Cum a ratat „păţitul” Nechita mondialele de seniori

30 sep 2009 115 afişări Ciclism

Mult aşteptatele Campionate Mondiale de ciclism pe şosea, ce auavut loc în oraşul elveţian Mendrisio, au adus numai dezamăgiriiubitorilor de ciclism din România, practicanţi şi privitori. Unuldin rutierii cu şanse reale de a termina măcar între primii 20,ceea ce ar fi fost o performanţă pentru ciclismul românesc, estevorba de Andrei Nechita, susţine că a fost amăgit de FederaţiaRomana de Ciclism si nu i s-au mai facut forme de deplasare siinscriere pentru Elvetia.

Romania s-a prezentat la aceste Mondiale cu doar doi rutieri: unsportiv plecat din tara, datorita saraciei, si stabilit in Italia,unde munceste de dimineata pana seara si se antreneaza doarnoaptea, la lumina lunii, pe nume Sorin Gabriel Pop, zis si Ursu';cel de-al doilea, un ciclist din categoria celor cu dizabilitati.Este vorba de un fost patinator, careia i-a fost amputata labapiciorului drept, in urma unui accident de masina, si care a decissa faca ciclism, într-o reconversie admirabilă, numitul EduardNovak.

Cei doi, Pop si Novak, au participat doar in proba de contratimpindividual (clasandu-se cu doua locuri mai sus de coada ierarhieifinale), pentru ca n-au avut punctele necesare sa ia startul si in"cursa regina", cea de fond, alaturi de marii campioni ailumii.

In fine, deziluzia cea mai mare a trait-o Andrei Nechita (foto),ciclistul care a fost amăgit la inceputul anului ca va fi trimis laMondialele din Elvetia, dar care n-a mai ajuns la Mendrisio,spunandu-i-se ca nu a acumulat punctele UCI necesare prezentei luila Mondiale.

"De doua luni m-am pregatesc intens. Am pedalat la cateva curse peetape, alaturi de multi dintre cei care au luat startul in Elvetia.Tot mereu m-am clasat printre primii 10. Cred ca m-as fi descurcatsi la Mendrisio, in special in proba de fond, acolo unde, in celmai rau caz, as fi venit pe locul 20", se arata optimistNechita.

Din pacate, sportivul n-a mai ajuns pe grila mondiala de start: "Cucateva zile inainte de prima cursa din Elvetia, secretarulFederatiei Romane de Ciclism, Vasile Selejean, m-a anuntat ca numai particip la Mondiale, ca nu am facut punctele necesare. Nu stiucum se face, dar in 2008 aveam mai putine puncte ca acum si totusiam participat. Nu stiu ce sa mai spun despre oamenii care conducFederatia"...

In regulamentele UCI este conditionata de puncte participareaciclistilor la Mondiale, dar numai a celor din categoria Elite(masculin si feminin) si doar in proba de fond pe circuit. Ca dreptdovada, romanii Pop si Novak au putut participa la contratimpindividual, fara sa aiba punctele necesare, dar n-au fost acceptatiin proba de fond. Şi Nechita putea participa astfel la CM.

La categoria Under 23, Romania ar fi avut dreptul sa inscrie catedoi sportivi la fiecare proba, numarul acestora putand creste doarin functie de punctele acumulate de ciclisti in diferite curseUCI.

Nechita nu e la primul conflict cu FR de Ciclism. La Europenele detineret din Belgia, desfasurate in luna iulie, el a căzut grav întimpul cursei şi a abandonat după ce antrenorul federal Hugeanu n-astiut sa-i dea saculetul cu hrana de traseu. Săculeţul a intrat înroată, iar sportivul a căzut.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.