De la autobuzul buclucaș la două victorii consecutive! Orica-GreenEdge a intrat în istoria Turului Franței! Contador a pierdut doar șase secunde în fața lui Froome!

De la autobuzul buclucaș la două victorii consecutive! Orica-GreenEdge a intrat în istoria Turului Franței! Contador a pierdut doar șase secunde în fața lui Froome!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Australienii de la Orica-GreenEdge țin capul de afiș în Turul Franței. După ce Simon Gerrans a câștigat manșa de ieri la sprint în fața lui Peter Sagan, australianul a devenit azi și liderul clasamentului general, după ce formația sa s-a impus în contratimpul pe echipe de la Nisa.


Gerrans (al doilea din dreapta pe rândul de jos) va purta mâine tricoul galben pentru prima oară în carieră

*Orica-GreenEdge a terminat manșa de azi cu cea mai rapidă medie orară din istoria Turului Franței, 58,8 km/h
*Australienii i-au învins pe cei de la Omega Pharma-Quick Step cu o secundă
*Froome nu a câștigat decât șase secunde în fața lui Contador


Autocarul echipei Orica-GreenEdge provocase haos în prima etapă

Turul Franței începuse cu stângul pentru formația Orica-GreenEdge. Înființată din dorința unui miliardar australian care deține o companie ce produce rulote, gruparea australiană ajunsese în prim-planul Marii Bucle după ce autocarul echipei se blocase pe linia de sosire și a provocat haos în pluton. Șoferul, debutant la noua sa slujbă, și-a cerut scuze, iar australienii și-au văzut de treabă au mers mai departe. Ieri, Simon Gerrans a surprins pe toată lumea, câștigând la sprint în fața lui Peter Sagan. A fost prima victorie pentru Orica-GreenEdge în Turul Franței. „Ne dorim mult mai mult”, anunța directorul sportiv Matthew White. Iar dorința i s-a îndeplinit repede. Azi, australienii au șocat din nou și au câștigat contratimpul pe echipe de la Nisa.


Tony Martin i-a condus pe colegii săi în trenă, dar Omega Pharma-Quick Step nu a reușit să câștige etapa

Omega, cea mai rapidă medie orară din istorie la linia de sosire

Sky, Omega Pharma-Quick Step, Garmin-Sharp și, poate, Orica-GreenEdge. Cam așa stăteau ostilitățile la bursa favoriților înainte de startului Turului pentru contratimpul pe echipe de 25 de kilometri de la Nisa. Însă calculele hârtiei s-au schimbat repede. După ce Geraint Thomas și Ian Stannard s-au accidentat, ultimul rulând chiar cu o fractură la pelvis, Omega Pharma-Quick Step a trecut în postura de principală favorită. Pe care a onorat-o cu o performanță remarcabilă. Echipa cu licență belgiană a beneficiat de forța și experiența unor rutieri precum Tony Martin, Niki Terpstra, Sylvain Chavanel sau Peter Velits și a terminat parcursul în 25 de minute și 57 de secunde. Cu o medie orară de 58,6 km/h, cea mai rapidă din istoria Turului Franței, cu 3 km/h peste recordul precedent.


Cei de la Sky s-au descurcat remarcabil și fără ajutorul lui Thomas sau Stannard

Accidentările s-au simțit la Sky

Cum Omega Pharma-Quick Step a fost abia a doua echipă care a terminat pe „Promenade des Anglais”, era de așteptat ca formația lui Martin, Cavendish și Chavanel să tremure până la final. Dar nimeni nu s-a apropiat cu adevărat periculos până la Sky! Froome și Boasson Hagen au respectat indicațiile team-managerului Sir David Brailsford și au păstrat o viteză constantă pe cei 25 de kilometri. Chiar dacă asta a însemnat că la primul punct intermediar să aibă un deficit de cinci secunde față de lider. Însă pe final britanicii au forțat și s-au apropiat de Omega Pharma-Quick Step! Pentru doar două secunde însă Martin&co au rămas în față! Și nu au tremurat nici măcar când Garmin-Sharp a trecut peste linia de sosire, la 16 secunde în spate!


Rutierii de la Orica-GreenEdge au avut o strategie perfectă, forțând în partea secundă a etapei

Orica-GreenEdge, marea surpriză

Dar finalul a fost surprinzător! Mai întâi au venit cei de la Saxo-Tinkoff. Chiar dacă îi avea ca și coechipieri pe Nicolas Roche, Roman Kreuziger sau Michael Rogers, Alberto Contador nu se aștepta niciodată la o performanță atât de bună. Gruparea care aleargă sub licență daneză se afla la o singură secundă în spatele lui Omega Pharma-Quick Step la punctul intermediar. Fără Noval, accidentat după ce a căzut încercând să evite un spectator, Contador&co. au cedat pe final și au venit la opt secunde în spatele liderului. Adică spaniolul nu a pierdut decât șase secunde în fața lui Chris Froome, o performanță remarcabilă față de calculele hârtiei! Iar adevărata surpriză a venit din partea celor de la Orica-GreenEdge. Omiși de mulți în calculele victoriei, australienii s-au ambiționat și au forțat, recuperând excelent pe final. Au câștigat contatimpul cu o secundă în fața favoriților și cu o medie orară excelentă: 57,8 km/h.


Saxo-Tinkoff a fost marea surpriză a etapei, Contador, Rogers sau Kreuziger descurcându-se excelent pe străzile Nisei

Froome, doar șase secunde în fața lui Contador

Manșa de azi a fost privită cu interes și prin prisma favoriților. Din acest punct de vedere, câștigător a ieșit Chris Froome, care i-a luat șase secunde lui Alberto Contador. Mult prea puțin pentru cei de la Sky, care se așteptau la cel puțin 20 de secunde. Foarte bine a ieșit și belgianul Jurgen van den Broeck (Lotto-Belisol), care nu a pierdut decât 14 secunde față de britanic, dar și Alejandro Valverde sau Nairo Quintana (Movistar), care au venit la 16 secunde. În schimb, Andy Schleck (RadioShack-Leopard) a venit la 26 de secunde de Froome, în timp ce Cadel Evans și Tejay van Garderen (BMC) pornesc înainte de Pirinei cu un deficit de 23 de secunde.

Etapa 5: Verde pentru…Sagan? (miercuri, 3 iulie, Cagnes-sur-Mer – Marseille, 228,5 km)

Este cea mai lungă etapă de până acum din Le Tour, una presărată cu patru cățărări: una de categoria a treia la începutul manșei și trei de categoria a patra pe parcurs. Spre final, există un alt deal nerepertoriat, care ar trebui să le pună probleme sprinterilor. Teoretic, ascensiunile, care sunt destul de line, creează condițiile perfecte pentru o evadare de succes, în care un „baroudeur„, ciclist căruia îi place să evadeze, ar putea da lovitura. Exemple sunt multe în istoria recentă a Turului. Însă cu echipe precum Lotto-Belisol sau Omega Pharma-Quick Step în spate, lucrurile ar trebui să se așeze, iar sprinterii să își rezerve partea leului. În orice caz, Sagan ar trebui să fie favorit, fiind suficient de rapid pentru a se impune la un sprint redus, dacă Greipel sau Cavendish nu ajung odată cu plutonul.

Favoriți: Peter Sagan, Mark Cavendish
Jokeri: Jan Bakelants, Johnny Hoogerland, Sep Vanmarcke

Clasament etapă:
 

1. Orica Greenedge 25’56”
2. Omega Pharma-Quick Step 25’57”
3. Sky 25’59”
4. Saxo-Tinkoff 26′ 05”
5. Lotto-Belisol 26’13”
6. Garmin-Sharp 26’13”
7. Movistar 26’15”
8. Lampre – 26’21”
9. BMC – 26’22”
10. Katiușa 26’24”
11. RadioShack-Leopard – 26’25”
12. Vacansoleil-DCM 26’29”
13. Cannondale 26’30”
14. Belkin 26’33”
15. FDJ 26’38”
16. Astana 26’52”
17. AG2R-La Mondiale  27’00”
18. Sojasun 27’06”
19. Europcar 27’09”
20. Cofidis 27’19”
21. Euskaltel-Euskadi 27’40”
22. Argos-Shimano 27’43”

CLASAMENT GENERAL DUPĂ‚ CONTRATIMP
 
1. Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) 12:47:24
2. Daryl Impey (Orica-GreenEdge)
3. Michael Albasini (Orica-GreenEdge) 
4. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) 0:00:01
5. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step) 0:00:01
6. Edvald Boasson Hagen (Sky)           0:00:03
7. Christopher Froome (Sky)           0:00:03
8. Richie Porte (Sky)                 0:00:03
9. Nicolas Roche (Team Saxo-Tinkoff)    0:00:09
10. Roman Kreuziger (Team Saxo-Tinkoff) 0:00:09
Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele