SPECIAL | Visul american cântăreşte 115 pounds. Alexandru Marin este cel mai bine clasat boxer profesionist român în topurile mondiale. A dormit în sala de antrenament la Iaşi, acum visează la glorie

Autor: Alexandru Enciu Publicat: 24 Sep. 2019, 11:53 Actualizat: 24 Sep. 2019, 12:08 Special
SPECIAL | Visul american cântăreşte 115 pounds. Alexandru Marin este cel mai bine clasat boxer profesionist român în topurile mondiale. A dormit în sala de antrenament la Iaşi, acum visează la glorie
  • Pugilistul român Alexandru Marin va boxa pe 30 noiembrie la Los Angeles sau în Vegas pentru titlul mondial IBO la categoria supermuscă
  • Ieşeanul a făcut un salt uriaş: în urmă cu opt ani dormea în sala de antrenament. Acum îşi trăieşte visul american în Maryland

Undeva pe coasta de est a Statelor Unite, într-un mic orăşel din statul Maryland, românul Alexandru Marin trăieşte din plin visul american. Este boxer profesionist la categoria supermuscă (115 pounds / 52 kg) şi mai are un singur pas până la titlul mondial. De fapt, este cel mai bine clasat pugilist român din toate clasamentele boxului profesionist în momentul de faţă: challenger la titlul IBO, locul 3 la IBF, locul 5 la WBO, deţinător al centurilor IBF Inter-Continental şi IBO Inter-Continental. Toată cariera şi-a construit-o pe tărâm american, începând cu 2013, când a lăsat în urmă Iaşiul natal pentru a-şi urma un vis. Acasă i-au rămas soţia, o fetiţă de numai un an, părinţii şi neajunsurile ”câştigate” în anii de box amator. De trei ani, familia s-a întregit la Betsheda (Maryland), micul orăşel care l-a primit cu braţele deschise pe tânărul cu braţe de aur în România.

Alexandru Marin a fost o mare speranţă a boxului amator românesc. La 18 ani, în 2010, cucerea medalia de bronz la Campionatele Mondiale de tineret de la Baku şi se clasa, câteva luni mai târziu, pe locul 5 la Jocurile Olimpice de Tineret din Singapore. Crescut într-o familie de boxeri, lui Alex Marin i se trasau încă de pe atunci trasee olimpice cu opriri la Londra şi Rio de Janeiro. Ediţia din 2020 încă nu fusese atribuită.

”Caz social”: ajunsese să doarmă în sala de antrenament

Au venit însă neajunsurile. Boxul românesc, sărac şi rupt de scandaluri interne, nu i-a putut asigura talentatului boxer condiţiile pentru a-şi continua cariera la cel mai înalt nivel. În 2011, Alex Marin devenea deja un ”caz social”, nu doar sportiv: medaliatul mondial ajunsese să doarmă în sala de antrenament, pentru că părinţii săi pierduseră casa. Acela a fost momentul de cotitură în cariera tânărului boxer. Fără ajutor, a pierdut contactul cu boxul. ”M-am gândit să trec la profesionişti, dar oferta nu era prea tentantă. Stau şi mă gândesc acum că am făcut cea mai bună alegere că nu am apucat-o pe acel drum”, spune Alex. Era deja însurat, avea o fetiţă, iar de griji nu ducea lipsă.

”M-au chemat la sparring în SUA, i-am pus pe toţi pe jos”

Povestea o continuă pugilistul. ”La începutul lui 2013 am plecat în SUA printr-un văr care locuieşte de mai mult timp în Maryland. Vărul meu mergea la o sală în apropiere, Champion Boxing Fitness, şi a vorbit cu antrenorul de box despre mine. I-a spus povestea mea de la amatori, iar antrenorul i-a transmis că ar dori să mă vadă la un sparring. Eu eram atunci acasă, la Iaşi, şi când am auzit că mă cheamă la un sparring de verificare  am început să mă pregătesc cât mai bine. Pe 9 martie 2013 am ajuns la sală şi i-am pus pe toţi pe jos. A fost senzaţie, iar de atunci nu am mai plecat…”, spune el.

Primul lui meci a avut loc chiar în 2013, în iunie, KO în repriza a doua, ”pentru că a avut nevoie de un pic de încălzire”. Meciul doi, KO în primul rund. În paralel cu boxul şi antrenamentele a muncit pentru a se întreţine. ”Mergeam la un restaurant din apropiere. Mai lucram în construcţii, interioare, gresie, faianţă. Nu m-am ferit niciodată de muncă”, afirmă Alex.

Şi-a cumpărat un Lexus, trimite bani acasă părinţilor

După câteva meciuri a intrat sub protecţia unui om de afaceri foarte bogat. ”I-a plăcut de mine, că pun sufletul în ring. El îmi asigură tot ce am nevoie pentru a face box, fără să-mi ceară nimic în schimb. Nici măcar să-i promovez numele. Nu mai trebuie să muncesc, trăiesc prin box şi pentru box”, declară românul.

Încet-încet, victoriile au început să se adune în portofoliul său, iar odată cu ele i s-a ridicat nivelul de trai. Şi-a cumpărat o maşină Lexus şi a trimis bani acasă, pentru ca părinţii să aibă casa pe care şi-au visat-o. ”Mai au puţin de construit la ea”, spune el. Banii merg şi spre ţară, dar meciurile sunt ale lui…

Însă şi casa lui prinde contur, deocamdată la stadiul de proiect. ”Mai este puţin şi-mi voi cumpăra şi eu casa mea, aici, la Maryland. Atunci când voi câştiga titlul mondial. Mai am un singur pas, dar nu vreau să mă grăbesc. Vreau să fiu bine pregătit atunci cânc voi avea ocazia”, spune românul.

Zece reprize de suferinţă în meciul care l-a propulsat

Meciul care i-a urcat în cea mai bună poziţia a carierei a avut loc pe 8 septembrie 2018 la Inglewood, California, ”la cinci ore distanţă cu avionul”. Alex Marin s-a impus atunci la puncte, ”split decision”, în faţa filipinezului Bruno Escalante (29 de ani, 17-4, 7KO), după zece reprize în care a suferit mai mult ca niciodată. În joc s-a aflat centura de campion IFB Inter-Continental la categoria supermuscă (52 kg).

Nu m-am simţit aşa cum doream. Cred că am greşit cu slăbirea. La cântar am avut 20 de grame în plus şi a trebuit să merg în cameră, să dau drumul la apa caldă în baie, pentru a se face aburi. Acolo am făcut 30 de minute la palmare. A fost chin, abia am reuşit să dau jos surplusul. Cred că şi asta m-a tăiat. Pentru acest meci am slăbit 11 kilograme, enorm faţă de greutatea mea corporală. Pe ring, am încercat să dau totul, să fiu permanent peste el. Aici, în SUA, nu eşti apreciat dacă păcăleşti boxul. Poţi să câştigi un meci, dar pierzi în faţa publicului şi eşti terminat. În prima repriză ne-am lovir cap în cap şi mi-am spart rău arcada dreaptă. A fost prima dată în carieră când am suferit un astfel de accident în ring. E foarte greu să te concentrezi când sângele îţi şiroieşte pe faţă. Noroc că am avut cu catman bun şi mi-a oprit cât de cât sângerarea, pentru că altfel era pericol să mă oprească doctorul. Zece reprize am boxat aşa, dar le-am dovedit tuturor că vreau să câştig, că am inimă. Am avut dorinţă”, spune cel care a este challenger la titlul mondial IBO.

În acest an, Alex Marin şi-a consolidat poziţia în topul mondial printr-o victorie unanimă, pe 11 mai 2019, în faţa panamezului Luis Conception, un fost campion mondial WBA la supermuscă. Lupta a avut loc la Fairfax (Virginia / SUA), iar Alex a făcut un meci mare, care i-a deschis drumul spre titlul mondial.

Pe 30 noiembrie visul său se poate împlini. ”Campionul mondial IBO mi-a propus să merg la el, în Africa de Sud (nr – Gideon Buthelezi), dar i-am făcut o contraofertă. Meciul se va desfăşura în Vegas sau Los Angeles. Zilele acestea voi pleca în California. Vreau să fiu pregătit perfect când voi urca în ring”, spune Alex.

Nicu Brânzei, antrenorul care-i spune când greşeşte

Cu engleza se decurcă bine, chiar dacă fetiţa sa, venită de numai doi ani în SUA, îl mai corectează. Ca orice copil educat în sala de box, nu a uitat niciodată de unde a plecat şi nici cine i-a pus mănuşile în mâini. ”Discut frecvent cu antrenorul meu de la Iaşi, Nicu Brânzei. Este ca un părinte pentru mine. Îmi spune ce greşesc la meciuri şi mai mereu are dreptate. De pildă la utimul meci ar fi trebuit să dau mai des croşeul de stânga de sus în jos. Dar eu cred că din greşeli învăţăm toţi, dacă nu trecem prin astfel de experienţe nu putem progresa”, crede el. După meciul cu Escalante, Alex Marin a primit un mesaj frumos de felicitare pe facebook de la fostul campion mondial Leonard Doroftei. ”A fost singurul mare campion român care m-a felicitat. În rest au fost mulţi care mi-au trimis mesaje”, spune el.

Alexandru Marin susține că jocul de picioare e esențial pentru un puguilist și se inspiră de la legendarul Muhammad Ali FOTO Arhivă personală

”Când vine ziua cea mare vreau să fiu pregătit”

Unul dintre antrenorii săi este William Joppy, învinsul lui Lucian Bute în 2008, în meciul pentru titlul mondial. Al doilea antrenor, cel principal, este Bruce Babashan – un american de origine armeană. ”Am antrenor foarte bun. Mi-a spus că dacă aş fi făcut categoria asta la amatori, 52 kg, ieşeam campion olimpic. Chiar m-a sunat anul trecut Dorel Simion să mă întrebe dacă nu vreau să boxez la Jocurile Olimpice de la Tokio, dar nu ştiu dacă se mai poate. Şi nici dacă mai vreau, pentru că am deja o carieră aici. Am visul meu, să-mi fac casă, să fac bani, să-mi ajut părinţii”.

Alex Marin, un tânăr plecat din Iaşi să cucerească lumea, este foarte aproape de a deveni al cincilea român campion mondial la box profesionist. Drumul lui e presărat cu toate ingredintele tradiţionale ale boxului: speranţe, dureri, descătuşări teribile şi arcade sparte.

CITEȘTE ȘI Mihai Leu, o nouă performanță în lumea sportului, la 22 de ani de când devenea campion mondial la box

Autor: Alexandru Enciu Publicat: 24 Sep. 2019, 11:53 Actualizat: 24 Sep. 2019, 12:08 Special
Pe aceeași temă
Abi îi dă
Abi îi dă "fatala" lui Velea: "O iau pe Antonia de.." CE UMILINȚĂ!
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut parte agresorul
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut ...
SOC pentru pensionari! Ludovic Orban a anuntat decizia pe care NU voiau sa o auda. LOVITURA la PENSII
SOC pentru pensionari! Ludovic Orban a anuntat decizia pe care NU voiau sa o auda. LOVITURA la PENSII
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus Lopetegui arbitrului la pauza
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus ...
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Cum arată cel mai scump Volkswagen Arteon din lume. Aparent fără motiv, costă cât un BMW Seria 5
Cum arată cel mai scump Volkswagen Arteon din lume. Aparent fără motiv, costă cât un BMW Seria 5
VIDEO Lecţie de decenţă: Un puşti de 13 ani îi dă o palmă fiicei generalului iranian Ghasem Soleimani
VIDEO Lecţie de decenţă: Un puşti de 13 ani îi dă o palmă fiicei generalului iranian Ghasem Soleimani
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat ...
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care este CONDAMNATĂ şi după mai bine de 100 de ani
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
Membră super cunoscută din Guvernul Dăncilă prinsă vânzând petarde la tarabe! PSD în stare de șoc FOTO
Membră super cunoscută din Guvernul Dăncilă prinsă vânzând petarde la tarabe! PSD în stare de șoc FOTO
Prințul Harry și Meghan Markle, casă de 25 milioane de dolari! Uluitor cum arată FOTO
Prințul Harry și Meghan Markle, casă de 25 milioane de dolari! Uluitor cum arată FOTO
Cine este ULTIMUL OM care a vorbit cu Cristina Topescu! Dezvaluirea FINALA a acestuia: Din pacate...
Cine este ULTIMUL OM care a vorbit cu Cristina Topescu! Dezvaluirea FINALA a acestuia: Din pacate...
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
TOP 30 - Vedetele noastre cu
TOP 30 - Vedetele noastre cu "rușinea" pe afară. Unele nici măcar nu au lenjerie intimă
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Vedeta spera la o NUNTA, dar se pare că s-a înșelat! Si-au spus ADIO dupa 3 ani
Despărțire cutremurătoare în showbiz! Vedeta spera la o NUNTA, dar se pare că s-a înșelat! Si-au spus ADIO dupa 3 ani
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! I-au spart "lacătele" mentale printr-o manevră a detectivilor americani din anii '80
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! ...
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate