BREAKING NEWS | A murit Ion Panţuru, omul care a câştigat, alături de Nicolae Neagoe, singura medalie a României în istoria participărilor la Jocurile Olimpice de iarnă

17 ian 2016 5792 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
BREAKING NEWS | A murit Ion Panţuru, omul care a câştigat, alături de Nicolae Neagoe, singura medalie a României în istoria participărilor la Jocurile Olimpice de iarnă 3 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7908/14967971/2/panturu-mesaj.jpg

Ion Panţuru, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de iarnă de la Grenoble (1968) în proba de bob două persoane, a decedat la vârsta de 81 de ani. Împreună cu frânarul Nicolae Neague, Ioan Panţuru a adus României singura medalie de până acum în istoria participărilor la Jocurile Olimpice de iarnă.

Vestea a fost dată de Dragoş Panaitescu, fost coleg al lui Ion Panţuru, care în urmă cu aproximativ o oră a postat pe pagina personală de Facebook următorul mesaj: 

Vestea i-a luat prin suprindere şi pe şefii Federaţiei Române de Bob şi Sanie, care s-au aflat în acest weekend la Vatra Dornei, unde a avut loc o etapă de Cupă Mondială la sanie. ”Ştiam că avea probleme medicale, dar acum am aflat de la d-voastră despre această veste tristă. Dumnezeu să-l odihnească!”

Ion Panţuru, născut la 11 septembrie 1934, la Comarnic, judeţul Prahova, a mai obţinut la Grenoble 1968 un loc patru la bob patru persoane, având în palmares şi un loc cinci la Jocurile Olimpice de la Saporro (1972) la bob două persoane. Panţuru are în palmares, tot la bob două persoane, şi o medalie de argint la Campionatele Mondiale din 1969 (Lake Placid) şi una de bronz la ediţia mondialelor din 1973 (Lake Placid), ambele alături de Dumitru Focşeneanu. De asemenea, la Campionatele Europene are în palmares două medalii de aur la bob patru persoane (1967 şi 1971), două de argint la bob două persoane (1969) şi bob patru persoane (1969), dar şi un bronz în 1970 la bob patru persoane. Ion Panţuru a fost onorat cu titlul de Maestru Emerit al Sportului pentru întreaga carieră, primind medalia naţională "Pentru Merit" clasa a II-a.

În urmă cu ceva timp, ProSport scria despre o poveste uluitoare, care l-a avut în prim plan pe Nicolae Panţuru.

În 1969, la revenirea de la Campionatele Mondiale de la Lake Placid, Ion Panţuru rătăcea în drumul spre "Aeroportul John Fitzgerald Kennedy" o sacoşă în care se afla, pe lângă câteva suveniruri, şi medalia de argint pe care tocmai o cucerise împreună cu colegul său, Dumitru Focşeneanu, în proba de bob - două persoane. După 40 de ani, trofeul a fost găsit, din întâmplare, la Tulsa (Oklahoma, SUA), de o familie care făcea curat în garaj. Joanna şi Donnie Oakes s-au gândit că medalia este una importantă şi au luat legătura cu un post local, care a prezentat întreaga poveste. "Proprietarul garajului ar fi luat în 1969 în maşină un autostopist, care la coborâre a uitat sacoşa cu trofee pe bancheta din spate. Aşa au ajuns probabil în cutia din garaj. Acum încercăm să dăm de proprietarul lor de drept", au declarat cei doi pentru News Channel 8, care după câteva cercetări a descoperit că trofeele aparţineau românilor Ion Panţuru şi Dumitru Focşeneanu.

Vestea înapoierii medaliei l-a luat prin surprindere pe omul care nu spera să o mai revadă vreodată. "Am plecat de la hotel atunci şi mi s-a zis să iau medaliile cu mine. Numai că trebuia să mai iau un cadou soţiei mele, aşa că le-am lăsat unui coleg să aibă grijă de ele şi să mi le aducă la aeroport. În avion, i-am cerut să aducă bagajul şi atunci am realizat că fuseseră uitate de colegul respectiv în autobuz. Am trimis faxuri, dar în zadar. Medaliile nu au mai fost de găsit, dar tare mult îmi doresc să le am din nou", şi-a amintit Ion Panţuru.


Copertă a revistei Sport din ianuarie 1972, cu boberii Ion Panţuru, Ion Zangor, Dumitru Pascu şi Dumitru Focşăneanu (de la stânga la dreapta), prezenţi la JO Sapporo

Omagiu adus de Federaţia Română de Bob şi Sanie marelui bobeur Ion Panţuru

"Federaţia Română de Bob şi Sanie îşi exprimă regretul pentru trecerea în nefiinţă a lui Ion Panţuru, considerat emblema bobului românesc.

Ion Panţuru este singurul român medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de Iarnă, desfăşurate în anul 1968 la Grenoble. A concurat la bobul de  două persoane împreună cu frânarul Nicolae Neagoe, iar performanţa lor nu a mai fost egalată până în prezent. Ion Panţuru a făcut parte şi din echipa de bob  patru persoane a României care s-a clasat pe locul 10 la Jocurile Olimpice de la Sapporo din anul 1972. Împreună cu frânarul Dumitru Focşeneanu, a câştigat medalia de argint la Campionatul Mondial din 1969 şi medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1973.  În cariera de antrenor, care a urmat activităţii de sportiv, Ion Panţuru a format mai multe generaţii de sportivi  valoroşi în bobul românesc. A fost declarat Maestru Emerit al Sportului şi numit cetăţean de onoare în trei oraşe de pe Valea Prahovei, în Comarnic, Sinaia şi Buşteni.

Ion Panţuru a încetat din viaţă duminica, 17 ianuarie, la vârsta de 82 de ani.
Federaţia Română de Bob şi Sanie transmite condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut. Să îndreptăm cu toţii o rugăciune pentru odihna veşnică a celui care a fost un sportiv valoros şi un om de onoare.
Dumnezeu sa îl odihnească!
", se arată într-un comunicat emis de FRBS.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.