Boxerul român considerat ”campionul fără casă” s-a retras din activitate. ”N-am spus niciodată nu unei lupte, indiferent cu cine am boxat şi oriunde a avut loc lupta”

2 ian 2018 7859 afişări Comentează şi tu Box
Boxerul român considerat ”campionul fără casă” s-a retras din activitate. ”N-am spus niciodată nu unei lupte, indiferent cu cine am boxat şi oriunde a avut loc lupta”

Boxerul român Silviu Olteanu a anunţat la finele lui 2017 că renunţă la cariera de pugilist profesionist, urmând să se dedice meseriei de antrenor. În vârstă de 39 de ani, Olteanu lasă în urmă o carieră întinsă pe durata a 12 ani, începută în Spania, şi un palmares de 29 de meciuri: 16 victorii (7KO) - 12 înfrângeri - 1 meci egal. În cartea sa de vizită rămâne un titlu european la categoria muscă (flyweight), câştigat în 2012 (primul după 1989 câştigat de un român), dar şi imaginea unui campion fără casă, pentru că toate meciurile importante pe care le-a susţinut s-au derulat pe terenul adversarilor. Din acest motiv a avut mult de suferit, neputând de pildă să câştige titlul mondial în 2010, când a boxat excelent în Japonia, la Saitama, împotriva lui Daiki Kameda. Meciul s-a încheiat cu o victorie împărţită (split decision) în favoarea niponului, însă românul a fost adevăratul învingător din ring.

În mesajul de retragere, Silviu Olteanu a atins şi acest subiect dureros: ”Acum 7 de ani am avut şansa în Japonia să-mi dovedesc curajul de boxer. Am avut, de asemenea, posibilitatea de a realiza că acest sport poate fi foarte nedrept şi că este mai mult decât un sport, din moment ce-ţi rişti viaţa de fiecare dată când ajungi în ring. Şapte ani mai târziu m-am decis să mă retrag ca boxer. Părăsesc lumea boxului după ce mi-am dedicat 24 de ani din viaţa mea şi am atacat 14 titluri - 4 ale lumii, 2 WBO Europe, 5 titluri EBU şi 3 titluri ale Uniunii Europene, fiind campion de trei ori al Europei şi două ori al Uniunii Europene. Cea mai mare satisfacţie a mea este să pot spune că am fost un campion fară de casă. N-am spus niciodată nu unei lupte, cu oricine ar fi fost şi oriunde s-a desfăşurat. Atât timp cât am fost în ring, am încercat să dau cea mai bună versiune a mea. Îmi iau rămas bun şi, chiar dacă am trecut neobservat de multe ori, sunt conştient de cât de mult am realizat, fără ca cineva să-mi dea ceva. Acum încep o nouă etapă în viaţă, ca antrenor, aşa că vom continua să ne vedem” - a scris Olteanu pe contul său de socializare.

Fost component al lotului olimpic al României, Olteanu a plecat în 2004 în Spania dezamăgit de boxul amator din ţară. Primul contact cu noua sa ţară a fost dur: pentru a face rost de bani a muncit un timp la cules de struguri. "Eram ca un negru pe plantaţie. După trei zile nu-mi mai simţeam spatele", a povestit Silviu în ProSport.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.