„Cu bicicleta la mare”, ediția a șasea!** FOTO La mare, la pedale! Peste 80% dintre participanți au trecut linia de sosire!

  • Publicat:
  • Actualizat:

Peste 80 la sută din rutierii care s-a înscris în cursa „Hai cu bicicleta la mare” au trecut linia de sosise, aseară, la Năvodari. De la start au plecat aproape 350 de cicliști, dublu față de ediția precedentă, care au străbătut distanța de la București la mare pe parcursul a două zile.

Vedetele ediției din acest an au fost Bianca Gogan (8 ani) și Andrei Costache (69 ani), care au reușit să ajungă pe bicicletă pe litoral, după aproximativ 285 de kilometri de parcurs

Oboseală, entuziasm, curaj, nebunie, perseverență, abandon. Sau, altfel spus, ediția a șasea a evenimentului „Hai cu bicicleta la mare”. 350 de cicliști, amatori și profesioniști, au pornit sâmbătă dimineață pe două roți, având ca destinație finală Năvodari. Plaja de acolo, mai exact. De la mic la mare, de la repede la încet, de la pauză de hidratare la cea de alimentare, ritmul ediției din acest an a fost unul constant, presărat cu entuziasm și bună dispoziție.

„Nu e dificil să mergi pe bicicletă”
Startul a fost dat din București, din fața magazinului Lidl din strada Liviu Rebreanu (foto dreapta sus), de Eduard Novak, noul președinte al Federației Române de Ciclism și medaliatul cu aur la Jocurile Paralimpice de la Londra (2012). Așa cum era de așteptat, nu a trecut mult timp de la plecare și până la socializare. Poveștile au început să prindă contur, iar pauzele de hidratare s-au transformat rapid în momente amuzante. Una a impresionat parcă mai mult decât altele. Bianca Gogan (8 ani) a răspuns cu sinceritate tipică unui copil atunci când a fost întrebată de câți ani pedalează: „De la opt!”. A parcurs toți cei 285 de kilometri și nu s-a plâns de oboseală nici măcar o dată. Ba chiar alerga atunci când mulți participanți se plângeau de dureri musculare: „Nu a fost deloc atât de obositor. Mai pot să mai pedalez”, a declarat ea la final, pe plajă. La Năvodari, Bianca a fost aplaudată de toți participanții. Nu înțelegea cu ce îi surprinde pe toți: „Nu e dificil să mergi pe bicicletă”. Cu greu te puteai abține să nu zâmbești la vederea ei. Roșie la față și cu ochii mari, Bianca a impresionat. Iar dacă a și inspirat, rămâne de văzut abia anul viitor.

Bătrânul și marea
La polul opus s-a aflat Andrei Costache. La cei 69 de ani, a pedalat umăr la umăr cu băieți care puteau cu ușurință să îi fie chiar și nepoți: „De 40 de ani merg cu bicicleta. Anul trecut nu am mai apucat să mă înscriu și știți ce am făcut? M-am dus singur la mare”, a povestit rutierul. De-a lungul celor două zile, ‘nea Andrei a fost sufletul cursei. S-a bucurat de fiecare moment și a promis că nu mai ratează nicio ediție: „Să pedalezi e sănătos. Să te duci la mare pe bicicletă și să cunoști oameni noi la vârsta mea, e o plăcere”, a spus el.

Bianca Gogan și Andrei Costache au fost doar doi dintre temerarii care în weekend au demonstrat că a fi ciclist e distractiv. Mai ales atunci când la final ai în față marea și o vreme tocmai bună de plajă.

 

 


UPDATE 15:44 – Au ajuns primii cicliști la Năvodari


UPDATE 13:37 – Convoiul a ajuns la al doilea punct de alimentare. Lumea e nerăbdătoare să ajungă la mare: urmează cea mai dificilă parte a traseului.


UPDATE 11:50 – Cea mai mică participantă (8 ani) va abandona la următoarea oprire, la dorința organizatorilor. Tânara concurentă ar fi vrut să continue însă: „Aș mai fi putut, dar am promis…”


UPDATE 11:20 – În zece minute se ajunge la punctul de alimentare. Se merge compact


UPDATE 08:57 – Primul abandon al zilei după nici 20 de minute de la plecare. Ciclistul are nevoie de îngrijiri medicale. Efortul depus în prima zi și-a spus cuvântul.


UPDATE 08:32 – S-a dat startul celei de-a doua zile


UPDATE 19:30 – Caravana a ajuns la Amara, acolo unde toți participanții la eveniment se vor caza și vor înnopta. Startul pentru duminică este programat la ora 7:30


UPDATE 17:05 Cicliștii se îndreaptă spre al treilea și ultimul punct de alimentare. Cea mai tânără participantă are 4 ani și rezistă. Până acum, i s-a părut „fain” 🙂


UPDATE 16:25 S-a ajuns la al doilea punct de alimentare. Până acum au abandonat 15 persoane. Caravana este în așteptarea unui ciclist care a ajuns la Călărași, după ce a făcut stânga greșit


UPDATE 15:00 Au fost parcurși 100 de kilometri din cei 140 programați pentru ziua de sâmbătă. În curând, participanții se vor opri pentru al doilea punct de alimentare, în apropiere de Slobozia


UPDATE 14:40 Din cauza căldurii, care cauzează mari probleme în rândul plutonului, s-a decis să se efectueze o a doua oprire, pentru hidratare.

UPDATE 13:30 Până în acest moment, au abandonat cinci persoane, iar plutonul s-a fărâmițat. Foarte mulți participanți nu pot să mai țină ritmul și au rămas destul de în spate. În schimb, o „evadare” de aproximativ 30 de cicliști este aproape de al doilea punct de alimentare.


UPDATE 12:20 Toți participanții au ajuns la punctul de alimentare. Pauză, glume și puțină odihnă. Mulți dintre participanți vorbesc despre faptul că nu se așteptau ca experiența să le cauzeze atâtea probleme fizice.


UPDATE 11:50 50 de cicliști au ajuns deja la primul punct de alimentare și vor deja să pornească către al doilea. Restul convoiului mai are de parcurs 5 kilometri până la prima pauză de hidratare.


UPDATE 11:35 S-a consemnat și al doilea abandon. De data aceasta nu bicicleta a cedat, ci omul de pe ea. La fel ca și primul participant, acesta va continua plimbarea cu autocarul pregătit special pentru situații de genul acesta.


UPDATE 11:30 Toți participanții salută echipa ProSport din elicopterul care survolează acum convoiul. E așteptată cu nerăbdare prima oprire. Până la ea mai sunt 15 km de parcurs.


UPDATE 10:50 Începutul e unul entuziast. Peste 75 de cicliști au decis să depășească prima mașină din convoi. Cu 50 km/h, aceștia se îndreaptă spre primul punct de alimentare: „Abia ce o să mai putem pedala diseară, profităm de starea bună de acum„.


UPDATE 09:40 La 40 de minute de la startul ediției s-a consumat primul abandon. Din câte se pare, bicicleta unuia dintre concurenți a cedat înainte să o facă acesta. Bărbatul a fost preluat de un autocar special și urmează să își continue drumul până la mare pe patru, în loc de două roți.

Intru în istoria celui mai rapid abandon?„, s-a amuzat acesta la urcarea în autocar.


*Azi, de la ora 9:00, din fața magazinului Lidl din strada Liviu Rebreanu (nr.19) din București se va da startul ediției a șasea a evenimentului „Cu bicicleta la mare”. ProSport vă spune ce nu trebuie să-i lipsească unui rutier într-o asemenea aventură

*350 de cicliști vor rula azi pe traseul București-Lehliu-Slobozia (140 km). Runda de mâine se va întinde pe 145 de kilometri: Slobozia-Giurgeni-Hârșova-Năvodari

*Startul va fi dat de campioana europeană la tenis de masă Otilia Bădescu și de președintele FR de ciclism, Eduard Carol Novak

Evenimentul ProSport „Cu Bicicleta La Mare” îmbină ideea de mișcare cu ineditul unui eveniment de două  zile care atrage din ce în ce mai mulți temerari. În această dimineață 350 de iubitori ai ciclismului vor pleca în inedita aventură pe ruta București-Năvodari.

Zilele astea, mulți dintre cei care merg la mare cu bicicleta m-au întrebat ce să-și ia la ei, ce să poarte și ce să mănânce pentru un asemenea efort. Știu că pare ciudat, dar primul lucru la care m-am gândit n-a avut nicio legatură cu toate acestea. Primul lucru a fost… talcul! Pudra de talc, aceea folosită și de copii și care e foarte bună la drum lung pentru o mulțime de piese în mișcare din corpul uman. Nu vă explic exact unde și cum se folosește, cred că va descurcați și singuri.

Alminteri, două lucruri sunt extrem de importante pentru un drum lung cu bicicleta, la mare, la munte, sau doar la Snagov: ce porți și ce mănânci. De unde să începem? De sus, de la cap: o cască de protecție nu folosește la absolut nimic în timpul unui drum lung, spun cei mai mulți. E adevărat, în șase ani de mers la mare cu bicicleta n-am avut nevoie de ea. Cu toate astea, e bine de ținut minte că de cască ai nevoie o singura dată: exact atunci când face diferența între cap întreg și cap spart. Lidl (sponsorul marșului nostru la Constanța) are în magazin o soluție rezistentă și nu foarte costisitoare.

Coborând spre picioare (unde eu prefer pantofii sport normali – chiar cei de alergare sunt ok), o piesă importantă e tricoul. Așa-numitele tricouri tehnice nu sunt un moft: materialul sintetic special absoarbe apa, o evaporă și te ține relativ uscat, chiar în perioadele de efort prelungit, cum sunt cățărările pe pantă. Tricourile speciale pentru ciclism (cum e cel pe care îl primesc participanții la marșul cu bicicleta la mare tot de la Lidl) mai au și buzunare speciale pe spate, care te scutesc de rucsac.

La fel, vă recomand pantalonii de ciclism speciali: sunt construiți să reducă frecarea mașinăriei umane cu mașinăria pe două roți, în special la contactul cu șaua: sunt absolut obligatorii la un drum de mai mult de două ore! În rest, crema solară chiar dacă nu suntem la plajă? Neapărat! Dați din belșug de dimineață. Cât privește hrana, calculați jumătate de litru de apă la 20 de kilometri pe timp de vară. O ciocolată la 50. Și câte o banană din 30 în 30 de kilometri. Asta e cel puțin rația mea sâmbăta și duminica asta! Vă aștept în șa în vara lui 2013 la tururile cicliste ale ProSport!

articol scris de Lucian Mîndruță

Sorina Oprițescu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ!…
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile de înmormântare
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat…
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri!
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele