„Bună! Sunt Victoria!” Unica formație neînvinsă din baschetul feminin european e din România

Autor: Andru Nenciu Publicat: 07 Jan. 2014, 01:00 Actualizat: 07 Jan. 2014, 12:48 Baschet

 

 

 • Universitatea Goldiș ICIM Arad a înregistrat 13 victorii în campionat și 4 succese în Liga Europei Centrale
 • Au fost luate în calcul partidele din campionat și din cupele europene
 • Grupări de renume din Europa au suferit eșecuri în acest sezon: Ekaterinburg (Rusia, 1), Fenerbahce (Turcia, 2) și Galatasaray (Turcia, 2).
 • În România doar formația masculină de handbal Potaissa Turda nu a pierdut vreun meci în sezonul 2013-2014
 • La echipa campioană joacă Monika Brosovsky-Boriga (39 de ani). În lot sunt cinci americance și o sârboaică
 • Antrenor e portughezul Jose Araujo. Dan Moraru (69 de ani), unul dintre cei mai experimentați oameni din baschetul românesc, e consilier tehnic. Marcel Urban e președintele clubului
 • ICIM întâlnește azi, în deplasare, pe Alba Iulia (primul tur al sferturilor Cupei României), live pe Digisport (17:45). Returul se va juca pe 11 ianuarie, la Arad, de la ora 21:00

Victoria se trăiește la prezentul continuu în Arad. Preludiul a avut loc în finala pentru titlul de anul trecut cu rivala din Târgoviște, iar sezonul de toamnă-iarnă a adus la foc continuu coș după coș. Succese după succese. Ținte noi după ținte vechi. Americance după americance. Încercări de depășire a propriilor limite. Recuperări după recuperări. Echipa a purtat din 1987 și până azi diverse titulaturi: Constructorul CSȘ, Baschet Club Arad, BC ICIM Arad, iar acum Universitatea Goldiș ICIM Arad. Mai mult ca oricând, formației i s-ar potrivi acum și numele… Victoria. De ce? Puțin mai jos…

Gruparea feminină Universitatea Goldiș ICIM Arad a realizat în sezonul 2013-2014 o performanță unică la nivelul baschetului continental. Campioana României a bifat victorii atât în Divizia A (13), cât și în Liga Europei Centrale (4), rezultat neatins în sezonul în curs de vreo formație de pe continent. Analizată din alt unghi, reușita grupării cu nouă titluri în palmares e egalată în sportul românesc doar de handbaliștii de la Potaissa Turda, care în acest sezon n-au cedat vreo întâlnire (Turda n-a fost însă angrenată în cupele europene).

STARTUL PERFECT LUAT ÎN TÂRGOVIȘTE

Aprinsă de la finele campionatului trecut, când arădencele au câștigat titlul la Târgoviște (3-2, la general), scânteia victoriilor s-a prelungit până în sezonul actual, deși drumul n-a fost pavat cu roze de la început. Stranierele care au pus capac trofeului au plecat, bugetul de salarii a scăzut, dar șefii echipei au găsit supradoza de inspirație care să mențină pe culmi trupa la care joacă Monika Brosovsky-Boriga (39 de ani). Iar performanțele se scriu în sala care exercită o atracție magnetică și asupra iubitorilor de fotbal care de multe ori iau cu asalt arena de peste 1500 de locuri.

ProSport a stat de vorbă ieri cu Dan Moraru (69 de ani), unul dintre cei mai importanți oameni din baschetul românesc, actual consilier tehnic la ICIM, pentru a afla secretele din spatele șirului neîntrerupt de succese. Fost antrenor al naționalei feminine, Moraru se află la 49-lea campionat consecutiv al carierei (din postura de jucător, dar și de antrenor și oficial) și spune că titlul cucerit anul trecut le-a alimentat cu ambiție pe arădence pentru un start perfect. „Noi ne-am duelat cu o echipă care jucase în Euroligă și care beneficia de un buget adecvat, consistent față de al nostru. Așadar, Târgoviște pornea favorită, însă motivația jucătoarelor și a antrenorilor a avut un rol esențial în cele cinci partide ale finalei. Cu o dorință imensă, am ajuns să câștigăm decisivul după ce în debutul confruntării eram conduși cu 18 puncte”, deschide Moraru o fereastră spre luna mai a anului trecut, lună care aducea și a patra finală repurtată din șapte în istoria încleștărilor cu vechea rivală din Dâmbovița.

SUSȚINUTE FINANCIAR DE UNIVERSITATEA VASILE GOLDIȘ ȘI DE PRIMĂ‚RIE

Arădencele luau caimacul într-un context dificil, fără salariile la zi și cu o bancă mai scurtă față de cea a grupării din Târgoviște. Însă succesul obținut le-a ridicat nivelul de energie pentru sezonul ce avea să urmeze. „Din cauza situației existente în baschetul românesc, jucătorii autohtoni de valoare sunt din ce în ce mai puțini și de asta ajungem să apelăm la străini. Chiar dacă ne-au plecat americancele, am găsit altele de o valoare și un preț foarte bun. Și au fost eficiente până acum. Am adus un antrenor tânăr din Portugalia, Jose Araujo (n.r. – 42 de ani), priceput și deschis la nou”, continuă Moraru. Morișca partidelor încheiate cu capul sus în unicul sport care te ține cu bărbia ridicată s-a pus din nou în mișcare și lucrurile aveau să ia o traiectorie normală. Susținută financiar de Universitatea Vasile Goldiș și de Primăria Arad, ICIM pornea ca din tun în noua ediție, dar și în grupa Ligii Europei Centrale, competiție în care a obținut patru victorii: 77-61 cu Flying Foxes Wien (acasă), 75-72 cu CSU Alba Iulia (în deplasare), 85-56 cu Cajki (acasă) și 96-70 cu Brno (în deplasare). Situată pe primul loc, ICIM nu mai are cum să rateze Final Four-ul celei de-a treia competiții intercluburi din Europa, iar cel mai mult le ispitește un nou titlu pe fetele tridentului Urban-Moraru-Araujo.

„JOCUL ECHIPEI SE AXEAZĂ‚ MULT PE PIVOT”

Și pare că maiourile galben-albastre țin la degetul mic, până acum, orice adversar. „Mecanismul echipei se bazează foarte mult pe jocul pe pivot și pe eficacitatea celor două fete care evoluează pe acest post. În plus, o avem pe Monica (n.r. Brosovszky-Boriga), care în martie va împlini 40 de ani. Fizicul o ajută foarte mult, știu bine, pentru că și eu am evoluat până la 40 de ani”, mai șterge praful de pe amintiri Dan Moraru, omul care s-a aflat pe bancă la ultimul titlu.

Pe de o parte, statistica de la jumătatea acestui sezon e menită să le ofere fetelor de la Arad un imbold psihic pentru partea a doua a maratonului de sub panou. Pe de altă parte, parcursul fără cusur poate genera o tensiune suplimentară pentru jucătoarele creditate cu prima șansă la câștigarea campionatului. Mentalitatea, pregătirea, abordarea meciurilor și siguranța financiară reprezintă factori care pot menține mixul româno-american de la Arad în cursa stabilirii unor noi recorduri. Pentru că salutul „Bună! Sunt Victoria!” vor să-l spună pe diverse tonalități până la finele Diviziei A și până la finalul Ligii Europei Centrale.

 

 • Liga Europei Centrale este a treia competiție ca valoare de pe continent după Euroliga și Eurocup
 • Universitatea Goldiș ICIM se află pe primul loc în campionat cu 26 de puncte. E urmată de Alba Iulia (25) și Târgoviște (24)
 • În ierarhia grupărilor europene Aradul se află pe poziția 45

5 lei costă un bilet la meciurile echipei în Polivalenta din Arad când intrarea nu e liberă

1500 de spectatori asistă, în medie, la un meci tare al grupării din Arad

 • CSM Târgovișteși ICIM Arad au pus monopol pe titlu în România în ultimii 18 ani. Nici o altă echipă nu a reușit să mai câștige tricourile de campioane din 1997 încoace, când ACRO București devenea campioană.

 

„Este o senzație plăcută, după munca depusă, să fim neînvinși la finalul primei părți a campionatului. Am reușit acest lucru chiar dacă am început pregătirile un pic mai târziu ca adversarii noștri. Acum toți ne respectă mai mult, dar mai e muncă.

Laura Broomfield (extremă)

„Avem jucătoare cu experiență, am progresat mult, și avem mentalitatea necesară să abordăm disputele așa cum trebuie. Secretele noastre? Nu pot să le divulg, pentru că altfel nu ar mai fi secrete. Unul dintre ele este că nimeni nu are antrenor ca noi”.

Destiny Williams (extremă)

LOTUL DE JUCĂ‚TOARE

4. Adela Mercea (25 de ani) – fundaș
5. Jence Rhoads (SUA, 25 de ani) – conducător de joc
6. Andra Manea (18 ani) – extremă
7. Diana Moraru (20 de ani) – extremă
8. Donica Cosby (SUA, 25 de ani) – extremă
9. Destiny Williams (SUA, 22 de ani) – extremă
10. Monika Brosovszky – Boriga (39 de ani) – extremă
11. Laura Broomfield (SUA, 23 de ani) – extremă
12. Luminița Manta (23 de ani) – pivot
13. Monica Engelman (SUA, 22 de ani) – pivot
14. Alina Crăciun (20 de ani) – pivot
15. Suzana Milovanovici (Serbia, 34 de ani) – extremă

Antrenor: Jose Araujo (Portugalia)
Președinte: Marcel Urban
Consilier tehnic: Dan Moraru
Maseur: Cristina Stângă
Ofițer de presă: Ciprian Petcuț

PALMARES

1991-1992 Vicecampioană națională

1992-1993 Vicecampioana Națională, participantă până
în turul 2 in European Cup Liliana Ronchetti.

1993-1994 Campioană națională, Grupele European Cup
Liliana Ronchetti.

1994-1995 Participantă până în turul 2 al Cupei Campionilor
Europeni

1997-1998 Campioană națională, turul 2 European Cup
Liliana Ronchetti.

1998-1999 Campioană națională

1999-2000 Campioană națională

2000-2001 Campioană națională

2001-2002 Vicecampioană națională

2003-2004 Vicecampioană națională

2005-2006 Campioană națională și locul 3 la
Cupa României

2006 – 2007 Vicecampioană națională și locul II
în Cupa României, Campioana națională la Junioare I,
calificată în 16-imile EuroCup Women 2007

2007 – 2008 Campioană națională, Loc 3 la Cupa
României și calificată în 16-imile EuroCup 2008; –
Campioană națională la Tineret

2009 Calificare în 16-imile Eurocup

2009 – 2010 Vicecampioană națională

 2010-2011 Campioană Liga Europei Centrale

2011 Campioană națională

2011 Cupa României

2012 Vicecampioană Liga Europei Centrale

2012 Loc 3 Cupa României

2012 Loc 3 în campionat

2013 Loc 3 Cupa României

 2013 Campioana Ligii Europei Centrale

2013 Campioană națională

JUCĂ‚TOARE REPREZENTATIVE ÎN ISTORIA CLUBULUI

Monika Brosovszky-Boriga, Diana Ciupe-Pop, Lavinia Jurcă, Laura Nițulescu, Anca Nițulescu, Bianca Drăguș Urban, Cristina Matei-Tamaș, Anca Stoenescu, Andra Mandache, Anne-Marie Părău, Sheena Moore, Alicia Gladden, Cherisse Graham, Suzana Milovanovic, Jennifer Risper, Christina Wirth, Chrissy Givens.

 

 

 

Autor: Andru Nenciu Publicat: 07 Jan. 2014, 01:00 Actualizat: 07 Jan. 2014, 12:48 Baschet
Pe aceeași temă
Daniela Crudu, surprinsă în timp ce... Ce lucru rușinos făcea când credea că nu o vede nimeni
Daniela Crudu, surprinsă în timp ce... Ce lucru rușinos făcea când credea că nu o vede nimeni
Hackerville şi Camorra: cum i-au ajutat românii pe mafioţii italieni să spele zeci de milioane de euro. Banii din zidul unei vile şi „avionul condamnaţilor” VIDEO
Hackerville şi Camorra: cum i-au ajutat românii pe mafioţii italieni să spele zeci de milioane de euro. Banii din zidul ...
China a înregistrat primul deces provocat de Covid-19 după opt luni
China a înregistrat primul deces provocat de Covid-19 după opt luni
„E culmea tupeului! Zici ca e la FCSB de 5 ani!” Cine e fotbalistul care s-a remarcat dupa primul meci oficial din 2021
„E culmea tupeului! Zici ca e la FCSB de 5 ani!” Cine e fotbalistul care s-a remarcat dupa primul meci oficial din 2021
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
DOLIU ÎN LUMEA POLITICĂ! A MURIT! ADRIAN NASTASE… o carieră politică și legislativă de excepție
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Antonia a publicat poze complet nemachiată: Am învățat să mă accept cum sunt
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai îl tăiase
Minune într-o gospodărie din Sălaj! Ce a găsit un bărbat înauntru porcului pe care tocmai îl tăiase
Imaginile care au ÎNGROZIT toată Planeta: O mare putere militară tocmai a făcut o demonstrație de forță
Imaginile care au ÎNGROZIT toată Planeta: O mare putere militară tocmai a făcut o demonstrație de forță
Cine a încercat s-o otrăvească pe Șoșoacă! Senatoarea AUR, de urgență pe mâinile medicilor
Cine a încercat s-o otrăvească pe Șoșoacă! Senatoarea AUR, de urgență pe mâinile medicilor
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei decenii - FOTO
Ultima FOTOGRAFIE a lui Mihai Eminescu. În trei ani s-a schimbat aproape cât în trei decenii - FOTO
Comanda din Windows 10 care îți poate șterge toate datele din PC! Nu o încerca, chiar dacă ești curios
Comanda din Windows 10 care îți poate șterge toate datele din PC! Nu o încerca, chiar dacă ești curios
Strat gros de polei în România. Ce zonă a fost grav afectată. S-a lăsat cu carambol cu 4 mașini
Strat gros de polei în România. Ce zonă a fost grav afectată. S-a lăsat cu carambol cu 4 mașini
Lovitură de teatru: două dintre emblemele din Centrul Capitalei s-au ÎNCHIS ”peste noapte”
Lovitură de teatru: două dintre emblemele din Centrul Capitalei s-au ÎNCHIS ”peste noapte”
Pozițiile intime din dormitor care fac furori în 2021
Pozițiile intime din dormitor care fac furori în 2021
Noua Lada NIVA arată fabulos. Dovada că va avea același succes ca și DUSTER
Noua Lada NIVA arată fabulos. Dovada că va avea același succes ca și DUSTER
Propunerea unui bărbat pentru consiliul local: Vă dau 50 de milioane dacă mă lăsați să sap la groapa de gunoi. Ce „comoară” s-ar ascunde acolo
Propunerea unui bărbat pentru consiliul local: Vă dau 50 de milioane dacă mă lăsați să sap la groapa de gunoi. Ce ...
GALERIE FOTO Dacia lansează conceptul Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Strategia Groupe Renault pe următorii ani
GALERIE FOTO Dacia lansează conceptul Bigster, un SUV de 4,6 metri lungime. Strategia Groupe Renault pe următorii ani
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
BANCUL ZILEI – Nimfomana cu experiență
Imagini şocante de la o petrecere. Cum se distrează mai mulţi tineri VIDEO
Imagini şocante de la o petrecere. Cum se distrează mai mulţi tineri VIDEO
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu ...
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18 cu cele mai NATURALE forme
”Bombardiera” Theodora întrece orice LIMITĂ! Imagini +18 cu cele mai NATURALE forme
Mulți șoferi au scăpat de RADAR mulțumită acestei piese. Toate mașinile o au, din fabrică
Mulți șoferi au scăpat de RADAR mulțumită acestei piese. Toate mașinile o au, din fabrică
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imagini incendiare cu Laurette! Cele mai senzuale apariții ale mulatrei care a făcut ravagii între bărbați
FOTO. Imagini incendiare cu Laurette! Cele mai senzuale apariții ale mulatrei care a făcut ravagii între bărbați
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști se află aici
4 plante care pătrund instantaneu în articulații și le repară! Tot ce trebuie să cunoști se află aici