Ultima șansă de a se reabilita?** Mike Tyson își arată latura sensibilă într-un show din Las Vegas: ‘Vreau să fiu un soț respectabil’

Ultima șansă de a se reabilita?** Mike Tyson își arată latura sensibilă într-un show din Las Vegas: 'Vreau să fiu un soț respectabil'
  • Publicat:
  • Actualizat:

Mentorul său, Cus D’Amato, l-a pregătit pe Tyson în anii 80 pentru astfel de momente publice. Acum în vârstă de 45 de ani, fostul campion al greilor este conștient că o viață mai liniștită și one man show-ul „Mike Tyson: adevărul gol-goluț, pe scenă” pot fi ultima sa șansă de a se reabilita.
Tyson își ascunde aerul amenințător în spatele unei apariții sofisticate, îmbrăcat elegant, îngrijit și cu o verighetă de aur pe deget care strălucește în lumina reflectoarelor.

„Știu la ce vă gândiți. Ce naiba va face? Sincer să fiu, mă întreb și eu”, spunea Tyson la o repetiție. „Viața este minunată. Nu mă pot plânge. Am completat un ciclu. După cum probabil vă amintiți, sunt tipul care obișnuia să își facă adversarii KO în 30 de secunde. Vreau să îmi spun povestea ca să mă înțelegeți mai bine”. Mike Tyson se bucură de fascinația publicului în ceea ce-l privește, iar în 2009 chiar și-a extins aria de expunere cu o apariție de succes în filmul The Hangover (Mahmureala). Totuși, el se teme că popularitatea sa în creștere să nu declanșeze o cădere, cum i s-a mai întâmplat. „Cu cât lumina mea este mai strălucitoare, cu atât mai întunecată îmi este umbra”.

După ani de decadență, trei căsătorii și probleme cu alcoolul și cu substanțele ilegale din cauza cărora a ajuns de trei ori la dezintoxicare, Tyson mai are câțiva demoni de doborât. Uneori pare obosit și reținut, ca și cum ar fi cel mai trist om de pe pământ. În astfel de momente, el ascultă vocea propriei sale nesiguranțe: „Oamenii aceștia nu te știu. Ai nevoie să fii bătut într-o temniță. Trebuie să fii închis într-o celulă mică. Crezi că m-ai păcălit, dar nu ai făcut-o. Știu ce aștepți. De-asta nu ieși în oraș sau nu te distrezi. Aștepți să devii puternic pentru a fi din nou un animal”.

Din 300 de milioane de dolari rămăsese în 2007 cu 7.000

Ultima sa provocare este de a se salva și a câștiga mulți bani, după ani de existență necumpătată. Cea mai recentă tentativă de rebranduire a imaginii Tyson este mai mult pragmatică decât artistică. În ultimii ani, veniturile sale s-au limitat la banii câștigați din sesiunile de autografe și din câteva apariții publice.

Tyson, tată a opt copii, a câștigat peste 300 de milioane de dolari în perioada 1985-2005, dar în 2007 avea doar 7.000 de dolari în cont, spune soția sa Kiki, în vârstă de 35 de ani. Fiica unui cleric musulman din Philadelphia, Kiki l-a întâlnit pe Tyson când avea 18 ani. Cei doi au avut o relație cu suișuri și coborâșuri până în 2007, când au decis să rămână împreună. Deoarece ambii erau sub efectul unor condamnări la perioade de supraveghere, Tyson pentru un incident legat de cocaină și Kiki pentru fraudă, celor doi nu le era permis să locuiască împreună. În 2008, Kiki a ispășit o condamnare de șase luni în timp ce era însărcinată cu primul lor copil. Mike Tyson și Kiki (Lakiha Spicer) s-au căsătorit în 2009, după ce boxerul a terminat filmările la The Hangover. După ce filmul a câștigat un Glob de Aur, pugilistul le-a spus reporterilor: „Mă simt ca și cum aș fi câștigat din nou titlul mondial la categoria grea”. Tyson a fost șocat de reacțiile pozitive ale publicului. „Încă mă resimțeam după dependența de cocaină. După ce am terminat filmările și am fost plătit, i-am spus agentului meu: «O să fie un film foarte prost!». Apoi am ieșit dintr-un restaurant și niște copii mi-au cerut un autograf. Era o perioadă urâtă a vieții mele, fanilor le era frică să mă fotografieze și de la distanță, dar să vină aproape…!?”.

La un sfert de secol de la perioada sa de vârf în box, pugilistul care face parte din Hall of Fame speră ca show-ul său în sala de spectacole cu o capacitate de 740 de locuri a celui mai mare al treilea hotel din lume să fie o lovitură. Obiectivul său ambițios este să își prezinte show-ul în întreaga lume. El susține că această reprezentație a sa de 80 de minute este brută, revelatoare și incisivă. În aceeași sală a avut reprezentații, înaintea sa, magicianul David Copperfield. Tyson a trebuit să facă el însuși o magie, să convingă publicul să plătească 100 de dolari pentru un bilet, în condițiile în care în ultimii ani nu a fost tocmai în luminile rampei.

Eforturile colaborării dintre Kiki și scenaristul și regizorul de la Hollywood Randy Johnson au fost un experiment pentru a vedea dacă Mike Tyson poate susține reprezentații constante și atractive. Un filmuleț apărut spre sfârșitul anului trecut, în care Tyson îl imită pe fostul candidat la președinție Herman Cain, are peste un milion de vizionări pe site-ul FunnyOrDie.com.
Show-ul în fața publicului a fost un pas important pentru Tyson, care a mai apărut pe scene din Europa și din Asia, însă pentru întâlniri scurte cu admiratorii săi. De această dată a făcut repetiții pentru ca totul să fie perfect, prezența pe scenă, coordonarea timpului, inflexiunile…

Inspirat de Chazz Palminteri

„Este o reinventare totală a lui Mike Tyson – el este un entertainer înnăscut. Nu poți să treci prin ce a trecut el și să nu ajungi să ai un simț al umorului și o latură umană. Cred că publicul nu îl înțelege pe Mike Tyson. La finalul fiecărei seri de show, îl cunoaște pe adevăratul Mike Tyson. El este teatru pur”, spune Randy Johnson, care a creat, a produs sau a scris scenarii cu subiecte de la Elvis și Janis Joplin până la Papa Benedict al XVI-lea. „Sper să ajungem pe Broadway și la West End, la Londra. Cred că putem susține această reprezentație în orice sală de teatru din lume”, adaugă Johnson.
Dacă există un fost sportiv care să suporte rigorile și presiunea unei reprezentații individuale, acesta poate fi Tyson.

Ca delincvent minor, la 13 ani Tyson a ajuns într-o casă pentru astfel de copii, în zona New York. D’Amato, antrenorul-manager aspru și riguros, l-a transformat într-o forță irezistibilă și Tyson a rămas astfel până când Buster Douglas l-a învins cu un KO șocant în repriza a zecea, în 1990, la Tokyo. D’Amato a murit înainte ca Tyson să devină campion.

„Cus credea că nimic nu poate să te afecteze psihic, că trebuie să fii calm tot timpul. Aceasta este definiția unui adevărat profesionist. El spunea că disciplina este să faci ceva ce urăști ca și cum ai adora acel lucru”, își amintește Mike Tyson.
Fostul pugilist s-a inspirat în proiectul său din show-ul „A Bronx Tale”(Poveste din Bronx) al actorului Chazz Palminteri, din 2010, susținut tot în sala de spectacole a unui hotel. Palminteri a spus publicului povești legate de copilăria sa dificilă în New York și de personajele de neuitat pe care le-a întâlnit. „M-a înspirat când l-am văzut. M-am gândit: «Aș putea să fac asta»”.

Tyson a vrut să fie pe scenă așa cum este în viața de zi cu zi: amuzant, vulgar, sincer… și a dorit să salute sau să critice persoane care au avut impact asupra existenței sale.

„Îmi doream să fiu fiul unui proxenet”

Mama sa, Lorna Mae Tyson, i-a spus lui Mike că tatăl său biologic e Curly Kickpatrick, un proxenet mărunt și pasionat de jocuri de noroc. Tyson a descoperit însă cu uimire că în certificatul său de naștere este trecut Purcell Tyson. „Îmi doream cu disperare să fiu fiul unui proxenet, pentru că în cartierul meu era ceva important. Curly era un tip care vorbea repede și se îmbrăca bine, care a schimbat viața mamei mele. Ea a fost prinsă în viața de stradă. Obișnuia să bea pentru a nu mai simți durerea. Mama mea a fost o persoană dependentă, de aceea și eu am această personalitate care înclină spre dependențe. Când beam, o făceam ca ea. Am fost prins «între focuri»… victimă colaterală”.

Actrița Robin Givens este o altă țintă a sa în show-ul de la Las Vegas. Căsnicia lor s-a încheiat în 1989, după doar un an, însă Tyson spune că despărțirea nu a însemnat și finalul relației. Cei doi au rămas intimi până când i-a văzut pe Givens și pe Brad Pitt coborând dintr-o mașină la apartamentul din Los Angeles al actriței. „După ce va auzi de show va folosi acest lucru ca o cale pentru a-și relansa cariera, așa cum a procedat cu succes în ultimii 20 de ani”, susține Tyson.

„Am vrut să fiu un escroc abil”

Mike Tyson a vorbit și despre celebrul promotor Don King, cu care a avut o relație profesională furtunoasă încheiată cu un proces intentat de pugilist în 2003. Boxerul, care solicita daune de 100 de milioane de dolari, afirma că Don King l-a înșelat cu mai multe milioane după ce el a ieșit din închisoare în 1995, după o condamnare de trei ani pentru viol.

Cei doi au ajuns la o înțelegere în afara instanței în 2004, când Tyson avea datorii de 38 de milioane de dolari, inclusiv 18 milioane de dolari către fisc. Acum își plătește taxele, spune Kiki. „Toată lumea era speriată de Don, inclusiv Larry Holmes și Muhammad Ali. I-am spus lui King: «Ce? Le este teamă de tine?». Obișnuiam să îi dau câte una. Acum, când îl văd, arată ca un bătrân patetic. îmi amintește de cineva cu care diavolul și-a terminat treaba”.

„Viața mea este o nebunie. Sunt un tip bolnav”, mai spune Tyson râzând. Într-adevăr. În urmă cu câțiva ani, Tyson a plecat de la o ceremonie de premiere în Los Angeles băut și drogat, iar poliția l-a oprit în trafic. „Luasem atât de multă cocaină și băusem atât de mult încât am văzut până și eu că mergeam nebunește. Mi-au cerut să trag pe dreapta. Eram atât de drogat încât am urcat pe trotuar, bum. Polițiștii au văzut că era Mike Tyson și li s-a părut ceva extraordinar. Am avut tupeul de a spune: «Merg la o casă pentru droguri, știți adresa asta?». Imediat m-au condus la petrecere. Când am ajuns acolo, polițiștii le-au spus prie­tenilor mei: «Să vă asigurați că Mike Tyson ajunge cu bine acasă»”.

„Soț respectabil și tată bun”

Acum legendarul boxer vrea doar să fie un tată și un soț bun. „Am vrut să fiu un escroc abil în viață. Apoi am vrut să fiu un tip distractiv. Acum vreau să fiu un soț respectabil și să încerc să fiu un tată bun. Am de recuperat multe”. Tyson încearcă să treacă peste ceea ce a fost viața sa scandaloasă și să își găsească echilibrul în liniște, alături de familie. Mike și Kiki locuiesc împreună cu fiica lor de trei ani Milan și cu fiul lor de 14 luni Morocco într-un ansamblu rezidențial la 20 de minute de Las Vegas. Mike Tyson se bucură de orice clipă petrecută alături de copiii săi, după ce în urmă cu trei ani fiica sa Exodus (4 ani) a murit într-un accident pe banda de alergat.

„Sunt recunoscător pentru viața mea de acum. Nu știu dacă în mine este Cus D’Amato, dar întotdeauna vreau mai mult. Vreau mai mult”.

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele