Ce ar fi însemnat sportul fără ziar, radio, televizor sau internet. Narcisa Lecușanu, prezentă la lansarea cărții Sport și Media

Redactor:
Andru Nenciu
Ce ar fi însemnat sportul fără ziar, radio, televizor sau internet. Narcisa Lecușanu, prezentă la lansarea cărții Sport și Media
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cadru didactic la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA, Diana-Luiza Dumitriu vorbește despre pasiunea pentru sport și despre impactul pe care presa scrisă și cea audiovizuală îl au în redefinirea experienței competiționale și în marketizarea lumii sportive. Narcisa Lecușanu, fosta mare handbalistă medaliată cu argint la Mondialul din 2005, a fost prezentă la lansarea volumului Sport și Media

A fost lansat volumul Sport și Media, scris de Diana-Luiza Dumitriu

Probabil pentru majoritatea dintre noi, primul contact cu echipa favorită a avut loc prin intermediul televizorului. Cei mai în vârstă vor povesti despre momentele pe care le-au trăit cu sufletul la gură când ascultau meciul echipei favorite la radio, în timp ce în prezent avem internetul care ne ține conectați la ceea ce se petrece în lumea sportului. Indiferent de modul în care ne-am întâlnit cu acest fenomen îndrăgit pe plan global, este clar că fără ajutorul canalelor media sportul nu ar fi avut niciodată același succes pe care îl deține în prezent. Despre această idee, și nu numai, vorbește dr. Diana-Luiza Dumitriu în volumul Sport și Media. Analiza unui „joint-venture” de succes, lansat joi: „În contextul în care cea mai mare parte din experiențele sportive pe care le trăim astăzi ca spectatori sunt experiențe mediate, e aproape imposibil să te mai raportezi la un actor sau o competiție sportivă în afara logicii media. Cartea propune în acest sens o analiză a procesului mai amplu de marketizare a sportului și a modului în care media construiește în permanență scheme de interpretare a actelor sportive.”

De unde interesul pentru acest domeniu de cercetare? Poate fi sportul un obiect de studiu care merită investigat? Înainte de a începe munca de explorare a comunicării din și despre sport pentru redactarea tezei de doctorat, totul a pornit de la pasiunea pentru sport și de la frustrarea că în România sunt prea puțini cercetători din științele sociale care să fie interesați de acest domeniu. Și cum fiecare pasiune își are rădăcinile într-o poveste, profesoara ne-a dezvăluit cum a ajuns să își îndrepte activitatea științifică spre sport: Vin dintr-o familie de sportivi. Părinții mei au absolvit IEFS-ul cu specializare în handbal, tata chiar antrenează de ani buni echipe de junioare, ba chiar a antrenat și la nivel de seniori, iar sora mea este jucătoare la echipa de handbal CSM Unirea Slobozia (care tocmai a promovat în Liga Națională). Într-un fel cred că nu am putut și nici nu am vrut niciodată să tai acest cordon ombilical care mă leagă de lumea sportului. Tata probabil ar spune că nu ai cum să scapi odată ce ai luat >. ”

„Nu jonglez cu mingi, ci cu simple cuvinte”

În pofida faptului că nu a călcat pe urmele părinților săi, profesoara este mulțumită cu modul în care poate relaționa cu lumea sportului: „Deși nu am făcut performanță în niciun sport, am  avut și eu, ca mulți alții, partea mea de aventuri mai lungi sau mai scurte în diferite discipline sportive. Cu toate acestea, nici statutul de simplu spectator nu a fost suficient pentru mine, așa că, dacă tot nu am putut face performanță în sport, am zis măcar să încerc să fac performanță în a scrie despre sport. Debutul la echipa de seniori științifici în comunicare sportivă pare până acum promițător (glumește)”.

Impactul media asupra lumii sportului

Cea de-a doua parte a cărții prezintă rezultatele mai multor cercetări pe care Diana-Luiza Dumitriu le-a realizat în perioada 2010-2013: „Una dintre întrebările la care am vrut să răspund în studiul meu a fost: Cum influențează media modul în care noi interpretăm și ne raportăm la evenimentele sportive? Cum definesc jurnaliștii succesul și eșecul sportiv în cadrul unor competiții internaționale la care cei mai mulți cititori nu au acces direct, ci doar mediat? Am analizat astfel 600 de articole de pe platformele on-line a patru publicații românești (printre care și Prosport) care au acoperit Campionatul European de Handbal Feminin din 2010 și Campionatul Mondial de Handbal Feminin din 2011. E foarte interesant să vezi mecanismul de etichetare a victoriilor și înfrângerilor, cum și cui atribuie jurnaliștii responsabilitatea rezultatelor, când și în funcție de ce își schimbă atitudinea și interpretarea față de parcursul competițional al unui jucător sau al unei echipe.”

Pe 24 mai a avut loc finala Ligii Campionilor, unul dintre cele mai mari evenimente din lumea sportului

Profesoara ne-a vorbit și despre acestă complicitate dintre media și lumea sportivă în constuirea unui mega eveniment sportiv, în condițiile în care cea mai mare parte din banii câștigați de echipele participante vin din drepturile de televizare: „Performanța sportivă nu se mai măsoară doar în medalii, recorduri sau fani, ci și în bani. Spectatorii nu mai sunt simpli iubitori de spectacol sportiv, ci sunt consumatori ce trebuie atrași și loializați, pentru că loialitatea lor înseamnă … bani. Oricât de cinic poate suna, dincolo de capitalul emoțional pe care îl mobilizează spectacolul sportiv ca act de divertisment, sportul este atât consumator, cât și producător de bani. Rațiunile financiare se află de fapt la baza a ceea ce eu numesc în carte un > între media și sport. Potențialul comercial al sportului este motivul pentru care acesta a reușit să își câștige și consolideze un loc permanent în loja VIP a agendei media. Popularitatea actelor sportive și vizibilitatea publică oferită de media se traduc și evaluează în termeni de audiențe, bugete de publicitate, drepturi de televizare și, implicit, profitabilitate.”


44,8 milioane de euro a încasat Juventus din drepturile TV în ediția 2012-2013 a Ligii Campionilor


Ce ar fi însemnat Campionatul Mondial din Brazilia fără televizor sau internet

„Probabil un spectacol frumos pe o scenă în care cortinele sunt trase… Marile competiții, cum sunt de exemplu Campionatul Mondial de Fotbal sau Jocurile Olimpice, au încetat demult să mai fie doar despre sport. În jurul lor se construiesc brand-uri de oraș, evenimente culturale și științifice, strategii diplomatice, produse noi sau ediții limitate, pachete turistice și noi piețe de muncă, hit-uri muzicale și filme – lista este una foarte lungă. Tocmai pentru că este cointeresată de succesul unor astfel de evenimente, media le-a transformat și promovat ca adevărate spectacole globale, care ajung nu doar să dicteze proiectarea grilelor TV, ci să genereze dezbateri publice intense și luări de poziție din partea actorilor publici din domenii cât mai diverse, fie că vorbim de politicieni, oameni de afaceri, actori, cântăreți sau jurnaliști”.

 

„Un alt aspect îl reprezintă lărgirea bazei de audiență. În momentul de față, publicul marilor evenimente sportive este în mare parte cel care stă și privește fie de acasă din fotoliu, fie dintr-un bar alături de prieteni, ceea ce a contribuit la creșterea popularității evenimentelor sportive. Gandiți-vă ce ar fi fost să ne raportăm doar la publicul care are acces direct la un Campionat Mondial, European sau Jocuri Olimpice. Trebuie să recunoaștem că media joacă un rol crucial în această > și că a reprezentat și încă reprezintă calea de acces a multor oameni, care din lipsă de timp sau din lipsă de fonduri, nu ar fi putut să ia vreodată contact direct cu astfel de evenimente”.


FIFA a estimat că finala Campionatului Mondial din Brazilia va avea o audiență TV de peste un miliard de oameni


Pe final, Diana Dumitriu a vorbit despre dificultățile întâlnite în scrierea acestei cărți și despre planurile de viitor în cercetare: „Sunt mulți care privesc cu oarece scepticism cercetarea științifică ce are ca obiect lumea sportivă. Consideră probabil că e un subiect prea trivial, care se pretează doar pentru discuții la colțul străzii între prieteni sau pentru talk-show-uri și articole în presa sportivă, iar acestă atitudine este, din pacate, rezultatul modului în care media a tabloidizat în ultimul timp lumea sportivă. Din fericire însă, feedback-ul și discuțiile pe care le-am avut la diferite conferințe internaționale mi-au alimentat entuziasmul și încrederea în potențialul uriaș pe care sportul îl are ca obiect de cercetare. Aceast volum este doar un nou pas în în activitatea mea publicistică pe zona sportivă, teza de doctorat pe care am susținut-o anul trecut oferindu-mi suficient material cât să mai public cel puțin două cărți. Îmi doresc să mai molipsesc și alți tineri cercetători din științele sociale să își îndrepte atenția spre această direcție de cercetare și să fim și noi competitivi în ringul academic global ca echipă, nu doar ca individualități.”

Articol scris de Emanuel IVAN

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen