Gafă ireală pentru 2018. Cei mai buni ciclişti ai României, "uitaţi" de Federaţie! Motivul halucinant pentru care nu au putut concura la Campionatul Mondial, deşi au fost trimişi acolo: "Ne asumăm vina!"

27 sep 2018 1501 afişări Ciclism
Gafă ireală pentru 2018. Cei mai buni ciclişti ai României, "uitaţi" de Federaţie! Motivul halucinant pentru care nu au putut concura la Campionatul Mondial, deşi au fost trimişi acolo: "Ne asumăm vina!" Serghei Ţvetcov (foto), cel mai bun ciclist român şi câştigător al Turului României 2018, nu a putut lua startul la CM de Şosea.

Caz halucinant în sportul românesc. Serghei Ţvetcov (29 de ani) şi Eduard Grosu (26 de ani), cei mai buni ciclişti ai României, nu au fost înscrişi de Federaţia Română de Ciclism pe lista participanţilor la campionatul Mondial de Ciclism pe Şosea, care se desfăşoară în aceste zile în Austria, la Innsbruck.

Câştigător al Turului României, Ţvetcov era speranţa noastră la un rezultat bun la Campionatul Mondial, dar totul s-a dus pe râpă din cauza lipsei de profesionalism de la FRC. Deşi federaţia a plătit deplasarea lui Ţvetcov la Innsbruck, oraş în care sportivul se află încă de marţi, Serghei a constat cu stupefacţie că nici el, nici Eduard Grosu nu pot lua startul în cursî. În plus, conform digisport.ro, FRC a încercat să înscrie doi ciclişti în proba de Contratimp, deşi regulamentul spune că România are dreptul la un singur reprezentant. Emil Dima şi Denis Vulcan, ciclişti Under 23, nu au putut lua nici ei startul în proba de Contratimp.


Eduard Grosu (foto) nu a participat nici el la concurs, tot din cauza FRC.

Explicaţiile puerile ale forului

La puţin timp de la gafa colosală, oficialii Federaţiei Române de Ciclism au încercat să explice cum au ajuns într-o situaţie incredibilă pentru sportul profesionist al anului 2018. Arată cu degetul Uniunea Ciclistă Internaţională, dar îşi recunosc greşeala de a nu fi verificat listele de start: "În privinţa situaţiei lui Serghei Tvetcov la Campionatele Mondiale de Şosea, unde nu a figurat pe lista de start şi prin urmare nu a luat startul în proba de contratimp individual ne prezentăm poziţia oficială.

Ca în cazul oricărui campionat mondial sau etapă de cupă mondială, înscrierea se face pe reţeaua extranet a Uniunii Cicliste Internaţionale, urmând o anumită procedură. În cazul Campionatelor Mondiale de Şosea, s-a făcut înscrierea conform procedurii pentru sportivii români desemnaţi să participe: Valentin Vasiloiu, Ciprian Jitaru, Emil Dima, Denis Vulcan, Ana Covrig, Eduard Grosu şi Serghei Ţvetcov. Cu toate acestea, ultimii doi sportivi, Grosu şi Ţvetcov, nu au figurat pe lista de înscriere fără a exista o explicaţie anume din partea Uniunii Cicliste Internaţionale, deşi au fost înscrişi respectându-se procedura în cauză.

Desigur, neparticiparea lui Serghei Ţvetcov la proba de contratimp individual e un motiv de nemulţumire pentru noi toţi, din motive întemeiate. De exemplu, FRC a susţiunt deplasarea şi o parte a şederii sportivului în Europa tocmai în ideea de a-i crea condiţii optime pentru o participare de succes la Turul Romaniei şi la Mondiale. În acelaşi timp, recunoaştem că este prima dată când ne regăsim în această situaţie, de a înscrie sportivul respectând procedura, dar totuşi a nu finaliza înscrierea sa. Fără a căuta scuze sau explicaţii, ne asumăm vina de a nu fi verificat listele de start la momentul publicării lor şi tot ce putem face pe viitor este să dăm dovadă de prudenţă maximă",
se arată în comunicatul forului care, în 2018, se află printre cele 60 de federaţii finanţate din cele 517,3 milioane de lei reprezentate de bugetul Ministerului Tineretului şi Sportului, cu 15% mai mult decât în 2017.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.