„Visul cel mare este să urc pe podium la Olimpiadă”. Perla boxului ieșean își spune povestea după bronzul de la Europene și titlurile de la cadeți, respectiv juniori | EXCLUSIV

„Visul cel mare este să urc pe podium la Olimpiadă”. Perla boxului ieșean își spune povestea după bronzul de la Europene și titlurile de la cadeți, respectiv juniori | EXCLUSIV
  • Publicat:

România a impresionat în vara acestui an la Campionatele Europene de Box pentru Juniori de la Ploiești, obținând o performanță unică, foarte greu de egalat. Pugiliștii tricolori au cucerit 18 medalii – două de aur, trei de argint și 13 de bronz, iar printre performeri s-a numărat și un ieșean.

Nicholas Boncu, 16 ani, pugilist legitimat la Clubul Sportiv Municipal (CSM) Iași, a urcat pe treapta a treia a podiumului la categoria 48 kg și a obținut prima sa medalie europeană din carieră. De patru ori medaliat cu aur la Campionatele Naționale de cadeți și juniori, Boncu a participat pentru a treia oară la Europene și, după două locuri 5 la cadeți și juniori, a venit mult așteptata medalie.

Nicholas Boncu practică boxul de patru ani și vrea pe podium la Olimpiadă

Elev în clasa a IX-a la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări din Iași, Boncu este pregătit la CSM Iași de antrenorii Radu Zarif, cel care coordonează și lotul național de juniori, Benone Marcu, Marius Murgu și Dragoș Marin, toți fiind foști campioni naționali. Practică boxul de patru ani alături de antrenorul Radu Zarif, cel care a văzut încă de la început un viitor campion.

„Nicholas practică boxul de patru ani, este un copil foarte muncitor, cuminte și ascultăror, care promite multe în box. Veți auzi multe lucruri frumoase despre el în lumea boxului, în viitor. Nicholas are o viteză foarte bună în ring, este foarte ambițios. Și foarte muncitor. Nu știu cât este talent, dar muncește foarte mult și asta e important în box și în sport în general. Pentru categoria 48 kg are o viteză foarte bună, dacă o pune în aplicare și are încredere în el cu siguranță își va învinge toți adversarii”, a declarat pentru ProSport antrenorul Radu Zarif., coordonatorul lotului național de juniori și antrenorul lui Nicholas la clubul CSM Iași.

Invincibil pe plan intern, medaliat cu bronz la Europene. „Mi s-a împlinit un vis”

Dacă pe plan intern, la Naționale, Nicholas Boncu este neînvins în ultimii ani, la Europenele din această vară sportivul ieșean a obținut medalia de bronz, o premieră în cariera sa.

Pugilistul ieșean în vârstă de 16 ani spune că medalia obținută la Ploiești i-a împlinit un vis, acela de a urca pe podium la o competiție internațională de anvergură. Dar nu vrea să se oprească la acest bronz. Țintește o medalie la Mondialele de juniori din această toamnă, iar obiectivul său suprem în carieră este o prezență încununată cu podium la Jocurile Olimpice.

”A fost experiență foarte frumoasă, am muncit mult pentru a ajunge aici și faptul că am urcat pe podium înseamnă o bucurie extraordinară. La a treia mea participare la Europene am reușit să iau medalia de bronz și sunt foarte bucuros. Este prima mea medalie la Europene și cea mai prețioasă din cariera mea. Sper ca și la Mondialele din Armenia să urc pe podium. Mi s-a împlinit un prim vis la Ploiești, acela de a obține o medalie, dar voi munci în continuare pentru a deveni și campion european, și campion mondial, dar și pentru a ajunge la Jocurile Olimpice. A fost cel mai important moment din cariera mea prezența pe podium la acest Campionat European”, a declarat Nicholas Boncu pentru ProSport.

În optimi, Boncu l-a învins cu 5-0 cu ungurul Abel Zeteny Koromi, iar în sferturi ieșeanul a trecut tot cu 5-0 de bulgarul Anghel Martinov Samuilov. În semifinale, în meciul decisiv pentru finală, Boncu a fost copleșit de emoții și a cedat în fața armeanului Vagarșak Keian, cel care avea să cucerească la Ploiești al treilea titlu continental din carieră.

”Toate meciurile au fost dificile, dar în sferturi mi s-a părut mai greu, era meciul decisiv pentru medalie. Pe bulgarul Samuilov îl știam, am mai boxat cu el la Constanța, la un turneu internațional și mă bucur că am reușit să-l bat din nou la Europene. L-am surprins cu multe serii și cu drepte. În semifinale am pierdut cu armeanul, care a fost mai bun decât mine. Eram pregătit, știam că pot să-l înving, dar probabil emoțiile și-au spus cuvântul. Aveam finala în față și emoțiile m-au copleșit. Dar o să-mi iau revanșa la Mondiale”, a rememorat Nicholas Boncu.

Prima medalie europeană și pentru antrenorul Radu Zarif

Medalia obținută de Nicholas Boncu nu a fost o premieră doar pentru sportiv, ci și pentru antrenorul său Radu Zarif. În vârstă de 39 de ani, Zarif a spart gheața în antrenorat la nivel european și și-a îndeplinit, la rândul său, un obiectiv important al carierei.

”Nicholas s-a clasat pe locul 5 la precedentele două Campionate Europene la care a participat, unul de cadeți și unul de juniori, iar acum a reușit să urce pe podium. Așteptam această medalie. Putea fi o finală, dar probabil în semifinale a fost copleșit de emoții, deși eu zic că putea să îl învingă pe armean. Nicholas este de patru ori campion național, la cadeți și juniori, iar acum a reușit să obțină cel mai important rezultat al carierei. După ratarea finalei a fost foarte trist, dar i-am explicat că este o medalie prețioasă pentru el, pentru mine, pentru clubul ieșean, pentru oraș. După patru ani de muncă încep să se vădă rezultatele și nu ne vom opri aici”.

Țintesc un podium mondial

După ce a obținut prima medalie europeană, Radu Zarif privește cu optimism și la o prezență pe podiumul Campionatelor Mondiale din luna noiembrie.

”Această medalie a însemnat o premieră și pentru mine, este prima la Europene de când sunt antrenor. Când am venit prima dată ca antrenor în sala de box mi-am dorit să scot un campion național, după aceea am vrut o medalie la Europene sau Mondiale și am reușit. Ușor-ușor, după atâta muncă se văd și rezultatele. Urmează acum Mondialele din Armenia, unde îmi doresc să urc pe podium cu Nicholas, în ceea ce privește secția de la clubul CSM, dar și cu ceilalți sportivi de la lotul național. Va fi greu la Mondiale, dar pentru Nicholas și o prezență în primii cinci ar fi un rezultat meritoriu, deși ne dorim podium. Va fi o competiție tare, dar mergem pregătiți să ne batem cu oricine”, spune antrenorul Radu Zarif, care nu i-a uitat pe colegii săi de la lotul național de juniori: ”La Europenele din vară am terminat pe locul 4 în clasamentul pe națiuni, un rezultat important și pentru mine, ca antrenor. Vreau să le mulțumesc colegilor mei de la lot, fraților Georgian și Valentin Anghel și lui Petrișor Gănănău, dar în mod special președintelui Federației Române de Box, Vasile Cîtea. Satisfacția e mai mare ca antrenor, e un sacrificiu mult mai mare. Ca antrenor trebuie să fii și doctor, și psiholog, și mamă, și tată, să îndeplinești toate sarcinile. Dar când se termină competiția și vezi că un copil crescut de tine a reușit, o mândrie mai mare nu există”.

Sportivi valoroși la CSM Iași

Secția de box de la CSM Iași numără și alți pugiliști valoroși, dar și antrenori dedicați, foști campioni în ring.

”Vreau să îi mulțumesc mult pentru sprijin directorului CSM Iași, Ciprian Ursu, care ne oferă toate condițiile. Avem rezultate foarte bune de la cadeți până la seniori, la masculin și feminin și asta se datorează și muncii colegilor mei Benone Marcu, Marius Murgu și Dragoș Marin.

Suntem bine ca secție și sperăm să fim în top în continuare. Cu toții suntem foști pugiliști campioni, iar acum ne dăruim în sală pentru a le da copiilor din experiența noastră și pentru a obține rezultate. Avem câțiva sportivi valoroși în momentul de față, pe lângă Nicholas Boncu mai sunt frații Mihai și Ștefan Așchiopoaie, Marian Petrache, frații Ionuț și Marian Chiriac, ambii crescuți la Nicolina de maestrul Nicolae Chipirog, căruia vreau să-i mulțumesc, rămâne un un exemplu pentru toți antrenorii tineri”, a punctat Radu Zarif, care așteaptă la sala de la Clubul CSM și alți copii pentru a face box: ”Lucrăm zilnic la sala Clubului CSM și așteptăm cât mai mulți copii să facă box. Cursurile sunt gratuite pentru copii.

Noi promovăm sportul, promovăm mișcarea și așteptăm toți copiii să facă mișcare. Dacă din 10 copii unul va face performanță, tot e bine. Important este să vină să facă mișcare și să încerce nobila artă, un sport foarte frumos, în care România are tradiție”.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se află „un monstru”
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea…
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de la FCU Craiova
Adrian Mititelu Jr. a ieșit din spital și nu a stat pe gânduri! Unde a fost surprins fiul patronului de…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Cine sunt românii care trebuie să plătească 
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care le deţin
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Câți bani primește FCSB după ce a devenit campiona României! Suma uriașă pe care o poate încasa din competițiile europene
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
O româncă din străinătate gătește cu ce găsește la gunoi: „E mâna a doua pe gratis” VIDEO
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
Care sunt talentele secrete ale Familiei Regale Britanice?
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea au decis echipa învingătoare