Culmea absurdului! Un sportiv a fost descalificat în finala Campionatelor Naţionale de box pentru cadeţi pentru că are un picior mai scurt! Anterior câştigase două meciuri prin abandon

12 mai 2019 12328 afişări Box
Culmea absurdului! Un sportiv a fost descalificat în finala Campionatelor Naţionale de box pentru cadeţi pentru că are un picior mai scurt! Anterior câştigase două meciuri prin abandon Francisco Vasile
  • Legendarul fotbalist brazilian Garrincha (pe numele său Manuel Francisco dos Santos) a avut un picior cu 6 centimetri mai scurt decât celălalt! Bine că nu l-a examinat vreun medic român, că se distrugea mitul ”celui mai bun dribleur” din istoria fotbalului mondial

Boxul românesc s-a scuturat în ultimul timp de multe ”scame”, graţie politicii duse de noua conducere federală, însă mai are parte de întâmplări care îi tumefiază chipul.

La Campionatele Naţionale de box pentru cadeţi de la Târgu Jiu a avut loc un eveniment de domeniul absurdului (sau al discriminării!). Sportivul Francisco Vasile (14 ani) a fost descalificat medical înaintea finalei de la categoria 41,5 kg, pe care urma să o dispute pentru medalia de aur, pe motiv că are un picior mai scurt! Decizia a fost luată de medicul competiţiei, acelaşi care acceptase anterior ca Vasile să boxeze în preliminarii şi semifinale. Puştiul câştigase meciurile prin abandon şi avea şansa lui la titlul naţional. Deciziile medicale sunt literă de lege, neputând fi anulate de supervizorul competiţiei.

Doru Neamţu, antrenorul sportivului legitimat chiar la Târgu Jiu, povesteşte pentru ProSport. ”Este incredibil ce s-a întâmplat. Nu vreau să folosesc cuvinte mai dure… Copilul este născut în Italia şi îl am de patru ani în sala de antrenament. Are întradevăr un picior mai scurt cu 7 centimetri, este vizibil, dar am mers la doctori specialişti şi mi-au spus că nu are restricţii la sport. El are această problemă din naştere. Dacă era un handicap provocat de vreun accident, atunci ar fi putut exista discuţii. Copilul are viză medicală pe legitimaţie, o sănătate beton, plus o adeverinţă de la medicul ortoped că este apt pentru sport de performanţă. Aleargă ca orice sportiv, nu face rabat de la antrenamente, este talentat şi dedicat”.

La Naţionale, Francisco Vasile a câştigat primele două meciuri fără probleme, iar în finală urma să întâlnească un adversar din Bacău. ”Înainte de finală antrenorul de la Bacău a început să facă presiuni, să ameninţe că dă în presă faptul că este acceptat băiatul meu. Doctorul competiţiei, domnul Mazilu, probabil s-a temut de un posibil scandal şi a luat decizia pe care a luat-o. I-am întrebat pe toţi ce fac cu acest băiat de acum înainte, îl distrugem psihic, îl scoatem din box? Mi s-a spus că depinde de fiecare medic al competiţiei. Cum adică? Unul poate accepta, altul ba? Suntem la piaţă, ne jucăm cu destinele unor copii?”, a mai spus Doru Neamţu.

Antrenorul de la Tg. Jiu urmează să ceară lămuriri şi de la Institutul Naţional pentru Medicină Sportivă de la Bucureşti.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.