Campioana mondială din România face dezvăluiri dure despre dificultățile unui sportiv de nișă care vrea să atingă cel mai înalt nivel: „Am făcut deplasarea în Abu Dhabi, la competiție, pe banii mei și ai prietenilor! E un sport scump și nu avem o Federație”. Povestea lui Nicole Ștefania Toma, prima româncă medaliată cu aur la CM de jiu-jitsu brazilian. VIDEO EXCLUSIV

  • Publicat:
  • Actualizat:

Nicole Ștefania Toma (21 de ani) este o atletă care a cunoscut succesul la cel mai înalt nivel în ramura sportivă pe care o practică, aurul mondial, într-un timp absolut uluitor, mai puțin de un an și jumătate de la momentul în care a început să practice jiu-jitsu brazilian!

Cu un titlu mondial în palmares, dar și numeroase alte distincții cucerite la nivelul României, tânăra a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ProSport, despre dificultățile unui sportiv de nișă care țintește să ajungă pe cele mai înalte culmi ale disciplinei căreia i s-a dedicat întru totul, așa cum chiar ea îi sfătuiește pe copiii care visează să atingă cel mai înalt nivel.

Nicole Ștefania Toma, sportiva care a adus aurul la jiu-jitsu brazilian în România, face dezvăluiri despre dificultățile unui sportiv de nișă care vrea să atingă cel mai înalt nivel

Cu toate că popularitatea acestui sport a crescut semnificativ în ultimii ani, susținerea din partea instituțiilor române este aproape inexistentă, până la ora această nu a fost înființată nicio federație care să se axeze pe această ramură, și, mai mult decât atât, a existat recent și un proces intentat de foști sportivi, printre ei și Cătălin Zmărăndescu, împotriva Agenției Naționale pentru Sport pentru a recunoaște oficial BJJ!

La 23 martie 2022, Curtea de Apel București a decis ca Ministerul Tineretului și Sportului „să declanșeze procedura de recunoaștere oficială în România a ramurii de sport SPORT BJJ”.

După ce a practicat mai multe sporturi de performanță încă de la vârsta de patru ani, Nicole Toma, sau „Nicky”, așa cum preferă, s-a dedicat jiu-jitsului brazilian în totalitate în urmă cu un an și cinci luni, iar într-un timp extrem de scurt a cucerit un număr incredibil de medalii. Tânăra precizează că triumful de la Campionatul Mondial a fost pentru ea doar începutul ascensiunii sale și a dezvăluit, în cadrul interviului, ce își propune să realizeze în următorii ani.

Palmaresul lui Nicole Toma: 

  • Prima campioană mondială la BJJ din România (Abu Dhabi, 2023)
  • 6 medalii de aur la campionatele naționale de BJJ
  • Două medalii de aur ADCC
  • Două medalii de aur AJP România
  • O medalie de aur AJP Bulgaria

Ce este Jiu-jitsu brazilian?

Jiu-jitsu brazilian, sau, prescurtat, BJJ (Brazilian jiu-jitsu – limba engleză), este un sport de contact, bazat în principal pe lupta la sol. Prin utilizarea strangulărilor și a unor tehnici articulare, adversarul trebuie forțat să renunțe la luptă. Stilul a fost inventat la începutul secolului 20 de către familia Gracie, în Brazilia.

Cu ajutorul unei tehnici cât mai eficiente și o folosire bună a pârghiilor, un luptător fără atribute fizice (greutate, forță explozivă) ieșite din comun are șanse mari să se impună într-o bătălie în fața unui adversar net superior din punct de vedere fizic.

Interviul integral cu Nicole Ștefania Toma

Cum ai început să practici acest sport?
Printr-o joacă, prietenul meu m-a invitat de foarte multe ori la sală, nu am acceptat, evident, nu voiam să intru pe saltea, dar insistând de foarte multe ori, toți prietenii au insistat pe tema asta, am început să mă joc pe saltea, mă aruncam dintr-o parte în alta și așa am început să am o pasiune pentru BJJ.

Într-un timp foarte scurt ai adunat un număr impresionant de medalii, care e secretul din spatele succesului tău?
E greu de spus! E un timp destul de scurt, având în vedere că am început să am foarte multe medalii de aur, nu știu care ar fi secretul, cred că munca, devotamentul și pasiunea pe care le am față de acest sport.

În cât timp ai reușit să ai toate aceste realizări?
BJJ practic de un an și cinci luni aproximativ, însă toată viața mea a fost axată pe sport, am practicat sport de performanță de la patru ani, am făcut dans sportiv, înot, baschet, volei.

Progresul tău a culminat cu Campionatul Mondial, câștigat anul trecut, la Abu Dhabi, cum este să fii campioană mondială la o vârstă atât de fragedă?
Acolo a fost marea mea realizare, dar având în vedere că am luat înainte toate competițiile naționale, și ăsta a fost un factor, dar da, de la Campionatul Mondial am început să urc mai mult, să fiu văzută mai bine. 

Cum a fost pentru tine la Mondial, cum te-ai simțit acolo?
Experiența a fost unică, clar, aș repeta oricând experiența asta, mi-a plăcut foarte mult, iar sentimentul pe care l-am avut este uimitor.

Îți imaginai vreodată că o să ajungi atât de sus, atât de repede?
Nu, clar nu! Însă am avut un vis înainte de meciul pe care l-am avut la Campionatul Mondial, am visat că o să iau medalia de aur, chiar am spus chestia asta într-un reportaj exact atunci, când am câștigat medalia. Am spus că înainte de meciul respectiv am visat că o să iau medalia de aur și nu-mi venea să cred că o am în mână și este a mea!

Am urmărit și eu videoclipul cu lupta ta și am văzut că ai avut o explozie de bucurie chiar acolo pe saltea. Ce simțeai în acel moment?
Nu-mi venea să cred, explozia respectivă a fost pentru că am câștigat prin submission, ceea ce pe mine m-a făcut să cresc foarte mult. Pe parcursul meciurilor mele nu mă duceam pe finalizări, preferam să câștig la puncte, am avut meciuri în care câștigam cu 30-0 ca și puncte, dar meciurile de la Mondiale au fost pentru mine un clic, pe toate le-am câștigat cu finalizare, în mare parte armbar, exact ce am făcut și în finală. E o tehnică care mie îmi place foarte mult și nu-mi venea să cred că am reușit să finalizez cu această tehnică!

Finala de la Campionatul Mondial din Abu Dhabi

Lipsa de susținere financiară, marele impediment

Ce-ți mai propui acum pentru viitor? Ce obiective ai pentru 2024, după ce ai avut atât succes anul trecut?
Categoric să mențin titlul de campioană mondială și bineînțeles să le câștig și pe celelalte! Acum, având în vedere că am trecut la centura superioară, este mult mai greu, având în vedere că sunt la început, celelalte fete de la centura albastră sunt probabil la final, trebuie să dea pentru următoarea centură. Pentru mine este mai greu, însă trebuie să muncesc mai mult, dar clar aș vrea să câștig din nou toate competițiile.

 BJJ este totuși un sport de nișă, nu are parte de mare susținere din partea Agenției Națională pentru Sport. Ai simțit vreodată că ai vrea să beneficiezi de mai mult aport din partea instituțiilor?
Da, așa este, nu avem o Federație propriu-zisă de jiu-jitsu brazilian, ceea ce este un minus pentru noi. Clar că mi-aș fi dorit foarte mult să am susținere și sponsorizare din partea lor, este destul de greu. E un sport scump, nu foarte scump, adică sunt altele și mai scumpe, dar având în vedere că sunt și studentă și încerc să mă împart în toate părțile este greu. Am reușit să găsim sponsori și câtuși de puțin ne-au ajutat cu plecările.

Deplasarea la Abu Dhabi, pentru Campionatul Mondial, cum a fost organizată?
În mare parte din susținerea noastră, de la mine, de la prieteni și așa mai departe, dar și clubul ne-a susținut și am mai avut o sponsorizare de la o altă firmă, ceea ce ne-a ajutat foarte mult. 

Din ce știi tu, fiind implicată direct, există anumite planuri să fie înființată și o Federație, se duce ceva în direcția asta?
Nu vreau să mă bag foarte mult în subiectul ăsta, nu știu foarte multe detalii, dar am înțeles că s-ar putea să se facă o federație, ceea ce sper să fie adevărat și să meargă totul bine.

Ai idee și când?
Nu știu acest lucru, sper că în viitorul apropiat.

În afara medaliei de aur, a existat și un premiu în bani pe care l-ai primit la Campionatul Mondial sau a fost totul pe plan sportiv?
Doar sportiv, medalia de aur, experiența și sentimentul pe care l-am avut, însă dacă eram la centura superioară, de la albastru în sus, se primeau și bani. La alb, categoric că au decis să nu dea.

În perioada în care ai practicat acest sport, e clar că ai investit foarte mult, ai reușit să mai și amortizezi din investiții? Ai investit foarte mult în tine, a venit și ceva înapoi sau încă aștepți?
Încă aștept, bineînțeles, dar pot spune că a venit și înapoi având în vedere că predau (n.r. – BJJ), mai am și lecții private și de acolo se scot bani mai mulți, dar clar nu toată suma pe care am investit-o.

Cine au fost idolii tăi în sport? Cine te-a inspirat să ajungi acolo unde ai reușit să ajungi?
În primul rând antrenorul principal de la sală, Tudor Mihăiță, ceilalți antrenori, Marius Stan, Eugen Stănescu, Ciprian Cărăușu, Ristea Bogdan, și ca sportivi din afară, Sarah Galvao, care este idolul meu.

Și alți sportivi din alte sporturi te-au inspirat vreodată?
Categoric au fost și din celelalte sporturi pe care le-am mai practicat eu, sunt mulți care m-au inspirat. Dar cred că și dacă practici sau nu sport, ai mereu un idol care te ține în viață, ca să zic așa.

În afara orelor petrecute la antrenament, cu ce îți mai ocupi timpul, ce te pasionează?
Îmi place foarte mult să citesc, să călătoresc, să dansez, a fost un sport pe care l-am practicat aproape toată viața, însă și în timpul liber, când reușesc îmi place să merg cu prietenii în afară, să mă plimb, să fac tot felul de lucruri care să mă relaxeze.

Ai și un sfat pentru tinerii care poate vor să te urmeze și să ajungă și ei ca tine?
Să fie devotați, să facă ceea ce le place lor, să fie acolo și să se ducă 100%, dacă nu o fac 100%, în orice, nu neapărat în sport, clar n-o să le iasă.

Pasiunea pentru fotbal, dobândită încă de la o vârstă fragedă, nu i-a putut purta pașii spre o carieră în sportul pe care l-a îndrăgit dintotdeauna, însă l-a făcut să aleagă jurnalismul sportiv. Absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din București, Christian Luță ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25 de ani
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25 de ani
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant:…
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image din București
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Moartea în chinuri a inginerului Ursu, Navalnîi de România. Cum acoperă statul român crimele securiștilor VIDEO
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai…