Cazurile de dopaj din anul 2014: Asafa Powell, Tyson Gay sau Roman Kreuziger, printre sportivii sancționați

Redactor:
Leila Bolat
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cazurile de dopaj din anul 2014: Asafa Powell, Tyson Gay sau Roman Kreuziger, printre sportivii sancționați

Asafa Powell, Tyson Gay, Roman Kreuziger și Sun Yang se numără printre sportivii sancționați în 2014 după ce au fost depistați pozitiv, în acest an cele mai multe cazuri de dopaj înregistrându-se în atletism și în ciclism.

IANUARIE

11 ianuarie – Base-ball: Alex Rodriguez, în vârstă de 38 de ani, vedetă a echipei New York Yankees, este suspendat în apel de Liga Americană de Base-ball (MLB) pentru 162 de meciuri – tot sezonul 2014. Inițial, el a fost suspendat 211 meciuri pentru că a folosit timp de mai mulți ani testosteron și hormoni de creștere. Această suspendare, cea mai lungă decisă vreodată în cazul unui jucător din MLB, îl costă pe sportiv și salariul pe un an, adică 25 de milioane de dolari.

17 ianuarie – Ciclism: Alessandro Ballan (BMC), în vârstă de 34 de ani, campion mondial în 2008, este suspendat doi ani de Comitetul Olimpic Italian. Ballan, care a fost supus în primăvara anului 2009 mai multor ședințe de ozonoterapie (manipulare sangvină), este vizat de justiția italiană în cadrul unei anchete cu privire la echipa Lampre, pentru care a concurat până în 2010. Un proces care vizează aproximativ 30 de persoane, între care și directorul sportiv Giuseppe Saronni și rutierul Damiano Cunego.

FEBRUARIE

24 februarie – Ciclism: Patrik Sinkewitz este suspendat opt ani de Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Rutierul german în vârstă de 33 de ani a fost depistat pozitiv cu hormon de creștere recombinant, în data de 27 februarie 2011, după o competiție la Lugano. El a fost achitat inițial de Tribunalul Arbitral al Sportului German, ceea ce a determinat Agenția Antidoping Germană (NADA) să facă apel la TAS. Sinkewitz a mai fost depistat pozitiv în iunie 2007, cu testosteron.

APRILIE

8 aprilie – Atletism: Sherone Simpson, în vârstă de 29 de ani, medaliată cu argint în proba de 100 de metri la Jocurile Olimpice din 2008, este suspendată pentru 18 luni de Agenția Jamaicană Antidoping, după ce a fost depistată pozitiv cu un stimulent la campionatele naționale, în iunie 2013. Sportiva susține că a ingerat substanța respectivă într-un supliment alimentar oferit ee preparatorul său fizic.

11 aprilie – Atletism: Asafa Powell, 31 de ani, fost recordman mondial la 100 de metri, este suspendat 18 luni de Agenția Jamaicană Antidoping, după ce a fost depistat pozitiv cu un stimulent în iunie 2013. Sprinterul a susținut că medicul său i-a făcut injecții și i-a dublat doza de suplimente alimentare în dimineața testării antidoping. Powell, care a făcut apel la TAS, a fost autorizat să concureze din nou în luna iulie.

22 aprilie – Ciclism: Asociația Americană de Arbitraj (AAA) a decis suspendarea pe zece ani din orice activitate în domeniul sportiv a lui Johan Bruyneel, în vârstă de 49 de ani, fost manager al lui Lance Armstrong, pentru implicarea într-o rețea de dopaj în echipele sale. Bruyneel a fost alături de Armstrong la cele șapte succese ale acestuia în Turul Franței (1999-2005), precum și atunci când americanul a revenit în competiții (2009-2010). Spre deosebire de Lance Armstrong, care a acceptat în august 2012 sancțiunea Agenției Antidoping Americane (Usada), Bruyneel a cerut ca o comisie de arbitri să analizeze cazul său.

25 aprilie – Hochei pe gheață: Jucătorul leton Ralfs Freibergs este șters din palmaresul turneului olimpic de la Soci, unde Letonia s-a clasat pe locul 8, el fiind depistat pozitiv cu un steroid anabolizant. Este al optulea caz de Dopaj de la Jocurile Olimpice, după suedezul Niklas Backstrom, letonul Vitalijs Pavlovs (ambii hochei pe gheață), germanca Evi Sachenbacher-Stehle (biatlon), italinul William Frullani (bob), sportiva ucraineană Marina Lisogor (schi fond), polonezul Daniel Zalewski (bob) și austriacul Johannes Durr (schi fond).

MAI

4 mai – Atletism: Tyson Gay, campion mondial în probele de 100 m și 200 m în 2007, primește o suspendare de un an, la nouă luni după anunțul cu privire la faptul că a fost depistat pozitiv cu un steroid anabolizant. El și-a putut relua activitatea în luna iunie. Gay s-a retras din toate competițiile în așteptarea contraexpertizei și a cooperat cu Agenția Americană Antidoping. Gay a fost depistat pozitiv în trei rânduri, de două ori în afara competiției și o dată la Campionatele SUA, în iunie 2013. Tyson Gay a înapoiat medalia de argint câștigată cu ștafeta americană de 4×100 m la Jocurile Olimpice de la Londra.

13 mai – Natație: Sportiva rusă Iulia Efimova, în vârstă de 21 de ani, medaliată cu bronz în proba de 200 de metri bras la Jocurile Olimpice din 2012 și triplă campioană mondială, este suspendată de Federația Internațională de Natație pentru 16 luni, până în februarie 2015. Efimova a foat depistată pozitiv cu un steroid la 31 octombrie, la Los Angeles, unde se antrenează. Toate rezultatele sale începând din 31 octombie 2013 au fost anulate. Printre rezultatele anulate se numără și recordul mondial la 200 m bras stabilit la Campionatele Europene, în decembrie 2013.

IUNIE

7 iunie – Rugby: Jurnalul L’Equipe scrie despre depistarea pozitivă a sud-africanului Chiliboy Ralepeelle cu un steroid anabolizant, la un control efectuat de Rugby Board.Victimă a unei rupturi de ligamente încrucișate la genunchiul drept, sportivul nu a mai putut evolua din 17 februarie.

21 iunie – Atletism: Teddy Tamgho, în vârstă de 25 de ani, campion mondial la triplusalt și recordman mondial în sală, este suspendat un an de federația franceză deoarece nu s-a prezentat de trei ori la controale antidoping. Suspendarea este valabilă din 18 martie 2014. Francezul de origine cameruneză a fost indisponibil în acest sezon din cauza unei fracturi la tibia stângă.

IULIE

12 iulie – Ciclism: Denis Menchov, în vârstă de 36 de ani, sportiv care și-a încheiat cariera în 2013, apare pe o listă dată publicității de Uniunea Ciclistă Internațională. UCI menționează suspendarea pe doi ani a lui Menchov, valabilă până la 9 aprilie 2015. Astfel, Menchov, care s-a retras în martie 2013, este suspendat din aprilie 2013. Câștigătorul Turului Spaniei în 2007 și Turului Italiei în 2009 a fost sancționat în baza anomaliilor din pașaportul sangvin.

17 iulie – Ciclism: Jonathan Tiernan-Locke, în vârstă de 29 de ani, este suspendat doi ani, până la 31 decembrie 2015, din cauza anomaliilor din pașaportul său sangvin. Victoria sa de la ediția din 2012 a Turului Marii Britanii a fost anulată. Britanicul a avut un start foarte bun în sezonul 2012, cu victorii la Turul Mediteranean și Turul Haut-Var, într-o perioadă în care concura pentru o echipă de eșalon inferior (Endura) nesupusă cerințelor pașaportului biologic.

25 iulie – Atletism: Galezul Rhys Williams, în vârstă de 30 de ani, campion european en titre în proba de 400 de metri garduri, se retrage de la Jocurile Commonwealth-ului, fiind depistat pozitiv la reuniunea de la Glasgow, în data de 11 iulie. Fiul fostei vedete a rugbyului galez JJ Williams a câștigat medalia de bronz în 2006 și argintul în 2010, tot la 400 m garduri, la Campionatele Europene.

AUGUST

2 august – Ciclism: Cehul Roman Kreuziger (Tinkoff), câștigător al Amstel Gold Race 2013, este suspendat provizoriu de UCI din cauza anomaliilor din pașaportul biologic. Sesizat de rutier, TAS confirmă suspendarea la 20 august. Până la finalul anului situația lui Kreuziger încă nu a fost definitivată.

2 august – Atletism: Amantle Montsho, fostă campioană mondială în proba de 400 de metri, este depistată pozitiv cu un stimulent la Jocurile Commonwealth-ului. Montsho, campioană mondială în 2011 și deținătoarea titlului la Jocurile Commonwealth-ului, a fost supusă unui control antidoping după ce s-a clasat a patra în finala probei de 400 de metri.

SEPTEMBRIE

15 septembrie – Ciclism: Valentin Iglinski (Astana), în vârstă de 30 de ani, este suspendat patru ani de Federația de Ciclism din Kazahstan. Iglinski a fost depistat pozitiv cu EPO la Turul Benelux-ului, în luna august.

OCTOMBRIE

2 octombrie – Ciclism: După fratele său Valentin, și Maxim Iglinski (Astana), în vârstă de 33 de ani, câștigător al cursei Liege-Bastogne-Liege în 2012, este suspendat provizoriu, fiind depistat pozitiv cu EPO.

16 octombrie – Ciclism: Al treilea caz de dopaj la Astana. Kazahul Ilia Davidenok a fost depistat pozitiv cu steroizii anabolizanți la 28 august.

NOIEMBRIE

19 noiembrie – Ciclism: Al patrulea caz de dopaj în decurs de câteva săptămâni în ciclismul kazah – Victor Okishev (Astana) a fost depistat pozitiv cu steroizi anabolizanți la Campionatele Asiei, în iuna mai. Okishev a fost suspendat provizoriu până la finalizarea procedurii disciplinare.

24 noiembrie – Natație: Chinezul Sun Yang, în vârstă de 22 de ani, dublu campion olimpic în 2012, la 400 și 1.500 m liber, a fost depistat pozitiv cu un stimulent cu șase luni mai devreme și suspendat trei luni de Agenția Antidoping Chineză. Sun a participat în septembrie la Jocurile Asiei.

26 noiembrie – Ciclism: Al cincilea caz de dopaj la Astana – kazahul Artur Fedosseiev, în vârstă de 20 de ani, a fost depistat pozitiv cu steroizi în data de 16 august. Două zile mai târziu, echipa B a Astana este suspendată de federația din Kazahstan, iar directorul sportiv este concediat.

Mediafax

Știri despre
Pe aceeași temă
WOW! Ce mișcări lascive! TOP 50 cele mai jucăușe fete care se zbenguie pe plajă
WOW! Ce mișcări lascive! TOP 50 cele mai jucăușe fete care se zbenguie pe plajă
Cum a ajuns un profesor universitar cu CV impresionant să comită o crimă abominabilă. Explicaţiile psihologilor
Cum a ajuns un profesor universitar cu CV impresionant să comită o crimă abominabilă. Explicaţiile psihologilor
Simona Halep pune eşecul de la Roland Garros pe seama unui atac de panică
Simona Halep pune eşecul de la Roland Garros pe seama unui atac de panică
CTP comentează gestul Irinei Begu de a arunca o rachetă în tribune: „Nu faci așa ceva!”
CTP comentează gestul Irinei Begu de a arunca o rachetă în tribune: „Nu faci așa ceva!”
Nucleara în showbiz. Reghe dezvăluie cu ce bărbat a prins-o pe Prodanca. Motivul REAL al divorţului
Nucleara în showbiz. Reghe dezvăluie cu ce bărbat a prins-o pe Prodanca. Motivul REAL al divorţului
SINGURUL oraș din lume situat pe două CONTINENTE! Tu știi care este?
SINGURUL oraș din lume situat pe două CONTINENTE! Tu știi care este?
Anunțul făcut de ANM! Vremea o ia razna din nou. Ne așteaptă temperaturi fără precedent în iunie
Anunțul făcut de ANM! Vremea o ia razna din nou. Ne așteaptă temperaturi fără precedent în iunie
Vladimir Putin a luat decizia! A ACCEPTAT. Anunț BOMBĂ de la Kremlin
Vladimir Putin a luat decizia! A ACCEPTAT. Anunț BOMBĂ de la Kremlin
Mai scumpe decât carnea de vită! Cu cât se vând roșiile în Piața Dorobanți
Mai scumpe decât carnea de vită! Cu cât se vând roșiile în Piața Dorobanți
Schimbare șocantă de look. Lana del Rey s-a îngrășat 30 de kilograme. Cum arată acum
Schimbare șocantă de look. Lana del Rey s-a îngrășat 30 de kilograme. Cum arată acum
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D din lume”. Puţine femei au curajul ei
Un model a ieșit în public cu „cel mai mic bikini printat 3D din lume”. Puţine femei au curajul ei
Războiul din Ucraina, ziua a 93-a. Rusia a pus 500 de mine în Marea Neagră / Armata rusă cucereşte noi poziţii pe linia frontului / Rezistenţa ucraineană continuă în estul ţării / Primul raport internaţional care arată că ruşii comit genocid / Şefa diplomaţiei britanice: dacă Putin câştigă războiul, nu mai suntem în siguranţă / Invadatorii, comparaţi cu barbarii lui Ginghis Han
Războiul din Ucraina, ziua a 93-a. Rusia a pus 500 de mine în Marea Neagră / Armata rusă cucereşte noi…
BANCUL ZILEI: Costel, obosit, face popas la o bătrână: Dormi cu mine sau cu Vițica?
BANCUL ZILEI: Costel, obosit, face popas la o bătrână: Dormi cu mine sau cu Vițica?
Secretele întunecate din munţii dacilor, care l-au înfiorat pe Ceauşescu. Ce au căutat aici nemţii şi sovieticii
Secretele întunecate din munţii dacilor, care l-au înfiorat pe Ceauşescu. Ce au căutat aici nemţii şi sovieticii
Incident șocant la televiziunea de stat. Prezentatoarea a crezut că moare de rușine!
Incident șocant la televiziunea de stat. Prezentatoarea a crezut că moare de rușine!
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
Topul celor mai sexy fundulețe din showbiz! Pe ce loc se află Elena Udrea și Loredana Chivu
VIDEO:Și-a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. Ce au spus mecanicii când au rămas singuri
VIDEO:Și-a dus mașina în service și a lăsat camera de bord pornită. Ce au spus mecanicii când au rămas singuri
FOTO. Fosta gimnastă Diana Bulimar, apariție seducătoare! Și-a etalat formele perfecte
FOTO. Fosta gimnastă Diana Bulimar, apariție seducătoare! Și-a etalat formele perfecte
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!
FOTO. Adina Buzatu, topless. Apariție incitantă a vedetei!