Se cațără spre Turul Franței!** Andrei Nechita ar putea fi primul român care ia startul în Marea Buclă după 76 de ani

Redactor:
Bitescu Wili
Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
Se cațără spre Turul Franței!** Andrei Nechita ar putea fi primul român care ia startul în Marea Buclă după 76 de ani

Andrei Nechita, ciclistul care ne va reprezenta în vară la Jocurile Olimpice în proba de fond pe șosea, are șansa de a deveni, în viitorul apropiat, primul român care ia startul în Marea Buclă, competiție unde n-am mai participat de 76 de ani.

Andrei Nechita (23 ani) este primul ciclist român care participă la Jocurile Olimpice de vară, în proba de șosea, după o pauză de 32 de ani. Prezența la ultimul Campionat Mondial, alături de spuma ciclismului mondial, dar și câștigarea Turului României în 2011, l-au ajutat să‑și îndeplinească un prim vis, participarea la Londra. Marea provocare a rutierului român rămâne însă o prezență în Turul Franței. Un pariu cu șanse mari de câștig peste doi-trei ani.
Ciclismul românesc este una din ramurile sportive care a trăit după Revoluție mai mult din amintiri. Turul României a fost singura competiție care a supraviețuit peste ani și care încearcă să reînvie tradiția unei discipline care atrage în fața televizoarelor zeci de mii, poate chiar sute de mii de fani când Turul Franței ori Turul Italiei sunt în plină desfășurare.

Turul României a fost rampa de lansare și pentru Andrei Nechita în 2011, chiar dacă privind la o scară generală întrecerea ciclistă aproape că nici nu contează pe plan mondial. Ulterior, rutierul a devenit campion național în ambele probe de șosea (fond și contratimp individual) și a bifat prima prezență la un Campionat Mondial Elite, acolo unde se adună, de fapt, și crema mondială.

Școlit și călit în exil

Ar fi fals însă să credem că ciclismul românesc începe să producă din nou campioni. Urmând alte exemple din sportul românesc, Andrei Nechita este un rutier școlit și călit în afara granițelor țării, fiind un produs sută la sută al italienilor. El este stabilit de aproximativ zece ani, la Treviso, lângă Veneția, unde, de altfel, a și început să practice ciclismul. „Tata a rămas fără serviciu în România și a ajuns în Italia. După patru ani m-am dus și eu cu mama. La scurt timp, tata, amator de cicloturism, m-a înscris la un club. Eram pasionat, dar dacă aș fi rămas în România nu cred că m-aș fi apucat de acest sport. Nici nu știam că se practică ciclismul la noi. În țară nu e simplu să faci ciclism, nu există posibilitatea să te antrenezi, să ai curse astfel încât să te ridici la un nivel cât de cât bun”, ne povestește Andrei Nechita.

Ciclismul, imediat după fotbal în Italia

Dacă în România tot ce înseamnă ciclism se reduce la statut de amatori, în schimb, în Italia, sportul s-a transformat într-o industrie. „Ciclismul a intrat între primele sporturi ca valoare în Italia. Este poate cel mai important după fotbal”, susține rutierul român, angajat în momentul de față la o echipă semiprofesionistă, unde are un salariu fix, dar și bonusuri, în funcție de rezultatele obținute. Principalul obiectiv vizat de Andrei Nechita este obținerea unui loc într-o echipă profesionistă, aspect care i-ar deschide porțile către cele mai importante competiții ale lumii, inclusiv către Turul Italiei sau Turul Franței, cursa supremă din ciclismul mondial. „Nu e chiar simplu să prinzi un contract. Înainte, trebuie să confirmi în cursele mai mici, să le termini, să te observe un procurator, să te propună la echipele profesioniste. Și nici când ai ajuns acolo nu e sigur că poți să participi în marile curse”, spune Andrei Nechita.

„Îmi plac cățărările, dar nu cele foarte lungi”

Profilul unui ciclist este foarte important pentru o echipă profesionistă în momentul în care își propune să facă angajări. Românul preferă cățărările, aspect care ar putea să conteze decisiv în favoarea lui în viitorul apropiat. „Îmi plac cursele cu cățărări multe, dar să nu fie chiar foarte lungi”, punctează Nechita. În momentul în care îi cerem să ne spună ciclistul preferat, românul este ferm: Alexander Vinokourov (Kazakhstan). Are și o explicație: „Îmi place ca și profil de ciclist, sunt cam pe stilul lui”.

„Peste 3-4 ani ar fi posibilă o participare în Turul Franței”

O participare în Turul Franței s-a transformat într-un deziderat pentru Andrei Nechita. Așa cum orice fotbalist își dorește să joace în Champions League, ori un tenismen să ajungă pe tabloul principal al unui Turneu de Grand Slam, țelul românului este să facă parte din aceeași caravană cu frații Schleck, Contador și alți mari specialiști pe două roți pe crestele Munților Alpi ori în Pirinei. Este totuși un obiectiv realizabil? Vine întrebarea noastră plină de pesimism, având în vedere întreaga istorie românească din Turul Franței: o singură participare, în 1936, cu patru cicliști! „Peste 3-4 ani totul e posibil, inclusiv o prezență în Turul Franței. Până acolo mai am mult de tras, important este să particip la cât mai multe curse și să încerc să mă remarc”, se impulsionează Nechita, dornic să devină primul român în Turul Franței după pauză de 76 ani până azi!

Văzut în Top 50 la Londra

Până la o prezență în Marea Buclă, Andrei Nechita este conștient că mai are de parcurs multe etape. Una, foarte importantă, ar fi Jocurile Olimpice de la Londra, din această vară. „Este o plăcere pentru mine să îmi măsor forțele cu cei mai buni cicliști din lume. În același timp, este o altă ocazie de a arăta ce pot. Știu că nu pot emite încă pretenții la un rezultat de excepție, dar voi încerca să mă pun în evidență în vreun fel, poate printr-o evadare, de ce nu. Din ce am observat va fi o cursă de plat și probabil se va termina la sprint”, și-a prezentat obiectivul pentru Londra, Andrei Nechita. Vasile Selejean, secretarul general al FR de Ciclism este convins însă că românul va intra în Top 50: „Are o dorință mare de afirmare și cred că va veni mult mai bine decât la Mondialele de anul trecut. Atunci a fost întârziat de o căzătură în pluton, altfel clasarea lui ar fi fost și mai bună. La Jocurile Olimpice poate termina în primii 50”. Un rezultat ce s-ar transforma într-o trambulină spre o echipă profesionistă, primul pas către marele vis, Turul Franței.

1936 este anul în care România a fost reprezentată pentru prima și ultima dată în Turul Franței. La start am avut nu unul, ci patru cicliști: George Hapciuc, Virgiliu Marmocea, Nicolae Țapu și Constatin Tudose

32 de ani au trecut de la ultima participare la JO a unui ciclist român în proba de fond pe șosea

Nu știe dacă vine în Turul României în 2012

Andrei Nechita, deținătorul titlului în Turul României, s-ar putea să absenteze în acest an de la start. În aceeași perioadă va fi programată o competiție mult mai importantă, Turul Italiei U27. „Încă nu știu dacă voi fi prezent la Turul României. Aș prefera un Tur al Italiei, unde sunt mai multe șanse să fiu remarcat. Această cursă va fi urmărită de mai mulți procuratori și manageri de echipe profesioniste. Poate fi o șansă în plus pentru mine să fac încă un pas spre marea performanță”, a explicat Nechita.

„În România riști să fii claxonat la fiecare pas”

Andrei Nechita se pregătește pentru Jocurile Olimpice în Italia. În România i-ar fi fost aproape imposibil să facă antrenamente.

„Am toate condițiile de pregătire aici, trasee, cățărări mai lungi, mai scurte. În România, mi-ar fi fost imposibil să fac un cantonament. În primul rând, la orice pas exista riscul să fiu claxonat”, susține rutierul român. Un antrenament al lui Nechita ajunge și până la 5-6 ore pe zi, iar distanțele pe care le parcurge diferă de la o zi la alta. „Media pe zi ar fi cam de 90-100 kilometri, dar o dată pe săptămână merg și 170-180 de kilometri. În apropierea JO, voi trece însă și de 200 de kilometri”, ne povestește Andrei Nechita. În zona Veneției, românul se antrenează alături de mai mulți rutieri importanți, Alessandro Ballan sau Franco Pellizotti, doi italieni cu CV-uri însemnate, fiind printre partenerii lui de șosea.

5.000 de euro este suma estimativă a unei biciclete pe care o folosește în cursele la care participă

Născut în Bârlad, dar trăiește de aproximativ zece ani în Treviso (Italia)
Legitimat la Fausto Coppi Gazzela & Generali Ballan (Italia)
Campion național al României în 2010 (fond) și 2011 (fond și contratimp)
A câștigat Turul României în 2011
Locul 5 într-o etapă din Turul Braziliei (2011)
Locul 134 la Campionatul Mondial (2011, Copenhaga)
Ciclistul preferat: Alexander Vinokourov (Kazakhstan)
A fost coechipier cu Peter Sagan, unul dintre cei mai promițători rutieri din lume

Roată la roată cu Cavendish!

Andrei a luat deja pulsul unei caravane adevărate, la Mondialele din Copenhaga (2011)

Andrei Nechita a luat un prim contact cu vedetele ciclismului mondial la Mondialul din 2011, desfășurat la Copenhaga. Într-o cursă câștigată de cel mai bun sprinter din lume, Mark Cavendish, românul a terminat pe locul 134.

La prima vedere, rezultatul lui Nechita nu pare impresionant, însă analizând la rece faptul că în România nu există ciclism profesionist, dar și ce nume s-au clasat în urma lui la Mondiale, lucrurile se schimbă radical. Luis Leon Sanchez, Tony Martin, Thor Hushovd sunt doar câteva nume „grele” din ciclismul mondial care participă cu regularitate în marile tururi și care au terminat după Nechita. Mai mult, Frank Schleck, cu podium în Turul Franței, nu a terminat proba. „La început nu a fost simplu, chiar din primii kilometri s-a rulat foarte tare. Dar pe parcurs m-am obișnuit cu ritmul. Am fost impresionat de câtă lume era la sosire”, ne-a povestit Nechita.

Cum a fost să rulezi roată la roată cu Cavendish? „Am fost foarte atent să nu deranjez pe nimeni, să nu provoc vreo căzătură în pluton. Până la urmă, eram alături de ce mai mari cicliști ai lumii și nu puteam să risc să accidentez pe cineva”, a fost răspunsul lui Nechita.

87 de curse a bifat Andrei Nechita în 2011, majoritatea fiind concursuri de o zi. A participat însă și la patru curse pe etape, în Turul României, Turul Braziliei și două competiții în Italia

„Andrei Nechita este un sportiv tenace, dar care a avut și multe ghinioane până în prezent”, Vasile Selejean secretar general al FR de Ciclism

„Suspendarea lui Contador este exagerată”

Andrei Nechita a comentat și ultimul mare scandal produs în lumea ciclismului, suspenadrea pe doi ani a spaniolului Alberto Contador. „Mi s-a părut exagerată decizia. Substanța care i-a fost găsită a fost într-o cantitate foarte redusă și nu l-a ajutat cu nimic să câștige Turul Franței. În orice caz, a fost încă o lovitură primită de ciclism”, a afirmat Nechita.

 
Iulia Albu a umilit-o în ultimul hal pe Adelina Pestriţu! I-a reproşat lui Vârciu, în faţa tuturor
Iulia Albu a umilit-o în ultimul hal pe Adelina Pestriţu! I-a reproşat lui Vârciu, în faţa tuturor
Novak Djokovici, exclus de la turneele majore: Anunţul francezilor îl interzice şi la French Open
Novak Djokovici, exclus de la turneele majore: Anunţul francezilor îl interzice şi la French Open
Cât de utile sunt antiviralele pentru tratarea infecţiilor cu coronavirus
Cât de utile sunt antiviralele pentru tratarea infecţiilor cu coronavirus
După Mbappe și Haaland, încă un star a fost refuzat de Barca! Putea fi adus cu 18 milioane, iar acum se cer 80 pentru el
După Mbappe și Haaland, încă un star a fost refuzat de Barca! Putea fi adus cu 18 milioane, iar acum…
E CUTREMUR! Anamaria Prodan a publicat imaginile necenzurate
E CUTREMUR! Anamaria Prodan a publicat imaginile necenzurate
Filmul complet al accidentului în care Raisa a fost ucisă de mașina de poliție! Se vede clar!
Filmul complet al accidentului în care Raisa a fost ucisă de mașina de poliție! Se vede clar!
Loredana Groza s-a pozat cum nu a mai făcut-o până acum. Cum arată la 51 de ani
Loredana Groza s-a pozat cum nu a mai făcut-o până acum. Cum arată la 51 de ani
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Lidl: Două dispozitive, pentru birou și acasă, disponibile în această săptămână
Lidl: Două dispozitive, pentru birou și acasă, disponibile în această săptămână
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și cum a reacționat Gina după ce a afla
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și cum a reacționat Gina după…
Bill Gates a dat marea lovitură! Câți bani a făcut în timpul pandemiei. Toată lumea a rămas fără cuvinte
Bill Gates a dat marea lovitură! Câți bani a făcut în timpul pandemiei. Toată lumea a rămas fără cuvinte
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Veşti bune pentru milioane de salariaţi din România. Metoda legală prin care puteţi câştiga mai mulţi bani din salariu
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Cum scazi febra de la COVID natural. Remedii pe care să le aplici acasă
Unde se grăbea polițistul care a lovit-o mortal pe Raisa, pe o trecere de pietoni din București. Lucian Bode a adus clarificări
Unde se grăbea polițistul care a lovit-o mortal pe Raisa, pe o trecere de pietoni din București. Lucian Bode a…
Un adolescent vorbea online cu o tânără. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu „SMURD-ul” la ușă
Un adolescent vorbea online cu o tânără. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu „SMURD-ul” la ușă
Prinţul Harry solicită protecţia poliţiei pentru a se putea întoarce în Marea Britanie
Prinţul Harry solicită protecţia poliţiei pentru a se putea întoarce în Marea Britanie
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac amor cu tine chiar acum!”
BANCUL ZILEI – Pofte vinovate în miez de noapte: “Dragă, așa aș vrea să fac amor cu tine chiar acum!”
Metoda „cabana”, ultima găselniţă a ţeparilor „de meserie”. Cum acţionează infractorii
Metoda „cabana”, ultima găselniţă a ţeparilor „de meserie”. Cum acţionează infractorii
ANAF scoate tunurile grele: Verificări masive pentru cine a obţinut venituri din aceste surse. Ce trebuie să ştie milioane de români pentru a nu plăti amenzi usturătoare
ANAF scoate tunurile grele: Verificări masive pentru cine a obţinut venituri din aceste surse. Ce trebuie să ştie milioane de…
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani: „Nu le-am dat niciun ban!”
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani: „Nu le-am dat niciun ban!”
Anamaria Prodan, o nouă replică dură pentru Laurențiu Reghecampf și amanta sa. Ce a spus despre Corina Caciuc: ”Spălată e ca nouă”
Anamaria Prodan, o nouă replică dură pentru Laurențiu Reghecampf și amanta sa. Ce a spus despre Corina Caciuc: ”Spălată e…
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Au lăsat acasă finețea! Vedetele și-au scos mâncarea din pungi și au înfulecat pe stradă
Nimeni nu se aștepta ca aceasta să fie cea mai IEFTINĂ Dacia în 2022
Nimeni nu se aștepta ca aceasta să fie cea mai IEFTINĂ Dacia în 2022
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la 66 de ani!
FOTO. Maria Dragomiroiu, imagini de senzație la plajă! Cum arată în costum de baie, la 66 de ani!
FOTO. Transformarea spectaculoasă a Minodorei! Cum arată în costum de baie, după ce a slăbit 40 de kilograme
FOTO. Transformarea spectaculoasă a Minodorei! Cum arată în costum de baie, după ce a slăbit 40 de kilograme