LIVE BLOG Turul Franței, etapa 8 | Victorie epică pentru Blel Kadri pe Gerardmer. Francezul va fi noul purtător al tricoului alb cu buline roșii. Contador nu a putut să îl rupă pe Nibali, i-a luat doar trei secunde

LIVE BLOG Turul Franței, etapa 8 | Victorie epică pentru Blel Kadri pe Gerardmer. Francezul va fi noul purtător al tricoului alb cu buline roșii. Contador nu a putut să îl rupă pe Nibali, i-a luat doar trei secunde
  • Publicat:
  • Actualizat:

Se anunță spectacol total în etapa a 8-a a Turului Franței, ce se va desfășura între Toblaine și Gerardmer (161 kilometri). Favorită la victorie este evadarea, dar fără îndoială că favoriții se vor ataca, cel mai probabil Alberto Contador urmând a avea prim planul


18:37 CLASAMENT GENERAL


18:35 Contador i-a luat 3 secunde lui Nibali, 7 secunde lui Porte și 19 secunde lui Valverde. Insuficient, Contador are nevoie de mult mai mult timp câștigat în munți, e la 2 minute și 34 de secunde în spate la general.


18:31 Contador l-a rupt, în final, pe Nibali, în ultimii 100 de metri, dar nu i-a luat mai mult de două secunde. Italianul rămâne confortabil lider la general, dar clasamentul va suferi modificări: Valverde, Mollema, van den Broeck sau van Garderen au fost distanțați.


18:30 Kadri a câștigat, însă în pluton, Contador și Nibali rup ceilalți favoriți, după ce spaniolul a atacat. Singurul care a reușit să rămână în plasa ibericului e liderul clasamentului general.


18:26 Imagine superbă, Kadri a fost felicitat de Julien Jurdie, directorul său sportiv. Francezul a câștigat, iar în pluton încep ostilitățile, se înăsprește ritmul!


18:24 Ieri, Andrew Talansky a căzut după un sprint cu Simon Gerrans. De data aceasta însă, americanul a alunecat din cauza asfaltului umed și s-a oprit într-o rulotă! Mari, mari probleme pentru tânărul american.


18:20 AG2R-La Mondiale se îndreaptă către a 14-a victorie din acest sezon. Un sezon excelent pentru francezi, care au câștigat 5 curse în 2012 și 9 în 2012. Kadri areșanse uriașe în acest moment.


18:16 Trena puternică impusă de Tinkoff-Saxo îi rupe pe Fuglsang și Kangert, ceea ce înseamnă că Nibali a rămas singur în pluton. Italianul nu arată însă că ar avea vreo problemă.


18:12 Kadri trece primul peste Col de Grosse Pierre, cățărare de categoria a doua și își consolidează avansul în clasamentul tricoului alb cu buline roșii: are 15 puncte în acest moment. Avansul său în fața lui Chavanel e de 1 minut și jumătate, practic are cursă câștigată.


18:08 Trena plutonului s-a mai îmbunat, iar Kadri are 4 minute și 14 secunde avans, cu 11,7 kilometri rămași de disputat. Francezul e pe pantele lui Col de Grosse Pierre și are aproape cursă câștigată! Ce mutare ar reuși rutierul de 26 de ani, care are un minut și jumătate avans în fața lui Chavanel!


17:58 Kadri trece primul peste prima cățărare a zilei și, probabil, va purta tricoul alb cu buline roșii. Are peste jumătate de minut în fața lui Chavanel, iar plutonul rămâne la patru minute și jumătate.


17:51 Blel Kadri l-a părăsit pe Sylvain Chavanel, iar rutierul de la AG2R-La Mondiale va trece, cu siguranță, primul peste prima cățărare de azi. În aceste condiții, Kadri va fi noul tricou alb cu buline roșii.


17:45 Vremea proastă de la Gerardmer, ploaia puternică și fulgerele, au obligat ASO să retragă elicopterele din zonă. Nu vom avea imagini din aer pe finalul etapei.


17:42 Echipele care nu au rutieri în evadare, precum Garmin-Sharp sau Movistar încep să tragă foarte tare în frunte. E deja prea târziu, oare? Rutierii din față mai au avans de 5 minute și 50 de secunde, cu 25 de kilometri înainte de final! În frunte, Chavanel a atacat, fiind urmat de Blel Kadri.


17:27 Movistar și Belkin vin în fruntea plutonului și încep să tragă puternic, spre nemulțumirea rutierilor de la Astana, care cer micșorarea ritmului. Avansul evadaților a scăzut la 9 minute și 26 de secunde, cu 20 de kilometri înainte de prima cățărare, Col de la Croix de Moinats, o ascensiune de categoria a doua, de 7,6 kilometri, pantă medie 6%.


17:10 Amenințările de furtună pentru această etapă se concretizează: fugarii, care au 11 minute în față, au nimerit fix în mijlocul unei ploi puternice.


16:58 Potrivit antrenorului personal al lui Vincenzo Nibali, Paolo Slongo, pe coborârea de ieri, spre Nancy, „Rechinul” a atins o viteză de 102 km/h. Impresionant, nu?


16:49 Vorbeam mai devreme despre Denis Menșov, care terminase pe locul 2 în Tour de l’Avenir în 2001, pe Gerardmer. Ei bine, rusul a fost depistat în nereguli cu pașaportul biologic și a fost suspendat timp de 2 ani de UCI. Menșov se retrăsese anul trecut din ciclism, din cauza unor accidentări la genunchi.


16:42 Cerul este variabil prin locurile prin care trece plutonul, însă finalul va fi unul umed, o dovedește și poza postată de echipa Katiușa pe contul oficial de Twitter.


16:30 E deja aproape clar că evadarea va reuși, avansul crescând din nou, spre 10 minute. Cine e cel mai bun cățărător dintre cei 5? Teoretic, Simon Yates, însă lipsa de experiență a englezului de la Orica-GreenEdge l-ar putea costa. Și Chavanel ar putea ataca înainte de ultima ascensiune, fiind cel mai experimentat rutier.


16:15 Ritmul e atât de încet în pluton, încât rutierul american Alex Howes, de la echipa Garmin-Sharp, a avut timp să se schimbe.


16:06 Căzătura de azi l-a forțat pe Bart de Clercq, rutierul de la Lotto-Belisol, să abandoneze. E al 17-lea abandon în această primă săptămână de Le Tour.


16:02 Cursa s-a liniștit total. Mai sunt circa 95 de kilometri, iar avansul continuă să crească, a atins aproape 7 minute și 30 de secunde. E aproape sigur că evadarea va câștiga, avantajul e deja prea mare, trena echipei Astana fiind una slabă.


15:41 Aflat la primul sezon ca profesionist, Simon Yates are câteva rezultate foarte bune. Rutierul de 22 de ani se află și în evadare și are o șansă bună la victorie, mai ales că a declarat că nu simte deloc oboseala primelor șapte etape. Plutonul se află deja la 5 minute și jumătate în spatele evadării.


15:35 Până la urmă, Chavanel și Terpstra și-au dat seama că este benefic să conlucreze cu ceilalți trei rutieri, iar fugarii au acum 4 minute avans.


15:28 Joncțiunea nu s-a făcut încă în față, Chavanel și Terpstra păstrând 20 de secunde în fața trio-ului Yates-Kadri-Petit. Francezul de la AG2R-La Mondiale este cel mai interesat de această etapă, putând să preia tricoul alb cu buline roșii, fiind la un singur punct în spatele liderului Cyril Lemoine (Cofidis).


15:23 În sfârșit, plutonul s-a liniștit și a lăsat evadarea să se distanțeze. Cinci rutieri sunt în față, cei patru menționați anterior, plus Adrian Petit (Cofidis), cu un avantaj de 1 minut și 18 secunde.


15:16 Prinde contur prima evadare serioasă a zilei. În frunte au plecat Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step), câștigătorul Paris-Roubaix din acest an, și Sylvain Chavanel (IAM Cycling). Un grup format din Simon Yates (Orica-GreenEdge) și Blel Kadri (AG2R-La Mondiale) se află intercalat între cei doi rutieri și pluton.


15:07 Sprinterul german Paul Voss, de la Team NetApp-Endura, a suferit o căzătură teribilă ieri, fracturându-și nasul și un deget. „Respect pentru Paul Voss, e tare ca piatra”, a scris colegul său, Sam Bennett, care nu se află în Tur.


15:03 Ce înseamnă o victorie de etapă pentru o echipă? Videoclipul de mai jos, filmat în mașina formației Omega Pharma-Quick Step, arată bucuria directorului sportiv Davide Bramati, după ce Matteo Trentin s-a impus ieri în fața lui Peter Sagan.


14:56 Așa cum era de așteptat, după primii 15 kilometri nu există nicio evadare. Se merge foarte repede în pluton, ceea ce înseamnă că rutierii care doresc să plece în frunte trebuie să depună un efort mare.


14:48 Startul fictiv al etapei a fost deja dat, iar vremea ploioasă pune probleme rutierilor: Bart de Clercq (Lotto-Belisol), un rutier care ar fi putut să emită pretenții la un top 10 azi, a căzut și se resimte.


14:30 Tradiția spune că învingătorul etapei va semna a doua zi profilul etapei următoare.Onoarea i-a revenit azi lui Matteo Trentin (Omega Pharma-Quick Step), cel care l-a învins cu câțiva milimetri pe Peter Sagan, în finalul de la Nancy.


14:20 Soția patronului echipei Tinkoff-Saxo, Oleg Tinkov, îl așteaptă pe magnatul rus la ușa autocarului formației, alături de câinele său. O metodă destul de ciudată, având în vedere faptul că averea rusului e cifrată la 4,3 miliarde de dolari.


14:08 De multe ori v-ați întrebat, probabil, câte bidoane folosesc cicliștii unei echipe la o competiție de trei săptămâni, precum Turul Franței. Răspunsul vine de la echipa Movistar, care a anunțat pe Twitter că rutierii consumă aproximativ 3.500 de bidoane de apă și băuturi energizante de-a lungul celor trei săptămâni de competiție.


13:50 Finalul de azi de la Gerardmer a fost folosit de două ori în Tour de l’Avenir, o competiție care lansează tineri rutieri în plutonul profesionist. În 2001, Baden Cooke l-a învins pe Denis Menșov, ambii rutieri fiind retrași. În 2009, câștigător a fost Romain Sicard, actualmente la Europcar, care l-a învins pe Tejay van Garderen, liderul lui BMC. Peter Stetina, un alt rutier de la BMC din acest Tur, a venit pe locul 7, în timp ce Tony Gallopin (Lotto-Belisol) a venit atunci pe poziția a 12-a.


13:42 Chris Froome a confirmat, pe Twitter, motivul abandonului din această ediție a Turului Franței. Un RMN pe care l-a suferit britanicul a relevat că Froome a suferit fracturi la încheietura stângă și la mâna dreaptă.


13:30 Fiind o nouă etapă scurtă, de 161 de kilometri, manșa va începe la ora 14:40, ora României. Se așteaptă un debut nebun de etapă, unul foarte rapid, având în vedere că foarte mulți rutieri vor dori să fie în evadare pentru a spera la victoria de etapă.


13:00 Finalul de la Gerardmer este unul dificil, dar va fi și mai greu pentru rutieri, având în vedere condițiile meteorologice: se anunță furtună, 15 grade, iar carosabilul este deja umed. Probleme și pe coborârile celorlalte ascensiuni?


12:50 Columbianul Carlos Betancur, câștigătorul Paris-Nisa din acest an, va părăsi echipa AG2R-La Mondiale din 2015. Betancur, locul 5 în Giro 2013, nu s-a înțeles cu managementul echipei franceze și își va căuta o nouă formație, anunță ziarul „L’Equipe”.


12:30 O altă speranță a ciclismului, Mathias Frank (IAM Cycling), a fost obligat să părăsească Turul Franței, în urma căzăturii din ultimul kilometru de ieri. Frank și-a fracturat femurul și a fost transportat deja la Geneva, unde va suferi o operație.


12:25 Thibaut Pinot, una dintre marile speranțe ale ciclismului francez, pare destul de motivat. El spune că dacă va câștiga luni, de ziua Franței, în Vosgi, atunci se va retrage din ciclism. La doar 24 de ani. Destul de încurajator, nu? 🙂


12:13 Finalul de azi de pe Gerardmer e unul extrem de dificil. Cățărarea de la Gerardmer are doar 1,8 kilometri, însă panta medie e de 10,3%, având pante maxime și de 13%.


12:05 Urmează trei zile în Munții Vosgi, care nu au pante atât de importante ca în Alpi sau Pirinei, dar pot pune probleme favoriților în clasamentul general. Prima etapă, cea de azi, cu final la Gerardmer, are trei cățărări în ultimii 25 de kilometri, două de categoria a doua și una de categoria a treia.



Pentru prima oară în Turul Franței din 2014, rutierii de general vor avea aproape sigur un cuvânt greu de spus, chiar dacă lupta dintre ei nu se va da neapărat pentru victoria de etapă. Într-o rundă care i s-ar potrivi mănușă lui Gilbert – din păcate pentru spectacol, rutierul BMC nu este prezent în Le Tour -, Alberto Contador se vede nevoit să micșoreze ecartul de peste 2 minute și jumătate existent în raport cu liderul cursei, Vincenzo Nibali, și, ca atare, va ataca.

Cum primii 130 de kilometri ai rundei vor fi complet plați, evadarea care se va forma are șanse mari de reușită, niciuna dintre echipe neavând vreun interes să îi țină pe atacanții zilei în „lesă”. Rămâne de văzut cum vor ști aceștia să gestioneze ultima parte a traseului – una extrem de grea, cu trei cățărări -, în condițiile în care cicliștii de general vor da drumul la „artificii”.

Scenariul 1 – câștigă un rutier de general

Cele trei cățărări din final – toate scurte, dar extrem de abrupte (ultima se întinde pe 1,8 kilometri și are o pantă medie de 10%) – îi avantajează pe rutierii cu explozie, astfel că marele favorit ar fi, în teorie, Purito Rodriguez. Totuși, ibericul nu e refăcut 100% după căzătura din Giro, astfel că e posibil să își salveze energia și să adune kilometri în picioare pentru ultima săptămână a cursei, când țintește măcar o victorie de etapă. În aceste condiții, Valverde, un alt ciclist care dezvoltă o viteză deosebită pe cățărări abrupte va avea un cuvânt greu de spus, ca și Contador, Slagter sau Kwiatkowski.

Scenariul 2 – câștigă evadarea

Mulți dintre rutierii puternici, care se descurcă bine pe munte, dar care au pierdut timp în prima săptămână, vor căuta victoria de etapă. Astfel, să ne așteptăm la o evadare numeroasă și puternică, în stare să își mențină avansul până la final. Dacă această variantă va sta în picioare, trebuie să avem în vedere cicliști ca Voeckler, Bakelands, Gerrans, Albasini, Kadri, Reichenbach, De Marchi, Brice Feillu sau Riblon.

***** Valverde

**** Contador, Albasini

***Slagter, Purito Rodriguez, Mollema, Kwiatkowski, Voeckler, Gerrans, Bakelands

** Nicolas Roche, Rui Costa, Kadri, Reichenbach, De Marchi, Feillu, Riblon

*  Gallopin, Sagan, Nibali, Talansky, Pinot, Bardet, Acevedo

Joker: Leopold Konig

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar putea fi transferat la Viena 😲
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar putea fi transferat la Viena…
Imediat după Bayern – Real Madrid, antrenorul a spus ”DA”! Contract până în 2027
Imediat după Bayern – Real Madrid, antrenorul a spus ”DA”! Contract până în 2027
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se întâmple cu el
De ce a murit fiul luptătorului Francis Ngannou? Micuțul avea doar 1 an și 3 luni
De ce a murit fiul luptătorului Francis Ngannou? Micuțul avea doar 1 an și 3 luni
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat
Medicul Tudor Ciuhodaru, veşti de ultimă oră despre Florin Piersic: Prognosticul la un astfel de pacient este rezervat
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână:
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă, cum s-a făcut!"
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat cărţile pe faţă. Dezvăluiri fără precedent
Ce a putut spune Ioana despre căsnicia cu Ilie Năstase. A cedat şi a dat cărţile pe faţă. Dezvăluiri fără…
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
NOILE NORME pentru posesorii de autovehicule. S-A ANUNȚAT clar de când devin obligatorii
NOILE NORME pentru posesorii de autovehicule. S-A ANUNȚAT clar de când devin obligatorii
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri