Giro s-a încheiat, dar spectacolul total continuă. Nibali vs Froome vs „Purito” Rodriguez vs Valverde în Criteriul Dauphiné, cea mai importantă cursă pregătitoare pentru Turul Franței

Giro s-a încheiat, dar spectacolul total continuă. Nibali vs Froome vs
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Chris Froome, Vincenzo Nibali, „Purito” Rodriguez și Valverde se aliniază, de duminică, la startul Criteriului Dauphiné, cursa pregătitoare pentru cel mai important eveniment al anului în ciclismul mondial: Turul Franței.

Pentru mai mult de trei săptămâni știrile din ciclism i-au avut ca principali actori pe Alberto Contador, Fabio Aru sau Mikel Landa, protagoniștii din Giro 2015. În mai puțin de o lună, însă, se va da startul celui mai grandios dintre tururi, iar „titanii” șoselelor fac ultimele pregătiri pentru a fi în formă maximă la startul de la Utrecht al Marii Bucle. Până atunci, ei vor da o primă bătălie în Alpi, în următoarea săptămână, care cu siguranță ne va spune mai mult despre forma fiecăruia și despre așteptările pe care le au pentru Turul Franței.

Ca să ne dăm seama despre cât de important este considerat Criteriul Dauphiné și cât de serios e tratat de către rutieri (în trecut cunoscut sub titulatura de Dauphiné Liberé, după ziarul care a sponsorizat ani la rând competiția), este suficient să amintim că ultimul câștigător al Turului Franței care nu a rulat în respectivul an în Dauphiné a fost Lance Armstrong, care prefera să meargă în Turul Elveției (ulterior, el a fost deposedat de cele 7 titluri cucerite în Marea Buclă, ca urmare a scandalului de dopaj în care a fost implicat).

Traseul din acest an este unul extrem de interesant, organizatorii abătându-se de la formatul clasic. În trecut, eram obișnuiți cu un scurt prolog de debut, urmat de două-trei etape pentru sprinteri, înainte de a se intra în munți. Cum în Turul Franței din acest an avem un contratimp pe echipe, diriguitorii Dauphiné au considerat potrivit să programeze o asemenea etapă, care să le arate exact echipelor unde se situează în raport cu rivalii. Mai mult, sprinterii puri nu par a avea vreo șansă, primele etape fiind mai degrabă potrivite pentru o evadare sau pentru un sprint redus.

Vezi mai jos profilurile etapelor din Criteriul Dauphiné

Etapa 1

Etapa 2

Etapa 3 – contratimp pe echipe

Etapa 4

Etapa 5

Etapa 6

Etapa 7 – „REGINA”

Etapa 8

Favoriți

Din păcate pentru spectacol, dintre cei patru muschetari care își vor disputa în iulie podiumul în Turul Franței vor fi prezenți doar Froome și Nibali. Quintana preferă încă să se pregătească la altitudine, în timp ce Alberto Contador beneficiază de câteva zile de pauză după Turul Italiei. Asta nu înseamnă că spectacolul nu va fi garantat, în condițiile în care, pe lângă rutierii Sky și Astana, există alte nume mari prezente duminică la start.

Mai jos vom încerca să prezentăm pe scurt lupta pentru podium în Criteriul Dauphiné.

Chris Froome. Mulți spun că britanicul cu origini în Kenya nu este favorit de cinci stele la Turul Franței, având în vedere că organizatorii nu au programat niciun contratimp individual lung. Același lucru e valabil și în Dauphiné, dar rutierul Sky a dovedit în anii precedenți că, atunci când este aproape de 100%, e poate cel mai bun cățărător din lume. Iar cursa aceasta are o miză importantă pentru englez, având în vedere că, de la căzătura de anul trecut din Dauphiné, nu s-a mai ridicat la nivelul arătat în 2012 sau 2013. Sky aliniază o formație extrem de puternică, iar dacă este să alegem un mare favorit pentru cursa care începe duminică, fără îndoială acesta ar fi Froome.

Vincenzo Nibali. Italianul Astanei a urmat ad literam antrenamentul din 2014, care i-a asigurat în premieră câștigarea Turului Franței. „Rechinul” s-a canalizat exclusiv pe Marea Buclă în 2015 și tocmai s-a întors de la altitudine, unde a pregătit în cel mai mic detaliu evenimentul anului în ciclism. Dacă ar fi să ne ghidăm strict după acest lucru, Nibali nu ar trebui să fie în formă maximă acum – în 2014 a fost modest în Dauphiné, înainte de a zbura și a-și subordona rivalii în TDF (în absența lui Froome și Contador, e adevărat, cei doi fiind forțați să abandoneze) -. Dar liderul Astana nu a intrat în vreun joc psihologic deocamdată și a recunoscut public în urmă cu doar câteva zile că se simte excelent, motiv pentru care va rula cel mai probabil aproape de capacitatea maximă.

„Purito” Rodriguez. Katiușa este fără îndoială echipa anului. Kristoff nu doar că e cababil să se bată cu Cavendish sau Kittel la sprint, dar a devenit și un om de clasice. Spilak și Zakarin au reușit la rândul lor rezultate fabuloase, astfel că nu avem vreun motiv să credem că „Purito” nu va fi la cel mai înalt nivel în următoarea lună. Mai ales că absența unui contratimp individual lung îi asigură o șansă nesperată să se bată, în compania celor mai buni din lume, pentru un podium în Le Tour. Traseul din Dauphiné i se potrivește mănușă, iar iregularitatea cățărărilor și pantele extrem de abrupte sunt făcute parcă pentru explozia sa.

Alejandro Valverde. În absența lui Qunitana, Movistar îl propune pe Valverde, cel mai oportunist rutier din plutonul profesionist. În Turul Franței el este, pe hârtie, un locotenent al al columbianului, dar este greu de crezut că ibericul va asculta de ordinele de echipă. Cel mai probabil i se va da mână liberă în Marea Buclă, dar pentru a beneficia de acest statut, are nevoie de o performanță cât mai bună acum. Traseul i se potrivește și, judecând după rezultatele din clasicile din Ardeni, Valverde va fi din nou în față.

Andrew Talansky. Surprinzătorul câștigător al ediției de anul trecut al cursei merită o mențiune. Chiar dacă în 2015 a avut un parcurs extrem de slab până în prezent, presărat cu accidentări și cu rezultate modeste. Totuși, americanul a câștigat de curând ITT-ul la naționale, semn că și-a îmbunătățit sensibil forma. Totuși, într-o companie atât de selectă, e greu de crezut că acesta va fi unul dintre protagoniști. Mai degrabă el se va canaliza pe câștigarea unei etape, la fel ca și coechipierul lui Daniel Martin, care nu e complet refăcut după accidentul din Ardeni.

Alți rutieri care ar putea lupta pentru podium, dar care mai degrabă au șanse la o prezență în TOP 10 sunt: Romain Bardet, Tejay Van Garderen, Mathias Frank, Rui Costa, Pierre Rolland și Wilco Kelderman.

Vezi mai jos echipele și alegerile făcute de acestea pentru Criteriul Dauphiné

AG2R La Mondiale: Jean-Christophe Péraud, Romain Bardet, Alexis Vuillermoz, Ben Gastauer, Christophe Riblon, Johan Van Summeren, Mikael Cherel, Samuel Dumoulin.

Astana: Vincenzo Nibali, Lars Boom, Michele Scarponi, Lieuwe Westra, Alessandro Vanotti, Andriy Grivko, Dmitriy Gruzdev y Rein Taaramae.

BMC Racing Team: Tejay van Garderen, Rohan Dennis, Daniel Oss, Manuel Quinziato, Joey Rosskopf, Samuel Sánchez, Michael Schär. Dylan Teuns.

Bora-Argon 18: Dominik Nerz, Jan Barta, Emanuel Buchmann, Bartosz Huzarski, José Mendes, Cristiano Salerno, Bjorn Thurau, Paul Voss.

Cofidis: Nacer Bouhanni, Dani Navarro, Nicolas Edet, Christophe Laporte, Florian Sénéchal, Julien Simon, Geoffrey Soupe, Luis Angel Maté.

Etixx-Quick Step: Tony Martin, Julian Alaphilippe, Maxime Bouet, David de la Cruz, Pieter Serry, Niki Terpstra, Stijn Vandenbergh, Martin Velits.

FDJ: Kenny Elissonde, Arnold Jeannesson, Arnaud Courteille, Mickael Delage, Benoit Vaugrenard, Kevin Reza, Laurent Pichon, Murilo Fischer

IAM Cycling: Mathias Frank, Stef Clement, Reto Hollenstein, Jarlinson Pantano, Vicente Reynes, David Tanner, Jonas van Genechten, Marcel Wyss.

Katusha: Giampaolo Caruso, Vladimir Isaychev, Alberto Losada, Tiago Machado, Joaquim Rodriguez, Alexey Tsatevich, Angel Vicioso y Gatis Smukulis.

Lampre-Merida: Rui Costa, Rafael Valls, Sacha Modolo, Filippo Pozzato, Matteo Bono, Nelson Oliveira, Rubén Plaza y José Serpa.

Lotto-Soudal: Tim Wellens, Tony Gallopin, Tosh Van der Sande, Tiesj Benoot, Kris Boeckmans, Bart De Clercq, Gert Dockx, Pim Ligthart.

Movistar Team: Alejandro Valverde, Alex Dowsett, John Gadret, Rory Sutherland,José Herrada, Jonathan Castroviejo, Gorka Izagirre y Beñat Intxausti.

MTN-Qhubeka: Edvald Boasson Hagen, Jacques Janse van Rensburg, Reinardt Janse van Rensburg, Louis Meintjes, Steve Cummings, Tyler Farrar, Serge Pauwels, Daniel Teklehaimanot.

Orica-GreenEdge: Simon Gerrans, Magnus Cort, Daryl Impey, Jens Keukeleire, Christian Meier, Ivan Santaromita, Adam Yates,  Simon Yates.

Team Europcar: Pierre Rolland, Thomas Voeckler, Cyril Gautier, Romain Sicard, Maxime Médérel, Fabrice Jeandesboz, Romain Guillemois, Yannick Martinez

Team Giant-Alpecin: Luka Mezgec, Lawson Craddock, Caleb Fairly, Chad Haga, Thierry Hupond, Tobias Ludvigsson, Albert Timmer

Team LottoNL-Jumbo: Wilco Kelderman, George Bennett, Brian Bulgac, Jos van Emden, Martijn Keizer, Bram Tankink, Dennis van Winden y Maarten Wynants.

Team Sky: Chris Froome, Ian Boswell, Philip Deignan, Peter Kennaugh, Wout Poels, Nicolas Roche, Luke Rowe e Ian Stannard

Trek Factory Racing: Bauke Mollema, Fumiyuki Beppu, Matthew Busche, Markel Irizar, Yaroslav Popovych, Calvin Watson, Riccardo Zoidl, Haimar Zubeldia.

Team Cannondale Garmin: Andrew Talansky, Ramunas Navardauskas, Jack Bauer, Nathan Haas, Alex Howes, Sebastian Langeveld, Daniel Martin, Dylan Van Baarle

Precedenții 10 câștigători ai competiției

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie. Intră în vigoare de astăzi, 25 APRILIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…