LIVE BLOG Turul Franței, etapa 12 | Sagan, la al patrulea loc doi de etapă în acest Le Tour. Alexander Kristoff câștigă la Saint-Etienne

LIVE BLOG Turul Franței, etapa 12 | Sagan, la al patrulea loc doi de etapă în acest Le Tour. Alexander Kristoff câștigă la Saint-Etienne
  • Publicat:
  • Actualizat:

Etapa a 12-a a Turului Franței a fost câștigat joi de Alexander Kristoff (Katiușa), care l-a învins la sprint pe Peter Sagan. Slovacul de 24 de ani a obținut al patrulea loc secund din acest Tur


18:44 Așa arată clasamentele de etapă și cel general după etapa de azi. Vă mulțumesc pentru atenție, seară bună, și ne vedem mâine cu un final… la altitudine!


18:38 E al patrulea loc secund pentru Sagan în acest Tur, care pare să dezvolte un complex de inferioritate. 


18:35 Nu, nici de data asta nu a fost șansa lui Sagan! Slovacul nu s-a plasat bine, nu a avut cine să îl lanseze, și a sprintat slab, în spatele lui Alexander Kristoff, rutierul de la Katiușa reușind a doua mare victorie din acest sezon, după Milano – Sanremo. Sagan a venit pe locul secund, în timp ce Arnaud Demare (FDJ) a fost al treilea.


18:32 Cannondale duce trena pentru Sagan, iar slovacul are o șansă mare la victorie. Mai e un kilometru! 


18:31 Finalul nebun pune probleme! E vorba despre Andre Greipel, care a căzut cu 3 kilometri înainte de final. Sagan devine marele favorit la victorie.


18:30 Plutonul i-a prins pe cei doi fugari cu cinci kilometri rămași de disputat. O bună parte din rutieri s-a rupt de pluton, lăsându-i pe favoriți să se bată pentru sprint.


18:27 Doar Marcel Kittel și Mark Renshaw au fost rupți pe cățărări azi, în rest vom avea o bătălie foarte interesată la sprint. Mai sunt 8 kilometri, iar rutierii din frunte mai au doar 15 secunde avantaj.


18:23 Mai există un deal cu 2 kilometri înainte de final, pe care rutieri care pot ataca, precum Chavanel sau Voeckler, pot profita. Deocamdată, avansul fugarilor scade sub trena lui Giant-Shimano.


18:19 Regrupare în frunte, Quemmeneur, Gautier și Clarke au doar 25 de secunde în fața plutonului, care rulează cu 60-65 km/h pe coborâre. E clar că etapa se va decide la sprint. Favoriți sunt Greipel, Degenkolb și Sagan.


18:09 Pe Col de Grammond, Clarke trece primul, însă mai are un avantaj de doar 1 minut și 10 secunde față de plutonul dus excelent în trenă de Giant-Shimano. Au mai rămas doar 21 de kilometri.


17:57 Știrea zilei a venit chiar în aceste momente, după ce rutierul echipei Sky, Jonathan Tiernan-Locke, a fost suspendat doi ani pentru variații în pașaportul biologic. E de menționat, însă, că aceste variații au venit înainte de perioada petrecută de rutierul englez la echipa lui Froome.


17:50 Europcar pregătea ceva, dar nu e vorba despre un sprint! În pluton, coechipierii Perrig Quemeneur și Cyril Gautier s-au rupt cu 30 de kilometri înainte de final și au deja 30 de secunde în fața plutonului și doar 1 minut deficit față de evadați.


17:30 Pe Col de Brosses, penultima cățărare a zilei, Langeveld și Clarke îi lasă în urmă pe Vachon și Rast. Avansul lor față de pluton rămâne la 2 minute și 15 secunde.


17:11 Sean Kelly, fost câștigător de tricou verde în Turul Franței, susține că problemele lui Peter Sagan, care nu a câștigat nicio etapă în acest Tur, vin din cauza tricoului verde pe care îl are slovacul. „Dacă se dă un atac în pluton pe final, toată lumea se uită la tine și așteaptă să rulezi după cel care a atacat, fiindcă ești sprinterul numărul 1. Într-un grup mai mic, cum a fost ieri, ai cel mai mult de pierdut, pentru că orice atac trebuie contrat de tine”, a spus Kelly, într-un editorial pentru cyclingtips.com.au.


16:50 Dacă rutierii din pluton se răcoresc cum pot, spectatorii pot merge la piscina casei pentru a urmări Turul Franței 🙂


16:35 Europcar e una dintre echipele care vizează victoria de etapă azi, alături de Cannondale și Giant-Shimano și a trecut la trenă. Avansul celor 5 evadați e de 3 minute și 32 de secunde, cu 75 de kilometri înainte de final.


16:14 Situație incredibilă în evadare! Într-un viraj destul de banal, David de la Cruz, rutierul de la NetApp-Endura, încearcă să intre pe interior, alunecă și cade direct pe claviculă. E abandon pentru spaniol, iar rutierul l-a angrenat și pe Sebastian Langeveld, campionul Olandei.


16:06 Laura Meseguer, jurnalist la Eurosport, scrie pe Twitter că nu doar Rui Costa a suferit de bronșită, ci și câștigătorul Vuelta 2013, Chris Horner. Americanul de 42 de ani e pe locul 17 la general.


15:50 Dacă primele 8-9 etape ale Le Tour s-au desfășurat pe ploaie, a venit rândul ca rutierii să fie „loviți” de căldură, de care încearcă să se apere cum pot. Spre exemplu, Michele Scarponi se răcorește golind conținutul bidonului pe care îl are la dispoziție.


15:40 „Nu trebuie să ne întrebuințăm prea mult la trenă, nu trebuie să muncim prea mult pentru un sprint”, spune John Degenkolb înaintea etapei pentru Eurosport. Surprinzător sau nu, în fruntea plutonului se află chiar echipa Giant-Shimano. E o etapă pentru sprinterul german, dar poate, oare, Marcel Kittel să rămână în plutonul fruntaș după aceste cățărări? Formația cu licență olandeză are, astfel, două șanse la victorie.


15:28 Unul dintre cele mai frumoase instantanee ale acestei ediții a Le Tour a fost surprinsă azi, plutonul fiind în șir indian în urma evadaților.


15:10 Peter Sagan a trecut pe o singură roată linia de final de la Planche des Belles Filles, însă azi va fi nevoit să meargă pe ambele roți pentru a câștiga etapa. Slovacul e favorit, dar lipsa unor coechipieri puternici l-ar putea costa din nou victoria.


14:55 Florian Vachon a câștigat sprintul intermediar de la kilometrul 39,5, iar avansul fugarilor este acum la 5 minute față de pluton. Totuși, grupul masiv controlează bine cursa până în acest moment.


14:40 Așa cum era de așteptat, evadarea a fost lăsată să plece, însă avansul nu a crescut foarte mult, e doar de 3 minute și 5 secunde, după 26 de kilometri parcurși.


14:24 Cinci rutieri s-au desprins de pluton în etapa de azi: David de la Cruz (Team Net-App Endura), Florian Vachon (Bretagne-Seche), Sebastian Langeveld (Garmin-Sharp), Simon Clarke (Orica-GreenEdge) și Gregory Rast (Trek). După 17 kilometri, au 45 de secunde avans și se pare că evadarea va fi lăsată să plece.


14:08 Etapa a început, iar primul rutier care atacă e polonezul Bartosz Huzarski, de la echipa germană NetApp-Endura. Formația se va numi, de la anul, Team Bora, după ce firma de electrocasnice de bucătărie a preluat sponsorizarea formației.


13:55 Patru cățărări, însă niciuna foarte dificilă, sunt azi în meniul etapei. O etapă care va începe în 15 minute!


13:30 Campionul mondial Rui Costa (Lampre-Merida) putea fi unul dintre rutierii care pot emite pretenții la clasamentul general, însă a pierdut ieri un minut și jumătate față de Vincenzo Nibali și e acum pe locul 14, la 5 minute și jumătate în spatele liderului. Costa suferă de bronșită și probleme respiratorii, care justifică timpul pierdut în ultimele etape.


13:15 „Contador, ne gândim la tine”, este mesajul pe care Oleg Tinkov, patronul echipei Tinkoff-Saxo, și Bjarne Riis, managerul formației lui Contador, l-au transmis spaniolului, după ce acesta a abandonat în etapa a noua, ca urmare a unei căzături, care i-a provocat o fractură de tibie.


12:58 Bryan Coquard, sprinterul lui Europcar, care are două locuri 4, un loc 5 și un loc 8 în acest Tur, a declarat pentru site-ul oficial al Turului Franței că finalul de azi este potrivit pentru el și că va încerca să câștige etapa.


12:40 Pentru câteva momente, fotograful EPA a uitat că trebuie să fotografieze plutonul și s-a concentrat ieri pe lanul de floarea soarelui pe lângă care trecea mare masă de cicliști. Ce a ieșit, puteți vedea accesând link-ul de mai jos.


12:25 Odată cu abandonul lui Talansky, 20 de rutieri au părăsit Le Tour în această ediție, după 11 etape. Cel mai mare număr de abandonuri la jumătatea Turului a fost 32, în 2012.


12:05 Din păcate însă, Talansky a fost învins de durerile de spate și s-a retras azi din cursă, neputând lua startul de la Bourg-en-Bresse. Un final trist pentru un rutier care se anunță drept unul dintre cei mai buni tineri din plutonul profesionist și care ar putea, în viitor, să se bată la un loc pe podium într-un Mare Tur.


12:00 Fără îndoială, marele câștigător al zilei de ieri a fost Andrew Talansky (Garmin-Sharp). Tânărul american, câștigător al Criteriului Dauphine în urmă cu o lună, a fost părăsit de pluton în urma unei probleme mecanice. Din cauza problemelor la spate, cauzate de o căzătură suferită în urmă cu trei etape, Talansky s-a chinuit teribil pe bicicletă, ba chiar a fost la un pas să abandoneze. L-a convins să continue directorul sportiv al echipei Garmin-Sharp, Charlie Wegelius, iar printre lacrimi șiroindu-i pe obraz și amenințarea de a fi „mâncat” de mașina-mătură, Talansky a continuat să dea la pedale. A fost așteptat de toți spectatorii, deși a venit cu 32 de minute întârziere față de învingătorul Tony Gallopin,  pe ultima poziție, dar și-a confirmat porecla, „Pitbull”, atrăgând respectul tuturor jurnaliștilor și al spectatorilor pentru dârzenia de care a dat dovadă.


11:50 2, 4, 2, 4, 4, 5, 2 și 9. În șapte din primele 11 etape ale acestui Tur al Franței, Peter Sagan (Cannondale) a terminat în top 10, fiind foarte aproape de victorie. Dar succesul de etapă nu a venit, slovacul de 24 de ani rămânând cu cele 4 victorii de etapă din precedentele două ediții ale Marii Bucle. Etapa de azi vine din nou mânușă pentru rutierul de la Cannondale, care speră să câștige la sprint prima manșă din această ediție.



Etapa 12

Bourg-en-Bresse – Saint-Etienne 185,5 km
 
A doua etapă de tranziție de la mijlocul Turului Franței este una greu de citit. Ultima dată când Le Tour a ajuns în Saint-Etienne, anul trecut, Marcel Kittel a câștigat fără probleme. De data aceasta, sprinterul de la Giant-Shimano ar putea avea probleme. De fapt, sprinterii ar putea avea probleme. Etapa este una valonată, iar cățărarea de categoria a patra care vine cu 21 de kilometri înainte de finalul cursei poate tria sprinterii. Este o manșă deschisă oricărui rezultat: În 2008, la penultima trecere prin Saint-Etienne, o evadare formată din Marcus Burghardt și Carlos Barredo a câștigat, însă având în vedere forța „trenulețelor” prezente în acest an la start, e greu de crezut că sprinterii vor fi păcăliți, chiar dacă atacurile se vor da pe ultima parte a etapei, fie pe ascensiune, fie pe coborâre.
 
*****Sagan
****Degenkolb, Gerrans
***Kristoff
**Degenkolb
*Dumoulin, Rojas, Coquard
Joker: Albasini
 
Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de această limită
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele