Cosmin Petre Gîrleanu a rămas cu medalia de argint la Europenele de box Under 22 de la Vladikavkaz. ”Aşa este când boxezi cu rusul la el acasă”

17 mar 2019 465 afişări Box
Cosmin Petre Gîrleanu a rămas cu medalia de argint la Europenele de box Under 22 de la Vladikavkaz. ”Aşa este când boxezi cu rusul la el acasă”

Boxul românesc a ieşit cu capul de la Campionatele Europene Under 22 desfăşurate între 8 şi 17 martie la Vladikavkaz (Rusia). Pe de-o parte, lucrurile au stat bine în ring, cu rezultate frumoase şi o perspectivă certă a actualei generaţii tinere de boxeri. Pe de alta, s-a lăsat şi cu o mişcare iscusită ”în culise”, prin alegerea lui Vasile Cîtea, preşedintele FRB, în Comitetul Executiv EUBC. Federaţia Română de Box îşi impune astfel, după mult timp, un reprezentant la nivel înalt, acolo unde se leagă şi se dezleagă sforile (şi nu cele ale ringului!).

România s-a întors acasă, din Rusia, cu două medalii de argint, însă una dintre ele ţine de hazard şi merită consemnată doar la palmares. În competiţia feminină, la +81 kg, românca Elena Gabriela Ene a boxat direct în finală, deoarece la categoria cea mai mare au fost înscrise numai trei boxeriţe. Ene a avut şansa de a nu se bate în semifinale, iar prezenţa ei în ultimul act, în faţa rusoaicei Kristina Tkaceva, a durat o repriză şi un pic.

Concursul masculin a oferit însă destule motive de satisfacţie pentru delegaţia tricoloră. În primul rând, prin medalia cucerită de Comin Petre Gîrleanu la categoria 49 kg. Hunedoreanul în vârstă de 19 ani (este născut pe 3 septembrie 1999) a făcut un turneu final foarte bun, reuşind să ajungă până în finala categoriei. După victorii la italianul Damiano Cordella şi la Yauheni Karmilchyk (Belarus), Gîrleanu a ajuns faţă în faţă, în lupta pentru aur, cu rusul Volodya Mnatsakanian. Meciul a fost unul frumos şi spectaculos, încheiat în forţă de român (ultima repriză i-a aparţinut). Arbitrii l-au văzut însă învingător pe rus, decizie 4-1. ”Le mulţumesc celor care m-au susţinut! Am pierdut din păcate, dar nu în ring ci în faţa arbitrilor... Aşa este când boxezi cu rus la el acasă... Cine a văzut meciul ştie despre ce e vorba! Nu sunt supărat, ştiu că eu sunt campionul! Hai România!”, a fost mesajul postat de Cosmin Gîrleanu pe contul său de facebook, la puţine minute după finală. Hunedoreanul descoperit de antrenorul Ilie Captari are în palmares şi un aur mondial de juniori obţinut în 2015, dar şi o medalie de argint la europene, tot de juniori.

România a mai avut alţi patru boxeri prezenţi în sferturile de finală ale concursului masculin.

Foto: Cosmin Petre Gîrleanu, pe podiumul Europeanului din Rusia (primul din stânga). Premierea a fost efectuată de Viorel Sima, supervizor AIBA (în stânga)

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.