ANALIZĂ‚ Contador sau Froome? Echipele celor doi favoriți la victorie în Turul Franței și-au anunțat loturile

ANALIZĂ‚ Contador sau Froome? Echipele celor doi favoriți la victorie în Turul Franței și-au anunțat loturile
  • Publicat:
  • Actualizat:

Pe hârtie, Christopher Froome și Alberto Contador sunt principalii favoriți la câștigarea ediției centenare a Turului Franței. Însă care dintre rutieri are echipa mai bună pentru a-l susține în cei 3,403 kilometri însumați în acest an de Marea Buclă?

*Contador și-a umplut echipa cu specialiști pe munte, în timp ce Sky pare o echipă mai versatilă
*Turul se va juca pe munte, dar Sky are un avantaj important la contratimp

Pentru a câștiga un Tur al Franței, orice rutier puternic are nevoie de o echipă care să controleze plutonul. Atât în etapele montane, cât și în cele de plat, acolo unde misiunea coechiperilor e să-l protejeze pe lider de orice căzătură! Iar într-o ediție atât de dificilă cum e cea din acest sezon, cu patru finaluri în cățărare, dintre care două pe Mont Ventoux și Alpe d”Huez, componența echipei e cu atât mai importantă. Însă cu ce echipă vor veni în Le Tour marii favoriți la victorie, Christopher Froome și Alberto Contador?


Froome i-a dus trena lui Wiggins în sezonul trecut, dar acum speră să câștige Turul Franței 

Sky a uimit anul trecut

Ediția precedentă a Turului Franței nu a fost una cu adevărat spectaculoasă. Ascensiunile legendare au lipsit cu desăvârșire, nu a existat niciun final în cățărare de categorie specială, iar diferențele importante s-au făcut la contratimp. E adevărat, poate că Bradley Wiggins nu ar fi avut emoții nici dacă nu ar fi fost înconjurat de o echipă aproape perfect creată pentru nevoile sale. Dar Sky a dominat cu atâta autoritate Turul, încât i-a făcut pe adversarii britanicului să se întrebe dacă merită să își irosească forțele pentru atacuri care oricum ar fi fost parate de o trenă dură, impusă de Boasson Hagen sau chiar Froome, actualul lider al echipei britanice.


Rutierii de la Sky s-au obișnuit deja să tragă pentru Froome în Turul Omanului sau în Criteriul Dauphine

Froome e înconjurat de o echipă versatilă

Încă din 2009, din momentul în care a fost fondată, echipa Sky și-a propus să aducă primul britanic câștigător al Turului Franței. Ținta a fost setată la cinci ani, însă obiectivul a fost îndeplinit după doar trei sezoane. Iar în acest an, Sky țintește încă o victorie. De data aceasta prin Chris Froome, locotenentul lui Wiggins din sezonul trecut, care a arătat însă că putea să îi pună mari probleme liderului său dacă era lăsat de șefii formației britanice. În rolul lui Froome din sezonul trecut va sta Richie Porte. Australianul venit în sezonul trecut chiar de la Saxo Bank a avut un sezon 2013 excelent, cu victorie în Paris-Nisa și trei locuri doi în Criteriul Internațional, Turul Țării Bascilor și în Criteriul Dauphine. Ajuns la vârsta propice performanței, 28 de ani, Porte va fi cel care îl va ajuta pe Froome în ultimii kilometri ai cățărărilor fie să impună o trenă draconică, menită să îi rupă pe adversari, fie să recupereze secunde prețioase în fața celor care atacă.


Porte (primul din dreapta) e obișnuit să își ajute coechipierii, fiind în echipa lui Sky și în ediția trecută a Turului Franței

Însă până la Porte, Sky pare o echipă completă, gata să îi ofere totul liderului ei. Vasil Kirienka și Konstantin Siutsou sunt și ei doi rutieri excelenți pe munte, adevărate „locomotive” care vor trage după evadați pe primele pante ale cățărărilor importante. La fel și David Lopez, un cățărător care a câștigat o etapă în Vuelta (2010) și a terminat în primii zece în curse importante de o săptămână, dar și-a sacrificat propriile ambiții în slujba echipei. În etapele de plat, formația britanică va miza pe un „trenuleț” deja consacrat, format din Edvald Boasson Hagen, Peter Kennaugh, Ian Stannard și Geraint Thomas, rutieri care l-au ajutat pe Froome să își treacă în palmares Turul Omanului, Criteriul Dauphine, Criteriul Internațional și Turul Romandiei în acest sezon. Totodată, Boasson Hagen sau Thomas sunt așteptați să îi ofere o mână de ajutor lui Froome și pe cățărările aflate pe parcursul etapei, acolo unde pot impune un ritm extrem de puternic, la fel ca anul trecut. „Chris e în formă excelentă și mă bucur că putem să îi oferim o echipă solidă, puternică. Mulți dintre rutieri au participat și la Criteriul Dauphine, unde Sky a obținut primele două locuri prin Chris și Richie Porte. Am încredere în băieți și sunt sigur că vor face o figură frumoasă”, a declarat Sir David Brailsford, team-managerul echipei britanice.


Contador va beneficia de una dintre cele mai bune echipe din carieră în Le Tour 2013

Contador, blindat pe munte

În schimb, Contador și-a construit cel mai bun „trenuleț” pe care l-a avut în carieră pentru Le Tour. De multe ori, ibericului i-a lipsit o formație mai talentată pe munte, mizând doar pe serviciile bunilor săi prieteni Daniel Navarro, Jesus Hernandez și Benjamin Noval. Navarro a plecat la Cofidis, acolo unde a devenit unul dintre liderii echipei, dar Hernandez și Noval au rămas lângă Contador și vor să îl ajute pe spaniol să câștige al treilea său Tur al Franței după cele din 2007 și 2009. Însă cei doi iberici vor avea, cel mai probabil, alte roluri. Tactica celor de la Saxo-Tinkoff a părut clară încă din iarnă, atunci când Bjarne Riis a reușit transferurile cehului Roman Kreuziger și a irlandezului Nicolas Roche. Atât Kreuziger (locul 9 în 2009, locul 10 în 2010), cât și Roche (locul 12 în 2012) au cochetat cu primele zece poziții în Le Tour și au demonstrat că rezistă pe munții înalți. Și, cu siguranță, îl vor ajuta pe Contador să reziste în lupta cu Froome și Porte.
Un alt transfer interesant făcut de Saxo-Tinkoff în această iarnă a fost cel al lui Michael Rogers. Veteranul australian a venit chiar de la Sky, acolo unde a fost o parte importantă a formației care l-a dus pe Wiggins spre prima victorie într-un Mare Tur din carieră. Iar Rogers și-a demonstrat deja importanța, terminând pe locul șase în Criteriul Dauphine, o repetiție pentru Le Tour. În schimb, Contador nu pare la fel de bine apărat în manșele de plat, avându-i la dispoziție doar pe italienii Matteo Tosatto și Daniele Bennati. „Cred că am găsit un mix de rutieri în formă excelentă, care se pliază pe actualele condiții din Le Tour. Vom avea grijă de Alberto în toate etapele, iar lotul pe care îl deplasăm ne va ajuta să mergem agresiv în toate etapele”, a spus Bjarne Riis, șeful lui Saxo-Tinkoff.


Buni la contratimp, rutierii de la Sky ar trebui să-l ajute pe Froome să câștige secunde bune în etapa a patra, la Nisa

Sky, mai bună la contratimp

O altă enigmă este modul în care cele două echipe, respectiv cei doi favoriți, se vor comporta la contratimp. Marea Buclă din 2013 nu mai prevede exerciții individuale lungi, de peste 50 de kilometri, ci doar două de 33, respectiv 32 de kilometri. Unde avantajat pare Chris Froome, care pe un teren aproape identic cu unul dintre contratimpurile din Le Tour, i-a luat în Dauphine două minute și 46 de secunde lui Contador! Celălalt contratimp este unul atipic, cu două cățărări de categorie secundă, însă și acolo britanicul pare favorit. La fel cum Sky este favorită și în contratimpul pe echipe din jurul orașului Nisa (25 de kilometri) din etapa a patra. Froome, Kennaugh, Boasson Hagen (proaspăt campion al Norvegiei la contratimp) sau Thomas sunt, pe hârtie, mult mai valoroși decât adversarii direcți de la Saxo-Tinkoff.

Sky: Christopher Froome, Richie Porte, Edvald Boasson Hagen, Peter Kennaugh, Vasil Kirienka, David Lopez, Kanstantsin Siutsou, Ian Stannard and Geraint Thomas

Saxo-Tinkoff: Michael Rogers, Roman Kreuziger, Nicolas Roche, Matteo Tosatto, Daniele Bennati, Sergio Paulinho, Alberto Contador, Jesus Hernandez, Benjamin Noval.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a…
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen