Detalii şocante dinaintea sinuciderii campionului naţional la box al României. ”A venit la mine şi m-a întrebat ce trebuie să facă. Nici prin gând nu mi-a trecut”. Antrenorii din Iaşi îşi plâng fostul coleg

27 dec 2017 51523 afişări Box
Detalii şocante dinaintea sinuciderii campionului naţional la box al României. ”A venit la mine şi m-a întrebat ce trebuie să facă. Nici prin gând nu mi-a trecut”. Antrenorii din Iaşi îşi plâng fostul coleg
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Sportul ieşean a primit, miercuri dimineaţă, în a treia zi de Crăciun, o grea lovitură. La primele ore ale dimineţii, vestea morţii antrenorului emerit de box Viorel Soroceanu s-a împânzit rapid pe reţelele de socializare şi i-a şocat pe toţi cei care l-au cunoscut. Antrenorul în vârstă de 63 de ani suferea de ciroză hepatică, recent şi-a pierdut şi mama, iar toate aceste necazuri l-au împins la un gest extrem. Îndrăgitul antrenor a fost găsit în maşina sa, într-o parcare, cu venele tăiate, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa.

Şi-a închis clubul în urmă cu două săptămâni

Consilierul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport Iaşi, Alexandru Cişman, a fost un apropiat al antrenorului Viorel Soroceanu şi l-a ajutat mult în ultima perioadă, în special după ce fostul boxer a fost diagnosticat cu ciroză hepatică. Acesta a dezvăluit ultima discuţie pe care a avut-o cu antrenorul, cu două săptămâni înainte de tragica întâmplare.

„Acum două săptămâni, Viorel a venit la mine şi m-a întrebat ce trebuie să facă pentru a închide activitatea clubului său Box Club Soroceanu. I-am explicat ce paşi trebuie să facă, care sunt procedurile. L-am întrebat de ce vrea să închidă clubul, iar el mi-a spus că nu mai vrea să continue, că nu mai poate. Nici prin gând nu mi-a trecut că la scurt timp se va întâmpla o tragedie. Păcat, mare păcat. El a trecut prin momente mult mai grele atunci când a fost diagnosticat cu acea boală. Decesul mamei sale l-a afectat mult şi poate că acest necaz a contribuit şi el mult la gestul lui extrem”, a declarat Alexandru Cişman.

O altă decizie care parcă i-a prevestit sfârşitul a fost cea de cerere de pensionare de la CSS Unirea, unde era plătit cu ora. „El lucra în ultima perioadă şi la CSS Unirea, fiind plătit cu ora, iar în luna noiembrie am înţeles că a făcut o cerere de pensionare, spunându-i directorului că nu vrea să mai continue”, a completat Cişman.

Un antrenor devotat, un sufletist

Cei care l-au cunoscut pe Soroceanu, de la sportivi şi până la antrenori, colegi de suferinţă în colţul ringului, au primit şocaţi vestea morţii antrenorului.

„A fost un antrenor deosebit, un om devotat sportului poate mai mult decât familiei. Este o pierdere foarte grea pentru boxului ieşean, pentru boxul românesc. Mai putea împărtăşi copiilor din tainele boxului încă mulţi ani de acum încolo. A făcut numai bine în jurul lui, era un mare sufletist. Probabil moartea mamei sale l-a afectat foarte tare, a fost încă un necaz mare pentru el pe lângă boala de care suferea”, a spus Alexandru Cişman, acesta fiind completat de Nicu Brânzei, antrenorul secţiei de box de la Clubul Sportiv CFR Iaşi: „O veste cutremurătoare pentru boxul ieşean şi românesc. Viorel a făcut cinste Iaşiului, a scos numeroşi campioni, dar din păcate viaţa sa s-a curmat prea devreme. E ca un meci de box care trebuie să dureze 12 reprize şi se încheie după 4 reprize. Mai avea mult de trăit şi de oferit boxului”.

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Câtea, a primit şi el cutremurat vestea morţii lui Soroceanu. „A fost un om sufletist, care a trăit pentru box. A dat totul acestui sport. Un om inimos, care a făcut multe lucruri frumoase alături de maistrul Iosif Matthes. Dumnezeu să-i odihnească pe amândoi! Ovidiu Bobârnat a fost vârful carierei sale de antrenor, dar a pregătit la cluburile Voinţa şi Nicolina mulţi alţi sportivi de valoare. A fost primul antrenor de box din Iaşi care s-a aplecat şi asupra fetelor şi a deschis o secţie feminină, cu care a avut rezultate frumoase”, a declarat Vasile Câtea.

În decursul carierei de antrenor, Viorel Soroceanu a descoperit mai mulţi pugilişti de valoare, cel mai cunoscut fiind Ovidiu Bobîrnat, participant la Olimpiada de la Sydney şi medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de seniori de la Houston (Statele Unite).

Alţi pugilişti cunoscuţi antrenaţi de antrenorul emerit Viorel Soroceanu la clubul Voinţa: Ion Velea, Gelu Raţă, Nicu Bubai, Dan Simionică, fraţii Claudiu şi Vasile Surcică, Sorin Carabaş, Ionel Pricop, Virgil Petrache, Radu Zarif, Mihai Danilov, Ionel Eşanu, Dan Moise, Florin Strătilă, Raluca Chiriac, Andreea Ciofu, Lavinia Pascal, Ioana Constantiniu, Tina Vernică, Iulian Talpiz.

Soroceanu a avut şi o frumoasă carieră de sportiv, fiind multiplu campion naţional la seniori şi juniori şi component al lotului naţional între anii 1972 şi 1974. Ca pugilist, Viorel Soroceanu a luptat în 120 de meciuri şi a pierdut doar 10. Activitatea de antrenor a lui Soroceanu se leagă de clubul Voinţa, acolo unde a descoperit şi şlefuit mulţi copii ajunşi ulterior campioni. Antrenorul era căsătorit şi are doi băieţi.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la cimitirul Sf. Vasile, la ora 11:00.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.