Merită ”Mayweather – Pacquiao” titulatura de meciul secolului? Au mai rămas 3 zile

29 apr 2015 1493 afişări Box
Merită ”Mayweather – Pacquiao” titulatura de meciul secolului? Au mai rămas 3 zile

Lumea boxului mondial freamătă în aşteptarea marelui meci dintre Floyd Mayweather şi Manny Pacquiao. Se fac previziuni, se pariază sume colosale (raperul Diddy şi actorul Mark Wahlberg au un rămăşag de 250.000 de dolari / primul merge cu Floyd, al doilea cu Pac-Man), se face exces de superlative.

  • Dacă din punct de vedere financiar duelul de sâmbătă noapte nu are egal în istorie, veniturile generate fiind de peste 300 de milioane de dolari, există totuşi un mare semn de întrebare: îşi merită încleştarea din Vegas titulatura de ”Meciul secolului”?

Eticheta originală: Frazier – Ali, din 1971

De-a lungul anilor, diverse încleştări epice au primit denumirea de ”Meciul Secolului”. La origini, eticheta a fost agăţată de lupta dintre Joe Frazier şi Muhammad Ali (8 martie 1971), disputată la Madison Square Garden din New York. Campion mondial la acel moment, Frazier s-a impus la puncte, după 15 reprize scânteietoare, în faţa challengerului Ali. 20.455 de spectatori au trepidat la acest meci între doi pugilişti cu stiluri diferite, dar adepţi ai boxului total. Fiecare a avut un venit garantat de 2,5 milioane de dolari, dar şi-au meritat fiecare cent.

Nume mari, meciuri de referinţă

De atunci, au fost destule lupte care au atentat la titulatura de ”Meciul Secolului”, prin spectacolul promis, dar mai ales prin modul cum au decurs ostilităţile din ring. Muhammad Ali, Joe Frazier, George Foreman, Sugar Ray Leonard, Tommy Hearns, Julio Cesar Chavez, Marvin Hagler, Mike Tyson, Lennox Lewis, Evander Holyfield, Arturo Gatti au fost cel puţin o dată implicaţi într-un meci de referinţă. Şi niciunul nu a înşelat nobila artă sau aşteptările iubitorilor de box, îmbogăţind astfel aura unui sport ce a crescut exponenţial. Indiscutabil, cota boxerilor de azi a ajuns atât de sus prin sacrificiului gladiatorilor de atunci.

Vă aduceţi aminte un meci memorabil făcut de Mayweather?

Se pot compara Floyd Mayweather şi Manny Pacquiao cu cei amintiţi mai sus? Poate că filipinezul are un pic din măreţia marilor campioni prin stilul său de box spectaculos, însă Mayweather dă dovadă în ring de o auto-protecţie care nu deschide sufletul oricărui pasionat de box. E defensiv şi parcimonios, câştigă pe greşeala adversarului. Încercaţi să vă amintiţi un meci memorabil făcut de Floyd şi poate că singurul care v-a rămas agăţat de retină este cel cu Oscar de la Hoya. Însă şi aceea a fost o luptă în care boxerul ofensiv şi mai ”darnic” a fost de la Hoya.

Un ”Meci al secolului” se produce în ring, nu în paginile ziarelor. Degeaba va sparge toate recordurile financiare şi de audienţă, dacă va oferi box cu linguriţa. Secretul succesului stă pitit doar în mănuşile celor doi boxeri. Ale ambilor.

Acesta este boxul adevărat

Până sâmbătă noapte vă propunem să vizionaţi o selecţie de trei minute dintr-un meci de poveste. Julio Cesar Chavez vs Meldrick Taylor, disputat pe 17 martie 1990, în Las Vegas. În joc s-au aflat centurile de campion mondial IBF şi WBC la superuşoară, iar victoria i-a revenit idolului mexican Chavez (TKO 12). Acesta este boxul adevărat... ”Meciul deceniului” în ‘90, conform revistei Ring Magazine, dar niciodată ”Meciul Secolului”.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.