LIVE BLOG Turul Franței – Daniel Martin câștigă etapa la sprint! Froome, lider cu sânge rece!

LIVE BLOG Turul Franței - Daniel Martin câștigă etapa la sprint! Froome, lider cu sânge rece!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Chris Froome a dominat categoric ieri etapa cu final la Ax-3-Domaines, câștigând clar în fața coechipierului Richie Porte, care a sosit la 41 de secunde în spate. Britanicul și-a spulberat rivalii, luându-le cel puțin un minut. Alberto Contador a pierdut 1 minut și 45 de secunde și a arătat că are șanse minime să își amenințe rivalul. Astăzi avem a doua, și ultima, etapă în Pirinei. Manșa a noua dintre Saint-Girons și Bagneres de Bigorre este una perfectă pentru atacanți, cu patru cățărări de categoria 1, ultima cu 30 de kilometri înainte de final, dar nu e exclus ca trena celor de la Sky să oprească orice tentativă de atac.


UPDATE 17:40: Clasamentul general a suferit noi modificări după etapa de azi.


UPDATE 17:17: Dată fiind viteza cu care s-a rulat în această etapă, rutierii din „autobuz” vor trebui să ajungă la circa 36 de minute de Martin!


UPDATE 17:16: Favoriții au venit toți în același timp. Quintana, Valverde sau Contador nu au câștigat timp față de Froome


UPDATE 17:13: Martin a țâșnit excelent și se impune la sprint în fața danezului de la Astana!


UPDATE 17:12: Se face sur-place, cei doi merg destul de încet. Fuglsang este însă în față! 


UPDATE 17:11: Fuglsang și Martin conlucrează excelent în față. Deși avantajul lor scade ușor, a mai rămas doar un kilometru!


UPDATE 17:09: S-a intrat în ultimii doi kilometri. Va exista un sprint pentru victorie între Martin și Fuglsang, irlandezul fiind ușor favorit!


UPDATE 17:08: E aproape clar! Martin și Fuglsang se vor bate pentru victoria de etapă, având 37 de secunde în față cu 3,5 kilometri rămași de parcurs.


UPDATE 17:06: Au mai rămas cinci kilometri! Martin și Fuglsang continuă să păstreze 30 de secunde avantaj!


UPDATE 17:06: În grupul lui Froome se află 21 de rutieri!


UPDATE 17:05: Avantajul fugarilor a crescut la 32 de secunde cu 7 borne rămase de parcurs.


UPDATE 17:03: Kreuziger și Andy Schleck au încercat să plece din pluton, dar Joaquim Rodriguez (Katiușa) i-a prins repede. Plutonul e din nou compact, cu 8 kilometri rămași.


UPDATE 17:01: Cei doi rutieri din față mai au doar 25 de secunde avantaj cu 10 kilometri rămași de parcurs.


UPDATE 16:58: Gesink, Mollema și ten Dam conduc plutonul favoriților. Movistar nu a reușit să le pună probleme lui Froome sau Contador, deși au dus trena puternic în pluton.


UPDATE 16:55: Kwiatkowski are 10 secunde în fața plutonului, care e la 36 de secunde în spatele fugarilor.


UPDATE 16:53: Au mai rămas 19 kilometri, iar fugarii au avans 41 de secunde față de plutonul lui Froome.


UPDATE 16:49: Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) atacă din pluton pe coborâre.


UPDATE 16:47: Cei doi fugari au prins curaj și s-au distanțat la 50 de secunde de pluton condus de Movistar. Richie Porte e la 10 minute în spate.


UPDATE 16:39: Dan Martin a câștigat cățărarea de pe La Horquette de l’Ancizan! Pe doi a venit Fuglsang, pe trei a sosit Wout Poels. Plutonul a venit la 46 de secunde.


UPDATE 16:38: S-au neutralizat lucrurile în pluton! Kreuziger a trecut în față, iar trena este mai moale. Din pluton a plecat și Wout Poels.


UPDATE 16:34: Dan Martin și Jakob Fuglsang s-au distanțat deja la jumătate de minut în fața plutonului!


UPDATE 16:32: Quintana a atacat din nou, dar Froome răspunde! Britanicul e din nou în roata columbianului! Asta în timp ce Porte e la mai bine de 7 minute în spatele plutonului!


UPDATE 16:31: În pluton nu au rămas decât 15-20 de rutieri. Froome, Quintana, Valverde, Contador, Evans sau Schleck sunt toți acolo.


UPDATE 16:27: A plecat irlandezul Dan Martin (Garmin-Sharp), urmat de Jakob Fuglsang (Astana). Quintana a atacat din nou! Froome e în spatele lui.


UPDATE 16:26: Nairo Quintana a atacat puternic din pluton, iar Froome a răspuns imediat! Începe jocul între favoriți?


 

UPDATE 16:20: Porte pierde 5 minute față de ceilalți favoriți! În schimb, plutonul rulează compact, după ce l-a prins pe Bardet.


UPDATE 16:16: Rolland, Clarke și de Clercq au fost părăsiți și de pluton!


UPDATE 16:16: Conform celor de la Astana, Muraviev nu se simte deloc bine și merge în „autobuz” alături de sprinter. Nu vrea să abandoneze.


UPDATE 16:10: Bardet atacă din evadare, iar Rolland e prins de pluton. Doar rutierul de la AG2R-La Mondiale a mai rămas în față! Grupul Porte e la 4 minute și 16 secunde!


UPDATE 16:06: Pe primele pante ale lui Horquette d’Ancinzan, plutonul s-a apropiat la doar 20 de secunde de fugari, grație trenei excelente a lui Jonathan Castroviejo.


UPDATE 16:04: Movistar continuă să tragă puternic în pluton. Astfel, Alejandro Valverde și Rui Costa devin favoriți la victoria în etapă. Avansul fugarilor a scăzut la doar 29 de secunde!


UPDATE 16:02: Ascensiunea de pe La Horquette d’Ancinzan este una destul de dificilă. Cu o lungime de 9,9 kilometri și o rampă medie de 7,5%, ascensiunea de categoria 1 le va pune probleme rutierilor.


UPDATE 16:01: Este o etapă pierdută pentru Richie Porte, care va fi devansat de favoriți în clasamentul general. Acesta este la aproape trei minute de grupul favoriților.


UPDATE 15:55: Clarke a fost prins de ceilalți trei rutieri din față. Avantajul față de pluton este de aproape un minut. Coborârea este însă superbă, mai sunt doar 11 kilometri până la primele pante ale ultimei cățărări a zilei.


UPDATE 15:52: Cei de la Movistar chiar trebuie să îl atace pe Froome pe ultima cățărare, La Horquette d’Ancinzan. Se află într-o poziție excelentă, cu Valverde, Quintana, Castroviejo și Rui Costa în pluton!


UPDATE 15:47: Clarke trece primul pe Col de Val Louron-Azet și ajunge la 15 puncte în clasamentul cățărătorilor. În schimb, Pierre Rolland vine pe locul doi și ajunge la 49 de puncte.


UPDATE 15:44: Clarke mai are un singur kilometru până în vârful lui Col de Val Louron-Azet. În schimb, Richie Porte are 1 minut și 50 de secunde în spate. Trena celor de la Movistar chiar a contat.


UPDATE 15:44: Conform echipei Astana, Dmitri Muraviev se află în cursă, iar anunțul abandonului său este fals.


UPDATE 15:38: Aflând că Porte se apropie de pluton, Movistar a început să ducă o trenă puternică. E de așteptat ca australianul să piardă din nou timp.


UPDATE 15:33: Richie Porte a început să recupereze timp față de Froome, aflându-se la 1 minute și 12 secunde de grupul favoriților.


UPDATE 15:29: De Gendt a fost depășit deja de pluton, în timp ce Jan Bakelants e lăsat în spate de Rolland, De Clercq și Bardet.


UPDATE 15:28: Christian Vande Velde, care s-a aflat în ultimul Tur al Franței în acest an și a abandonat din cauza unor căzături, a spus că este cea mai spectaculoasă etapă din ultimii 20 de ani a Turului.


UPDATE 15:25: Grupul lui Richie Porte se află la 3 minute și 30 de secunde de lideri și la aproape 2 minute de Froome.


UPDATE 15:25: Clarke a venit puternic și a reușit să pună 42 de secunde în fața celorlalți rutieri. Plutonul e condus în trenă azi de cei de la Movistar, care au șase rutieri în fața lui Froome.


UPDATE 15:20: Simon Clarke a evadat și din grupul fruntaș înainte de Col de Val-Louron Azet. Este o cățărare de categoria 1, cu o lungime de 7,4 km și o rampă medie de 8,3%.

 


UPDATE 15:12: Rolland are acum 10 puncte în ierarhia cățărătorilor peste Chris Froome și va prelua tricoul alb cu buline roșii, pe care îl poartă doar pentru că englezul e tricoul galben


 

UPDATE 15:09: Saxo-Tinkoff și Movistar continuă să ducă plutonul în trenă. Probabil cele două echipe vor încerca ceva pe coborâre. 


UPDATE 15:08: Porte are probleme pe Col de Peyresourde. Australianul e în spatele grupului său și este dus doar de Kennaugh.


UPDATE 15:07: Thomas de Gendt a trecut în viteză pe lângă un Rolland care nu se aștepta la acest atac și a câștigat ascensiunea lui Col de Peyresourde.


UPDATE 15:06: Grupul Porte se află la 1 minute și 30 de secunde față de pluton, după ce Movistar a crescut ritmul. Ruben Plaza a plecat din nou din pluton.


UPDATE 15:05: Manșa de azi programează 49,2 kilometri de cățărare, față de 25,3 kilometri de cea de ieri.


UPDATE 15:00: Avantajul plutonului față de grupul lui Porte a scăzut la mai puțin de un minut.


UPDATE 14:53: Au mai rămas doar 5 kilometri până în vârful lui Peyresourde. Urmează o coborâre scurtă până la poalele lui Col de Val Louron-Azet.


UPDATE 14:51: După ce Edvald Boasson Hagen a rămas în spate, în fruntea grupului lui Porte a trecut Geraint Thomas. Galezul duce o trenă excelentă.


UPDATE 14:49: Grupul Porte a ajuns la 1 minut și 13 secunde în spatele lui Froome. În față, Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM) a revenit în grupul de frunte, acolo unde se află și Jan Bakelants (RadioShack-Leopard).


UPDATE 14:42: Froome a fost pus la încercare azi de rutierii de la Saxo-Tinkoff și Movistar, dar a demonstrat că este extrem de puternic.


UPDATE 14:40: De Gendt a rămas în spatele plutonului pe Col de Peyresourde. Este o cățărare lungă, de 13,2 kilometri, cu 7% rampă medie.


UPDATE 14:38: Încă două abandonuri s-au înregistrat în această etapă. E vorba de Benjamin Noval (Saxo-Tinkoff) și Jose Ivan Gutierrez (Movistar).


UPDATE 14:37: Grupul tricoului galben e la 1 minut și 14 secunde în spatele fugarilor pe Col de Peyresourde. Plutonul celor de la Sky este la 2 minute și 37 de secunde de evadați.


UPDATE 14:24: Grupul Sky e la 3 minute și 14 secunde de lideri. Practic, cei de la Sky mai au de recuperat 2 minute față de cel al lui Froome!


UPDATE 14:22: S-a liniștit plutonul! Grupurile Froome și Contador au „fuzionat” și se află la 53 de secunde în spatele evadaților. 


UPDATE 14:21: Să fie oare o tactică de a-i obosi pe Froome și pe cei de la Sky? Totuși, mâine va fi zi de pauză, iar marți va fi o etapă de plat.


 

UPDATE 14:14: Trei rutieri de la Movistar și Chris Froome au rămas în urma fugarilor! Incredibil, britanicul rămâne alături de trei coechipieri de la Movistar. Kreuziger s-a oprit să îl aștepte pe Contador.


UPDATE 14:12: Alberto Contador a rămas din nou în urmă! Este la peste 30 de secunde în spatele lui Froome și Valverde.


UPDATE 14:09: Au mai rămas 100 de kilometri din această manșă, iar în pluton este haos! Froome este atacat din toate părțile, dar reușește să se descurce până acum. În 16 kilometri urmează Col de Peyresourde, altă cățărare de categoria 1.


UPDATE 14:05: Valverde și încă un rutier de la Movistar au atacat, iar Froome s-a luat după ei! Britanicul este hărțuit permanent de ceilalți rutieri.


UPDATE 14:00: Însă ce s-a întâmplat cu rutierii de la Sky? Ieri au dominat categoric etapa, iar azi au rămas în urmă de pe prima cățărare a zilei.


UPDATE 13:58: Cadel Evans a revenit în pluton. Porte mai are de recuperat un minut față de coechipierul său, Chris Froome.


UPDATE 13:56: Cadel Evans a revenit în grupul Froome pe coborârea lui Col de Mente.


UPDATE 13:56: Sprinterii o să aibă mari probleme în această etapă, având în vedere că viteza este una foarte mare.


UPDATE 13:55: Dmitri Muraviev a abandonat și el! Astana rămâne cu doar cinci oameni în Turul Franței, după ce Andrei Kașecikin, Frederik Kessiakoff și Janez Brajkovic renunțaseră și ei.


UPDATE 13:54: Richie Porte este la un minut și 45 de secunde de grupul lui Froome!


UPDATE 13:51: Froome conduce plutonul pe coborârea lui Col de Mente. A fost nevoit să facă asta după ce Alejandro Valverde (Movistar) a atacat. 


UPDATE 13:50: Rolland a mai câștigat două puncte și își consolidează poziția în fruntea clasamentului cățărătorilor.


UPDATE 13:49: Se formează o armada spaniolă între Saxo-Tinkoff și Movistar? Froome e lovit din toate părțile de atacuri care vin din partea celor doup echipe.


 

UPDATE 13:36: Saxo-Tinkoff duce o trenă foarte puternică, ce a distrus plutonul! Froome a rămas singur, iar Porte e alături de Gerrans, la peste un minut în spatele liderilor!


UPDATE 13:35: Richie Porte este și el în spate! A pierdut 30 de secunde, dar, probabil, va reveni pe coborâre.


UPDATE 13:34: SENZAȚIONAL! Plutonul a rămas deja format din doar 40-45 de rutieri. Plutonul e condus de cei de la Saxo-Tinkoff, care par mult mai puternici decât ieri.


UPDATE 13:32: Thibaut Pinot a rămas din nou în urma plutonului! Ieri a pierdut șase minute, azi se pare că iar va pierde timp important!


UPDATE 13:31: Schleck și Rogers (Team Saxo-Tinkoff) au încercat și ei să atace, dar au fost prinși.


UPDATE 13:29: Froome, Porte și Quintana se află în fruntea plutonului și conduc grupul în spatele unui grup de 14-15 evadați, care au 10 secunde în față.


UPDATE 13:26: Tot plutonul încearcă să distrugă echipa Sky în acest moment. Ritmul este foarte rapid, iar rutierii care ajung târziu ar putea fi excluși din cauza vitezei rapide cu care se rulează.

 

 


UPDATE 13:20: Pentru câteva momente, Froome a intrat în panică. David Lopez, unul dintre coechipierii săi, care trebuia să îl ajute pe munte, a spart, iar britanicul a rămas singur. Totuși, liderul clasamentului general a forțat și a ieșit din situația dificilă.


UPDATE 13:18: Site-ul Sporza.be publică primele imagini cu căzătura lui Peter Kennaugh.


UPDATE 13:18: Jeannesson a rămas primul și pe coborâre.


UPDATE 13:16: Arnold Jeannesson (FDJ) a trecut primul peste Col de Portet d’Aspet, fiind urmat de Daniel Martin (Garmin-Sharp).


UPDATE 13:15: Sky a rămas fără rutieri în față! Porte a dispărut, în timp ce Kennaugh a căzut și nu poate reveni în față.


UPDATE 13:13: INCREDIBIL! Chris Froome se află în fața plutonului și trage puternic însuși pentru ca rutierii evadați să nu plece din pluton.


UPDATE 13:12: O nouă evadare se formează. Rolland și Plaza sunt urmați de mai mulți rutieri, printre care și Ryder Hesjedal.

 


UPDATE 13:11: Rutierul de la Sky care a căzut, Peter Kennaugh, s-a julit în dreptul umărului, dar e ok! A revenit pe bicicletă și încearcă să prindă plutonul.


UPDATE 13:03: Un nou grup masiv încearcă să plece din pluton. Deocamdată, în față se pare că se află Cyril Gautier și Pierre Rolland (Europcar), David Millar (Garmin-Sharp), Igor Anton (Euskaltel-Euskadi) și Tejay van Garderen (BMC).


UPDATE 13:03: Probleme și pentru Contador! Benjamin Noval a rămas în spatele plutonului, fiind accidentat după contratimpul pe echipe.


UPDATE 13:02: Viteza ridicată în care s-a mers l-a făcut pe Kennaugh să fie neatent. Să aibă probleme Sky după căzătura britanicului? Acesta s-a dus la mașina echipei și pare în regulă.


UPDATE 13:00: Căzătură în pluton! E vorba de Peter Kennaugh, omul care a dus trena excelent ieri pe Port des Pailheres. Rutierul de la Sky are probleme la umăr, după ce a căzut într-un șanț. Dar își revine și se urcă din nou pe bicicletă.


UPDATE 12:49: Bauer și Millar au un avantaj de 15 secunde față de Simon Geschke (Argos-Shimano) și Tejay van Garderen (BMC) și 25 de secunde față de pluton.


UPDATE 12:47: Doi rutieri de la Garmin-Sharp au evadat. E vorba de Jack Bauer și David Millar, urmați de Tejay van Garderen (BMC)!


UPDATE 12:40: A început etapa! Jeremy Roy (FDJ) și Michael Albasini (Orica-GreenEdge) sunt primii evadați, dar mutarea a fost neutralizată.


UPDATE 12:01: Thibaut Pinot, favoritul francezilor în acest Tur, ar putea pierde timp important și azi, având în vedere traseul. „Mi-e frică de viteză, la fel cum unora le e frică de șerpi sau păianjeni”, a spus Pinot pentru cotidianul „L’Equipe”.


UPDATE 11:51: Froome și-a prezentat tricoul galben, primul din carieră, fanilor pe contul de Facebook al echipei Sky.


UPDATE 11:50: Michael Schar și-a motivat abandonul prin durerile la umăr pe care le are din cauza căzăturilor din etapele trecute. 


UPDATE 11:48: Să revină Contador senzațional în etapa de azi? A reușit acest lucru în Vuelta de anul trecut, când a atacat senzațional în manșa a 17-a, dintre Santander și Fuente De! Pe o manșă cu cățărări, care nu s-a încheiat însă în ascensiune, ci în coborâre, ibericul de la Saxo-Tinkoff a plecat din pluton și a câștigat 2 minute și 38 de secunde față de liderul de atunci, Joaquim Rodriguez (Katiușa). A fost locul unde Contador a câștigat a doua Vuelta din carieră după cea din 2008.

 


UPDATE 11:44: După abandonul lui Rohan Dennis, un alt rutier nu va începe azi etapa. E vorba despre campionul Elveției, Michael Schar (BMC). Este al 13-lea abandon din acest Tur.


UPDATE 11:42: Un medic francez, care se află în staff-ul echipei FDJ, a analizat performanțele reușite de Alberto Contador pe cățărarea de la Verbier în 2009 și cea reușită de Froome ieri la Ax-3-Domaines. Conform acestuia, Contador a mers atunci mai tare decât britanicul în etapa de ieri.


UPDATE 11:41: Mark Cavendish se declară dezamăgit de parcursul etapei de azi. „Pentru toți cei care visează să fie cicliști, vreau să le spun că am avut și eu acest vis”, a spus Cavendish pe Twitter. Evident, britanicul se referă la cele cinci cățărări, care vor fi parcurse cu greu de sprinteri.


UPDATE 11:39: A mai rămas mai puțin de o oră până la startul real al manșei a noua din ediția centenară a Turului Franței. Rutierii vor pleca din Saint-Girons la ora 12:30.


UPDATE 11:24: Performanța lui Froome de ieri nu numai că a surprins și a ridicat semne de întrebare, ci a și atras atenția presei. Numeroși jurnaliști au luat cu asalt autobuzul echipei Sky înainte de startul de azi.


UPDATE 11:13: Interesantă a fost ieri de urmărit și evoluția rutierilor de la Belkin. Bauke Mollema și Laurens ten Dam sunt pe 4, respectiv 5 în clasamentul general al cursei, performanțe nereușite de rutierii fostei echipe Rabobank niciodată în carieră. Vor reuși aceștia să mențină un ritm ridicat?


UPDATE 11:09: Site-ul inrng.com susține că deși performanțele lui Froome par suspecte, ar trebui așteptate mai multe cățărări pentru a compara datele de pe toate ascensiunile. Practic, o singură performanță excelentă într-o etapă în care Froome era la maximum din punct de vedere al forței nu înseamnă că acesta se dopează.


UPDATE 11:07: Așa cum era de așteptat, echipa Garmin-Sharp rămâne în doar șapte rutieri. După doar o săptămână, tânărul australian Rohan Dennis va fi trimis acasă. Mutarea era anunțată încă de la începutul Turului, Dennis sosind în Tur doar pentru a-și ajuta echipa la contratimpul pe echipe. 


UPDATE 11:03: E de luat în considerare însă și faptul că rutierii nu erau deloc obosiți, fiind prima etapă montană a acestui Tur al Franței. Froome a reușit însă un raport putere/greutate de 6,5 W/Kg, ceea ce ridică semne de întrebare în rândul fanilor. Totuși, britanicul a reușit același raport și în Tirreno-Adriatico sau în Criteriul Dauphine.


UPDATE 10:58: Performanța lui Froome de ieri nu ar trebui să mire. Britanicul a avut un sezon excelent, cu victorii în Turul Omanului, Criteriul Internațional, Turul Romandiei și Criteriul Dauphine. Doar în Tirreno-Adriatico Froome a fost învins de Vincenzo Nibali.


 


UPDATE 10:49: Suspiciunile care înconjoară echipa Sky îi face pe ziariști să caute coincidențe nefericite. Așa s-a ajuns la concluzia că ultima echipă care a reușit un „1-2” în prima etapă de munte din Turul Franței a fost Festina în 1997, cu Laurent Brochard pe primul loc și Richard Virenque pe locul secund. Un an mai târziu, întreaga echipă a fost exclusă din Tur din cauza dopajului.


UPDATE 10:45: Interesant este că primul italian din clasamentul general este abia pe locul 30! Este vorba despre Davide Malacarne, un rutier de la Europcar!


UPDATE 10:29: Contador a scris pe Twitter că ieri nu s-a simțit bine și că nu a avut picioare bune. „Turul nu e gata. E adevărat, ne așteptam ca Alberto să fie mai bun, dar nu ne gândim la o schimbare de strategie”, a declarat team-managerul echipei Saxo-Tinkoff, Bjarne Riis.


UPDATE 10:02: Din păcate, purtarea căștilor nu era, atunci, obligatorie, fiind introdusă doar după decesul lui Andrei Kivilev în 2003, în Paris-Nisa. Casartelli nu purta cască, iar decesul a survenit imediat. Doctorul cursei din 1995, Gerard Porte, a spus însă că nici măcar o cască nu îl putea salva pe italian. În locul unde a decedat Casartelli se află un monument pe care cicliștii îl onorează atunci când trec pe lângă el.


UPDATE 10:01: La doar 28,5 kilometri de la start, plutonul va trece prin vârful lui Col de Portet d’Aspet. Ascensiunea nu este dificilă, fiind de categoria a doua (5,4 kilometri lungime la o rampă medie de 6,9%), dar a rămas în memoria rutierilor după ce Fabio Casartelli a căzut pe coborâre în 1995 și nu a mai putut fi salvat. Italianul rula pentru echipa Motorola, din care făcea parte și Lance Armstrong, iar texanul a câștigat etapa a 18-a, dedicând-o memoriei lui Casartelli.


UPDATE 9:59: Aflat pe locul 20 la general, Haimar Zubeldia (RadioShack-Leopard) concurează cu dureri puternice la mână, după ce spaniolul și-a rupt un deget într-o căzătură în etapa de joi.


UPDATE 9:55: Marea dezamăgire a zilei de ieri a fost francezul Thibaut Pinot (FDJ). Considerat favorit la tricoul alb, de cel mai bun tânăr, Pinot a pierdut deja șase minute! Cel mai mult pe coborârea de pe Port des Pailheres. „Thibaut se sperie când ajunge la viteze mari, de 90-100 km/h. Coboară binișor, dar mai are de lucrat”, a spus directorul sportiv al echipei FDJ, Marc Madiot. De asemenea, francezul de 23 de ani a avut ghinion pe primele pante ale ascensiunii de la Ax-3-Domaines, când elementele de radiocomunicație i s-au agățat de roata spate a bicicletei, iar mecanicii au trebuit să îi ofere o bicicletă nouă.
 


UPDATE 9:53: Thomas Voeckler este unul dintre favoriții etapei de azi, rutierul francez câștigând deja etape de acest gen. Ieri, Voeckler a ajuns la peste 20 de minute de Froome și a declarat că și-a conservat forțele pentru etapa de azi sau pentru manșele următoare.


UPDATE 9:48: Manșa de azi începe la ora 12:30, iar transmisiunea Eurosport este de la ora 12:15, fiind întreruptă de la 12:45 până la 13:30 de o cursă de mașini, etapa de la Hockenheim a Supercupei Porsche.


UPDATE 9:47: Etapă extrem de dificilă pentru rutieri. Deși are doar 168 de kilometri, cicliștii vor fi deja obosiți după ce iau startul în urma unei călătorii cu autobuzul. După final, aceștia vor fi urcați în avion pentru a fi transbordați la Saint-Nazaire, unde vor petrece ziua de pauză de mâine.


UPDATE 9:45: Britanicul David Millar, rutier prezent în Turul Franței care aleargă pentru Garmin-Sharp, i-a luat apărarea lui Froome, spunând că nu înțelege de ce se aruncă cu noroi într-un rutier curat.


UPDATE 9:41: Froome a urcat ieri la Ax-3-Domaines cu doar 15 secunde mai încet decât Lance Armstrong în 2003. „E dopat, nu ai cum să sfidezi așa plutonul și să urci așa repede„, au scris mulți suporteri ai ciclismului pe Twitter. Însă cert este că Froome a atacat încă de când mai erau 5 kilometri până în vârf, în timp ce Armstrong a forțat doar pe ultimul kilometru. Britanicul a negat aceste acuze și a „dat vina” pe munca din stagiul de pregătire din Tenerife din această iarnă.


UPDATE 9:36: Pe cicliști îi așteaptă una dintre cele mai grele etape din acest Tur, cu patru cățărări de categoria 1 și una de categoria a doua. Janez Brajkovic, care a abandonat în acest Tur după etapa de joi, a scris pe Twitter că mulți rutieri trebuie să aibă grijă să vină înaintea mașinii-mătură, astfel că se anunță o manșă extrem de complicată.


UPDATE 9:32: Froome a dat peste cap clasamentul general. Are 51 de secunde în fața lui Richie Porte, coechipierul său de la Sky, și 1 minut 25 în fața lui Alejandro Valverde (Movistar). Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) e la 1 minut și 51 de secunde de Froome.


UPDATE 9:26: „Vreau să câștig Turul în următorii șase-sapte ani”, a spus Froome înaintea startului competiției. Iar britanicul pare că are dreptate. A dominat categoric etapa de ieri, cum doar Armstrong o făcea în urmă cu 10 ani. Iar acest lucru a stârnit deja controverse în presă, care spune că Froome se dopează. „Muncesc foarte mult, iar numele meu nu va fi tăiat din cărțile de istorie peste 10-20 de ani”, a comentat britanicul.


Etapa 9: Montagne-russe de Pirinei (duminică, 7 iulie, Saint-Girons – Bagneres-de-Bigorre, 168,5 km)

Patru cățărări de categoria 1 și una de categoria a doua le vor turna plumb în picioare rutierilor deja obosiți după ziua precedentă. Deși are doar 168,5 kilometri, manșa a noua îi duce pe rutieri peste unele dintre cele mai importante cățărări din Pirinei (Col de Portet d”Aspet, Col de Peyresourd sau La Horquette d”Ancizan) până la finalul de la Bagneres-de-Bigorre. Este din nou o manșă favorabilă atacanților, una creată special pentru un „baroudeur” care se descurcă și pe munte și nu are ambiții la clasamentul general. „Puteam foarte ușor să încheiem manșa în ascensiune, dar am vrut să condimentăm lucrurile. Până la final avem o coborâre de 30 de kilometri, va fi interesant de văzut ce strategie vor adopta echipele puternice”, a caracterizat etapa directorul cursei, Jean-Francois Pescheux. Voeckler, Fedrigo sau Rui Costa ar trebui să se simtă perfect pe o astfel de etapă.

Favoriți: Thomas Voeckler, Rui Costa
Jokeri: Sylvain Chavanel, Pierrick Fedrigo, Jeremy Roy
 

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele