Bute pierde prin decizie unanimă în faţa lui DeGale, după un meci extrem de echilibrat! VIDEO | Huiduieli în sala din Quebec! Televiziunea engleză dăduse meciul egal. GALERIE FOTO

29 nov 2015 96096 afişări Box
Bute pierde prin decizie unanimă în faţa lui DeGale, după un meci extrem de echilibrat! VIDEO | Huiduieli în sala din Quebec! Televiziunea engleză dăduse meciul egal. GALERIE FOTO foto: George Filip / Mediafax FOTO
GALERIE (13 de imagini) VEZI GALERIA

Lucian Bute - James DeGale 111-117, 112-116, 111-117. Englezul rămâne campion mondial IBF la categoria supermijlocie.

Lucian Bute a revenit frumos la cel mai înalt nivel, dar nu a fost de ajuns pentru a se impune în faţa lui James DeGale. Gălăţeanul a pierdut lupta de la Quebec City, însă în niciun caz la diferenţa dată de doi dintre arbitri (117-111 în favoarea britanicului.). Cel de-al treilea arbitru a văzut doar o diferenţă de patru reprize între ei (116-112). Decizia a fost primită cu huiduieli şi i-a surprins chiar şi pe comentatorii britanici, care văzuseră o decizie mult mai strânsă.

VEZI ÎN GALERIA FOTO CELE MAI TARI IMAGINI ALE PARTIDEI (foto: George Filip/ Mediafax FOTO)

Meciul pentru titlul mondial IBF la supermijlocie a fost echilibrat şi a fost decis de viteza superioară a deţinătorului centurii. Lucian Bute a ţinut centrul ringului fără să fi simţit nici măcar o singură dată corzile ringului lipite de spatele său. A încercat să-şi pregătească minuţios lovitura finală, care a fost fie upercutul său de stânga, fie croşeul, dar de prea puţine ori a putut ajunge la finalul combinaţiei. James DeGale nu a arătat foarte multe. A schimbat strategia şi garda ori de câte ori a simţit nevoia să-l încurce pe Bute şi a lovit scurt şi rapid, adunând punctele care i-au adus victoria la final. Computerul a numărat după 12 reprize un total de 211 lovituri pentru britanic (din 710 lansate), faţă de 140 (din 521) pentru român.

Înfrângerea din Quebec nu va însemna finalul carierei lui Bute. La finalul meciului, Lucian a anunţat că va reveni în sala de antrenament. ”A fost o meci mare, foarte strânsă. Dacă arbitrii i-au acordat decizia lui DeGale nu pot decât să le respect verdictul. Dar, repet, eu consider că a fost un meci foarte strâns. Voi reveni în sala de antrenament şi voi munci pentru a reveni cât mai sus în clasamente”, a declarat Bute. El mai are contract pentru încă un meci cu Interbox.

  • DeGale a avut o bursă de 2 milioane de dolari, în timp ce Lucian Bute va încasa aproximativ 1,5 milioane de dolari

Decizia arbitrilor a provocat rumoare, în special prin diferenţa extrem de clară, în condiţiile în care meciul a fost extrem de echilibrat. Televiziunea Sky Sports s-a ferit să anticipeze o decizie în grafica afişată imediat după meci, afişând un scor egal. Cei doi comentatori erau împărţiţi între "egal" şi o victorie 115-113 pentru DeGale.

Inclusiv antrenorii pugilistului britanic se aşteptau la un rezultat extrem de strâns, în timp ce la finalul meciului nici Bute, nici DeGale nu au ridicat mâinile în semn de victorie, aşa cum se întâmplă de multe ori când un sportiv e sigur că decizia va fi în favoarea sa.

Bute a fost învins după un meci în care a spulberat dubiile care îl dădeau "terminat", controlând în permanenţă centrul ringului. DeGale a fost mai bun din punct de vedere tactic, cu un joc de aşteptare, în care şi-a conservat avantajul luat în primele trei runde.


UPDATE 08:30 Prima reacţie a lui Bute după decizia huiduită de publicul canadian. Evident dezamăgit şi mirat în special de diferenţa văzută de cei trei arbitri în ring, Lucian s-a declarat mulţumit de modul în care a boxat în faţa lui DeGale.

"Vreau să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut. Eu cred că am făcut o luptă foarte bună şi a fost foarte echilibrat! El e campion olimpuic, campion mondial. Dacă arbitrii au decis că el a câştigat...respect asta! Acum mă întorc în sală şi o iau de la capăt!", a spus Bute.

UPDATE 08:24 "Bute, Bute, Bute!", se aude din sala din Quebec, în timp ce DeGale dă declaraţii.

James DeGale rămâne campion mondial, după un meci mult mai greu decât se aştepta: "Ştiam că Lucian Bute este un luptător de talie mondială! Ştiam că va fi greu, dar sunt pregătit pentru oricine! Credeţi-mă, Lucian va reveni"
 

UPDATE 08:20Arbitrii decid în unanimitate că James DeGale a câştigat meciul. Scorul 117-111, 116-112, 117-111. O decizie care produce rumoare în sala din Quebec, în special prin diferenţa foarte mare de scor. Imediat se aud şi huiduieli.

RUNDA 12

Excelent BUTE! Lucian se aruncă pe englez, pentru a forţa o decizie în favoarea lui. Punctează clar şi nu-i permite englezului să replice. Urmează decizia, după un meci extrem de echilibrat!

Nici Lucian, nici James nu se bucură după ultimul gong!

Sky Sports dă meciul drept egal.

RUNDA 11

O nouă rundă echilibrată, încheiată din nou bine de Bute. Totul se decide în Runda 12. DeGale are avantaj de un punct!

RUNDA 10

Foarte, foarte echilibrat! Ambii sportivi au punctat bine în această rundă, finalul a fost al lui Bute, care pare să fi făcut suficient pentru a câştiga runda, deşi DeGale a fost la înălţime din punct de vedere tactic.

Antrenorii îi spun lui DeGale că are avantaj după 10 runde şi că va câştiga meciul! "E strâns, dar câştigi!"

RUNDA 9

E runda lui Bute, care a ridicat publicul în picioare! DeGale boxează precaut, încercând parcă să conserve avantajul luat în rundele de debut. Meciul se îndreaptă spre decizie

RUNDA 8

Lovituri grele încasate de Bute în debut, dar Lucian nu-şi pierde încrederea. Din colţ i se strigă să-şi folosească din plin alonja. Finalul rundei e din nou al românului. A fost însă suficient pentru a o şi câştiga?

RUNDA 7

"Bute arată a fi foarte departe de termenul "consumat"!", spun comentatorii britanici, uimiţi de replica românului. DeGale se aştepta să câştige uşor, dar pare să aibă în faţă un meci care va ţine până în ultima rundă. Bute e în continuare în centru, DeGale încearcă să îl plimbe şi să puncteze pe contre.

RUNDA 6

Publicul simte momentul bun al lui Bute şi îl încurajează puternic! DeGale spunea înainte de meci că se aşteaptă să câştige în maxim 6 runde, însă Lucian a depăşit excelent debutul de meci şi a luat iniţiativa. Englezul a punctat însă bine în această rundă şi foarte probabil a câştigat-o

RUNDA 5

DeGale se aştepta probabil la un meci mult mai uşor şi pare pus în dificultate de tactica aleasă de Bute! Românul e tot mai agresiv, ţine centrul ringului şi punctează constant. Englezul e cel care face un joc de aşteptare şi încearcă să puncteze pe contră.

O rundă echilibrată, în care Bute a avut însă iniţiativa şi probabil a câştigat-o. 3-2 pentru DeGale după 5 runde

RUNDA 4

Deja avem parte de o schimbare în atitudinea lui DeGale, care pare să fi obosit puţin. Bute punctează clar cu dreapta şi upercutul de stânga, la corp. E runda lui Lucian!

RUNDA 3

Pare să fie tot runda lui DeGale, dar pe măsură ce trece timpul şansele lui Bute la o victorie devin top mai mari! Englezul nu poate rămâne atât de agresiv pe tot parcursul meciului

RUNDA 2

 

Bute nu evită lupta şi intră în schimburi cu DeGale, ambii reuşind să puncteze. DeGale pare să aibă iniţiativa, însă Lucian nu părăseşte centrul ringului şi contraatacă de fiecare dată când are ocazia

RUNDA 1

DeGale începe în forţă şi nu vrea să-i lase deloc spaţiu lui Bute, atacă din prima secundă, fiind extrem de agresiv. Bute punctează cu dreapta, intră şi el la luptă şi ocupă centrul ringului spre finalul rundei.â

O rundă foarte bună, în ceea ce priveşte spectacolul oferit de cei doi

 

UPDATE 07:30 It's SHOWTIME! Începe meciul! Avem pumnii strânşi pentru Lucian! Galerie impresionată pentru Bute, în arena din Quebec.

 

UPDATE 07:23 Ca de obicei, melodia pe care Bute urcă în ring este U2 - Where The Streets Have No Name

 

UPDATE 07:20 Lucian Bute (34 - 32 victorii, 2 înfrângeri - 25 de KO-uri) şi James DeGale (22 de meciuri - 21 victorii, o înfrângere - 14 KO-uri) intră acum în ring. Este un meci de totul sau nimic pentru român, o înfrângere putând fi sinonimă cu retragerea din sportul profesionist, în timp ce victoria i-ar readuce centura pierdută în urmă cu 3 ani, în faţa unui alt britanic, Carl Froch.

UPDATE 07:05 Eleider Alvarez câştigă la puncte meciul cu Isaac Chilemba. Urmează meciul lui Bute!

UPDATE 06:54 Au mai rămas de disputat doar două runde din partida Chilemba - Alvarez, după care intrăm în linie dreaptă pentru meciul Bute - DeGale! Românul încearcă să-şi recucerească centura de campion mondial în versiunea IBF

UPDATE 06:10 Bună dimineaţa! Partida Lucian Bute - James DeGale, contând pentru titlul mondial IBF la supermijlocie va începe cel mai probabil în jurul orei 07:00, după meciul dintre Isaac Chilemba şi Eleider Alvarez, care abia a început


Indiferent de ce se va întâmpla mâine dimineaţă, pe ringul instalat în Centre Videotron din Quebec City (Canada), Lucian Bute rămâne un campion. După înfrângerea cu Jean Pascal, din ianuarie 2014, lui Mister KO i se pusese cruce. Chiar şi antrenorul său, Stephane Larouche, a făcut turul televiziunilor din Montreal, spunând că Lucian ar face bine să renunţe. Farsor şi oportunist, Larouche a încercat să se delimiteze de eşecul elevului său, pentru a ”nu-şi periclita” viitorul. Acum lucrează cu un alt român, Bogdan Dinu, iar la ultimul meci al acestuia, în august, şi-a luat vacanţă!

Dar să revenim la Bute. Cu moralul făcut ţăndări, măcinat de întrebări fără răspuns, Lucian a refuzat să părăsească boxul ca un învins. S-a scuturat şi a luat-o de la capăt, motivat de orgoliul său de copil crescut la Pechea. În primul rând a renunţat la Stephane Larouche, apoi şi-a curăţat anturajul de falşii prieteni. În jurul marilor campioni se dezvoltă întotdeauna o faună pestriţă. În 1975, când a boxat cu Joe Frazier la Manilla, marele Muhammad Ali a solicitat 50 de camere pentru oamenii din anturajul său, iar când a ajuns la Hilton Hotel a mai solicitat două! La Bute nu s-a ajuns până acolo, dar gălăţeanul n-a dus lipsă de amici de conjunctură.

În luna mai 2015, Lucian a început să se antreneze cu fraţii Grant, doi jamaicani stabiliţi de mici în Canada, nume importante în boxul profesionist mondial, şi dintr-o dată totul s-a schimbat. ”A început să vină cu plăcere la sală, într-o atmosferă total diferită de cea de până atunci. O atmosferă pigmentată cu glume, cu încurajări, dincolo de munca titanică. Lucian şi-a recâştigat liniştea şi încredere, ce i-au lipsit în ultimii ani”, spun apropiaţii săi. La fel de important, Bute a scăpat de problemele medicale, iar la meciul cu italianul Andrea di Luisa a urcat, pentru prima oară în ultimii ani, perfect sănătos în ring. Rezultatul se cunoaşte: victorie prin KO în repriza a patra, udată cu lacrimi de bucurie. Adversarul jos, lumea în picioare, aclamându-l, nu mai simţise acele sentimente din 2007, de când cucerise titlul mondial.

Lucian Bute boxează din nou pentru centura mondială IBF la supermijlocie, iar faptul că se află în această postură, boxând acasă, în Canada, este o victorie a lui şi a echipei sale, cu Al Haymon şi Cristi Gănescu vârfuri de lance. Meciul va fi greu, infernal, pentru că James DeGale este tânăr, puternic, are calităţi de puncher şi mai mult ca sigur va ataca, mizând pe forţa sa. Sunt atât de multe variabile în pregătirea şi în timpul unui meci de box de titlu mondial încât este greu de prevăzut ce va fi în ring. Dar dacă Lucian Bute va avea argumentele necesare pentru a-l stopa, dacă va duce loviturile adversarului răspunzând pe măsură, dacă va câştiga războiul psihologic din ring, atunci va avea şansa de a cuceri pentru a doua oară titlul mondial IBF la supermijlocie, devenind primul boxer român care reuşeşte o astfel de performanţă. Dacă nu, va rămâne în inimile celor care ştiu cu adevărat să aprecieze nobila artă ca un boxer cu inimă de campion.

Pentru conformitate: Lucian Bute (35 de ani, 32-2, 25KO) versus James DeGale (29 de ani, 21-1, 14KO), meci pentru titlul mondial IBF la supermijlocie - 12 reprize. DeGale a cucerit centura pe 23.05.2015, victorie la puncte cu Andre Dirrell (12 reprize), la Boston, SUA. Lucian Bute a deţinut această centură între noiembrie 2007 şi mai 2012.

În România, meciul va fi transmis numai de Radio România Actualităţi, prin vocea lui Adrian Fetecău, prezent la faţa locului. Televiziunile nu au considerat că un astfel de eveniment merită adus în atenţia iubitorilor de sport din ţară. Se vede însă în alte 80 de ţări.Trist.

BUTE - DEGALE, duelul declaraţiilor

Lucian Bute: "Vreau să-mi recuperez centura"

"Scopul meu este să-mi recuperez centura. Aşa cum am spus mereu în ultima vreme, mi-am regăsit plăcerea de a boxa. Nu-mi place să revin la meciul cu Froch (n.r. - înfrângerea în faţa englezului Carl Froch din 2012), dar atunci eram accidentat la mână şi la picior şi nu eram cu mintea acolo. Nu vreau să-i iau din merite lui Froch, dar astăzi sunt la apt sută la sută. Sunt mai concentrat, mai calm, nu sunt accidentat. Sunt pregătit şi foarte mulţumit că pot boxa din nou aici", a declarat Bute, după cântarul oficial.

James DeGale: "Îl fac KO pe Bute în trei runde"

"Înaintea acestei scene, îi dădeam şase asalturi. Acum aş spune că nu va dura mai mult de trei runde. Spun asta având în vedere pregătirea mea şi ceea ce am văzut în ochii lui. Am văzut ultimele sale două meciuri, între care şi cel cu Carl Froch, şi nu este capabil să oprească un adversar atunci când acesta îi pune presiune", a declrat DeGale

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.