Falimentul Astana și Movistar. Froome nu a avut nicio problemă să facă iar meci egal cu Quintana&Co. Contador a pierdut orice șansă la Tur, iar Tejay a abandonat în runda cu cel mai neașteptat câștigător din Turul Franței 2015

Falimentul Astana și Movistar. Froome nu a avut nicio problemă să facă iar meci egal cu Quintana&Co. Contador a pierdut orice șansă la Tur, iar Tejay a abandonat în runda cu cel mai neașteptat câștigător din Turul Franței 2015
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Etapa dintre Digne-les-Bains și Pra Loup, prima din Alpi în Turul Franței 2015, se anunța una epică, la nivel declarativ Contador, Valverde, Quintana și chiar și Nibali anunțând că nu se vor mulțumi cu puțin și vor încerca să pună distanță față de Froome. Independent de forma britanicului, runda s-a dovedit a fi una mai degrabă jenantă din punct de vedere al spectacolului oferit de favoriți, care s-au anulat încă o dată. Marele pierzător a fost Alberto Contador, care a pierdut peste două minute în raport cu Froome, ca urmare a unei căzături pe coborârea de pe Col d’Allos.
  • Câștigătorul etapei a fost Simon Geschke (Giant Alpecin), dintr-o evadare mamut. El a devenit primul câștigător german într-o etapă cu final în cățărare din Turul Franței de la Jan Ullrich (1998).

La fix 30 de ani de la victoria lui Berdard Thevenet în fața „canibalului” Eddie Merckx pe Pra-Loup (francezul a pus atunci punct dominației belgianului în Marea Buclă), organizatorii au creionat o rundă similară, în care artificiile păreau că vor exploda garantat. Mai ales că în Dauphine 2015, când această rundă a fost de asemenea pe traseu, Romain Bardet a câștigat după un atac excelent pe penultima cățărare a zilei.

De această dată nu a fost vorba însă de nimic special. Deși plutonul a controlat mai bine de 30 de kilometri fiecare atac, într-un final aproape 30 de rutieri au reușit să evadeze. Printre ei nume importante, capabile să ducă la final inițiativa, însă grupul tricoului galben nu le-a permis să se îndepărteze prea tare. Tanel Kangert (Astana), Jan Bakelants și Mikaël Chérel (AG2R-La Mondiale), Thibaut Pinot și Benoît Vaugrenard (FDJ), Richie Porte și Nicolas Roche (Sky), Rafal Majka și Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), Jonathan Castroviejo, José Herrada and Gorka Izagirre (Movistar), John Degenkolb și Simon Geschke (Giant-Alpecin), Alberto Losada (Katusha), Adam Yates (Orica-GreenEdge), Rigoberto Uran (Etixx-Quick Step), Perrig Quémeneur (Europcar), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Kristjian Durasek și Rafael Valls (Lampre-Merida), Andrew Talansky și Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Nicolas Edet (Cofidis), Mathias Frank (IAM Cycling), Merhawi Kudus, Serge Pauwels și Daniel Teklehaimanot (MTNèQhubeka) au fost atacanții zilei. Prezența a numeroși cicliști de la Movistar, Astana sau Saxo în evadare anticipa mișcări în pluton, urmăritorii lui Froome având astfel coechipieri pe care să se bazeze în final.

Contador, adio dublă

Probabil singurul în stare să îi țină piept unui Froome aflat în formă maximă, evident dacă nu ar fi dorit să facă dubla istorică Giro-LeTour (în Turul Italiei a cheltuit prea multă energie ca acum să fie la nivel maxim), Alberto Contador era optimist înainte de ultimele 4 etape de munte. „Am venit aici să câștig cursa și obiectivul nu mi s-a schimbat”, a spus „Pistolarul” în ziua de pauză, după ce în rundele de tranziție dintre Pirinei și Alpi arătase că și-a îmbunătățit vizibil forma.

Fără a avea o echipă de talia unei Astana, Sky sau Movistar, spaniolul a fost primul care a atacat din grupul favoriților. Și de departe. Cu mai bine de 70 de kilometri înainte de final, rutierul lui Saxo-Tinkoff s-a ridicat din șa în stilu-i caracteristic și a reușit să pună câteva secunde bune între el și grupul tricoului galben. Din păcate pentru el, Valverde s-a ridicat imediat și l-a adus înapoi, Movistar preferând să joace defensiv și să își conserve locurile 2-3 la general pentru moment, deși poate mai indicat era să îl trimită pe iberic alături de Contador, în încercarea de a îl prinde cu garda jos pe Froome. 

Văzând că nu i-a ieșit această manevră, Contador se gândea probabil să atace din nou pe coborârea de pe Col d’Allos, însă aceasta a fost una blestemată pentru el. „El Pistolero” s-a atins cu al său coechipier Michael Rogers și a făcut cunoștință cu asfaltul, pe una dintre cele mai dificile zone din acest Tur. Sagan i-a împrumutat imediat bicileta lui, dar la scurt timp liderul lui Tinkoff-Saxo a fost nevoit să oprească din nou, pentru a lua de la mașina tehnică o bicicletă setată pentru înălțimea și greutatea sa. Din fericire Contador nu a părut accidentat, dar își vede năruite și șansele mici pe care le mai avea să câștige TDF: acum e la peste 6 minute și jumătate de Froome.   

În ceea ce îi privește pe liderii Astana și Movistar, aceștia au avut din nou o tactică falimentară. Poate că Froome este într-adevăr prea puternic să îl poți bate, însă nimic nu te oprește să încerci să îl destabilizezi prin atacuri repetate. Mai ales că azi britanicul a fost izolat în ultimii 20 de kilometri ai cursei de colegii săi. Porte este bolnav, în timp ce Geraint Thomas s-a temut probabil de coborârea de pe D’Allos, după accidentul avut acum două zile, când, fără să vrea, Barguil l-a împins într-un copac. Au fost, așadar, atacuri răzlețe din partea lui Nibali (căruia etapa de azi i se potrivea mănușă) și Valverde, pentru ca în ultimul kilometru Quintana să încerce și el ceva. Prea puțin pentru a avea pretenția că l-ai atacat cu adevărat pe liderul lui Sky.

Geschke, cel mai neașteptat învingător din Le Tour 2015

Germanii sunt la putere în Turul Franței 2015. Fără un rutier de general, nemții au reușit cele mai multe victorii de etapă, chiar și în absența marelui Kittel. Tony Martin și Andre Greipel au fost printre protagoniștii principali în etapele din primele două săptămâni, iar acum a venit rândul lui Geschke să își taie partea leului.

Deși a făcut parte dintr-o evadare extrem de puternică (controlați strâns de pluton în prima treime a cursei, când nu au reușit să pună mai mult de 4 minute față de tricoul galben, aceștia au beneficiat apoi de trena moale a lui Sky și s-au distanțat și la 11 minute), în care erau o serie de cățărători mult mai puternici, rutierul lui Giant a produs marea surpriză. El s-a desprins de colegii de evadare foarte devreme, dar se părea că Pinot îi va veni de hac pe ultima cățărare, francezul alegându-și la rândul său timeingul perfect pentru un contra-atac. În trecut cu o adevărată fobie pentru coborâri, marele perdant de acum câteva zile, când a fost ajuns în ultimul kilometru de Cummings, Pinot a bifat o înfrângere dureroasă. El a căzut pe D’Allos și, deși a revenit repede în șa, distanța față de Geschke, teama și pierderea ritmului și-au spus cuvântul.  

Clasament de etapă

Clasament general

Abandon Van Garderen

Toți specialiștii au vorbit înainte de startul Le Tour despre „Fantastic Four”, anticipând o bătălie pentru tricoul galben între Froome, Quintana, Nibali și Contador. După prima săptămână, mulți au acceptat să îl includă și pe Tejay printre cei care pot emite pretenții pentru un loc pe podium. Americanul care abia a fost înfrânt în Dauphine de Froome se afla în forma vieții și intra în ultima săptămână cu gândul să bifeze primul podium din carieră într-un Mare Tur (avea două locuri 5 în Marea Buclă). Nu a fost să fie nici de această dată pentru rutierul lui BMC, care a fost lăsat în urmă încă de pe zona de plat. 

Grație efortului coechipierilor săi, dar și al lui Michal Kwiatkowski (campionul mondial en-titre a abandonat și el, ulterior), rămas și el în urmă, Tejay a făcut joncțiunea cu plutonul, însă a fost lăsat din nou în urmă la poalele Colle Saint Michel. De această dată definitiv, pentru că la scurt timp după ce a început ascensiunea yankeul s-a dat jos de pe biciletă și a urcat în mașina directorilor sportivi Yvon Ledanois și Max Sciandri. Oficialii lui BMC au vorbit de dureri de cap severe care l-au chinuit pe Van Garderen încă de dimineață.

Ce ne așteaptă joi?

Etapa 18:  Gap – Saint-Jean-de-Maurienne, 186.5km

Cu 7 cățărări în meniu, etapa a 18-a va avea o importanță aparte pentru stabilirea câștigătorului tricoului alb cu buline roșii. Quintana pare ușor favorit dintre rutierii de general, columbianul putând să atace de departe, de pe Col du Glandon. Interesant de văzut dacă Sky va reuși să răspundă eventualului atac al sud-americanului sau Froome va trebui să ia totul pe cont propriu.

Altfel, cei care și-au făcut un țel din a obține distincția de cel mai bun cățărător din Le Tour trebuie să își fi bifat această etapă în program. Evadarea e favorită, dar totul va depinde de cât de susținută va fi trena în pluton.

Favoriți
***** Pierre Rolland, „Purito” Rodriguez
**** Froome, Nairo Quintana
*** Contador, Gesink, Alejandro Valverde, Thibaut Pinot, Ryder Hesjedal
** Romain Bardet, Warren Barguil, Rafal Majka, Richie Porte, Jakob Fuglsang, Andrew Talansky, De Gendt, Christophe Riblon, Vuillermoz, Geraint Thomas
* Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Daniel Martin, Rigoberto Uran , Roman Kreuziger, Simon Yates, Adam Yates, Louis Meintjes, Laurens Ten Dam, Bakelants, Steven Kruiswijk, Barguil, Julian Arredondo

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen