Artificii sau controverse? Il Giro ia startul în Israel, cu doi mari favoriţi, Chris Froome şi Tom Doumulin, dar şi într-un context politic nefavorabil în zonă

4 mai 2018 715 afişări Comentează şi tu Ciclism
Artificii sau controverse? Il Giro ia startul în Israel, cu doi mari favoriţi, Chris Froome şi Tom Doumulin, dar şi într-un context politic nefavorabil în zonă

Turul Italiei, prima mare competiţie ciclistă pe etape a anului, porneşte azi din ... Israel! Este pentru prima dată în istoria ”Il Giro”, aşa cum mai este cunoscută competiţia la nivel mondial, când porneşte din afara Italiei. Israel va găzdui primele trei etape, iar ”parada” de start va fi în Iesuralim (începând cu ora 14:50), cu ocazia un contratimp individual pe distanţa a 9,7 kilometri.

Audienţa pentru Turul Italiei a crescut şi mai mult după ce Chris Froome, câştigătorul Turului Franţei în ultimii ani, şi-a anunţat prezenţa la start. Rutierul britanic şi-a propus să câştige şi ”Il Giro”, trofeu care îi lipseşte din palmaresul impresionant. De altfel, ciclistul de la Team Sky are ocazia de a face ”Marele Slam”, adică să deţină titluri în acelaşi timp în toate cele mari tururi din calendarul competiţional, Turul Italiei, Turul Franţei şi Turul Spaniei (ordinea de desfăşurare a acestora).

Chris Froome se va lupta pentru tricoul roz cu Tom Dumoulin (Team Sunweb), campionul de anul trecut. Despre olandez se spune că ar putea fi viitorul ”Chris Froome”, având în vedere că este foarte puternic la contratimp, o condiţie foarte importantă pentru a câştiga un Mare Tur! Din calcule pentru victorie nu trebuie omis nici Fabio Aru, favoritul gazdelor.

Esteban Chaves, Miguel Angel Lopez, Simon Yates, Michael Woods, Rohan Dennis, Thibaut Pinot şi Davide Formolo sunt alţi ciclişti care merită urmăriţi în acest an în Turul Italiei, toţi cu şanse bune să ajungă în faţă la Roma, în 27 mai, când este programată ultima etapă.

Din punct de vedere al traseului, organizatorii au pregătit un Tur al Italiei plin de ”artificii”. Cursa conţine nu mai puţin de 8 etape montane, cu legendarele urcuşuri pe Etna şi Monte Zocolan.

Ediţia din acest an nu este deloc lipsită de controverse. Cele mai importante îl au în prim-plan tocmai pe Chris Froome, după scandalul de dopaj cu salbutamol stârnit la sfârşitul anului trecut şi încă ”neîncheiat”, dar şi conflictul politic dintre Israel şi Palestina aflat în plină desfăşurare. Il ”Giro” va sta trei zile în Israel, iar după o zi de pauză, programată luni, va ”ateriza” în Sicilia.

  • Chris Froome nu a mai participat în Turul Italiei din 2010, când avea doar 24 de ani.
  • Caravana ciclistă va traversa Alpii în ultimele zile ale cursei, înainte de a ajunge la Roma în 27 mai. Tot în ultima săptămână este programat şi un contratimp individual de 34,2 kilometri.
  • În primele două săptămâni sunt de urmărit cu mare interes etapele din 10 mai (final pe Muntele Etna) şi 19 mai (final pe Monte Zocolan).

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.