Super şcoală de baschet deschisă în Bucureşti! Doi "uriaşi" în Ţara Piticilor

17 ian 2011 3062 afişări Baschet
Super şcoală de baschet deschisă în Bucureşti! Doi "uriaşi" în Ţara Piticilor Vinereanu şi Pogonaru, în Ţara Piticilor
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Doi oameni pasionaţi de sport, Sandu Vinereanu şi Vali Pogonaru, au sfidat criza şi au deschis, în Bucureşti, o şcoală în care îi învaţă pe copiii de toate vârstele să iubească mişcarea. VIPO Baschet este pariul pe care cei doi foşti sportivi de performanţă l-au făcut cu ei înşişi, un pariu în care miza principală este creşterea generaţiei de mâine a baschetului românesc.

În sala de sport a Şcolii Generale nr. 133, vreo 50 de copii, de toate vârstele, bat de zor mingile colorate şi aruncă pe rând, la cele două coşuri fixate pe panou. Glasurile micuţilor ciripesc vesele, toată atenţia lor concentrându-se în a ţine cât mai mult în mişcare mingea rotundă. "Hai, mai atenţi un pic la aruncare! Controlaţi mai bine mişcarea şi aruncaţi fără teamă!", îi încurajează cei doi antrenori. Ascultători, copiii asediază, încă o dată, cele două coşuri iar o ploaie de mingi curge minute bune sub panou.

Doar satisfacţie sufletească

În mijlocul picilor, fostul mare internaţional Alexandru Vinereanu pare desprins dintr-un film cu uriaşi. Fostul jucător şi antrenor al echipei Dinamo domină atmosfera la cei 2,09 metri pe care îi are. Privirile micuţilor se lipesc curioase de el şi parcă îi sorb cuvintele, atenţi la fiecare indicaţie pe care acesta o dă. "Nu am făcut această şcoală ca o afacere, ci a fost gândită mai mult ca o satisfacţie sufletească. Ne dorim să îi atragem pe copii către baschet, care este un sport deosebit, ce îi dezvoltă atât fizic, cât şi ca personalitate, un sport colectiv care îi ajută pe copii să comunice, să se integreze mai bine în comunitate", explică Vinereanu.

"Vrem să construim o echipă"

Uşa sălii se deschide şi un Prâslea îmbrăcat în albastru îşi face apariţia. "Ce faci, Vlăduţ? Ai ajuns la timp, că tocmai porneam încălzirea", îl întâmpină fostul antrenor al alb-roşiilor. Mâna micuţului ţâşneşte într-un salut, dar se pierde în palma imensă a antrenorului, care îl priveşte cu drag.

"Sunt încântat de ceea ce fac acum. Este plăcut să te joci cu copiii, să îi înveţi. Noi ne adresăm absolut tuturor celor care vor să facă mişcare, nu doar celor care vor să facă performanţă. Sperăm ca, în timp, să putem construi o echipă cu care să parcurgem toate categoriile competiţionale de vârstă", explică acesta. Revine în mijlocul copiilor, iar joaca devine mai animată. "Sus, sus, Luminiţa! Haide, trage de mâini!", o corectează el pe o fetiţă blondă. Mai mult, îi ia mingea din mână şi îi arată cum trebuie să ţină corect balonul. Bate mingea de două ori de parchetul maroniu şi micuţa urmăreşte fascinată mişcarea rotundă.

Accent pe minibaschet

În celălalt capăt al sălii, fostul antrenor al naţionalei masculine de U18, Vali Pogonaru, lucrează cu o grupă de vârstă mai mare. Îi monitorizează atent pe băieţi, vorbeşte cu fiecare şi dă indicaţii scurte. Controlează mişcarea mâinii, a corpului în raport cu mingea şi ţine procentajul de reuşită în aruncări. "Am avut această idee mai de mult, dar, fiind foarte prinşi şi cu echipele de seniori, nu prea am avut timp. Punem accent pe copiii de vârstă mică, între 9 şi 12 ani. Vrem să îi alegem pe cei mai buni şi să mergem mai departe cu o echipă", explică el.

"Mai ascultători decât cei mari"

După jumătate de oră, cei doi antrenori schimbă grupele. Micuţii îl asaltează pe Pogonaru, care nu pare încurcat de curiozitatea acestora. Le răspunde liniştit la întrebări, inventează jocuri ale căror final au ca recompensă aruncarea la coş. "Nu e greu să lucrezi cu cei mici, dacă îţi place. Trebuie să ai mai multă răbdare, însă în unele privinţe sunt mai ascultători decât cei mari", mărturiseşte el. Îşi consultă din priviri colegul şi zâmbesc în acelaşi timp. Este doar începutul unui proiect care, peste câţiva ani, va da generaţia viitoare a baschetului românesc. Este un pariu care reaşază sportul pe primul loc.

"Nimeni nu se naşte campion. Esenţial este să iubeşti sportul, să îţi placă ceea ce faci, să deprinzi corect anumite procedee, să înveţi cum să gândeşti" Sandu Vinereanu, antrenor

"Visul nostru este să pornim cu o echipă de jos, cei care au acum 10 ani să treacă prin toate grupele de vârstă şi să ajungem la U18" Valentin Pogonaru, antrenor

"Principalele noastre motivaţii sunt dragostea pentru baschet şi faptul că în şcoli nu se prea practică sportul" Valentin Pogonaru, antrenor

∞VIPO Baschet este un club sportiv din Bucureşti, înfiinţat în noiembrie 2010

∞Numele clubului, VIPO, provine de la numele celor doi foşti sportivi, Vinereanu şi Pogonaru

∞Şedinţa de antrenament durează 1,5 ore (două şedinţe pe săptămână)

∞Ineditul acestui club este că antrenorii se deplasează în şcoli, ţinând cursurile în sălile de sport, pentru a le fi mai uşor părinţilor să-şi aducă copiii la antrenament

∞Săli de antrenament: Şcoala Generală 133 (luni, miercuri, vineri de la 19:30) şi Liceul Dante Aligheri (marţi şi joi 18:30)

∞Taxa lunară este de 100 RON

∞Mai multe informaţii pot fi aflate pe vipobasket.ro

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.