Povestea fabuloasă a lui Mihai Nistor. E „călăul” lui Joshua la amatori. Primul său antrenor: „Mihăiță ce-ai făcut, tată! L-ai omorât! Mă bagi în pușcărie” | EXCLUSIV

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 15 Feb. 2021, 13:42 Actualizat: 15 Feb. 2021, 13:43 Alte Sporturi

După mai bine de un an de absență din ring, pauză forțată cauzată de pandemie, boxerul ieșean Mihai Nistor va pleca luna viitoare în Statele Unite pentru a pregăti cel de-al treilea meci la profesioniști. Și ascensiunea către visul suprem, titlul mondial al greilor.

Ajuns la 30 de ani, vârsta maturității în boxul profesionist, Mihai ”The Rock” Nistor s-a pregătit intens acasă în ultima perioadă, iar spre sfârșitul lunii martie va decola spre America alături de o parte din staff-ul său.

Pugilistul ieșean a făcut pasul la boxul profesionist în vara anului 2019, când a semnat cu „Golden Boy”, promoția lui Oscar De La Hoya, iar de atunci a bifat două victorii în tot atâtea meciuri, ambele prin KO.

Două victorii prin KO în primele două meciuri

În primul meci, disputat în decembrie 2019, l-a învins prin KO în repriza a 3-a pe mexicanul Christian Mariscal, iar în al doilea s-a impus tot prin KO, dar în primul rund, în fața unui alt mexican, Jaime Solorio, în ianuarie anul trecut. A urmat însă o pauză forțată din cauza pandemiei, doar cu antrenamente acasă.

Mihai ”The Rock” Nistor visează să calce pe urmele idolului său Leonard Doroftei și să devină campion mondial la profesioniști. Dacă nu a fost să fie la Jocurile Olimpice, va fi campion în ringul profesionist, este convins boxerul ieșean.

„În ultima perioadă m-am pregătit acasă, la Iași, iar luna viitoare voi pleca în Statele Unite. Voi sta câteva luni acolo și mă voi pregăti intens pentru viitoarele meciuri. Sper ca în acest an să mai am câteva meciuri. Momentan urc în ranking și sper ca în câțiva ani să boxez pentru titlul mondial. Acesta este visul meu. Doamne ajută să fiu viitorul campion mondial al României, îmi doresc enorm să vin cu centura de campion acasă. Eu m-am apucat de box datorită lui Leonard Doroftei.

Mă trezeam noaptea să-i văd meciurile de la profesioniști. El mi-a insuflat această pasiune, această plăcere. Și vreau să-i calc pe urme, să devin campion mondial la profesioniști. În 2-3 ani poate ajung la titlu, asta îmi doresc, cu gândul acesta am semnat contractul. Dar o iau pas cu pas.

Le luăm la rând, de jos, o centură regională, una intercontinentală, apoi voi ataca titlul mondial”, a declarat pentru ProSport boxerul ieșean Mihai Nistor, cel care a răpus în ringul amator nume grele cum ar fi Anthony Joshua, Erik Pfieifer sau Clemente Russo.

„Șocul” trecerii la profesioniști

Acesta a mai spus că șocul cu boxul profesionist a fost unul uriaș, diferența față de amatori fiind imensă. „Boxul profesionist e total diferit. După 13 ani la amatori, când am ajuns în Statele Unite… Crede-mă, practicam același sport, eram același actor, dar totul diferit. Atmosfera, publicul, nu mă știa nimeni… Și boxul diferă foarte mult. La profesioniști treuie să fii complet. Să știi și lupte, și judo, nu doar box. Sincer, mă ajută mult clinciurile aici”, a mai spus Mihai, care și-a completat staff-ul cu specialiști în nutriție, pregătire fizică și recuperare, lucrând în țară cu preparatorul fizic Marius Neagu, nutriționistul Cristian Băltărețu și chinetoterapeutul Octavian Guțu.

Conform contractului cu „Golden Boy Promotion”, Nistor nu primește un salariu lunar de la americani, ci încasează o bursă la fiecare meci disputat peste Ocean, având asigurate în schimb biletele de avion și cazarea în Statele Unite pentru meciuri.

Nicolae Chipirog, primul său antrenor la amatori: ”Va avea un cuvânt greu de spus la profesioniști”

Primul său antrenor de la Nicolina Iași, Nicolae Chipirog, cel care scoate și acum campioni pe bandă rulantă la clubul ieșean, este convins că Mihai Nistor va deveni campion mondial în ringul greilor. „Cu siguranță Mihai va deveni campion mondial. A demonstrat la amatori că are valoare. Plângeam la televizor când l-a bătut pe neamț (n.r. Erik Pfeifer) pentru titlul mondial (n.r. titlul mondial AIBA Pro Boxing), normal că voi urmări cu aceeași emoție toate meciurile lui și la profesioniști. Am vorbit cu el după Olimpiada de la Rio și i-am spus să treacă la profesoniști. Sunt sigur că va avea un cuvânt de spus în boxul profesionist”, a declarat Nicolae Chipirog pentru ProSport.

Când aude de Nicolae Chipirog, mentorul său în box, pe Mihai Nistor îl copleșesc emoțiile. „Drumul spre succes e foarte greu, ai nevoie de oameni adevărați lângă tine ca să răzbești. Maestrul Chipirog este veriga puternică, este trup și suflet lângă mine. De astfel de oameni am nevoie.

Pentru mine, dânsul e cel mai bun antrenor al României. Cu siguranță îl voi chema în America la meciul de titlu. Măcar în tribune să fie, să-mi fie aproape”.

15 ani de box

În această lună s-au împlinit 15 ani de când Mihai Nistor a pășit pentru prima dată în sala de box, sub îndrumarea antrenorului Nicolae Chipirog. Se întâmpla pe 13 februarie 2006, pe când Mihai avea 15 ani și era în clasa a X-a. Sportivul născut la Podu Iloaiei își amintește perfect momentul: „Nu pot să uit acea zi. Era 13 februarie. Am fost la sală cu un coleg de clasă, Lucian Burcă. El mai fusese și m-a luat și pe mine. Eram în clasa a X-a. El făcea box și am mers la sala CSM, pentru că sala de la Nicolina era în reparații. Așa m-am întâlnit cu maestrul Chipirog. Îmi amintesc că primul meu meci oficial a fost după 3 luni, când am câștigat titlul la cadeți.

Primul meci din carieră, l-am lovit pe adversarul meu și nu s-a mai ridicat. Al doilea meci la fel, îți dai seama că am prins curaj. Stânga în barbă și nani…”.

„Băi, Mihăiță, ce-ai făcut, tată! L-ai omorât! Mă bagi în pușcărie”

Și Nicolae Chipirog își amintește în amănunt de acele momente, chiar dacă au trecut 15 ani: „Mihai a venit la sală și a dat peste mine. Hai, tată, să vedem ce poți, i-am zis! De la început mi-a plăcut, un copil foarte serios și foarte bine format pentru box. După câteva luni am zis să-l încerc la Campionatul Național de cadeți. L-am dus la Ploiești, a avut două meciuri și a ieșit campion. I-a paralizat din prima pe amândoi. În finală a boxat cu unul de la Baia Mare, i-a dat o stângă în barbă de l-a luat cu targa. Și i-am zis: Băi, Mihăiță ce-ai făcut, tată! L-ai omorât! Mă bagi în pușcărie. El s-a speriat atunci. Stai cuminte – i-am zis, ai boxat foarte bine.

De atunci am început să mă ocup serios de el, am început cu turnee, Cupa României. Numai locul 1 peste tot. În 2008 am mers cu el la Naționelele de tineret, i-a paralizat și acolo pe toți cu care a boxat, a câștigat 3 meciuri prin KO.

Era un copil foarte tăcut, foarte cuminte, nu făcea nicio năzbâtie. Ce îi spuneam, aia făcea. Și asta l-a ajutat foarte mult în viață. Toți antrenorii cu care el a lucrat mi-au spus că a fost serios și cuminte. Primul sfat pe care i l-am dat a fost să vină la antrenamente, să se pregătească. Asta le spun la toți. Vino, tată, la pregătire, să facem antrenamente bune. Iar el a fost foarte serios și așa a ajuns să facă performanță”.

Făcea box fără să știe mama

La început, mama lui Mihai nici nu voia să audă de box. Mergea la sală fără să știe mama sa. „Mama nici nu a vrut să audă de box. Am venit cu nasul spart acasă. Era perforat rău. Când m-a văzut mama, îți dai seama… Să nu te mai duci, să nu mai aud de box! Am avut noroc că am făcut liceul în oraș, la Nicolina și stăteam toată săptămâna plecat, doar vinerea veneam acasă. Și nu știau ce fac, eu mă duceam la box.

Mama nu știa, doar tata, fratele și prietenii mei știau că merg la box. Mama nici nu se uită la meciurile mele, nu a văzut meciul de titlu mondial. După aceea m-a văzut, când mi-a ridicat mâna sus, cu tricolorul pe umăr și centura la brâu. Atunci a început a plânge de fericire”, își amintește boxerul ieșean.

Singurul boxer care l-a făcut KO pe Joshua la amatori

Unul dintre momentele de referință ale carierei lui Mihai Nistor la amatori a fost victoria prin KO obținută în fața britanicului Anthony Joshua, la Campionatele Europene de la Ankara, în 2011. Joshua, o mare speranță a boxului la acea vreme, avea să devină campion olimpic în 2012, iar la profesioniști l-a învins pe marele Vladimir Klichko, pe stadionul Wembley, pentru unificarea centurilor IBF și WBA. Nistor își amintește de acel moment special.

„A fost o zi specială, o victorie mare. Pentru mine a fost o simplă victorie atunci, cu un adversar oarecare. Dar uite că Joshua avea să devină campion olimpic un an mai târziu și un mare campion la profesioniști. Sunt sigur că dacă voi mai avea un meci cu el îl voi bate cu aceeași armă. Pe Joshua l-am bătut cu arma maestrului Nicolae Chipirog, croșeul de stânga. I-am și dedicat lui lovitura”, rememorează Nistor.

Victoria cu Joshua nu a fost singura de răsunet din cariera lui Nistor. Italianul Clemente Russo, fost dublu campion mondial şi dublu vicecampion olimpic, a fost răpus de „buzduganul” din Erbiceni, ca și germanul Erik Pfeifer, în 2015, când românul a devenit campion mondial AIBA Pro Boxing.

Nistor a mai cucerit titlul mondial și cu echipa Astana Arlans la Campionatul Mondial al cluburilor, în 2013. De asemenea, boxerul ieșean are două medalii la Europene, la Ankara, în 2011 și la Samokov, în 2015.

A avut nevoie de terapie pentru a trece peste decepţia de la Rio. „Eram dărâmat! Alţii ar fi clacat în locul meu!”

După Olimpiada de la Rio, unde a fost eliminat în primul meci, Mihai Nistor a avut nevoie de terapie luni de zile cu un psiholog pentru a se reface din punct de vedere psihic.

„Mi-a fost foarte greu să trec peste acel moment. Am plecat la Rio cu gândul la o medalie, dar am pierdut în primul meci. M-au învins arbitrii… A fost un moment foarte greu pentru mine. Cel mai dificil moment al carierei din punct de vedere psihic”, spune Mihai Nistor, care a rememorat momentele de după eșecul din ring. „M-am dus în cameră după meci și am stat în pat vreo trei ore. Singur. Eram ca o mașină pusă pe liber. Am simțit că s-a rupt ceva în mine atunci. Poate alte persoane ar fi luat-o pe căi greșite în situaţia mea. Viața îți arată și partea neagră, iar eu am văzut-o atunci.

Trebuie să știi să te controlezi în astfel de situații, să ai un echilibru, altfel o iei razna. Te apuci de alte prostii. Am avut nevoie şi de un psiholog. Am făcut terapie cu un psiholog de la clubul Steaua, Liviu Chiorean, care m-a ajutat foarte mult. Când am ajuns la București de la Rio, eram într-o stare foarte proastă, parcă eram căzut de la etajul 15. Ulterior m-am ridicat”, povestește amar Mihai Nistor.

Momentele frumoase ale carierei și marile regrete

Întrebat despre regretele carierei, Nistor se întoarce inevitabil la Jocurile Olimpice și spune că a sperat în permanență să obțină mult râvnitul titlu. Dar speră să se revanșeze la profesioniști. Și mai are un regret. Acela că a avut încredere oarbă în semenii lui. Unii dintre ei. „Am avut încredere în prea multă lume. Cel mai greu a fost să mă lupt cu oamenii din afara ringului. A fost mai greu decât la meciurile în sine. Meciurile durează jumătate de oră, o oră, dar când te lupți ani de zile cu oamenii e mai greu.

Au încercat să mă marginalizeze. Toți trag de tine, vor să ies campion olimpic, dar ei nu contribuiau cu nimic. Am mai spus-o: când dormi pe ciment, ce vise să mai ai? Te trezești dimineața gipsat, despre ce vise să mai vorbim…”.

Cât despre amintiri frumoase, au fost multe. „Au fost multe momente frumoase în cariera mea. Medaliile la Europene, titlurile mondiale, victoria cu Joshua. Dar unul dintre cele mai frumoase momente a fost acela în care m-am apucat de box. Iar cel mai special moment a fost primul meu titlu de campion național, la cadeți. Eram foarte fericit, nu puteam să realizez că am devenit campion după doar 3 luni de zile”, a mai spus Mihai Nistor, care repetă obsesiv faptul că a practicat și practică în continuare boxul de plăcere, nu pentru bani: ”Eu am făcut boxul de plăcere. Am făcut, îl fac și îl voi face de plăcere, nu pentru bani. Boxul a fost și este plăcerea mea. Îmi amintesc ce îmi spunea maestrul Chipirog. Tată, imnul cântă doar pentru locul 1. Nu o să-ți cânte niciodată imnul pentru locul 3. La amatori nu se câștigă bani mulți, dar de asta am și rămas atât de mulți ani, pentru că îmi place boxul”.

Cine e Mihai Nistor

– născut pe 5 noiembrie 1990, la Podu Iloaiei
– categoria: +91 kg (supergrea)
– 10 titluri de campion naţional la amatori: 8 la seniori, 1 la tineret, 1 la cadeți
– 138 de victorii și 19 înfrângeri la amatori
– vicecampion World Combat Games 2010
– două medalii de bronz la Campionatele Europene (Ankara 2011 şi Samokov 2015)
– campion mondial al cluburilor în WSB cu echipa Astana Arlans (Kazahstan) în 2013
– campion mondial AIBA Pro Boxing în 2015 (victorie prin KO tehnic la Hamburg contra germanului Erik Pfeifer)
– participant la Jocurile Olimpice 2016 de la Rio
– a învins în cariera sa doi mari campioni: Anthony Joshua (campion olimpic 2012) şi Clemente Russo (dublu campion mondial şi dublu vicecampion olimpic).
– a debutat la profesioniști în decembrie 2019. 2 meciuri, 2 victorii prin KO la profesioniști, cu mexicanii Christian Mariscal (KO R3) și Jaime Solorio (KO R1).

 

 

Autor: Narcis Pohoata Publicat: 15 Feb. 2021, 13:42 Actualizat: 15 Feb. 2021, 13:43 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă dezbrac și să fac
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă dezbrac și să fac
Noi produse introduse în Programul Rabla electrocasnice. Ce mai poţi să-ţi cumperi cu reducerea oferită de stat
Noi produse introduse în Programul Rabla electrocasnice. Ce mai poţi să-ţi cumperi cu reducerea oferită de stat
NEWS ALERT Tragedie la Victor Babeş: O defecţiune la TIR-ului de Terapie Intensivă a dus la decesul a trei pacienţi
NEWS ALERT Tragedie la Victor Babeş: O defecţiune la TIR-ului de Terapie Intensivă a dus la decesul a trei pacienţi
Absolut ingrozitor! Cum poate sa arate aceasta sportiva dupa meciul pentru centura mondiala! Imagini cu impact emotional
Absolut ingrozitor! Cum poate sa arate aceasta sportiva dupa meciul pentru centura mondiala! Imagini cu impact emotional
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Lidia Buble, în stare de ȘOC! Vedeta a izbucnit în plâns. Nu s-a mai putut abține
Lidia Buble, în stare de ȘOC! Vedeta a izbucnit în plâns. Nu s-a mai putut abține
Alexandru, tânărul alergător montan ucis de urs în munţii Baiului, ar fi plecat să caute coarne de cerb
Alexandru, tânărul alergător montan ucis de urs în munţii Baiului, ar fi plecat să caute coarne de cerb
Cutremurător ce a scris în biletul de adio Dana, directoarea de grădiniță care s-a spânzurat! Avea doi copilași
Cutremurător ce a scris în biletul de adio Dana, directoarea de grădiniță care s-a spânzurat! Avea doi copilași
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de știință
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de știință
Este uluitor cum s-a infiltrat la Casa Albă. Administrația Biden de abia acum s-a prins / Cine este „Lego”?
Este uluitor cum s-a infiltrat la Casa Albă. Administrația Biden de abia acum s-a prins / Cine este „Lego”?
Top 30 sexy-vedete care nu și-au ținut mâinile acasă în public
Top 30 sexy-vedete care nu și-au ținut mâinile acasă în public
Cum arată noua iubită a lui Ilie Dumitrescu. A înlocuit-o pe Teodora Vochin cu o brunetă superbă
Cum arată noua iubită a lui Ilie Dumitrescu. A înlocuit-o pe Teodora Vochin cu o brunetă superbă
Deşi România ar avea cea mai mare creştere economică din istorie, coaliţia de guvernare se detonează
Deşi România ar avea cea mai mare creştere economică din istorie, coaliţia de guvernare se detonează
Obsesia pentru MUȘCHI – de la dorință la tulburare psihică
Obsesia pentru MUȘCHI – de la dorință la tulburare psihică
Duster 4x4 vs. 4x2. Care tracțiune merită să fie cumpărată la o mașină Dacia?
Duster 4x4 vs. 4x2. Care tracțiune merită să fie cumpărată la o mașină Dacia?
Ofertele Lidl din 12 aprilie. Produsele interesante care ajung în magazine joi
Ofertele Lidl din 12 aprilie. Produsele interesante care ajung în magazine joi
Vladimir Putin, mesaj pentru membrii guvernului: „Rusia trebuie să rămână o mare putere nucleară şi spaţială”
Vladimir Putin, mesaj pentru membrii guvernului: „Rusia trebuie să rămână o mare putere nucleară şi spaţială”
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Rusia a început să transfere nave de desant din Marea Caspică în Marea Neagră
Rusia a început să transfere nave de desant din Marea Caspică în Marea Neagră
Schimbări majore la ING: Clienţii vor plăti dobândă ca să îşi ţină banii în depozit la bancă
Schimbări majore la ING: Clienţii vor plăti dobândă ca să îşi ţină banii în depozit la bancă
Tragedie în familia unui model celebru. A paralizat după ce a mâncat un pretzel
Tragedie în familia unui model celebru. A paralizat după ce a mâncat un pretzel
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
Francezii au lansat limuzina care dă clasă modelelor germane. De 4 ani nu au mai avut un model în acest segment!
Francezii au lansat limuzina care dă clasă modelelor germane. De 4 ani nu au mai avut un model în acest segment!
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre divorț, ea s-a pozat așa în piscină
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre divorț, ea s-a pozat așa în ...