Turul Franţei 2019 | Francezii au prins o zi excepţională pe Tourmalet! Pinot a câştigat o etapă epică, iar Alaphilippe şi-a conservat tricoul galben

20 iul 2019 2191 afişări Ciclism
Turul Franţei 2019 | Francezii au prins o zi excepţională pe Tourmalet! Pinot a câştigat o etapă epică, iar Alaphilippe şi-a conservat tricoul galben

Thibaut Pinot (Groupama - FDJ) a câştigat etapa a 14-a a Turului Franţei 2019 la ciclism, desfăşurată între Tarbes şi Tourmalet (117.5 km). A fost primul final de etapă la peste 2.000 de metri altitudine, iar Julian Alaphilippe, sosit pe locul 2 la doar 6 secunde, pare tot mai capabil să câştige titlul în această ediţie.

Vicenzo Nibali a fost primul om care a atacat în această etapă, în mai puţin de 20 de kilometri s-a format o evadare de 17 oameni, dar plutonul a reacţionat rapid, astfel că diferenţa nu a trecut de 3 minute. Până la urmă, evadarea nu a avut nicio şansă. Încă de pe prima căţărare a zilei, pe Col du Soulor, Romain Bardet şi Adam Yates, doi oameni veniţi pentru clasamentul general, au arătat slăbiciuni, la final ieşind definitiv din lupta pentru ultimele locuri.

Lucrurile importante au avut loc însă pe Tourmalet, o căţărare de categorie specială de peste 17 kilometri. În grupul favoriţilor s-a tras destul de tare, astfel că, rând pe rând, mai mulţi oameni de clasament general s-au „curăţat”: Quintana, Porte, D, Martin, Aru, Mollema, Valverde. Pe ultimii kilometri a mai rămas un grup de 12 rutieri, inclusiv tricoul galben Julian Alaphilippe, care a surprins din nou asistenţa cu rezistenţa lui de ”fier” inclusiv la mare altitudine.

Lansat de Gaudu, Thibaut Pinot a dat atacul decisiv în ultimul kilometru şi a sprintat spre victorie. Surprinzător, Geraint Thomas nu a avut reacţie şi fost lăsat în urmă de alţi şase ciclişti.

Pinot şi-a luat până la urmă revanşa după etapa în care a pierdut timp din cauza vântului şi şi-a trecut în cont a treia victorie în Turul Franţei, după Porrentruy 2012 şi L’Alpe d’Huez 2015. Julian Alaphilippe a avut resurse pentru a-i lua urma şi a sosit al doilea, la 6 secunde întârziere, la fel ca şi Steven Kruijswijk. Egan Bernal a fost al 5-lea la 8 secunde, în timp ce marele favorit Geraint Thomas a terminat pe locul 8, la 36 de secunde întârziere.

De la o etapă la alta, Julian Alaphilippe devine marele favorit la câştigarea Turului Franţei. Gazdele nu au mai triumfat în Marea Buclă de 33 de ani, de la Bernard Hinault. Diferenţa între Alaphilippe şi Thomas s-a mărit la peste 2 minute.

Clasamentul general după etapa a 14-a

Etapa a 15-a programată duminică, ultima în Pirinei, se încheie tot în căţărare.

Foto: letour.ro

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.