EXCLUSIV | Meci-fantomă „organizat” de FR Box sub tutela AIBA. Conform fișei, la Centura Moldovei „au urcat” în ring doi membri ai Biroului Federal! Cei doi se miră, AIBA și federația se comportă ciudat, arbitra cehă nu mai ține minte | FOTO cu actul fals

  • Publicat:
  • Actualizat:

Un turneu de box de la Iași, care trebuia să servească drept examen pentru arbitri români și străini, sub egida federației internaționale, ar fi găzduit o partidă-fantomă, între doi angajați ai Federației Române de Box! Nemaipomenita întâmplare s-ar fi petrecut în decembrie 2017, când a fost organizată o competiție în care arbitrii din mai multe țări au jurizat și au primit stele în baza cărora au urcat în clasamentul internațional.
Reacția AIBA și a FR Box, după ce ProSport a aflat de cazul meciului-fantomă, a fost ezitantă și sinuoasă. AIBA a promis inițial anchetă și informații suplimentare pentru jurnaliști, apoi, brusc, toate canalele de comunicare au fost închise. La rândul său, Viorel Sima, secretar general al FR Box, a negat că a existat așa ceva, apoi a menționat că a fost o greșeală a „omului de la calculator”. A refuzat să divulge numele celui care a „greșit”, dar a promis că ne va pune la dispoziție toate meciurile disputate la Centura Moldovei. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, deși ProSport a insistat și a așteptat aceste dovezi câteva săptămâni.

Iată povestea acestei întâmplări neverosimile petrecute sub înaltul patronaj al FR Box și AIBA.

Sâmbătă, 9 decembrie 2017, în sesiunea a doua a preliminariilor de la Centura Moldovei, categoria 60 de kilograme, s-a întocmit foaia de joc al unui meci absolut bizar. Conform respectivului act (completat sub sigla AIBA, federația internațională), s-au înfruntat Lazăr Vasile și Udubașa Cătălin. E vorba, așa cum veți vedea mai jos, de doi membri ai Biroului Federal.
Prima problemă e că acești doi domni trecuți pe foaia de joc nu mai sunt nici la vârsta, nici la categoria care să le permită un astfel de meci.

Și totuși, fișa ajunsă în posesia ProSport, așa cum puteți vedea și dumneavoastră mai jos, este completă: conform datelor, a câștigat Cătălin Udubașa, la puncte, cu scorul de 4-1. Arbitru de ring: românul Ștefan Antal. Arbitri din juriu: Terezie Krejbychova (Cehia), Cristian Ciornia (România), Aleksander Vucecivic (Serbia), Anne Mullemsaether (Suedia) și Adrian Zidaru (România).

Dar iată despre ce eveniment este vorba și în ce fel este implicată federația internațională în această poveste incredibilă. Pe 31 octombrie 2017, Federația Română de Box a emis un comunicat pe site-ul oficial, în care se specifică următoarele: „AIBA (n.r. – Asociația Internațională de Box) a aprobat Cursul de arbitri de 2 stele la Iași (3-9 Decembrie 2017). A fost o promisiune făcută și onorată de către FRB (n.r. –  Federația Română de Box). După mai bine de două luni de cereri, zeci de e-mailuri și zeci de telefoane, FRB a reușit să aducă în România Cursul de arbitri 2 stele. AIBA a aprobat în cele din urmă cursul care va avea loc cu ocazia Centurii Moldovei. Cursul va fi organizat la turneul internațional Centura Moldovei, iar președintele Vasile Câtea a făcut încă un efort pentru boxul românesc, susținând această competiție, care se va desfășura în perioada 4-8 Decembrie”.

Așadar, o lăudabilă inițiativă a forului condus de Vasile Cîtea, fost pugilist, în prezent deputat PSD. Competiția urma să fie un prilej de testare pentru arbitri din diverse țări. În funcție de notele primite, aceștia primeau un calificativ superior (2 stele).
După ce au reușit să obțină organizarea cursului pentru arbitri, oficialii federației au început să caute pugiliști care să lupte în fața candidaților. Într-un moment de cumpănă, s-a constatat – pretind sursele ProSport – că numărul pugiliștilor ar fi fost prea mic.

Vasile Lazăr și Cătălin Udubașa s-ar fi „luptat”, conform fișei, în data de 9 decembrie 2017, ultima zi de examinare a candidaților, Potrivit datelor completate la computer, Udubașa, mai viguros, ar fi fost preferat ca învingător, cu scorul de 29-28, de patru din cei cinci arbitri: cehoaica Terezie Krejbychova, românul Cristian Ciornia, sârbul Aleksander Vucecivic și românul Adrian Zidaru. Singura care l-ar fi văzut învingător pe Lazăr a fost suedeza Anne Mullemsaether.


Raportul meciului dintre Lazăr Vasile și Udubașa Cătălin. Patru dintre cei cinci arbitri l-au „văzut” învingător pe domnul Udubașa. Foto ProSport

Cătălin Udubașa: „Nici n-am fost acolo!”. Vasile Lazăr: „Bine că nu m-au pus cu vreun boxer!”

Cătălin Udubașa, „învingătorul” acestui meci-fantomă, spune însă că nu s-a bătut cu nimeni în ring și că nici măcar n-a fost la Iași în acea perioadă! „Nu știu despre ce e vorba, nu pot să vă spun dacă foaia e reală sau falsă… Nici nu am fost acolo, la curs! Nu am fost la Iași, nu știu despre ce e vorba. Nu pot să vă spun nimic. Sunt 100% sigur că foaia nu e reală! Nu are cum să fie! Hârtia poate că a fost făcută pe calculator. Poate se dorește să se producă un scandal!”.

„Învinsul” meciului pe hârtie, Vasile Lazăr, dezminte și el că ar fi încrucișat mănușile la Iași cu colegul de Birou Federal: „Nu… e o greșeală! Cum să facă așa ceva? Nu știu ce să zic… O să verific această situație la federație. Deci, apare că am avut un sparring cu domnul Udubașa? Aham… Păi… Nu există așa ceva! Bine că nu m-au pus cu vreun boxer! Nu știu cine s-a ocupat de organizarea cursului. Rămâne să verificăm, să vedem despre ce e vorba”.

Președintele Cîtea: „E o glumă! Cum să apară un meci între ei?”

Președintele federației, Vasile Cîtea, spune că nu știe nimic și că un asemenea meci nu e posibil: „Este o glumă! Nu cred că există așa ceva. Cătălin Udubașa și cu Lazăr Vasile sunt membri în Biroul Federal. Cum să apară un meci între ei? (râde) Nu, nu există așa ceva. S-au adus sportivi care au făcut sparring-uri, deci au fost meciuri demonstrative, între sportivi de la toate cluburile din Iași. Ceea ce este regulamentar, nu este niciun fel de problemă. Fiecare candidat și-a făcut norma, fiecare a parcurs toate etapele cursului de două stele. Cred că e o glumă făcută de cineva. Nu are cum să existe un asemenea meci. Ar putea să se întâmple la old-boys sau o chestie de genul ăsta!”.

Cum poza de mai sus surprinde datele completate în computerul FR Box, iar cei implicați pretind că nu au avut niciun meci, întrebarea este ce s-a petrecut, de fapt, la Iași.
Dacă a fost o glumă, cine a făcut-o sub patronajul AIBA, la un examen real pentru arbitri internaționali
? Și cum a ajuns „gluma” în computerul de punctaj? 

Iar dacă n-a fost o glumă, ci un fals intenționat, cine a luat decizia, dintre organizatori, să măsluiască datele unui examen pentru arbitri internaționali, inventând meciuri?

Cehoaica Terezie Krejbychova, trecută printre arbitrii meciului-fantomă, nu mai ține minte: „Îmi prezint scuzele. A avut loc acum mult timp”


Arbitrii și conducătorii FR Box, la finalul competiției. Pe rândul de sus, în stânga, suedeza Anne Mullemsaether, singura din cei cinci arbitri care, conform fișei publicate de ProSport, l-a desemnat învingător pe Vasile Lazăr în meciul-fantomă. Pe rândul de jos, a cincea din dreapta, cehoaica Terezie Krejbychova. Aceasta nu-și mai amintește prea multe amănunte, dar spune că „la final, toată lumea a fost mulțumită”. Jos, în centru: stânga (costum albastru) Vasile Cîtea, președintele FR Box, dreapta (cu geacă) Viorel Sima, secretarul general al FRF Box

ProSport a reușit să ia legătura cu arbitra Terezie Krejbychová, din Cehia, una dintre cele cinci persoane care apar că ar fi arbitrat meciul dintre Lazăr Vasile și Cătălin Udubașa: „Îmi prezint scuzele, nu-mi amintesc foarte multe lucruri cu privire la acel turneu. A avut loc acum mult timp. Nu-mi amintesc să fi fost vreun meci care nu s-a disputat… La final, toată lumea a fost mulțumită”.

Corespondența ProSport cu FR Box și AIBA a avut o desfășurare bizară. Publicația noastră a solicitat un punct de vedere din partea AIBA – Federația Internațională de Box. Instituția a răspuns inițial prompt, arătându-se foarte interesată de caz. Ni s-a răspuns oficial că se va demara o anchetă și că va fi contactată Federația Română de Box. Oficialul AIBA chiar a mulțumit ProSport.
Apoi, brusc, după ce conducătorii FR Box au aflat de caz, AIBA n-a mai dorit să coopereze. Mesajele ProSport au rămas o perioadă fără răspuns. Din partea forului internațional ni s-a comunicat, într-un târziu, următorul lucru: „Vă rugăm să contactați Federația Română de Box cu privire la această situație”. Ulterior, reprezentanții AIBA n-au mai răspuns sub nicio formă solicitărilor ProSport.

La rândul lor, oficialii din Federația Română de Box au avut o atitudine ambivalentă. Au promis, inițial, că vor pune la dispoziția ProSport evidența tuturor meciurilor disputate la turneul „Centura Moldovei”. Apoi, tăcere. Publicația noastră a așteptat zadarnic câteva săptămâni dovezile promise de FR Box: instituția nu a mai dat niciun semn de viață, deși jurnaliștii au insistat și au mai trimis o cerere în acest sens.

Viorel Sima, secretar general FR Box: „Cel care a stat la calculator, pentru că nu știa, probabil, numele celor doi din ring, i-a trecut, inițial, pe foaie pe cei doi”

După ce AIBA a fost informată de situația din România, forul internațional a luat legătura cu FR Box, mai precis cu secretarul general Viorel Sima. „Nu a fost nimic în neregulă! Nu-mi dau seama cum au apărut cei doi pe foaie. Cel care a stat la calculator, pentru că nu știa, probabil, la început numele celor doi din ring, i-a trecut, inițial, pe foaie pe cei doi. Eu știu ce o fi fost în capul lui!? În evidențele noastre nu figurează un astfel de meci între Udubașa și Lazăr!”, a spus Viorel Sima, într-o discuție cu ProSport.
Reporterul ProSport i-a solicitat lui Viorel Sima numele „celui care a stat la calculator”, adică persoana indicată de oficialul federal ca fiind responsabilă pentru eroare. Am primit răspunsul că nu se poate nici spune cine este, nici să fim puși în legătură cu el.

Ar mai fi de adăugat că, așa cum se vede și în poză, nu se pune problema ca „eroarea” să se fi produs înaintea meciului, când poate că „omul de la calculator” nu aflase încă adversarii, ci după așa-zisa întâlnire dintre cei doi membri ai Biroului Federal, pentru că fișa e completă, cu scorul final și punctajul dat de fiecare arbitru. Deci, este o fișă finală și nu una inițială, provizorie, așa cum a sugerat Viorel Sima.

 Iată ierarhia conducerii Federației Române de Box


O parte din membrii Biroului Federal de la FR Box, conform site-ului oficial. Domnii Lazăr Vasile și Udubașa Cătălin (în chenarele roșii de jos) s-ar fi bătut, conform fișei de la Centura Moldovei, la categoria 60 de kilograme, în turneul cu juriu internațional derulat sub egida AIBA. Sus, președintele FR Box, Vasile Cîtea, fost pugilist.

Pe aceeași temă
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță Neșu, la 9 ani după ce l-a părăsit
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță Neșu, la 9 ani după ce l-a părăsit
Discuţii aprinse între ardeleni şi moldoveni, stârnite de un
banc publicat de Ştefan Mandachi
Discuţii aprinse între ardeleni şi moldoveni, stârnite de un banc publicat de Ştefan Mandachi
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de peste 100 km/h
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de peste 100 km/h
Momente incredibile în Ghencea! Ultrașii lui CSA Steaua i-au făcut „cruce” lui Gigi Becali! Ce au afișat
Momente incredibile în Ghencea! Ultrașii lui CSA Steaua i-au făcut „cruce” lui Gigi Becali! Ce au afișat
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Alimentele care sunt un adevărat pericol pentru siuletă. Deşi sunt folosite în diete, acestea îngraşă foarte rău!
Alimentele care sunt un adevărat pericol pentru siuletă. Deşi sunt folosite în diete, acestea îngraşă foarte rău!
Un tânăr pe trotinetă, șicanat în trafic de un motociclist, a intrat pe contrasens și a murit călcat de o mașină. A aruncat cu casca în el (VIDEO)
Un tânăr pe trotinetă, șicanat în trafic de un motociclist, a intrat pe contrasens și a murit călcat de o mașină. A aruncat cu casca în el (VIDEO)
Ofertă imbatabilă la Lidl - Clienților nu le-a venit să creadă!
Ofertă imbatabilă la Lidl - Clienților nu le-a venit să creadă!
Poate să muște aproape jumătate de burger odată. Cum arată femeia cu cea mai mare gură din lume
Poate să muște aproape jumătate de burger odată. Cum arată femeia cu cea mai mare gură din lume
Surpriză de proporții în aplicația Waze. O poți folosi chiar acum
Surpriză de proporții în aplicația Waze. O poți folosi chiar acum
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Din ce își câștigă de fapt banii Bianca Drăgușanu. A recunoscut tot! E plătită regește
Din ce își câștigă de fapt banii Bianca Drăgușanu. A recunoscut tot! E plătită regește
CARANTINĂ NAȚIONALĂ! S-ar putea întâmpla în 2 săptămâni
CARANTINĂ NAȚIONALĂ! S-ar putea întâmpla în 2 săptămâni
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
Loredana Groza, senzație pe plajă cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele pe plajă
Loredana Groza, senzație pe plajă cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele pe plajă
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Veste proastă despre WhatsApp. Milioane de utilizatori vor fi mâniați!
Veste proastă despre WhatsApp. Milioane de utilizatori vor fi mâniați!
Un nou adversar pentru Dan Barna şi Dacian Cioloş. Senatorul Irineu Darău şi-a anunţat candidatura la şefia USR PLUS:
Un nou adversar pentru Dan Barna şi Dacian Cioloş. Senatorul Irineu Darău şi-a anunţat candidatura la şefia USR PLUS: "Partidul nu este într-un punct deloc bun”
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tipic românesc: Am trimis cei mai buni sportivi la Tokyo, fără antrenor! „N-am crezut că e posibil aşa ceva!“
Tipic românesc: Am trimis cei mai buni sportivi la Tokyo, fără antrenor! „N-am crezut că e posibil aşa ceva!“
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi siluită”
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi siluită”
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern