Pe data de 10 mai, chiar de ziua Regalității, una dintre figurile emblematice ale boxului românesc, fostul antrenor Gheorghe Simion, și-a aniversat ziua de naștere. A fost petrecere.
Și pentru a păstra tradiția acestei zile și ieri, când tatăl lui Dorel și Marian Simion, nume de referință pentru pugilismul românesc, a împlinit 68 de ani, a ținut ca de la petrecerea organizată cu familia și prietenii apropiați să nu lipsească lăutarii.
„Se știe că la momentele foarte importante ale anului, lui tata îi place să fie înconjurat de lăutari.
Pentru că este născut chiar de ziua Regalității, melodiile pe care le-au cântat i le-au dedicat „Regelui, Simion”. Anul acesta am petrecut în familie și pot să spun doar că sunt foarte bucuros pentru că ambii părinți sunt sănătoși”, a precizat Dorel Simion pentru ProSport.
Iubitorii boxului își amintesc de faptul că în perioada în care Dorel și Marian făceau meciuri memorabile la amatori, cucerind titluri europene și mondiale sau medalii olimpice, antrenorul Gheorghe Simion a fost cel care a stat în permanență alături de băieții lui.
Vădit emoționat, Dorel nu a uitat și va uita vreodată acele momente: „Tata a fost totul pentru noi. Fără el, nici eu, nici Marian, nu am fi existat în boxul mare. Pentru asta îngenunchez în fața lui și îi mulțumesc pentru tot”.
În 2028, Dorel Simion are toate șansele de a califica la Jocurile Olimpice, pentru că antrenează unul dintre cei mai talentați pugiliști ai noului val. E vorba de Florin Ioniță.
„Chiar zilele trecute tata, mi-a spus că și-a găsit o sponsorizare pentru a merge și el cu noi în Los Angeles. Acum să vedem dacă în calitate de spectator sau de antrenor. Pentru că, să nu uităm, tara este un om foarte activ. Intră zi de zi în sală.
Activează în continuare ca antrenor la Box Club Simion. Poate va avea șansa ca și un elev de-al lui să se califice la Jocurile Olimpice”, a adăugat Dorel Simion.
Ziua Regelui sau Ziua Regalității a fost Ziua națională a României între 1866-1916 și 1918-1947. Era sărbătorită la 10 mai. În 1866, la 10 mai, Principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajunge la București și este încoronat ca domnitor al României.
Ziua Regelui celebra și declarația de independență a ambelor camere ale Parlamentului României față de Imperiul Otoman, declarație care a avut loc la 9 mai 1877, marcând astfel și începutul Războiului de Independență al României. Tot la 10 mai, în 1881, a avut loc ceremonia de încoronare a regelui Carol I al României.
Ziua națională, la 10 Mai, era sărbătorită de toți românii. În 1917 a fost interzisă ca urmare a ocupației germane a României. În 1947 dispare definitiv din datele importante după ce regimul comunist a impus ca după abdicarea forțată a regelui Mihai I al României.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER