Ce înseamnă NFL International Series? Despre globalizarea fotbalului american și ce meciuri sunt în afara SUA în 2024

Ce înseamnă NFL International Series? Despre globalizarea fotbalului american și ce meciuri sunt în afara SUA în 2024
  • Publicat:
  • Actualizat:

Liga profesionistă de fotbal american a anunțat programul meciurilor jucate în afara SUA în 2024. Europenii vor avea ocazia să vadă de pe stadion staruri precum Aaron Rodgers, Justin Jefferson sau Trevor Lawrence, la Londra sau Munchen.

NFL a publicat programul sezonului 2024 și, la fel ca în 2023, cinci meciuri oficiale urmează să se desfășoare în afara Statelor Unite.

NFL International Series, care sunt meciurile din Europa?  Despre globalizarea fotbalului american

Noutatea o reprezintă acordarea organizării unui joc Brazilei, celelate patru fiind repartizate Europei către Londra (trei) și Munchen (unul). Marea Britanie găzduiește anual meciuri din 2007, în timp ce Germania este pe listă pentru al treilea sezon consecutiv.

Philadelphia Eagles – Green Bay Packers, 6 Septembrie, Arena Corinthians, Sao Paolo

Pentru prima oară în istorie se va juca un meci din NFL în Brazilia. Acesta va avea loc chiar în etapa de deschidere a sezonului și este, conform rezultatelor din stagiunea precedentă, cel mai atractiv din oferta “internațională”.

Ambele echipe au fost în playoff în luna ianuarie, Green Bay ajungând chiar până în semifinalele Conferinței Naționale (cea din care face parte). Philadelphia a fost eliminată în prima rundă, după ce în urmă cu doi ani pierdea Super Bowl-ul în fața lui Kasas City Chiefs.

Minnesota Vikings – New York Jets, 6 Octombrie, Stadionul Tottenham Hotspur

Aaron Rodgers, de patru ori cel mai valoros jucător din NFL, campion al ligii alături de Green Bay în sezonul 2010, este principalul superstar care va sosi în Europa în 2024. Rodgers a ajuns la începutul campionatului trecut la New York Jets, după 13 sezoane la Packers, dar s-a accidentat după doar patru acțiuni ofensive în etapa inaugurală, când a suferit o ruptură de tendon ahilean și a fost pierdut pentru tot anul.

Cu o campanie de transferuri impresionantă Jets speră să fie conduși spre playoff de quarter back-ul care are acum 40 ani. Echipa din New York nu a mai prins postsezonul din 2010. De partea cealaltă, Minnesota speră să revină în playoff după un an de pauză și să îl aibă apt pe Justin Jefferson, wide receiver-ul care a suferit multiple accidentări în sezonul anterior din cauza cărora a jucat doar zece meciuri.

Chiar și așa, a fost suficient pentru el să doboare recordul pentru cei mai mulți yarzi recepționați în primii patru ani de carieră în NFL. Pentru Vikings acesta va fi al patrulea meci din istorie pe tărâm britanic, loc ce le-a purtat noroc, precedentele trei fiind câștigate, în timp ce Packers sunt la a doua apariție după ce au pierdut tot la Londra, în 2022.

Chicago Bears – Jacksonville Jaguars, 13 Octombrie, Stadionul Tottenham Hotspur

La o săptămâna după ce rivalii de la Packers vor juca pe stadionul care a costat-o pe Tottenham un miliard de lire sterline, Chicago Bears îl vor dezvălui Europei pe quarter back-ul draftat cu prima opțiune în 2024, Caleb Williams, acesta fiind văzut drept un “Mesia” pentru o echipă care istoric nu a avut niciodată un quarter back de superclasă. Bears, care vor ajunge la a treia experiență pe teren britanic, au prins playoff-ul doar de două ori în ultimele 13 sezoane și nu au mai ajuns în Super Bowl din 2006, în timp ce adversarii, conduși de Trevor Lawrence, caută să revină în postsezon după un an de pauză.

Deși au terminat tot cu nouă victorii și opt înfrângeri, la fel ca în 2022, “Jags” au ratat la limită calificarea în fazele eliminatorii.

Jacksonville Jaguars – New England Patriots, 20 Octombrie, stadionul Wembley

Pentru al doilea an la rând Jacksonville joacă două partide în același sezon la Londra. De altfel, trupa din Florida are din 2013 contract să își desfaoare anual un meci considerat pe teren propriu în capitala Regatului Unit, singura dată când nu a fost programată aici în ultimele 12 sezoane fiind în 2020, din cauza pandemiei de Covid-19 care a anulat toate jocurile internaționale din NFL. Jaguars vor ajunge la un total de 13 meciuri “londoneze” în istoria unui club despre care s-a zvonit că ar putea fi în viitor mutat definitiv pe malul Tamisei, în încercarea de a “globaliza” și mai mult liga profesionistă de fotbal american.

Pentru New England va fi al cincilea meci european, echipa care a dominat liga între 2001 și 2018, perioada în care a câștigat șase Super Bowl-uri și a mai ajuns acolo de alte trei ori, fiind în plină reconstrucție. Acesta va fi primul sezon fără celebrul Bill Belichick pe banca, omul care a fost principal în ultimii 24 ani devenind cel mai titrat antrenor din istoria NFL în era Super Bowl-ului. “Pats” au pierdut o singură dată în precedentele cinci meciuri jucate pe bătrânul continent, în timp ce Jaguars au un bilanț de șase victorii și cinci eșecuri.

Carolina Panthers – New York Giants, 10 Noiembrie, Allianz Arena, Munchen

Germania a devenit a două țară europeană care găzduiește meciuri din sezonul regulat al NFL în 2022, anul trecut primind chiar două partide, ambele jucate la Frankfurt. Dacă în 2023 au fost “răsfățați” cu un Kansas City – Miami, adică două echipe de playoff dintre care prima chiar campioana ultimelor două ediții, acum nemții trebuie să se mulțumească doar cu două formații aflate în proces de recladire.

Panthers au fost ultimii în stagiunea anterioară și nu au mai prins playoff-ul din 2017, în timp ce Giants s-au calificat în fazele eliminatorii doar în 2022 în ultimii șapte ani. Carolina va fi la al doilea meci din istorie în Europa în timp ce Giants vor ajunge la un total de patru. Pentru oricine pierde acest joc va fi prima înfrângere în “lumea veche”.

Informații inedite din fotbalul american

-39 de meciuri din istoria NFL va ajunge Londra să găzduiască până la finalul acestui sezon, Primul a fost în 2007 între Miami Dolphins și New York Giants. Celebrul Wembley va totaliza 33 de jocuri disputate pe a sa suprafață, două au avut loc pe stadionul Twickenham, în timp ce Tottenham Hotspur Stadium va ajunge la patru.

– între 50 și 250 de lire sterline costă un bilet în momentul în care se pun vânzare tichetele pentru meciurile de la Londra, prețul putând urca în funcție de interes. În Germania sumele variază între 80 și 240 euro, dar biletele se epuizează în mai puțin de jumătate de ora datorită interesului uriaș al nemților pentru NFL. Ele pot fi găsite apoi pe site-urile de revânzări, dar la prețuri care pot fi și de cinci-șase ori mai mari decât cele inițiale.

– între 2016 și 2022 Estadio Azteca din Ciudad de Mexico, a găzduit șase meciuri din sezonul regulat al NFL, însă liga a decis să se orienteze anul acesta către America de Sud, oferind Brazilei această oportunitate.

Care sunt românii din fotbalul american?

– NFL a anunțat că în 2025 va organiza un meci din sezonul regulat la Madrid. Proaspăt renovatul stadion al lui Real Madrid, Santiago Bernabeu va fi gazdă jocului respectiv. A fost confirmat că un total de opt meciuri se vor desfășura în 2025 în afară granițelor SUA, record absolut

– 110 miliarde de dolari pentru 11 sezoane au costat drepturile de televizare în SUA pentru meciurile din NFL. Acestea sunt împărțite de către televiziunile FOX, CBS, ABC/ESPN, NFL Network și platformele de streaming Amazon Prime, Disney, Paramount Global și YouTube TV/Google. Netflix tocmai a anunțat că va transmite meciuri de Crăciun în următoarele trei sezoane. În comparație, NBA, liga profesionistă de baschet, estimează că va primi 76 miliarde de dolari pentru următorul contract pe 11 sezoane, de trei ori mai mult decât încasează în momentul de față, în timp ce în Europa, cel mai scump contract al unei ligi este de 6.7 milioane de lire sterline (aproximativ 8.45 miliarde de dolari) pe patru ani, cât plătesc Sky și TNT Sports pentru Premier League.

– doi jucători cu origini românești a avut țara noastră în ultimii 25 ani în NFL. Zoltan Mesko, punter născut la Timișoara care a jucat trei ani alături de Tom Brady la New England Patriots, apoi un sezon la Pittsburgh și Cincinnati, și Hroniss Grasu, centru în linia ofensivă pentru Chicago, Baltimore, Miami, Tennessee, San Francisco și Las Vegas în ultimele nouă sezoane.

Grasu s-a căsătorit în martie cu Sabrina Ionescu, jucătoare de baschet medaliată cu aur la ultima Cupă Mondială alături de SUA. Atât Grasu cât și Ionescu s-au născut pe pământ american din părinți români imigrati peste ocean.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am aflat totul!
Cine va fi ELIMINAT de la ”Insula Iubirii”. Ispitele le-au făcut fenta, iar noi am aflat totul!
Mohamed Salah, ”prezentat” la noua echipă
Mohamed Salah, ”prezentat” la noua echipă
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă:
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte…
S-a transformat total: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Solista arată FABULOS acum, după ce a dat jos peste 50 de kg
S-a transformat total: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Solista arată FABULOS acum, după ce a dat jos…
Cutremur în showbiz! Reghecampf a câştigat procesul cu Prodanca, impresara e bună de plată
Cutremur în showbiz! Reghecampf a câştigat procesul cu Prodanca, impresara e bună de plată
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă 750 de euro
De ce vin turişti din China, Coreea sau Australia să înveţe limba română. Cursul costă 750 de euro
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Descoperire SUMBRĂ despre COPIII din familiile care se MUTĂ DES
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e ea, dar și Alex Bodi cu iubita + milionarul Pescobar. Numele lui e în comentarii
Am aflat CINE e noul iubit al Emei Uta! Va zbura în Mykonos unde e ea, dar și Alex Bodi…
Intră banii în conturile românilor până pe 15 octombrie. S-a dat ordinul de la stat
Intră banii în conturile românilor până pe 15 octombrie. S-a dat ordinul de la stat
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont că sunt în public
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont că sunt în public
Cum te poți bucura de gaming la rezoluție 4K?
Cum te poți bucura de gaming la rezoluție 4K?
Încep Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Cine sunt cei 106 sportivi care reprezintă România și ce șanse au la medalii
Încep Jocurile Olimpice de vară de la Paris. Cine sunt cei 106 sportivi care reprezintă România și ce șanse au…
Fostul fotbalist brazilian Zico, jefuit la Paris de bunuri în valoare de 500.000 euro
Fostul fotbalist brazilian Zico, jefuit la Paris de bunuri în valoare de 500.000 euro
Poți obține PERMISUL AUTO dacă nu ai luat BAC-ul? Câte clase îți trebuie?
Poți obține PERMISUL AUTO dacă nu ai luat BAC-ul? Câte clase îți trebuie?
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în aeroport
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în aeroport
×