Om sărac, om bogat! Povestea impresionantă a lui Nairo Quintana, revelația Turului Franței din 2013

Om sărac, om bogat! Povestea impresionantă a lui Nairo Quintana, revelația Turului Franței din 2013
  • Publicat:
  • Actualizat:

Nairo Quintana este revelația acestui Tur al Franței, după ce a terminat pe locul 2 și a câștigat clasamentul celui mai bun cățărător. Columbianul de 23 de ani a avut însă o viață dificilă, provenind dintr-o familie extrem de săracă.


Quintana a fost cel mai premiat rutier la ceremonia de aseară de la Paris. Foto: EPA

*Columbianul a început ciclismul la echipa locală din departamentul Boyaca, formație care îi poartă acum numele
*Pentru a participa în concursuri, Quintana își plătea taxa de participare la finalul competiției, din banii câștigați la evenimentul propriu-zis
*Doar din premiile finale de la ediția centenară a Turului, Nairo a câștigat circa 250.000 de euro

O dată la câțiva ani, plutonul profesionist e „zguduit” din temelii de un rutier cu panache care apare de nicăieri. Indiferent că este vorba de un sprinter, un baroudeur sau un cățărător, respectivul ciclist reușește să surprindă prin performanțe remarcabile și să ofere speranțe pentru viitorul sportului cu pedale. În Turul Franței a fost cazul unui tânăr Thomas Voeckler în 2004, lui Mark Cavendish în 2008 și a lui Nairo Quintana în ediția centenară a Turului Franței, încheiată ieri. Columbianul de doar 23 de ani a reușit performanțe incredibile la prima participare în Le Tour! Locul 2 la finalul cursei, la patru minute și 20 de secunde de Chris Froome plus câștigarea tricoului alb cu buline roșii (cel mai bun cățărător), respectiv cel al tricoului alb (cel mai bun tânăr). Performanțele sunt cu atât mai memorabile, cu cât columbianul nici măcar nu pornise ca lider al echipei Movistar, fiind domestique pentru Alejandro Valverde la startul Turului Franței.


Quintana a fost printre singurii rutieri care s-au putut ține de Chris Froome în această ediție a Turului Franței. Foto: AFP

Statură de cățărător

Însă cum a ajuns Quintana de la un necunoscut columbian la star al ciclismului? Aventura micuțului Nairo (1,66m, 57kg) a început în 2010, când s-a transferat de la echipa locală, Boyaca es para Vivirla, la Cafe de Colombia-Colombia es Pasion, o formație înființată tocmai pentru a renaște spritul ciclismului columbian, purtat în trecut pe marile ascensiuni ale Turului Italiei, Turului Franței sau Turului Spaniei de Luis Herrera, Hernan Buenahora, Felix Cardenas sau Mauricio Soler. Imediat după transfer, Quintana a câștigat Tour d”Avenir, competiție considerată Turul Franței pentru rutieri Under 23. Asta în ciuda faptului că, după propriile mărturii, „echipa a fost șicanată încontinuu, noi am fost înjurați, iar unul dintre coechipierii mei a fost aruncat în șanț”. În 2012, Eusebio Unzue, directorul echipei Movistar, a observat potențialul lui Quintana și l-a transferat, oferindu-i primul contract adevărat. Mutare care a adus rezultatele scontate încă după câteva luni, micuțul cățărător reușind să câștige Turul Murciei, Turul Emiliei și Route du Sud, plus o etapă în Criteriul Dauphine încă din 2012.


„Mic la stat, mare la sfat”. Quintana are o alură perfectă pentru cățărători. Foto: EPA

Mergea 32 de kilometri zilnic către școală

Să revenim, însă, pentru câteva momente în trecut. Quintana, la fel ca mulți alți rutieri din Columbia, s-a născut într-o familie săracă, din comuna La Concepcion, din departamentul Boyaca. Un departament muntos, în care altitudinile nu scad sub 2.000 de metri și care a dat ciclismului și alți rutieri excelenți, precum Felix Cardenas (câștigător de etapă în Vuelta și Le Tour), Mauricio Soler (tricou alb cu buline roșii în Le Tour 2008) sau Fabio Parra (locul 3 în Le Tour 1988). Cum și-a început, însă, Nairo cariera de ciclist? Din cauza faptului că familia sa nu avea bani de bilete de autobuz, Quintana mergea zilnic 32 kilometri dus-întors până la școală. Drumul era greu, periculos, iar Nairo venea de multe ori extenuat acasă. Asta până când tatăl său a făcut economii timp de câteva luni și a reușit să îi cumpere o bicicletă de 30 de dolari. Având în vedere că terenul era muntos, Quintana și-a făcut primele antrenamente la altitudine încă de când avea 10-11 ani! Povestește chiar rutierul de la Movistar: „Locuiam în satul Combita, care se află la 1.700 de metri altitudine. Însă casa în care stăteam cu familia mea era la 3.000 de metri. Pentru că mergeam în alt sat la școală, trebuia să merg zilnic peste această ascensiune. Era o cățărare de 16 kilometri, cu o rampă medie de 8%. Și am urcat acest munte în fiecare zi timp de trei ani, de când aveam 15 ani până când am împlinit 18 ani”.


Părinții lui Quintana au urmărit alături de tot satul performanțele copilului lor. Foto: eltiempo.com

Vindea fructe în timpul liber

Vremea a trecut, însă familia Quintana nu a dus-o mai bine. Nairo continua să își ajute tatăl la vândutul fructelor și al legumelor. Însă încet, încet, el începea să viseze la o carieră în ciclism. „Cățărarea pe care o urcam spre școală era un loc bun de antrenament pentru mulți amatori. Așa că am mers într-o zi cu ei. Au încercat să mă desprindă, erau mai experimentați. Dar de fiecare dată când au încercat, nu au reușit. Asta m-a făcut să fiu mai puternic”, a spus Quintana pentru „CyclingNews”. Astfel că atunci când Nairo și-a dorit să concureze în competiții organizate în Columbia, tatăl său a inventat un mod inteligent de a-i lăsa pe organizatori să își înscrie fiul în competiții. Pentru că fiecare concurs necesita o taxă de participare, tatăl lui Nairo le-a spus că tânărul ciclist își va plăti taxa din premiul câștigat. Și a mers de fiecare dată! Astfel că în 2009, Quintana, care cochetase și cu un stagiu în Armata columbiană, a devenit ciclist profesionist pentru echipa Boyaca es para Vivirla, formație care reprezenta departamentul unde se născuse ciclistul columbian.


Quintana e al patrulea columbian care câștigă tricoul de cel mai bun cățărător în Turul Franței după Luis Herrera (1985, 1987), Santi Botero (2000) și Mauricio Soler (2008).    FOTO: AFP

A explodat încă din 2009

Imediat, Quintana a explodat! A terminat pe 7 în Subida a Urkiola, o cursă care se termină pe cel mai abrupt deal din Țara Bascilor. Imediat, valoarea sa a fost remarcată de șefii federației columbiene, care l-au îndrumat către Café de Colombia-Colombia es Pasión, formație bazată în Europa, dar formată din rutieri columbieni. Aici, Nairo a câștigat Tour d”Avenir în 2010 și clasamentul cățărătorilor în Turul Cataluniei în 2011. Rezultate care au atras atenția celor de la Movistar, care l-au înregimentat din 2012. „Mă simt foarte bine la Movistar, toată lumea se poartă foarte frumos cu mine. Am avut și noroc că m-am integrat repede și am câștigat curse, astfel că presiunea a fost mult mai mică”, recunoaște Quintana. Într-adevăr, la primul sezon cu Movistar, Nairo s-a impus în curse importante și a câștigat chiar și o etapă cu final în ascensiune pe Joux Plane în Criteriul Dauphine, dejucând strategia echipei Sky. De aici, până la locul 36 în Vuelta nu a fost decât un pas, Quintana fiind și aici domestique pentru Alejandro Valverde.


Quintana a fost onorat să stea pe podiumul de la Paris alături de Froome și de Purito Rodriguez. FOTO: AFP

A câștigat 250.000 de euro doar din premiile de la final

Dar Nairo nu a uitat niciodată de unde a plecat! Deși locuiește în Europa, alături de rivalii Sergio Henao și Rigoberto Uran (ambii de la Sky) fiindu-i imposibil să ajungă în Columbia, Quintana nu a uitat niciodată de unde a plecat. La 23 de ani, el a oferit o sponsorizare de câteva zeci de mii de euro echipei care l-a lansat, numită acum Boyaca-Nairo Quintana. „Sper ca acești bani să ajute alți cicliști tineri columbieni să ajungă în Europa”, a spus ciclistul de la Movistar. Care a încasat 200.000 de euro pentru locul secund, 25.000 de euro pentru tricoul alb cu buline roșii și 20.000 de euro pentru tricoul alb. Însă banii, care i-au lipsit până acum, trec pe plan secund. Nairo a zâmbit cu adevărat poate pentru prima oară pe podiumul de la Paris de duminică seară. Iar părinții săi, alături de întreg satul Combita, l-au urmărit cu atenție și cu lacrimi în ochi. Micuțul Nairo e acum un star!


Cariera lui Quintana nu a fost una ușoară, rutierul columbian suferind căzături puternice chiar și în Europa. Foto: EPA

A fost lovit de taxi în 2008

Viața lui Quintana nu a fost, neapărat, una ușoară. Pe lângă cei 32 de kilometri pe care îi făcea zilnic către școală, Nairo a mai avut câteva obstacole în viață. Când era copil, Quintana a suferit de o răceală puternică, pe care membrii familiei sale au considerat-o ” tentado de difunto”, adică o boală mortală, transmisă la copii de la o persoană recent decedată. Dus la vraci de mama sa, Nairo s-a făcut bine în cele din urmă. Însă la 18 ani, un alt accident i-a pus cariera în pericol. Un șofer de taxi neatent l-a lovit pe Quintana, care a intrat în comă. După cinci zile, columbianul și-a revenit și s-a refăcut complet.

PALMARES NAIRO QUINTANA
Turul Franței: locul 2 la general (2013), o etapă câștigată (2013), tricoul alb și tricoul alb cu buline roșii (2013)
Turul Spaniei: locul 36 la general (2012), o victorie de etapă (2012)
Tour de l’Avenir: locul 1 (2010), două victorii de etapă (2010)
Turul Murciei: locul 1 (2012)
Route du Sud: locul 1 (2012)
Turul Emiliei: locul 1 (2012)
Criteriul Dauphine: o victorie de etapă (2012)
Turul Cataluniei: locul 4 (2013), o victorie de etapă (2013), cel mai bun cățărător (2012)
Turul Țării Bascilor: locul 1 (2013), o victorie de etapă (2013), locul 1 în clasamentul pe puncte (2013)
 

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele