„Mă aștept să fiu atacat peste tot!”. Froome intră în Alpi cu un avans uriaș și doar Quintana ar putea să îi dea emoții la tricoul galben. Ce se va întâmpla în ultimele 4 etape de munte din Le Tour

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Hărțuire! Acesta este probabil cel mai potrivit cuvânt pentru a sintetiza chinul pe care Chris Froome îl va suporta în următoarele patru zile în Turul Franței. Britanicul va fi atacat de rivali, în special de perechea lui Movistar – Quintana și Valverde -, dar până în acest moment nu a arătat niciun semn de slăbiciune. Va ceda în Alpi?

Marea Buclă din 2015 avea toate ingredientele pentru a deveni unul dintre cele mai palpitante Mari Tururi din istorie. „4 magnifici” care atacau cu șanse tricoul galben (Froome, Quintana, Contador și Nibali) și o serie de alți rutieri care visau și ei la un loc în top 5 la capătul celor trei săptămâni de cursă: Valverde, Tejay Van Garderen, Pinot, Bardet sau „Purito” Rodriguez constituiau rețeta de gală pentru o competiție istorică. Prima săptămână însă a fost decisivă pentru a stabili cine nu este în cărți pentru clasamentul general, bordura din etapa a doua, mini Paris-Roubaix-ul și contratimpul pe echipe arătând cât de vulnerabil e fiecare dintre oamenii importanți din pluton. Mulți erau de părere că prima treime a cursei va scoate din calcule pe unii dintre protagoniști, dar toți considerau că Turul nu se va câștiga acolo. Și, totuși, Froome a îmbrăcat de atunci tricoul de lider la general și în acest moment dă senzația că doar o minune sau un accident îl pot deposeda de el. Cu o echipă Sky alături extrem de puternică, în care strălucește Geraint Thomas și în care Richie Porte dă senzația că, dacă ar avea mână liberă, ar fi la același nivel cu Nibali sau Contador, englezul are toate șansele să își treacă în CV al doilea Tur al Franței din carieră, după cel din 2013.

Dar cu siguranță urmăritorii săi nu îl vor scuti de emoții. Cele două mari dezamăgiri de până acum, Nibali și Contador, au demonstrat în ultimele runde că se simt mai bine și vor ieși la atac. Diferența față de Froome e mare, mai ales pentru „Rechin”, astfel că britanicul va fi mult mai atent la ce vor face cei doi rutieri de la Movistar, Valverde și Quintana. Columbianul a fost singurul care a arătat până acum că este la un nivel cât de cât apropiat de ciclistul de la Sky, iar în Alpi va ieși la atac, locul doi nemulțumindu-l sub nicio formă. Cu o ediție în care contratimpul individual nu a avut o importanță prea mare, Nairo ar putea să nu mai vadă în viitorul apropiat un Le Tour atât de muntos.

Mă aștept să fiu atacat peste tot. Pe plat, pe coborâre, pe cățărări. Dar sunt încrezător că am alături de mine o echipă puternică, care mă va proteja astfel încât să ajung în galben la Paris. Vom încerca să controlăm toate etapele de munte, chiar dacă va fi foarte greu„, a dezvăluit britanicul cu origini în Kenya, după etapa de luni, când Nibali a câștigat aproximativ 30 de secunde în raport cu primii clasați, după ce a atacat pe coborâre.

Dincolo de bătălia între rutierii din fruntea clasamentului general, etapele din Alpi ne vor aduce în prim plan și o altă bătălie extrem de interesantă: pentru tricoul de cel mai bun cățărător. Și aici Froome este principalul favorit, dar faptul că „Purito” Rodriguez, Pierre Rolland, Thibaut Pinot și Romain Bardet sunt foarte departe în clasament le va oferi acestora mult mai multă libertate și spațiu de mișcare. Chiar dacă nu vor reuși să ducă la capăt evadările, aceștia vor ieși la atac, iar pe parcursul etapelor pot „culege” destule puncte. În special Pinot și Bardet vor căuta să strălucească, mai ales că forma dinainte de Turul Franței îi indica printre favoriții la un TOP 5. Mai mult, ei nu au uitat cum au ratat victoria în etapa în care Cummings a apărut de nicăieri, cu un kilometru înainte de final, și vor vrea cât mai rapid să își ia revanșa și să dea uitării acea rundă blestemată.

  • Izolarea lui Froome de colegii lui este cheia pentru ca un rutier ca Nairo Quintana să revină în calcule pentru tricoul galben. Chiar și așa este foarte greu, britanicul având până în acest moment răspuns pentru orice atac important al adversarilor.

Clasamentul general, după două treimi din cursă

 

Etapa 17: Digne-les-Bains – Pra Loup, 161km

Prima bătălie din Alpi se anunță epică, iar Froome, Nibali sau Tejay au un avantaj important în această etapă. Asta pentru că în Criteriul Dauphine a figurat anul acesta exact această rundă, astfel că ei cunosc mult mai bine traseul față de Contador sau Quintana, de exemplu, care nu au luat startul la celebra cursă pregătitoare pentru Le Tour. În urmă cu aproximativ o lună, câștigător a fost Bardet, care a coborât senzațional de pe Col d’Allos, punând mai bine de un minut între el și pluton. Va fi una dintre ultimele cărți pe care Nibali le poate juca în cazul în care vrea să salveze această ediție cu o victorie de etapă.

Altfel, de notat și faptul că scoaterea cățărării de pe Galibier din program înseamnă și reconfigurarea premiului Henri Desgrange (Cima Coppi în varianta franțuzească). Galibier era cel mai înalt punct al ediției din acest an al Marii Bucle (2645 metri), astfel că respectivul premiu va fi acordat la trecerea peste Col d’Allos  (2250 metri), în etapa etapa aceasta.

Favoriți

***** Nibali

**** Froome, Romain Bardet

*** Contador, Nairo Quintana, Alejandro Valverde, „Purito” Rodriguez, Tejay van Garderen, Gesink

** Thibaut Pinot, Pierre Roland, Warren Barguil, Rafal Majka, Richie Porte, Jakob Fuglsang, Andrew Talansky, Ryder Hesjedal, Julian Arredondo, De Gendt, Christophe Riblon, Vuillermoz

* Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Daniel Martin, Rigoberto Uran , Roman Kreuziger,  Michal Kwiatkowski, Simon Yates, Adam Yates, Louis Meintjes, Laurens Ten Dam, Bakelants, Steven Kruiswijk, Barguil

 

Etapa 18:  Gap – Saint-Jean-de-Maurienne, 186.5km

Cu 7 cățărări în meniu, etapa a 18-a va avea o importanță aparte pentru stabilirea câștigătorului tricoului alb cu buline roșii. Quintana pare ușor favorit dintre rutierii de general, columbianul putând să atace de departe, de pe Col du Glandon. Interesant de văzut dacă Sky va reuși să răspundă eventualului atac al sud-americanului sau Froome va trebui să ia totul pe cont propriu.

Altfel, cei care și-au făcut un țel din a obține distincția de cel mai bun cățărător din Le Tour trebuie să își fi bifat această etapă în program. Evadarea e favorită, dar totul va depinde de cât de susținută va fi trena în pluton.

Favoriți

***** Pierre Rolland
 
**** Ryder Hesjedal, Froome, Nairo Quintana

*** Contador, Gesink, Alejandro Valverde, „Purito” Rodriguez, Tejay van Garderen

** Romain Bardet, Thibaut Pinot, Warren Barguil, Rafal Majka, Richie Porte, Jakob Fuglsang, Andrew Talansky, Ryder Hesjedal, Julian Arredondo, De Gendt, Christophe Riblon, Vuillermoz

* Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Daniel Martin, Rigoberto Uran , Roman Kreuziger,  Michal Kwiatkowski, Simon Yates, Adam Yates, Louis Meintjes, Laurens Ten Dam, Bakelants, Steven Kruiswijk, Barguil

 
Etapa 19: Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire-Les Sybelles, 138km

În 2011, organizatorii din Turul Franței au inovat și au introdus o etapă extrem de scurtă între Mondane Valfrejus și Alpe d”Huez. Rezultatul? Rutierii de general nu s-au temut să se atace încă de la startul rundei, asigurând un spectacol fantastic.
 
De atunci, și Giro și Vuelta au preluat modelul, aproape de fiecare dată cei mai buni cățărători dintre oamenii de general asumându-și riscuri devreme. O astfel de etapă ne așteaptă și acum, astfel că de la start se va rula extrem de agresiv, atacanții neavând prea mari șanse.
 
Plutonul va exploda încă de pe Col de la Croix de Fer (22,4 kilometri, cu o pantă medie de 6,9%), la baza ultimei cățărări urmând a rămâne probabil un grup de maximum 10 rutieri, cei mai puternici. Este o etapă în care se pot crea ecarturi importante, iar ca structură i se potrivește cel mai bine lui Froome. Pinot și cățărătorii francezi așteaptă și ei nerăbdători această rundă și ar putea ataca de departe, fără a fi marcați extrem de strâns. Și Quintana e nevoit să atace devreme, însă el va avea parte de o cu totul altă libertate. Poate mai indicat pentru Movistar ar fi să îl pună pe Valverde să îl hărțuiască pe Froome, pentru ca apoi Nairo să încerce să reducă pe cât posibil din ecartul de la general.

Favoriți

***** Froome

**** Quintana, Thibaut Pinot

*** Contador, Nibali, „Purito” Rodriguez, Romain Bardet, Tejay van Garderen, Gesink

** Pierre Roland, Rui Costa, Warren Barguil, Alejandro Valverde, Rafal Majka, Richie Porte, Jakob Fuglsang, Andrew Talansky, Ryder Hesjedal, Julian Arredondo, De Gendt, Riblon, Vuillermoz

* Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Daniel Martin, Rigoberto Uran , Roman Kreuziger,  Michal Kwiatkowski, Simon Yates, Adam Yates, Louis Meintjes, Laurens Ten Dam, Bakelants, Steven Kruiswijk

Etapa 20: Modane Valfrejus – Alpe d”Huez, 110.5km

Din cauza unor alunecări de teren care au avut loc la sfârșitul lui aprilie, în apropiere de tunelul Chambon, spre Galibier, cățărarea nu este practicabilă. Organizatorii au sperat până în ultimul moment că autoritățile vor face toate eforturile pentru ca etapa să se desfășoare în condiții normale, însă acest lucru nu a fost posibil. Ultimele informații au relevat faptul că șoseaua ar putea fi curățată în întregime până la finalul lui iulie, dar traficul rutier ar fi fost total dat peste cap, iar fanii ar fi întâmpinat mari probleme să asiste de pe margine. În aceste condiții, boardul TDF a decis să schimbe profilul etapei, dar să păstreze cumva aceleași caracteristici ale cățărărilor, dar și distanța rundei.
S-a ajuns astfel la un compromis care nu e menit să taie prea mult din spectacol: Galibier a fost înlocuită cu o altă cățărare monstruoasă – Col de la Croix de Fer, în lungime de 29 de kilometri, și cu o pantă medie de 5,2% -. Startul etapei și finișul – pe legendarele 21 de viraje de pe Alpe d’Huez – rămân neschimbate, însă din schemă a sărit o altă cățărare extrem de grea, Col du Telegraphe.
De menționat faptul că, după noile coordonate, Col de la Croix de Fer își va face prezența pentru a doua oară în actuala ediție, după ce în etapa a 19-a plutonul va trebui de asemenea să o parcurgă. Doar că rutierii vor aborda cățărarea din partea opusă, astfel că nu vor beneficia de informațiile „culese” cu o zi mai devreme.

Va fi, probabil, o bătălie a oamenilor de general, toți încercând să facă în această rundă ultima mutare, astfel încât să își asigure un loc cât mai bun în clasament. Ideal ar fi ca soarta Turului să nu fie jucată încă și să asistăm la lupta decisivă în celebrele viraje în ac de păr de pe Alpe d’Huez, dar probabil va fi imposibil de remontat ecartul pe care Froome îl va avea de contracandidați.

Așa arăta inițial etapa a 20-a din Turul Franței

Favoriți

***** Quintana, Froome

**** Contador, Nibali

*** Thibaut Pinot, „Purito” Rodriguez, Tejay van Garderen, Romain Bardet, Gesink, Alejandro Valverde, Gesink

** Pierre Roland, Warren Barguil, Rafal Majka, Richie Porte, Jakob Fuglsang, Andrew Talansky, Ryder Hesjedal, Julian Arredondo, De Gendt, Riblon, Vuillermoz

* Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Daniel Martin, Rigoberto Uran , Roman Kreuziger,  Michal Kwiatkowski, Simon Yates, Adam Yates, Louis Meintjes, Laurens Ten Dam, Bakelants, Steven Kruiswijk

 

După trei săptămâni de cursă epuizantă, puțini cicliști vor mai putea să mențină un tempo ridicat pe Alpe d’Huez. Aici se poate câștiga Turul și toți iubitorii sportului pe două roți își doresc asta

Știri despre
Pe aceeași temă
Atenție, români! Este obligatoriu până miercuri 25 mai. Cei vizați mai au doar câteva ore la dispoziție
Atenție, români! Este obligatoriu până miercuri 25 mai. Cei vizați mai au doar câteva ore la dispoziție
Cum au explicat
groparii din Prahova dansul pe manele alături de scheletul unei femei moarte de
16 ani
Cum au explicat groparii din Prahova dansul pe manele alături de scheletul unei femei moarte de 16 ani
Mesaj pentru Putin de la un vechi aliat: Să-şi controleze soldaţii, este prietenul meu, dar eu nu ucid copii şi bătrâni
Mesaj pentru Putin de la un vechi aliat: Să-şi controleze soldaţii, este prietenul meu, dar eu nu ucid copii şi…
Kylian Mbappe, la momentul dezvăluirilor. De ce a refuzat Real Madrid, ce le transmite spaniolilor și ce „funcție” va avea la PSG
Kylian Mbappe, la momentul dezvăluirilor. De ce a refuzat Real Madrid, ce le transmite spaniolilor și ce „funcție” va avea…
Ce s-a întâmplat în închisoare cu cel mai temut interlop. A ajuns la spital!
Ce s-a întâmplat în închisoare cu cel mai temut interlop. A ajuns la spital!
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
Un SEMNAL misterios dintr-un sistem stelar, DOVADA că nu suntem SINGURI în Univers?
Anda Adam a făcut show pentru adulţi! A fost prinsă cu mâna în chiloţei, în timp ce...
Anda Adam a făcut show pentru adulţi! A fost prinsă cu mâna în chiloţei, în timp ce...
Informație de ultimă oră despre ZELENSKI! Anunțul venit chiar acum. Este cutremur total
Informație de ultimă oră despre ZELENSKI! Anunțul venit chiar acum. Este cutremur total
Rușii ne atacă! E oficial: E timpul să vă distrugem!
Rușii ne atacă! E oficial: E timpul să vă distrugem!
Catrinel Menghia, superbă în costum de baie. Cum arată la 36 de ani, după ce a născut
Catrinel Menghia, superbă în costum de baie. Cum arată la 36 de ani, după ce a născut
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut virginitatea în fața telespectatorilor
Momente incredibile la tv: Și-a pierdut virginitatea în fața telespectatorilor
Novak Djokovic, nemulţumit de decizia oficialilor englezi: „Interzicerea ruşilor de la Wimbledon este o greşeală”
Novak Djokovic, nemulţumit de decizia oficialilor englezi: „Interzicerea ruşilor de la Wimbledon este o greşeală”
BANCUL ZILEI – Panică la benzinărie: “Ce-ai făcut nenorocitule, o să înfunzi pușcăria! Știi cât costa litrul de benzină?”
BANCUL ZILEI – Panică la benzinărie: “Ce-ai făcut nenorocitule, o să înfunzi pușcăria! Știi cât costa litrul de benzină?”
Biriş: Un club de pe Litoral, care vinde şampanie cu roaba, plăteşte 50.000 lei impozit pe an. Tot atât plătesc şi eu pentru secretara mea
Biriş: Un club de pe Litoral, care vinde şampanie cu roaba, plăteşte 50.000 lei impozit pe an. Tot atât plătesc…
Descoperire tulburătoare făcută în poșetă de o tânără după o seară în oraș
Descoperire tulburătoare făcută în poșetă de o tânără după o seară în oraș
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Un VOLVO XC90, ”MAȘINIA ÎN CARE NU A MURIT NIMENI”, se vinde la un preț imbatabil
Un VOLVO XC90, ”MAȘINIA ÎN CARE NU A MURIT NIMENI”, se vinde la un preț imbatabil
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!
FOTO. Tania Budi, apariție de senzație în costum de baie, la 54 de ani!
×