Camelia Potec, drumul spre aur: a învățat să înoate în Dunăre, părinții nu acceptau note sub 8 la școală și cum a trecut de un mare eșec la numai 18 ani

Redactor:
Dan Mirea
  • Publicat:
  • Actualizat:
Camelia Potec, drumul spre aur: a învățat să înoate în Dunăre, părinții nu acceptau note sub 8 la școală și cum a trecut de un mare eșec la numai 18 ani

Camelia Potec (35 de ani), campioană olimpică la Atena în 2004, în proba de înot 200 metri liber, și-a povestit la Sports Business Academy drumul spre medalia de aur, un drum cu suișuri și coborâșuri, presărat cu victorii, dar și cu eșecuri usturătoare.

„Drumul meu către reușită a fost lung și anevoios. Vă spun reperele care au marcat acest drum. Primul este orașul natal. M-am născut la Brăila, în 1982, și, logic, acesta este orașul meu de suflet. Am avut noroc să mă nasc lângă Dunăre. Sunt născută în prima zi din Pești, am ascendant în apă, iar apa e viața mea. În apă, sunt alt om: nu tremur, nu am emoții și parcă mă transform”, a început să deruleze filmul vieții de până acum Camelia , care crede foarte mult în destin: „Brăila, orașul copilăriei mele, a determinat destinul meu în viață. Niciunul dintre noi nu trebuie să uităm unde ne-am născut, este destinul nostru să ținem minte acel loc, chiar dacă vom migra la un moment dat”.

Primul curs de înot, la Dunăre! Primul profesor – tatăl ei!

Camelia a învățat să înoate în Dunăre, la 6 ani, alături de tatăl ei, și nu se gândea la performanță. Voia doar să înoate cât mai mult. Îi plăcea enorm. Se simțea ca peștele în apă, asta apropo de zodia ei. Tatăl ei i-a îndeplinit dorința și i-a luat abonament la bazinul de înot. În fiecare seară, înota o oră. Așa a început totul.

Și apropo de destin. La un moment dat, un antrenor de înot a văzut-o înotând și a întrebat-o cine a învățat-o, pentru că înota bine. „I-am spus că tatăl meu. M-a întrebat dacă e profesor de înot și i-am răspuns că e marinar și că a învățat să înoate în școală. Următoarea seară m-a urmărit din nou și m-a sfătuit să înot cu acele labe de înot. După care, într-o altă seară, l-a abordat pe tatăl meu și i-a spus că trebuie să găsească o soluție să mă aducă la antrenamentele sale pe care le face cu sportivii. Eu am fost încântată, mergeam de trei ori pe săptămână la antrenamentele de performanță. Înotam complet diferit față de ceilalți, dar făceam asta alături de vicecampioni europeni; erau trei medaliați europeni în acea echipă și încă cinci sportivi de mare performanță”, dezvăluie Potec, în exclusivitate pentr SBA, cum a făcut primii pași într-o carieră care avea să devină impresionantă.

„Vrei să faci sport? Fără note mai mici de 8 la școală!”

Era în clasa întâi la o școală normală, nu sportivă, deoarece părinții ei țineau foarte mult la educația micuței de 7 ani. Și-a perfecționat ușor-ușor stilul de înot, starturile și întoarcerile, a fos ajutată de colegi și, logic, de antrenor.

Pe la sfărșitul clasei a doua, a vrut mai mult, și-a dorit să fie alături de colegi în competiții, dar marea problema era școala, pentru că nu prea avea timp de antrenamente. Trebuia să meargă la o școală cu profil sportiv. Părinții Cameliei, ca majoritatea părinților de altfel, aveau impresia că la aceste școli nu se învață. La 8 ani și jumătate, a avut prima ei negociere! Cu părinții! Aceștia i-au spus că, dacă vrea la o școală cu profil sportiv, să nu ia note mai mici de 8. A promis acest lucru și înțelegerea a mers perfect până când a luat primul 7. Povestește Camelia: „Tata mi-a spus că nu mă mai pot duce la antrenament și atunci mi-am dat seama că înțelegerea trebuie respectată cu orice preț. Am întrerupt antrenamentele, la următoarea oră am luat 10 și, după o săptămână, m-am întors la bazin. Deci educația e foarte importantă, eu încurajez toți sportivii să facă și școală, și sport”, e îndemnul Cameliei.

La 12 ani, campioană națională la juniori

A trecut la liceu cu profil sportiv și au început să apară primele rezultate, chiar dacă la primul ei campionat național, la 11 ani, s-a clasat doar pe locul 13. Era dezamăgită, pentru că simțea, știa că poate mai mult. La 12 ani, era deja camioană națională, iar la 13 ani a devenit campioană la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Performanțele au început să crească, și-a stabilit obiective în fiecare an și a ajuns la Campionatul European de juniori, unde în primul an a avut 3 locuri 3, iar în următorul an – 3 locuri 1, ca și în al 3-lea an, iar la Festivalul Olimpic European a luat două medalii de aur.

Rezultatele bune au continuat, a schimbat și procedeul, a trecut pe probele de crawl după ce începuse ca „spatistă”. A făcut asta pentru că își dorea să înoate cât mai multe procedee pentru a participa în competiții.

Eșecul de la Sydney

La un moment dat, a venit și eșecul: „Nu am fost învățată să gestionez eșecul, fiind relativ simplu să îți stabilești obiective și acestea să îți reușească. E ușor să te acomodezi cu binele. După ce luasem toate medaliile posibile, prima mea participare la JO a fost un fiasco. M-am calificat din postura de favorită la două medalii la Sidney, în 2000. Eram în formă maximă, adversarele îmi știau de frică, ceea ce era un avantaj. Speram la cel puțin o medalie din cele două finale și am obținut un loc 4 și un loc 7. Deci la 18 ani trebuia să fac față unui eșec, pentru că nu numai eu îl consideram așa, ci și toți oamenii din sport”.

Un nou început

Și uite-așa, la numai 18 ani, Camelia Potec, marea favorită de la Sydney, trebuia să se restarteze, să o ia de la capăt pentru un nou ciclu olimpic, la finalul căruia voia cu orice preț o medalie de aur. „Am început o nouă viață, mi-am resetat ambițiile personale și am ales drumul cel mai greu. Întâi am luat BAC-ul, pentru că fusesem la Olimpiadă și nu îl dădusem. Am plecat din Brăila și m-am înscris la facultate în București, nu la o facultate de sport, ci la Economia Turismului Intern și Internațional de la Facultatea Româno-Americană. Acest nou început venea cu niște schimbări. Eu voiam să continui performanța și să-mi ating obiectivul ratat la Olimpiadă, prin participarea la următoarea ediție. M-am mutat în București, departe de părinți, am încercat să mă descurc singură, nu am renunțat la educație și am fost convinsă că o să-mi îndeplinesc obiectivele de performanță. Am schimbat antrenorul și clubul, am venit la Steaua și am început din nou un ciclu olimpic de pregătire”, dezvăluie marea campioană pe www.sportsbusinessacademy.ro.

Fizicul e susținut de psihic

Ce se întâmplă atunci când mentalul nu poate depăși barierele fizice și cum să câștigi lupta cu tine însuți? Ne răspunde Camelia Potec: „În sportul de performanță, contează foarte mult fizicul, să te autodepășești în antrenamente, pentru a fi în formă la competiții. Dar pentru aceasta, trebuie ca și psihicul tău să fie foarte puternic, să îți dorești acel lucru, să nu existe . E foarte important ca o persoană să aibă încredere în propria ființă, să știe ce își dorește și să iubească ceea ce face”.

Apogeul carierei, la JO de la Atena

La patru ani după eșecul de la Sydney, Camelia a atins apogeul carierei: „Este extraordinar să îți atingi obiectivul propus, mai ales că acest obiectiv este maximul pe care ți-l poți propune. În momentul acela, simți un cumul de sentimente, simți tot ce ai simțit în anii de pregătire: de la fericire la supărare, suferință, motivație; răsufli ușurat că ai făcut exact ce trebuia să ajungi în acel punct. În 2004, la Atena, am cucerit medalia olimpică la 200 metri liber. Dacă vă uitați la poze, fața mea e uimită pentru că nu știam dacă am câștigat. Eu înotasem pe culoarul 1 și la sfârșit vedeam doi de 1, și nu știam dacă e culoarul 1 sau locul 1″.

După acel moment magnific al cuceririi medaliei olimpice de aur, pentru Camelia a început o nouă viață. E foarte greu să te motivezi după ce ai ajuns sus, să găsești un nou obiectiv, să vrei să continui sportul de performanță. Camelia Potec a ales să continue, motivându-se cu gândul că noua experiență o va ajuta în viitor. La numai 22 de ani, când mulți tineri nu se maturizează încă, ea își reseta pentru a treia oară prioritățile în viață.

Au urmat alte medalii mondiale și europene, record european la câteva sutimi de cel mondial. A trecut de la proba de 200 de metri la 400, 800 și chiar 1500 de metri, la care a bătut recordul european după aproape 30 de ani!

Despre cel mai greu moment, retragerea din activitate, Camelia va vorbi în episodul 2 al acestei impresionante povești de viață.

Pe aceeași temă
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
Fiica lui Virgil Ianțu, filmată goală în cadă cu altă femeie. Cele două au dat pe gât o sticlă de șampanie și
Cum s-a produs accidentul cumplit de la Poiana Stampei. Cine sunt
cei trei tineri care au murit într-un Maserati
Cum s-a produs accidentul cumplit de la Poiana Stampei. Cine sunt cei trei tineri care au murit într-un Maserati
Veşti bune pentru persoanele care vor să meargă în SUA. Anunţul Ambasadei SUA de la Bucureşti
Veşti bune pentru persoanele care vor să meargă în SUA. Anunţul Ambasadei SUA de la Bucureşti
Asta este anuntul momentului: Messi, dispus sa semneze cu City! Salariul care l-ar duce direct in istoria Premier League
Asta este anuntul momentului: Messi, dispus sa semneze cu City! Salariul care l-ar duce direct in istoria Premier League
Planta care îmbunătățește viața intimă a bărbaților. E accesibilă oricui
Planta care îmbunătățește viața intimă a bărbaților. E accesibilă oricui
Doamne ferește. Așa ceva nu se poate… Cum arată Daniela Crudu după ultima operație estetică
Doamne ferește. Așa ceva nu se poate… Cum arată Daniela Crudu după ultima operație estetică
Secretul ascuns al Anamariei Prodan. Cu cine trebuia să se mărite, de fapt, şi cine e blonda care i-a suflat bărbatul
Secretul ascuns al Anamariei Prodan. Cu cine trebuia să se mărite, de fapt, şi cine e blonda care i-a suflat bărbatul
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
BĂTAIE între români pe aeroport: Și-au dat cu trolerele în cap și și-au împărțit pumni. Totul a fost FILMAT
BĂTAIE între români pe aeroport: Și-au dat cu trolerele în cap și și-au împărțit pumni. Totul a fost FILMAT
Cine a fost AMANTA pe care Adolf Hitler a ținut-o ASCUNSĂ mult timp? Foarte puțini AU ȘTIUT de existența ei
Cine a fost AMANTA pe care Adolf Hitler a ținut-o ASCUNSĂ mult timp? Foarte puțini AU ȘTIUT de existența ei
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Şefii serviciilor secrete le cer cetăţenilor să NU cumpere telefoane de la o marcă de top. Iată motivul
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştire-șoc din spital! Ce s-a întâmplat cu el la Universitar
Luis Lazarus, internat în stare gravă cu COVID. Ştire-șoc din spital! Ce s-a întâmplat cu el la Universitar
EXCLUSIV: Prima veste bună pentru Simona Halep după accidentarea de la Roma. Cum a fost surprinsă tenismena în București
EXCLUSIV: Prima veste bună pentru Simona Halep după accidentarea de la Roma. Cum a fost surprinsă tenismena în București
Denise Rifai face ravagii. Unde sunt banii din conturile lui Nicolae Ceaușescu? Se va afla totul
Denise Rifai face ravagii. Unde sunt banii din conturile lui Nicolae Ceaușescu? Se va afla totul
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi câştiga un salariu mai mare
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Cum arată actrița Rebel Wilson după ce a slăbit 27 de kilograme
Cele mai bune oferte SH pentru mașini Skoda. O bancă din România vinde mașini recuperate
Cele mai bune oferte SH pentru mașini Skoda. O bancă din România vinde mașini recuperate
Două unelte foarte utile, în oferta Lidl de săptămâna viitoare
Două unelte foarte utile, în oferta Lidl de săptămâna viitoare
Confruntările dintre Israel şi palestinieni se extind şi în Cisiordania/ Nouă palestinieni au fost ucişi
Confruntările dintre Israel şi palestinieni se extind şi în Cisiordania/ Nouă palestinieni au fost ucişi
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Care este istoria Hamas, ce scopuri au militanţii organizaţiei şi cine-i sprijină
Care este istoria Hamas, ce scopuri au militanţii organizaţiei şi cine-i sprijină
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai poate fi remediată VIDEO
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Galerie +18 || Pozele care îți dau palpitații! Au arătat TOT în public
Cel mai căutat model HYUNDAI anul acesta are un preț bun prin Programul RABLA
Cel mai căutat model HYUNDAI anul acesta are un preț bun prin Programul RABLA
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie