Bogdan Deac, remiză cu câștigătorul de anul trecut al trofeului de la București, azerul Shakhryiar Mamedyarov! Ce licitație caritabilă are loc azi

Bogdan Deac, remiză cu câștigătorul de anul trecut al trofeului de la București, azerul Shakhryiar Mamedyarov! Ce licitație caritabilă are loc azi
  • Publicat:

Marii maeștri internaționali ai șahului, prezenți la București pentru competiția Superbet Chess Classic România 2022, au încheiat duminică cea de-a patra rundă de confruntări din prima etapă a turneului Grand Chess Tour 2022 (GCT).

Runda s-a încheiat cu victoria lui Wesley So în fața fostului challanger la titlul mondial, Ian Nepomniachtchi, care evoluează în această competiție sub steagul FIDE.

Șahistul român, Bogdan Deac, a reușit o remiză în fața câștigătorului de anul trecut al trofeului de la București, azerul Shakhryiar Mamedyarov.

Bogdan Deac, remiză cu câștigătorul de anul trecut al trofeului de la București, azerul Shakhryiar Mamedyarov! Ce licitație caritabilă are loc azi

Restul rezultatelor au fost după cum urmează:

▪ Wesley So – Ian Nepomniachtchi 1-0
▪ Shakhriyar Mamedyarov – Bogdan Deac ½- ½
▪ Alireza Firouzja – Richard Rapport ½- ½
▪ Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 1-0
▪ Leinier Dominguez – Levon Aronian 0-1

Ana Maria Popescu (Brânză) a făcut prima mutare la partida dintre Bogdan Deac – Shakhryiar Mamedyarov, dând startul simbolic al celei de-a patra runde a competiției.
Cronica rundei a patra

Wesley So – Ian Nepomniachtchi 1-0

S-a jucat o variantă clasică din deschiderea catalană, în care jucătorul cu piesele cu negre sacrifică un pion pentru o activitate mai bună a pieselor. Încet și sigur, Wesley a reușit să stopeze orice contrajoc al fostului challenger la titlul mondial. Finalul rezultat nu anunța neapărat o victorie a marelui maestru american, dar tehnica excelentă de care a dat dovadă l-a ajutat să câștige partida. În urma acestei victorii, marele maestru american devine lider solitar al întrecerii de la București.

Shakhriyar Mamedyarov – Bogdan Deac ½- ½

Gambitul Damei acceptat, cea mai des întâlnită deschidere la Superbet Chess Classic, s-a jucat și în această partidă. Marele maestru român, Bogdan Deac ne-a dovedit încă o dată cât de bine este pregătit din punct de vedere teoretic. Deși poziția lui nu are arăta foarte bine din punct de vedere estetic, la analiza de după terminarea partidei a explicat în detaliu fiecare variantă. După primele 18 mutări, Bogdan a mutat de 6 ori cu Dama.

Lucru care contravine principiilor de bază ale șahului, dar au fost mutări foarte importante, efectuate la momentele potrivite. Jocul de mijloc a fost extrem de disputat, jucătorul român fiind foarte aproape să plece acasă cu punctul întreg, doar nivelul de înțelegere al marelui maestru azer a făcut ca partida să se încheie la egalitate.

Alireza Firouzja – Richard Rapport ½- ½

Varianta Taimanov din deschiderea siciliană a fost pentru prima oară jucată la Superbet Chess Classic. Alireza a încercat să fie extrem de agresiv, la mutarea a 13-a a ajuns chiar și cu Regele pe linia a 3-a. Jocul de mijloc a implicat multe calcule exacte de o parte și cealaltă a tablei, iar câștig de cauză a avut marele maestru francez. Finalul rezultat nu a fost pe placul lui Richard, dar abordarea mai agresivă l-a ajutat pe acesta să forțeze repetarea poziției, și implicit obținerea remizei.

Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana 1-0

Un El Classico al ultimilor ani, poate și datorită faptului că nu prea au fost remize între cei doi super mari maeștri. Partida a mers într-un ritm alert până la mutarea 15, când Fabiano a ales să schimbe varianta și a jucat mutarea Dd7.

Marele maestru francez a fost nevoit să se adapteze din mers și să improveze. Fabiano a continuat cu același ritm agresiv, din păcate pentru el nu a reușit să-l surprindă pe Maxime. Momentul critic s-a petrecut la mutarea 20, când jucătorul cu piesele negre a sacrificat Turnul pe un Cal. Campionul Mondial la blitz a reușit să găsească apărările exacte și astfel a reușit să obțină o victorie importantă.

Leinier Dominguez – Levon Aronian 0-1

Începutul partidei a fost liniștit, s-a jucat varianta Giuoco Piano, care nu anunța lucruri speciale. Abilitatea și inventitatea lui Levon au ieșit iarăși la rampă, și astfel jucătorul de origine armeană a reușit să obțină o poziție care să-i ofere șanse de câștig. Au fost momente când părea că marele maestru american va reveni în joc, dar apărarea exacta pe care a etalat-o Levon i-au adus victoria.

Cum arată clasamentul după runda a patra?

1 Wesley So 3p
2-4 Bogdan Deac 2,5p; Levon Aronian 2,5p; Maxime Vachier-Lagrave 2,5p;
5 Ian Nepomniachtchi 2p
6-10 Fabiano Caruana 1,5p; Leinier Dominguez 1,5p; Alireza Firouzja 1,5p; Shakhriyar Mamedyarov 1,5p; Richard Rapport 1.5p;

Programul rundei a cincea:

Runda a patra va începe astăzi, la ora 15.00, la Sheraton Bucharest Hotel și se va disputa, după cum urmează:

▪ Caruana Fabiano – Mamedyarov Shakhriyar
▪ Nepomniachtchi Ian – Vachier-Lagrave Maxime
▪ Aronian Levon – So Wesley
▪ Rapport Richard – Dominguez Perez Leinier
▪ Deac Bogdan-Daniel – Firouzja Alireza

Prima mutare va fi făcută de ambasadorul Superbet, Virgil Stănescu.

Eveniment caritabil, într-un format inedit, dedicat șahului, deschis publicului din România

Pe 10 mai, ziua liberă din cadrul competiției, la Sheraton Buchareat Hotel (Platinum Ballroom) se va organiza un eveniment caritabil, la care publicul larg, iubitor al acestui sport al minții, va avea ocazia să joace șah în echipă cu un Grand Master (GM).

Evenimentul va dura două ore și va începe la ora 11.00. Zece mari maeștri internaționali ai șahului, printre care și participanți în etapa Superbet Chess Classic România 2022, vor concura în echipe mixte de câte doi jucători, într-un format inedit (1 GM + 1 amator). Cei 10 GM, participanți în cadrul evenimentului sunt:

● Fabiano Caruana (SUA – cel mai tanar Grandmaster din istoria Americii, locul 2 in clasamentul FIDE)
● Wesley So (SUA – actualul campion mondial la șah aleatoriu, locul 8 în clasamentul FIDE, la acest moment)
● Shakhriyar Mamedyarov (Azerbaijan – locul 10 mondial la șah clasic, câștigătorul etapei de la București din 2021)
● Leinier Dominguez (SUA – al patrulea cel mai bun jucator al Statelor Unite, la acest moment)
● Maxime Vachier-Lagrave (Franța – cel mai bun jucător de șah al Franței)
● Alexander Onischuk (Ucraina – câștigător al Campionatului American de Șah în 2006)
● Anastasiya Karlovich (Ucraina – GM, jurnalist, promoter și fotograf; a fost medaliată la campionatele din Europa și Ucraina)
● Natalia Zhukova (Ucraina – de două ori campioană europeană la șah feminin)
● Bogdan Deac (România – cel mai bun jucător de șah al României, locul 59 mondial)
Constantin Lupulescu (România – GM și al doilea cel mai bun șahist al României, la ora actuală)

Condiția de înscriere la acest eveniment caritabil este o donație minimă, în valoare de 2.000 RON.

Fondurile colectate în cadrul evenimentului vor fi dublate, în final, de către Fundația Superbet și direcționate apoi către refugiații din Ucraina.

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen