CE de baschet 3×3: obiectiv îndeplinit în prima zi pentru tricolori, . Cătălin Vlaicu: „Suntem în formă”. Anca Șipoș: „A fost o onoare să deschidem Campionatul, dar am avut și mari emoții”

CE de baschet 3x3: obiectiv îndeplinit în prima zi pentru tricolori, . Cătălin Vlaicu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Prima zi a Campionatul European de baschet 3×3 a adus victorii pe linie pentru echipele României. Vineri, Cătălin Vlaicu, Angel Santana, Bogdan Popescu și Ștefan Vasile și-au asigurat matematic prezența în sferturi, cu două victorii în grupă (16-13 cu Italia și 15-8 cu  Azerbaijan),  iar sâmbătă vor juca, de la ora 18:50, pentru prima poziție în grupă, împotriva Sloveniei, tot cu două victorii în ziua de debut a întrecerii continentale. În concursul feminin, Andra Haas, Alina Crăciun, Gabriela Mărginean și Anca Șipoș au învins Irlanda (17-12) și Ucraina (20-17) și sunt cu un pas în sferturile de finală ale competiției organizate în perioada 5-7 septembrie în Piața Universității.

Piața Universității a devenit „Kilometrul Zero al baschetului european” – acolo unde vineri s-a jucat baschet de la ora 10:00 până dincolo de miezul nopții. Pentru că înafara meciurilor celor 32 de echipe naționale calificate la primul CE organizat sub egida FIBA, București-ul a pregătit un turneu popular, cu 100 de echipe și chiar și după finalul oficial și stingerea nocturnei montate special, pasionații de baschet au continuat jocul la lumina becurilor de pe bulevard, profitând de terenurile secundare  pentru a mai arunca de câteva zeci de ori la coș. Vineri, 6 echipe și-au câștigat câte un loc în fazele eliminatorii ale tabloului masculin (din totalul de opt), printre care și România – calificată la capătul „unui meci foarte bun”, după cum s-au pus de acord membrii cvartetului tricolor, împotriva Azerbaijanului, o echipă care îi învinsese de două ori în preliminarii. Pe tabloul feminin, doar grupa D a fost tranșată definitiv de Belgia și olanda, echipe care vor merge împreună în sferturi, meciul direct de sâmbătă fiind cel va hotări doar ierarhia finală a primelor două poziții.


Copiii au exersat îndelung aruncările la coș înainte de a intra pe terenul central, alături de căpitanii echipelor naționale calificate la CE de baschet 3×3

Andra Haas, Alina Crăciun, Gabriela Mărginean și Anca Șipoș au intrat primele pe teren, la câteva zeci de secunde după ce căpitanii celor 32 de echipe prezente la București au defilat pe terenul Central construit special pentru primul CE, organizat de Sport Arena și Federația Română de Baschet, iar organizatorii au declarat întrecerea „deschisă”.


Pentru România au intrat pe teren în timpul ceremoniei de deschidere Anca Șipoș și Angel Santana

A fost o onoare să deschidem acest Campionat European, toată lumea să fie cu ochii pe noi. În același timp am avut și foarte mari emoții. Dar ne-am descurcat. Ne-am dat drumul după un început puțin complicat„, a comentat pentru ProSport Anca Șipoș, din postura de căpitan al naționalei feminine. Chiar dacă Irlanda a reușit primul coș, tricolorele au revenit, cu o galerie puternică în spate și sub privirile naționalei masculine de 3×3. „Defensiva este punctul nostru forte„, este convinsă Anda Haas, fost lider mondial la baschetul 3×3, la feminin. Față de echipa care termina pe locul șapte la Campionatul Mondial de la Moscova, din vara acestui an, România a păstrat doar două juătoare. „Unele jucătoare nu au putut veni, Flori Diaconu va deveni mămică în februarie, o felicităm pe calea asta… și aveam nevoie de un om înalt, de aceea am făcut schimbări„, a continuat Anda analiza pentru ProSport. La finalul celor două partide programate în prima zi, tricolorele au preluat conducerea în Grupa C. „Suntem foarte mulțumite de rezultat, este exact ceea ne doream – să avem două victorii în prima zi. Am reușit și sperăm să îl câștigăm și pe al treilea, înainte de faza eliminatorie. Am încercat să fim la peste sută la sută. Nu putem să ne menajăm, să fim sub nivelul maxim„, a tras concluziile Anca Șipoș.


Terenul central a fost neîncăpător în timpul meciurilor echipelor României

Bogdan Popescu „Am arătat în sfârșit ce putem face fiecare, toți într-un singur meci”

Naționala masculină a scăpat de Rusia. Adversara din sferturi se alege între Belgia și Estonia. Iar cel mai mare motiv de bucurie pentru cei patru baschetbaliști intrați pe terenul din Piața Universității a fost nivelul jocului, în fața unui adversar incomod, care i-a încurcat de două în calificările pentru această competiție: Azerbaijan, țara petrodolarilor. „Ei au timp să se antreneze organizat, stau în cantonament înainte de turneu chiar și o lună, dar s-a dovedit însă că și noi suntem în formă, având în vedere că venim din pregătire cu echipele de club„, a punctat pentru ProSport Cătălin Vlaicu. „A fost greu, dar am fost de la început foarte motivați, am venit foarte pregătiți, și i-a durut puțin faptul că au schimbat puțin echipa – au adus un jucător foarte, foarte bun de 5×5, dar s-a văzut diferența, nu a fost obișnuit cu 3×3-ul”, este convins Santana.

Cei patru tricolori s-au încălzit mai greu în primul meci, împotriva Italiei, fiind nevoiți să revină după peninsularii au avut două lungimi în față pe tabelă după primele două minute. Partida a doua, începută după ora zece, a convins însă. „Probabil că este cel mai bun meci pe care l-am jucat împreună, noi patru. Am mișcat mingea foarte bine și ce mi-a plăcut cel mai mult – că am luptat, dar mai ales am jucat foarte bine cu capul, am avut niște scheme de la început și am bătut fără emoții la sfârșit„, a punctat Angel Santana, completat de coechipierul Bogdan Popescu: „am jucat chiar ca o echipă, am arătat și noi în sfârșit ce putem face fiecare, toți într-un singur meci. Până acum arătam unul, altul, pe rând„. Tot jucătorul Timișoarei a avertizat „nu trebuie să ne grăbim cu gândul la medalie, mai sunt două zile de concurs, mâine este o zi extraordinar de grea: mai avem un meci în grupe pe care trebuie să îl câștigăm ca să mergem pe o rută mai ușoară, până la sfârșit. Trebuie să câștigăm primul meci, iar apoi încep eliminatoriile și din nou trebuie să câștigăm, pentru că altfel nu mergem mai departe. Cred că sâmbătă va fi poate cea mai importantă zi„‘.

Detaliile care fac diferența

„Atitudinea, acel mic detaliu care face o more diferență” este motoul Andrei Haas. În baschetul 3×3, duritatea rămâne doar sub panou, iar un maraton de meciuri înlănțuite, de câteva ore dezvăluie spectatorilor o lume unită a jucătorilor care se cunosc bine, glumesc, se susțin reciproc la meciuri, se felicită și împărtășesc pasiunea pentru un sport care rămâne încă mai aproape de ideea de hobby și pasiune decât de sport profesionist înfierat. Echipa României de 3×3 a mers în formulă completă la meciul de pe terenul secund al naționalei Spaniei, iar jucătoarele olandeze i-au așteptat pe Bogdan Popescu și pe Angel Santana la finalul meciului doi pentru o îmbrățișare și multe felicitări pentru calificarea în sferturi. Sunt doar două dintre exemplele zilei de vineri.

Pe spectatorii, cel mai ușor i-a cucerit Angel Santana, căpitanul naționalei României, cel care a dirijat galeria în timp ce adversarii pregăteau o trasnformare, dar și pe durata time-out-urilor. Și nu doar pentru că era „acasă”. „Are atâta energie!  În Praga (n. turneul care a asigurat calificarea Team bucharest la finala FIBA World TOUR 2014 de la Tokio) i-a pus pe cei din tribune, de la stânga la dreapta, să spună >, și culmea este că… toată lumea a răspuns și a început să strige >. Adversarii s-au cam înfuriat… dar publicul l-a ascultat, erau încântați și au fost cu ei până la final„, au povestit Vasco și Martin, doi dintre jucătorii iberici.

Și dacă baschetul 3 la 3 este puternic marcat de ideea americană de show total, organizatorii au avut grijă să respecte o tradiție a celor mai mari competiții sportive ale planetei, introducând un strop de tradiție în rețeta de succes a momentelor de pauză dintre meciuri. Așa cum la Jocurile Olimpice, țările gazdă atrag lumii întregi atenția asupra celor mai importante repere ale sale, așa și show-ul de la București a inclus o demonstrație a tinerelor gimnaste, România fiind până în ziua de astăzi țara Nadiei.

Matei a câștigat un concurs inedit cu mingea de baschet. Mingea a părut lipită de degetul său, chiar dacă se învârtea cu repeziciune

Rezultatele zilei de vineri

Masculin (+18 ani)
Grupa A
Serbia – Israel                 21-16
Spania – Cehia               21-19
Cehia – Serbia                16-21
 Israel – Spania               18-20
Grupa B
 Rusia – Estonia              14-15
 Andora – Belgia              16-21
 Belgia – Rusia                16-15
 Estonia – Andora            11-5
Grupa C
 România – Italia             16-13
 Slovenia – Azerbaijan    16-15
 Azerbaijan – România   8-15
 Italia – Slovenia               12-15
Grupa D
Turcia – Grecia                  8-21
 Lituania – Elveția              18-14
 Elveția – Turcia                  9-12
 Grecia – Lituania              13-18

FEMININ (+18 ani)
Grupa A
 Cehia – Grecia                  17-16
 Turcia – Lituania               17-18
 Grecia – Turcia                  15-17
 Lituania – Cehia                11-6    
Grupa B
 Spania – Letonia               14-7
 Rusia – Slovenia               15-10
 Slovenia – Spania             11-10
 Letonia – Rusia                 12-20
Grupa C
 România – Irlanda            17-12
 Elveția – Ucraina                8-12
 Ucraina – România           17-20
 Irlanda – Elveția                  11-17
Grupa D
 Olanda – Israel                   12-1
 Belgia – Slovacia                12-10
 Slovacia – Olanda               5-15
 Israel – Belgia                      10-17

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele