Proiect incredibil care schimbă ciclismul!** Se dorește înființarea Ligii Campionilor!

Proiect incredibil care schimbă ciclismul!** Se dorește înființarea Ligii Campionilor!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sezonul 2012 a fost unul extrem de controversat pentru ciclismul mondial, mai ales prin prisma scandalului de dopaj în care a fost implicat Lance Armstrong. Deși s-a retras din sport, dezvăluirile privind practicile de dopaj ale texanului, relatate chiar de foștii săi colegi, care merg și acum în pluton, au zguduit lumea sportului cu pedale. Însă sportul trebuie să meargă înainte. Iar pentru a asigura viitorul și stabilitatea ciclismului, un om de afaceri ceh, Zdenek Bakala, a propus înființarea unei „Ligi a Campionilor”, în care să ia parte 18 echipe, urmând ca această competiție să cuprindă cele mai puternice competiții din calendar, precum Turul Flandrei, Paris-Roubaix, Liege-Bastogne-Liege, dar și cele trei Mari Tururi, al Italiei, al Franței și al Spaniei.

Un sistem viciat care trebuie schimbat

În acest moment, cea mai importantă competiție din ciclismul profesionist este UCI World Tour, care se desfășoară sub patronajul Uniunii Cicliste Internaționalei și cuprinde 11 competiții pe etape, 14 curse de o zi plus cele trei mari tururi. La fiecare dintre aceste curse sunt invitate din oficiu cele 18 echipe participante, iar organizatorii au dreptul de a acorda alte wild-carduri, în funcție de propriile preferințe. Însă actualul sistem are probleme. Cea mai importantă? La sfârșitul fiecărui an, în funcție de performanțe, se întocmește un clasament al echipelor. Iar în ultimele formații sunt pasibile de retrogradare, locul lor urmând a fi luat de formații din divizia Continentală, eșalonul secund al plutonului profesionist. Astfel, echipele care au avut un sezon mai prost sunt nevoite să caute cicliști cu rezultate bune în cursele mai slab cotate. Însă chiar și așa, sponsorii pot să se retragă, considerând că riscul financiar este mult prea mare pentru a obține rezultatele dorite.

HTC-Highroad, cea mai importantă victimă

Cel mai cunoscut caz al unei echipe care a rămas fără sponsor, deși a avut rezultate foarte bune este cel al formației Highroad. Moștenitoarea legendarei Deutsche Telekom, echipa condusă de managerul Bob Stapleton s-a desființat la finele lui 2011, deși a reușit peste 500 de victorii între 2007 și 2011 și avea în lot cicliști precum Mark Cavendish, Tony Martin, John Degenkolb sau Tejay van Garderen. Însă nu numai echipa americană a avut astfel de probleme, ci numeroși manageri au fost nevoiți să caute mult timp sponsori. Astfel, cel mai vechi sponsor din pluton este loteria belgiană, Lotto, care sprijină echipa de 26 de ani, în timp ce Rabobank, al doilea cel mai vechi sponsor, de 17 ani în ciclism, și-a încheiat parteneriatul cu formația olandeză din cauza dopajului. Totuși, banca olandeză va continua să ofere bani echipei, însă nu va mai apărea pe tricouri ca sponsor.

De ce se dorește înființarea Ligii Campionilor în ciclism

Iar de aici și până la propunerea pentru crearea unei competiții puternice, menite să ofere stabilitate financiară echipelor participante nu a fost decât un pas. Omul care stă în spatele acestui proiect este un om de afaceri ceh, Zdenek Bakala, care are o avere de 1,9 miliarde de dolari, conform publicației „Forbes”. Bakala (51 de ani) investește în ciclism de un singur an și este una dintre persoanele care a ajutat echipa Omega Pharma-Quick Step să supraviețuiască după ce a fost răvășită de probleme financiare. „Acest sport are un potențial uriaș. Însă are nevoie de câteva schimbări, care trebuie făcute imediat. În opinia mea, există trei axe asupra cărora trebuie să ne concentrăm: o politică anti-doping transparentă, stabilitatea financiară a echipelor implicate și o competiție bine organizată, care să genereze încasări mari”, a spus Bakala într-o conferință de presă.

Legislație mai dură anti-doping…

Probabil cea mai mare problemă pe care o are ciclismul în acest moment este dopajul. Sportul cu pedale a fost lovit în ultimii 15 ani de numeroase scandaluri de dopaj, rutieri reprezentativi fiind depistați pozitiv sau recunoscând că s-au dopat. Iar afacerea Armstrong a fost bomboana pe colivă. Fostul ciclist american și-a pierdut toate cele șapte Tururi ale Franței câștigate între 1999 și 2005 după ce Agenția Americană Anti-Doping a realizat un dosar de o mie de pagini, care conținea dovezi irefutabile privind vinovăția texanului. Iar cele mai importante acuze au venit chiar din partea foștilor săi colegi, care s-au dopat cot la cot cu Armstrong. Mulți dintre ei sunt încă activi în pluton și au devenit printre cei mai aprigi luptători împotriva acestui flagel. „E nevoie de o legislație mai dură împotriva dopajului. Nu mai e nevoie de procese care să dureze mai mulți ani, cum a fost în cazul Contador”, a spus Bakala. Totuși, cehul nu a menționat cine va realiza controalele anti-doping sau dacă noua competiție va fi ajutată de Agenția Mondială Anti-Doping . O primă problemă importantă care trebuie rezolvată urgent pentru Liga Campionilor, mai ales că ciclismul și-a pierdut din popularitate și din sponsori după scandalurile nesfârșite de dopaj.

…și stabilitate financiară

În aceeași conferință de presă, Bakala a anunțat că va pune la bătaie 20 de milioane de euro într-un fond care ar putea fi accesat de toate echipele în noul proiect. Iar pentru a asigura stabilitatea sportului, cehul a propus o perioadă de licențiere mai mare pentru echipe, nu de doar maximul trei ani, ca în actuala formulă. Practic, proiectul Ligii Campionilor ar transforma echipele în francize, care s-ar autofinanța din sumele primite din vânzarea drepturilor TV și a participării în cele mai importante curse din calendar. „Multe dintre echipe trăiesc artificial, de la sezon la sezon. E dificil atât pentru manageri, cât și pentru rutieri, să nu știe, cu siguranță, ce vor face în viitorul sezon. Avem nevoie ca în ciclism să știm exact de unde vin banii și să reușim să stabilizăm financiar echipele”, a continuat miliardarul ceh. Totuși, structura actualului World Tour ar putea fi păstrată, planul de reformare al ciclismului conținând tot 18 echipe în prima divizie.

Câteva mari probleme pentru noua Ligă

Pe lângă problema dopajului, noul plan mai are câteva fisuri de rezolvat până când va fi pus în aplicare. Până în acest moment, Bakala nu a discutat cu niciunul dintre organizatorii celor mai trei tururi din calendar. Practic, în tentativa sa, cehul nu a luat în calcul cele mai importante competiții din plutonul profesionist, care oferă cele mai mari premii și spectacol garantat. RCS Sport (organizatorul Turului Italiei) și ASO (organizatorul Turului Franței și al Vueltei) nu au privit cu ochi buni nici înființarea World Tour de către UCI și ar putea bloca acest nou proiect. Însă Bakala e încrezător și promite că nu va comite aceleași greșeli pe care le-a comis Uniunea Ciclistă Internațională, promițându-le organizatorilor că au numai de câștigat de pe urma acestei noi competiții.

UCI ar fi de acord

Prin vocea președintelui Pat McQuaid, Uniunea Ciclistă Internațională și-a anunțat interesul pentru acest proiect. Însă McQuaid a reiterat faptul că orice schimbare în calendar sau în sistemul World Tour va fi realizată doar cu acordul UCI. „Am purtat discuții cu domnul Bakala, în care am înțeles poziția dânsului și ne bucurăm că există oameni cărora le pasă de ciclism. Vom analiza aceste propuneri și vom oferi un răspuns. Aceste discuții vor avea însă un impact puternic asupra viitorului ciclismului. Orice s-ar întâmpla, UCI dorește ca sportul să crească”, a spus McQuaid.

Câștigătorii UCI World Tour

2005 – Danilo di Luca (Liquigas) – 229p

2006 – Alejandro Valverde (Caisse d”Epargne) – 285p

2007 – Cadel Evans (Predictor – Lotto) – 247p

2008 – Alejandro Valverde (Caisse d”Epargne) – 123p

2009 – Alberto Contador (Astana) – 527p

2010 – Joaquim Rodridguez (Katiușa) – 561p

2011 – Philippe Gilbert (Omega Pharma – Lotto) – 718p

2012 – Joaquim Rodriguez (Katiușa) – 692p

*Între 2005 și 2008, competiția s-a numit UCI Pro Tour

** Di Luca, Valverde și Contador au fost suspendați pentru dopaj în carieră

 

18 echipe fac parte în acest moment din UCI World Tour. Acestea sunt: AG2R – La Mondiale, Astana, BMC, Euskaltel-Euskadi, Garmin – Sharp, Orica – GreenEdge, Katiușa, Lampre – Merida, Cannondale, Movistar, Omega Pharma – Quick Step, Rabobank, RadioShack, Sky, Argos – Shimano, Saxo Bank – Tinkoff Bank, FDJ și Lotto – Belisol. Ultimele patru se bat, alături de Europcar, din liga secundă, pentru trei locuri de World Tour în viitorul sezon

 

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total! „Mă cântăresc în fiecare zi”
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total! „Mă cântăresc în fiecare zi”
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
CUTREMUR în România, chiar în ziua DE FLORII. Ce magnitudine a avut seismul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare