un alt lider surpriză şi primele repere în privinţa marilor favoriţi

11 iul 2019 1670 afişări Ciclism
Turul Franţei 2019 | Spectacol în prima etapă montană: învingător neaşteptat, un alt lider surpriză şi primele repere în privinţa marilor favoriţi
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Dylan Teuns (Bahrain Merida) a câştigat etapa a 6-a a Turului Franţei 2019 la ciclism, prima din actuala ediţie încheiată la mare altitudine. La finalul cursei desfăşurată între Mulhouse şi La Planche des Belles Filles (160,5 km) s-a schimbat şi liderul clasamentului general, noul purtător al tricoului galben fiind un ciclist surpriză, Giulio Ciccone (Trek). Ambii rutieri au făcut parte dintr-o evadare, iar la final s-au şi luptat pentru victoria de etapă.

Caravana ciclistă a ajuns pentru a patra oară La Planche des Belles Filles, după o cursă în care au avut de înfruntat nu mai puţin de şapte căţărări. A fost şi prima etapă montantă din actuala ediţie, una aşezată destul de devreme pe hartă.

După primii kilometri ai cursei, 14 ciclişti au evadat, între aceştia regăsindu-se şi cei doi eroi ai zilei, Dylan Teuns şi Giulio Ciccone, singurii care nu au fost prinşi de pluton pe căţărarea finală. Pe parcurs, evadarea a avut şi peste 8 minute avans. Italianul de la Trek a luat 8 secunde de bonificaţie pe penultima căţărare, timp care avea să conteze decisiv la finalul etapei.

Pe ultimii metri, Teuns a fost mai puternic pe acea rampă de peste 20%, astfel că a obţinut cea mai mare victorie a carierei.

Dincolo de bătălia pentru victorie, multe priviri au fost fixate pe grupul favoriţilor, acolo de unde se aşteptau informaţii preţioase în ceea ce priveşte lupta pentru tricoul galben la final. Movistar a intrat la trenă pe căţărarea finală, cu Valverde vârf de lance pentru Quintana şi Landa. Ultimul a şi atacat cu vreo 3 kilometri înainte de final, fiind primul mare favorit care a ieşit la „bătaie”. Team Ineos a fost însă în faţa plutonului, apoi a venit şi Groupama FDJ pentru Pinot, iar diferenţa dintre Landa şi favoriţi nu a trecut de 25 de secunde, spaniolul fiind prins după ce a venit rândul lui Julian Alaphilippe să declanşeze un atac. Francezul a încercat să-şi păstreze tricoul galben, dar în cele din urmă l-a cedat pentru 6 secunde. Atacul a venit prea târziu, doar în ultimul kilometru.

Dintre marii favoriţi, Geraint Thomas a fost cel mai puternic pe rampa finală, astfel că la sosire a reuşit să le ia 2 secunde lui Pinot, 7 secunde lui Quintana, 9 secunde lui Bernal, Fuglsang, 14 secunde lui Adam Yates. Au fost oameni de general care au pierdut şi mai multe secunde în raport cu Thomas: Nibali – 51 de secunde, Bardet - 1'09".

Clasament Etapa a 6-a

Aşadar, pentru o primă etapă montană, a fost destul suspans. Thomas are şanse bune să se impună şi în acest an Turul Franţei, câştigând o primă bătălie în interiorul echipei cu Bernal, în timp ce Pinot devine, probabil, principala speranţă a Franţei în 2019. Quintana continuă să rămână dator, în timp ce potenţialul lui Fuglsang este încă necunoscut.

Clasament general:

Sursa foto: www.letour.fr

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.