Edi Grosu, cea mai bună performanţă din istorie a unui român într-un Mare Tur! Adio, tricou roz pentru Richie Porte. Decizie controversată a organizatorilor: l-au penalizat pe rutierul Sky cu două minute

19 mai 2015 5006 afişări Ciclism
Edi Grosu, cea mai bună performanţă din istorie a unui român într-un Mare Tur! Adio, tricou roz pentru Richie Porte. Decizie controversată a organizatorilor: l-au penalizat pe rutierul Sky cu două minute
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA
  • O evadare aparent inofensivă s-a transformat în cea mai mare surpriză din Giro în 2015. Nicola Boem (Bardiani) s-a impus la sprint din evadare, într-o etapă în care Edi Grosu a obţinut o performanţă fantastică: a sosit pe locul 12.
  • Richie Porte (Sky) a fost penalizat drastic (2 minute), după ce a luat o roată de la altă echipă.

Matteo Busato (Southeast),  Nicola Boem (Bardiani-CSF), Alessandro Malaguti (Nippo-Vini Fantini), Alan Marangni (Cannondale-Garmin) şi Oscar Gatto (Androni-Giocattoli) au fost atacanţii de serviciu, pe care nimeni nu i-a luat în calcul în condiţiile în care sprinterii au avut foarte puţine oportunităţi până acum să se implice în finalurile de etapă.

Doar că Lotto beligian, Garmin, Lampre, Trek sau Sky şi-au calculat greşit paşii şi nu au mai reuşit să îi aducă înapoi pe evadaţi, care s-au bătut între ei pentru victorie. Marele perdant a fost Oscar Gatto, care a făcut pană în ultimii 10 kilometri şi nu a mai avut şansa să se lupte pentru victorie.

În final, Nicola Boem a obţinut victoria, niciunul dintre colegii de evadare neputând să ţină pasul cu el. Italianul de 25 de ani se află astfel la cea mai bună performanţă a carierei, până acum având în CV doar două victorii, niciuna, evident, atât de prestigioasă.

În ceea ce ne priveşte, Edi Grosu a obţinut o performanţă fantastică, sosind pe locul 12 în etapă şi al 8-lea din sprintul plutonului, unul câştigat de Giacomo Nizzolo. După ce în prima săptămână nu s-a simţit prea bine - Vini Fantini Nippo îl avea ca primă variantă pentru sprint de Colli, care între timp a abandonat, din cauza unei căzături -, rutierul de 22 de ani din Zărneşti pare să îşi regăsească picioarele din 2014, când a impresionat şi a prins pentru sezonul în curs un contract la o echipă pro-continentală. Grosu a sprintat excelent astăzi şi a demonstrat că în următoarele zile este un candidat serios la un loc în top 10.

  • Locul 12 obţinut de Edi astăzi reprezintă cea mai bună clasare a unui român într-un mare tur. Lobato, Belletti, Viviani sau Moreno Hofland, nume importante între sprinterii din plutonul mondial, au venit în spatele ciclistului nostru.

Etapă neagră pentru Porte

Cu 5 kilometri înainte de final, din cauza unei probleme tehnice, Richie Porte, locul 3 la general, a rămas în urmă, aproape toată echipa Sky venind în spate pentru a încerca să îl readucă în pluton. Australianul nu a reuşit să revină şi a pierdut aproximativ 50 de secunde, care oricum se puteau dovedi decisive în perspectiva obţinerii tricoului roz.

Dar lovitura de graţie a venit la final, când organizatorii au decis să îl penalizeze cu două minute, din cauza faptului că nu a respectat regulamentul. Rutierul Sky a luat o roată de la Simon Clarke (compatriotul său, care pedalează pentru Orica GreenEdge), lucru interzis de normele UCI. Un ciclist poate primi ajutor în astfel de cazuri doar de la coechipierii săi, iar Richie a încălcat evident această regulă. Penalizarea, însă, a fost una enormă - 2 minute -, astfel că rutierul Sky se află acum la 3 minute şi 9 secunde de Contador. Deşi contratimpul de sâmbătă îl avantajează, cel mai probabil Porte a pierdut deja Turul. El va trebui să atace şi pe munţi, după ce în prima săptămână s-a mărginit la a-i urma pe Contador şi Aru, dar nu pare a avea forţa să mai emită pretenţii decât la ultima treaptă a podiumului.

Interesant e faptul că, pe pagina oficială de Facebook, a apărut o imagine în care era glorificat sacrificiul lui Simon Clarke. "Acesta e ciclismul. De aceea e cel mai frumos sport din lume", titrau responsabilii de social media ai Giro, pentru ca, la masa verde, după aproximativ două ore, comisarii de cursă să îi distrugă şansele la tricoul roz lui Porte.

Ce ne aşteaptă mâine - Etapa 11: Forli - Imola, 153km

O nouă etapă extrem de deluroasă, dar şi extrem de scurtă. Căţărările din prima jumătate a rundei se aseamănă foarte mult cu cele din Turul Ţării Bascilor: sunt foarte scurte şi extrem de abrupte. Nici a doua jumătate a etapei nu este mai uşoară, deşi organizatorii au repertoriat o singură căţărare, de categoria a 4-a. Interesant este că în ultimii 15 kilometri vom intra pentru aproximativ 3,5 kilometri şi pe circuitul de Formula 1 de la Imola, unde se anunţă o prezenţă record în ceea ce priveşte spectatorii.

Matthews şi Gilbert adoră astfel de etape, însă profilul etapei indică faptul că evadarea va avea o şansă importantă să se impună. Asta nu înseamnă că cei doi rutieri nu ar putea încerca să plece în evadare, nimeni nefiind interesaţi să îi marcheze. Însă se ridică o altă întrebare: cine va dori să conlucreze la trenă între atacanţi, ştiind că nu va avea vreo şansă la sprint în faţa lui "Bling".

Nu este total exclus ca Orica şi BMC să "tragă" după evadare, pe care să o ţină în toată etapa la respect, caz în care se va ajunge la final la un sprin redus, în care Matthews, Gilbert, Lobato, Ulissi sau Felline ar deveni principalii contracandidaţi.

Favoriţi

Este greu să vedem favoriţi clari în această rundă dincolo de Matthews şi Gilbert, în evadare putând să meargă şi să aibă şanse reale de câştig aproape toate tipurile de rutieri, cu excepţia sprinterilor puri. Aşteptaţi-vă la o evadare formată din cel puţin 7-8 ciclişti, printre ei putându-se număra: Enrico Battaglin, Ryder Hesjedal, Stefano Pirazzi, Steven Kruijswijk, Luis León Sanchez, Alexandre Geniez, Sebastián Henao, Iurii Trofimov, Rinaldo Nocentini, Sébastien Reichenbach, Pieter Weening, Tom Danielson, Carlos Betancur, Manuel Bongiorno, Sylwester Szmyd, Simon Geschke, Chad Haga, Serghei Ţvetcov, Adam Hansen, Diego Ulissi, Simon Gerrans sau Nikias Arndt.
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.