Favoritele și-au respectat blazonul în Liga națională de baschet** Vezi cronica rundei cu numărul 24

Redactor:
Robert ZANFIR
Favoritele și-au respectat blazonul în Liga națională de baschet** Vezi cronica rundei cu numărul 24
  • Publicat:
  • Actualizat:

Etapa a 24-a a Ligii Naționale de Baschet Masculin este printre puținele runde ale campionatului, în care toate favoritele s-au impus. Dintre primele opt echipe ale clasamentului doar CSM București a fost învinsă, jucând pe terenul celor de la SCM Craiova, ocupanta locului doi.

Din punctul de vedere al clasamentului, situația a rămas în mare parte neschimbată în primele opt echipe și următoarele opt. CSM Oradea este în continuare pe prima poziție cu 44 de puncte, urmată de SCM Craiova cu 43. Pe pozițiile 3,4 și 5 se situează BC Mureș, CSU Ploiești și „U” Mobitelco, toate cu 41 de puncte, pe 6 și 7 se regăsesc BC Timișoara și Gaz Metan cu 40, iar pe ultimul loc care duce în play-off se află CSM București cu 39 de puncte acumulate. În cea de-a doua jumătate a clasamentului, CSU Sibiu, ocupanta locului 9, pare a fi singura formație care mai are șanse la accederea în primele opt, aceștia având cu trei puncte mai puțin decât CSM București. Situația celorlalte șapte echipe este una destul de clară, acestea urmând să joace la finalul sezolui regulat în play-out, pentru a se salva de la retrogradare.

BC Farul Constanța – „U” Mobitelco Cluj 65-77 (15-22, 23-20, 12-17, 15-18)
„U” Mobitelco nu a prestat cel mai bun joc din această ediție de campionat pe terenul constănțenilor, dar au câștigat în cele din urmă la capătul unui joc în care cei de la Farul au încercat în dese rânduri să revină pe tabelă, dar fără sorți de izbândă.

Elevii lui Niksa Bavcevic au intrat pe parchet hotărâți să tranșeze soarta partidei încă din primul sfert, având după cinci minute 15-3 pe tabelă, iar la finalul primului act aveau un avantaj de 7 puncte, scor 22-15. Constănțenii au început mult mai bine cel de-al doilea sfert, egalând situația la 23 după două minute scurse din actul secund. Atunci s-a consemnat ultima egalitate de pe tabelă, urmând ca ardelenii să treacă la cârma jocului. La pauza mare, oaspeții conduceau cu 42-38. Începutul reprizei a doua a aparținut în totalitate clujenilor, aceștia reușind un „run” de 9-0(38-51). Sfertul trei s-a scurs în aceeași notă dominantă din partea clujenilor, scorul cu 10 minute înainte de final fiind 59-50 pentru echipa vizitatoare. În ultimul act, constănțenii s-au apropiat o singură dată la cinci puncte de adversari (55-60), însă clujenii au gestionat foarte bine finalul câștigând cu 77-65.
Din formația câștigătoare s-au remarcat D.Djapa (18 pct, 11 rec), H. Nikolov (17 pct) și S.Barnette (14 pct, 7 rec), iar de la gazde N. Tomasevic (13 pct), J. Booth (12 pct) și T. Mitchell(10 pct).

BC Timba Timișoara – BCM Pitești 68-81 (19-14, 17-24, 16-25, 16-18)
Argeșenii și-au respectat statutul de echipă mai valoroasă, câștigând în fața „urșilor” de la Timba, într-un meci cu foarte mulți nervi.

Confruntatea a fost una extrem de disputată, cel puțin în primele două sferturi, când cei de la Timba s-au ținut foarte bine de piteșteni, practicând un joc agresiv pe ambele faze de joc. La pauza mare, echipa din Trivale avea doar două puncte în avantaj, scor 38-36.

În debutul sfertului trei s-a consemnat o fază care nu își are locul într-o sală de baschet. Bernard Horton de la Timba și Slobodan Popovic din formația argeșeană s-au luat la bătaie, ambii fiind sancționați cu fault descalificator. Bernard Horton avea în acel moment 16 puncte și 6 recuperări, astfel, rămași fără cel mai bun om al lor, bănățenii nu le-au mai putut face față oaspeților, pierzând cea de-a 19-a partidă din campionat, scor 68-81.

Dehnam Brown de la Timișoara a terminat partida cu 24 de puncte și 6 mingi recuperate iar Rickey Huckaby a înscris 10 puncte. Din tabăra învingătorilor s-au remarcat O.P. Calotă cu 15 puncte și 4 recuperări, Marcel Jones cu 14 puncte și 6 recuperări, respectiv Adonte Gennie, autor a 13 puncte.

BC Timișoara – BC Csikszereda Miercurea Ciuc 89-71 (21-21, 24-22, 15-13, 29-15)

Leii de la Timișoara le-au furnizat o nouă înfrângere celor de la BC Miercurea Ciuc. Băieții antrenați de către Srdjan Jovanovic nu au reușit să-și impună propriul ritm de joc, fiind în continuu șicanați de către ciucani pe parcursul primelor trei sferturi. La pauza mare, vicecampionii erau în avantaj pe tabelă, scor 45-43. Jucătorii din Miercurea Ciuc au reușit să se mențină în preajma amfitrionilor doar până la finalul sfertului trei (60-56). În ultimul act, bănățenii și-au dat drumul la joc, reușind în acest sfert un parțial de 29-15, scorul final fiind 89-71.

În cele din urmă, diferența de pe tabelă s-a făcut prin numărul mare de pase decisive distribuite de către gazde, 22 la număr, în timp ce Ciucul a reușit doar 8. Bănățenii s-au descurcat foarte bine și la linia de trei puncte, marcând 11 din cele 27 de aruncări, cu un procentaj de 41%.
De la învingători s-au evidențiat Z. Iovanovic cu 26 de puncte, Popescu și Archie cu câte 16 și Sarovic cu 14, iar din tabăra Ciucului s-au remarcat F. Bubalo cu 17 puncte și 6 recuperări, I. Harris și M. Hajdic cu câte 15, respectiv Vlad Corpodean cu 10 puncte marcate.

CSS Giurgiu – CSM Oradea 78-80 (18-16, 14-23, 24-8, 7-16, 10-10, 5-7)
Cel mai disputat meci al etapei s-a jucat în Sala Sporturilor din Giurgiu. Partida dintre CSS-ul din localitate și liderul campionatului a avut nevoie de două reprize de prelungiri pentru a-și desemna câștigătoarea.

Încleștarea a început într-o notă echilibrată, ambele formații tatonându-se reciproc. Astfel, la finalul primului act tabela arăta 18-16 pentru gazde. Fără Sasha Topchov, fiind în continuare accidentat, orădenii au forțat desprinderea pe tabelă, iar cu ajutorul lui Milos Pesic și William Franklin acest lucru s-a întâmplat pâna la finalul primei reprize, oaspeții având un avantaj de 7 puncte, 39-32. Sfertul al treilea s-a scurs cu echipa giurgiuevană la timona jocului, aceștia izbutind un parțial de 24-8. Ultimul act a fost adjudecat de către bihoreni su scorul de 16-7, însă tabela arăta 63-63, iar jucătorii celor două echipei se pregăteau de prelungiri. A fost nevoie de două astfel de reprize pentru a afla învingătoarea, prima dintre ele terminându-se 10 la 10, iar a doua a fost câștigată de orădeni cu 7-5, astfel oaspeții au câștigat confruntatea cu 80-78.
Giurgiuvenii, Marcul Melvin și Parrish Petty au terminat partida cu 21 de puncte marcate, iar Milos Pesic de la Oradea a fost cel mai bun marcator al întâlnirii cu 31 de puncte.

BC Mureș – CS Energia Rovinari 92-84 (22-29, 24-18, 22-20, 24-17)
Partida dintre Mureș și Rovinari a fost printre cele mai frumoase jocuri ale etapei. Cele două combatante au prestat un baschet de calitate pe durata celor 40 de minute.

Primele 10 minute au fost extrem de disputate, Mureșul și Rovinariul reușind să marcheze împreună 51 de puncte, scorul fiind 29-22 în favorea Energiei. În actul secund, elevii lui Slobodan Nikolic au încercat să îi țină pe mureșeni cât mai în spate pe tabelă, dar jocul colectiv foarte bun al ardelenilor nu a permis acest lucru, aceștia din urmă reușind să revină la doar un punct în spatele adversarilor (46-47). Sfertul cu numărul trei a fost de departe cel mai interesant sfert al jocului. Ambele grupări au jucat un baschet spectaculos și în același timp eficient, mureșenii având cu 10 minute înainte de final doar un punct și ultimul act se anunța unul incendiar. Cu toate acestea, resemnați parcă cu situația din clasament, jucătorii Energiei s-au pierdut pe parcursul ultimelor minute de joc, dându-le șansa gazdelor să câștige partida, scorul la final fiind 92-84.
Principalii marcatori au fost L. Darby de la Rovinari cu 27 de puncte și A. Ciric de la Mureș, autor a 19 puncte.

CSU Ploiești – CSU Atlassib Sibiu 79-66 (17-15, 23-20, 24-19, 15-12)
Derby-ul etapei cu numărul 24 a fost adjudecat fără mari probleme de către cei de la CSU Ploieștii. Campionii în exercițiu nu au excelat din punct de vedere individual, însă și-au făcut jocul lor, impunându-le sibienilor să joace după ritmul impus de ei.
Toate cele patru sferturi au fost câștigate de către prahoveni, însă niciunul la mai mult de cinci puncte, ceea ce arată că sibienii nu s-au dus la Ploiești doar pentru a face act de prezență. Cu toate acesta, celebra defensivă impusă de către Dado Arnautovic și-a făcut din nou simțită prezența. Prahovenii au câștigat în fața celor de la Sibiu cu scorul de 79-66, mai ales prin disciplina pe care au arătat-o pe faza defensivă, dar și prin procentajul foarte bun de la linia de trei puncte, 50% cu 7 coșuri marcate din 14 încercări.

De la Ploiești s-au evidențiat Cătălin Burlacu cu 16 puncte și 10 recuperări, respectiv Aleksandar Vlahovic cu 14 puncte și 6 pase decisive. De la gruparea de pe Cibin s-au remarcat Ivan Jenkins cu 16 puncte și Aleksandar Gruev cu 13.

SCM Craiova – CSM București 78-71 (22-14, 12-10, 18-18, 26-29)
Singura partidă a etapei în care s-au confruntat doua formații dintre primele opt s-a jucat la Craiova, în Polivalenta din municipiu.
Oltenii au început în trombă primul act, punând până la finalul acestuia un avantaj de 8 puncte pe tabelă în fața bucureștenilor (22-14). Sfertul secund s-a desfășurat sub semnul nesiguranței din partea ambelor echipe, descoperindu-se în sistemul fiecăreia numeroase breșe. În cele 10 minute ale sfertului doi, cele două combatante au pus împreună pe tabelă doar 22 de puncte. La finalul primelor 20 de minute, tabela din Polivalenta din Craiova arăta 34-24 pentru gazde. Primele zece minute ale reprizei a doua s-au jucat sub semnul echilibrului, dar Craiovenii au reușit să-și mențină avantajul de 10 puncte față de bucureșteni (52-42). Ultima parte a confruntării a fost una spectaculoasă, cele două echipe oferindu-le suporterilor din sală o reprezentație de baschet de calitate. Elevii lui Hristu Șapera au câștigat ultimul sfert, dar nu a fost de ajuns pentru a-și adjudeca și partida, craiovenii impunându-se în final cu scorul de 78-71.

LeVar Seals a fost principalul marcator al gazdelor cu 16 puncte, urmat de Bureau cu 15 și de Habus, Drăgușin și Dzambic cu câte 14. De la CSM București cei mai buni marcatori au fost Morris și Shepherd, ambii cu 16 puncte.

Gaz Metan Mediaș – Dinamo București 84-48 (19-15, 22-13, 23-10, 20-10)
Partida dintre cele două echipe s-a jucat în devans în data de 3 februarie din cauza meciurilor disputate de către ardeleni în Eurochallenge.
Mediașul a câștigat fără probleme în fața lanternei roșii a LNBM, după un meci pe care l-au controlat de la un capăt la celălalt.
Mladenovic de la Gaz Metan a fost principalul marcator al partidei cu 24 de puncte. De la Dinamo s-a remarcat tânărul Leonard Filip, autor a 12 puncte și 7 recuperări.

Articol scris de Radu Bărăian

Robert ZANFIR / Redactor
Autor Prosport.ro si la ziarul Prosport. citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște, face primele declarații: 'Stimulatoarele cardiace nu pot face...'
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște, face primele declarații: 'Stimulatoarele cardiace…
E gata! Pe urmele lui Ronaldo: a scris istorie la Real Madrid, iar acum semnează cu Al-Nassr
E gata! Pe urmele lui Ronaldo: a scris istorie la Real Madrid, iar acum semnează cu Al-Nassr
Cristina Spătar, implicată într-un accident: „Au venit cei de la SMURD, m-au scos de acolo”
Cristina Spătar, implicată într-un accident: „Au venit cei de la SMURD, m-au scos de acolo”
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă după ce a mâncat pește macrou
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă după ce a mâncat pește…
Viorel Lis, din ce în ce mai rău. E imobilizat și nu mai poate mânca. Oana Lis, solicitare disperată: "Mi-e așa milă"
Viorel Lis, din ce în ce mai rău. E imobilizat și nu mai poate mânca. Oana Lis, solicitare disperată: "Mi-e…
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e la cură de slăbire, îl întreabă: - Ce faci...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e la cură de slăbire, îl…
Meteorologii anunţă o
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii la vedere!
Nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani cu cea mai cunoscută amantă din România a apărut cu sânii…
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani cash
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani cash
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Amintiri de la Sevilla, meciul în care Helmut Duckadam a reușit o performanță unică în lume: a apărat 4 lovituri de la 11 metri VIDEO
Amintiri de la Sevilla, meciul în care Helmut Duckadam a reușit o performanță unică în lume: a apărat 4 lovituri…
Jucătorul de tenis de masă Ovidiu Ionescu, al 82-lea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice
Jucătorul de tenis de masă Ovidiu Ionescu, al 82-lea sportiv român calificat la Jocurile Olimpice
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața ta?
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața ta?
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”