BREAKING NEWS | Lucian Bute, depistat pozitiv! Mister KO a picat testul antidoping făcut după meciul cu Badou Jack. Reacţia suedezului: "Nici aşa nu a reuşit să mă bată! Îţi rişti viaţa în ring şi adversarul tău trişează..."

27 mai 2016 42280 afişări Comentează şi tu Box
BREAKING NEWS | Lucian Bute, depistat pozitiv! Mister KO a picat testul antidoping făcut după meciul cu Badou Jack. Reacţia suedezului: "Nici aşa nu a reuşit să mă bată! Îţi rişti viaţa în ring şi adversarul tău trişează..."

Lovitură grea pentru Lucian Bute, după ce Comisia de Box şi Lupte din DC  a notificat WBC că pugilistul român a fost depistat pozitiv pentru "Ostarine", substanţă interzisă, se arată într-un comunicat al forului mondial. 

  • WBC nu a luat încă o decizie în privinţa lui Bute şi se aşteptă probabil şi testarea probei B
  • Dacă va fi găsit vinovat, Bute va pierde bursa încasată pentru meciul cu Badou Jack (aproximativ 500.000 de dolari) şi riscă o suspendare de minim doi ani, sinonimă practic cu încheierea carierei
  • Bute este al şaselea sportiv român depistat pozitiv în 2016, după Liviu Dumitrescu (kaiac-canoe), Mirela Lavric (atletism), Mihai Donisan (atletism), Claudia Ştef (atletism) şi Eva Tofalvi (Biatlon)

Lucian Bute s-a luptat cu Badou Jack pentru titlul mondial WBC pe 30 aprilie 2016, meci încheiat la egalitate. Conform WBC, Bute a efectuat testul antidoping după meciul disputat la Washington, iar în probele recoltate s-au găsit urme de "ostarină", o substanţă interzisă.  

Ostarina este un modulator selectiv al receptorilor androgenici (SARM) ce poate fi folost de sportivi în timpul antrenamentelor şi pentru creşterea formei şi a rezistenţei fizice, cu efecte similare steroizilor anabolizanţi. Substanţele de tip SARM au fost interzise ca atare de Agenţia Mondială Antidoping (WADA) în ianuarie 2008.

"Comisia de Box şi Lupte din DC va urma propriile regulamente antidoping şi se va consulta cu WBC şi programul "Clean Boxing". Mai multe informaţii vor fi date publicităţii în zilele următoare", se arată în comunicatul WBC.

Conform ESPN, echipa lui Bute a refuzat să comenteze în vreun fel comunicatul WBC
 

În vârstă de 36 de ani, Lucian Bute a disputat 36 de meciuri la profesionişti, înregistrând 32 de victorii (25 prin K.O.), trei înfrângeri şi o remiză (în ultimul meci, cu Badou Jack, care a păstrat centura WBC).

Pugilistul originar din Pechea (Galaţi) a disputat primul meci ca profesionist în noiembrie 2003, iar în octombrie 2007 a cucerit titlul mondial IBF la categoria supermijlocie, după o victorie prin KO tehnic în faţa columbianului Alejandro Berrio. Bute şi-a apărat cu succes titlul de nouă ori, fiind învins de Carl Froch în mai 2012, într-un meci disputat la Nottingham, în Anglia.

REACŢIA LUI BUTE

Lucian Bute a reacţionat pe pagina sa de facebook: ”Ieri a apărut o ştire că am fost testat pozitiv pentru o substanţă interzisă după meciul cu Badou Jack. Nu am amănunte pentru că nu ma primit încă rezultatul oficial al laboratorului folosit de către comisia atletică din WASHINGTON. Personal, eu sunt surprins şi dezamăgit de această ştire. Am o lungă carieră în spate şi am fost testat anti-doping de zeci de ori fără să am vreodată un test pozitiv. Comform protocolului va avea loc un nou test la eşantionul "B" şi voi aştepta acest nou test înainte să fac alte comentarii. Nu am folosit niciodată substanţe interzise şi sunt convins că se va face lumină în acest dosar”.

Badou Jack: "Trişează! Îmi place de el, dar nu e ok ce a făcut!"

Suedezul Badou Jack a reacţionat la scurt timp după ce WBC a emis comunicatul cu privire la testul picat de Lucian Bute.

"Tot nu a reuşit să mă bată, chiar dacă a folosit substanţe interyise. Am câştigat lupta şi toată lumea a crezut că am câştigat lupta. În primul rând, nu ar trebui să fie o remiză. Din fericire, rezultatul se poate schimba în victorie. Trişează! Asta e o afacere dureroasă. Poţi muri în ring, e rău. Îmi place Lucian ca persoană, e un băiat bun, dar nu e deloc ok ce a făcut. Îţi pui viaţa în pericol de fiecare dată când intri în ring şi adversarul tău trişează? Poţi muri, se poate întâmpla orice în ring. L-am lovit tare de câteva ori şi şi-a revenit foarte bine din lovituri, ceea ce m-a surprins. Când am auzit că a căzut testul antidoping m-am gândit că are legătură cu modul în care a revenit foarte puternic în ultimele runde. Am crezut că e cinstit, nu mă aşteptam la asta de la el", i-a declarat Badou Jack lui Dan Rafael, jurnalistul ESPN care a oferit primul informaţia că Bute a fost prins dopat.

 

Alţi sportivi depistaţi pozitiv pentru ostarină

  • În iunie 2013, ciclistul Nikita Novikov a fost suspendat provizoriu după o posibilă încălcare a regulior antidoping, fiind depistat pozitiv pentru ostarină
  • În iunie 2015 atleta Chaltu Beji, câştigătoare a medaliei de aur la 3.000 obstacole la Jocurile Europene de la Baku a fost depistată pozitivă pentru ostarină, în urma testelor efectuate după cursă
  • În februarie 2016, luptătorul UFC Tim Means ar fi trebuit să îl înfrunte în ring pe Donald Cerrone, însă a fost retras înainte de meci după ce a picat un test antidoping efectuat de USADA. Şi Means a fost depistat pozitiv pentru ostarină

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.