BASCHET | „Uriașul” din LNB a făcut rugby până la 16 ani. Ionuț Drăgușin nu a mai întâlnit de cinci ani un adversar mai înalt. „Îmi place să conduc, nu să fiu condus”. Trei operații într-o lună și jumătate, prioritatea numărul unu și academia cu 120 de copii

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 16 Dec. 2017, 09:46 Actualizat: 16 Dec. 2017, 13:24 Baschet
  • ProSport transmite în acest weekend, live pe www.prosport.ro, partida din Liga Națională de baschet masculin dintre CS Phoenix Galați și BC SCM Timișoara, sâmbătă, de la ora 19:00 – meci contând pentru etapa a 9-a.
  • Partida le aduce față în față pe ocupantele locurilor 3 și 4 din LNB, ambele având câte 14 puncte și aceeași linie de clasament (6 victorii / 2 înfrângeri) ca și primele două echipe din România, BCMU Pitești și U BT Cluj.
  • Timșoara are medie de puncte înscrise mai bună, procentaje superioare la toate categoriile de aruncări (libere, de 2 puncte și triple).
  • Pentru a intra în atmosfera meciului de la Galați, ProSport vă prezintă povestea celui mai înalt jucător din baschetul românesc. Ionuț Drăgușin are 32 de ani și este un uriaș între uriași, la cei 2 m și 21 de centimetri ai săi. „Ne dorim victoria, pentru asta am venit aici. Suntem într-o formă sportivă destul de bună, care ne ne permite să sperăm că vom obține victoria, chiar dacă nu sunt multe echipe care au reușit așa ceva la Galați. Suntem două echipe cu stil de joc destul de asemănător„, prefațează duelul pivotul echipei din Timișoara (locul 3 în România).

Baschetul a intrat târziu în viața lui Ionuț Drăgușin. „Practicasem un sport mult mai dur până la 16 ani – rugby-ul”, povestește pentru ProSport sportivul cu 13 sezoane în naționala Vulturilor. Accidentările dese pe care le avea la acea vârstă, la rugby, l-au deturnat spre o nouă provocare. „Mama mi-a sugerat să schimb disciplina sportivă. Se întorcea copilul cu multe copci, cu o mână în ghips și am renunțat. M-am apucat de baschet. Atunci au fost primele aruncări la coș, primul contact cu mingea portocalie. A fost o schimbare ciudată, venind dintr-un sport dur – la baschet, dar se pare că am reușit și în baschet„.

Iar provocările nu au fost puține. „A fost destul de complicat. Trebuie să temperezi ceea ce în rugby puteai să exprimi, să dai frâu – aici trebuia să închizi în tine. De aici și răbufnirile mele în unele momente„, derulează filmul pivotul Timișoarei. A avut un progres foarte rapid. A plecat să joace în Spania și chiar a fost eligibil pentru draft-ul în NBA, în 2007. „Am avut oameni care m-au ajutat foarte mult în carieră și cărora le-am mulțumit de câte ori am avut ocazia. Mai ales primul meu antrenor„.

A urmat o vizită în State și un cantonament la Houston alături de George Lucas, fost principal la Cleveland Cavaliers, San Antonio Spurs sau Philadelphia 76. „Aceea a fost o perioadă frumoasă a carierei mele sportive, o experiență plăcută. Nu regret nimic din deciziile luate în cariera mea – cu toate că unele au fost reușite, altele mai puțin – așa cum a fost momentul în care am decis să mă întorc în România, să rămân de fapt. Întoarcerea era un plan pe termen scurt, însă a intervenit familia, care, pentru mine, este pe primul loc. Însă baschetul este unul dintre cele mai importante lucruri din viața mea„, afirmă Ionuț Drăgușin.

„Nu am mai avut parte de un duel unu la unu de ani buni de zile. Nimeni nu mă mai lasă să joc unu contra unu baschet”

Tu deții recoridul pentru cel mai înalt baschetbalist din Liga Națională. Cum se vede terenul de la 1 m 21?
Ca și cum un om normal s-ar fi urcat pe un scaun.

Când ai jucat ultima dată împotriva unui adversar mai înalt?
Cred că în urmă cu cinci sau șase ani. Bine, nu vorbim despre un adversar cu 20 de centimetri mai înalt. Câțiva centimetri – un adversar cu cinci sau șapte centimetri mai înalt decât mine. Și este o senzație destul de neplăcută pentru mine. Este o situație ciudată.


Ionuț Drăgușin este un ’14’ de temut în LNB. Foto: [email protected]

Ai fost întotdeauna cel mai înalt copil din grup, sau la un moment dat a intervenit o creștere bruscă?
Nu, nu am avut creșteri miraculoase, peste noapte. Am fost tot timpul un băiat înalt, drăguț, simpatic, uneori chiar plăcut. Dacă nu vorbim de terenul de baschet – unde nu sunt deloc plăcut.

Cum sunt duelurile tale 1 la 1 pe teren? Cum le privesc arbitrii?
Nu am mai avut parte de un duel unu la unu de ani buni de zile. Nimeni nu mă mai lasă să joc unu contra unu baschet. Pot să spun cum e cu unu contra trei, unu contra patru (n.r. – râde). Unu la unu nu am mai avut plăcerea, din păcate.

Și unu la patru, cum e?
Uf, destul de greu. Când toată lumea își îndreaptă atenția asupra ta este destul de greu. Vorbim din punct de vedere individual. Din punct de vedere al echipei, este un plus. Dar sunt ‘happy’ cu ce sunt.

Mediaș, Brașov, Craiova, București, Timișoara. Ai schimbat destule orașe. Cât de greu este când te muți să găsești apartament pe măsură, pat pentru 2,21 m?
Este destul de complicată această mutare, mai ales de când a venit și cel mic. Probabil, nu va mai dura foarte mult această situație, vreau să renunț la cariera de sportiv. Nu știu acum dacă la finalul acestui sezon sau dacă mai continui – poate încă unul, dacă va exista o provocare. Din punct de vedere uman e foarte greu. Sunt multe sute de kilometri între mine și familie și, atunci, se complică.

Prioritatea numărul unu

La începutul lui 2013 s-a născut băiețelul. Cum s-au schimbat prioritățile tale și viața de sportiv?
Există o singură prioritate și aceea se numește Drăgușin Tiberiu Andrei. În rest, nu mai există nicio prioritate, nici măcar prin apropiere. Prioritatea numărul unu este el.

Sunt sportivi care spun că își doresc să continuie cariera de sportiv, astfel încât copiii lor să îi poată vedea pe teren, să îi vadă jucând, să înțeleagă ce face mama sau tata. Este și cazul tău – băiețelul tău a venit la meciurile tale?
A venit, mai ales cât eram la București. Era un fan înfocat al echipei (n.r. – Steaua CSM EximBank). Este un pic diferită gândirea pe care o am eu față de ceea ce îmi povesteai. Îmi doresc mai mult să pot fi lângă el, să îi pot da o educație corespunzătoare, să înțeleagă ce înseamnă în primul rând a fi om și apoi sportiv sau orice alt job. Sportul este un job. Important este să fii om, să ai un fundament corect în viață. Asta îmi doresc cel mai mult pentru el și de aceea spuneam că îmi doresc să îl ajut în creștere. Este foarte importantă mentalitatea pe care va pleca în viață. Nu îi voi spune neapărat – nu face sport. Dimpotrivă. Dar asta nu o pot crea de la distanță. Prioritatea mea, la momentul acesta, este el. Nimic altceva.

O perioadă neagră a carierei mele, o perioadă care, cred eu, m-a tras înapoi cu 3-4 ani. Majoritatea oamenilor de sport spuneau chiar că nu o să mai revin, din cauza întălțimii și a gabaritului

2013 este și anul în care Ionuț Drăgușin a avut cea mai mare cumpănă a carierei. S-a accidentat la genunchi și a avut nevoie de operație de ligamente. „A fost pe fond de oboseală, de acumulare. Aveam 13 sezoane la rând și la echipa națională, plus sezon activ în LNB, unde jucam 35-38 de minute. Am mers la echipa națională și, până la urmă, a cedat. A fost o perioadă neagră a carierei mele, o perioadă care, cred eu, m-a tras înapoi cu 3-4 ani. Majoritatea oamenilor de sport spuneau chiar că nu o să mai revin, din cauza întălțimii și a gabaritului„.

Unde ai găsit resursele să revii? Și te-ai gândit vreun moment să renunți, atunci când a apărut necesitatea unei a doua intervenții chirurgicale? Pentru că prima nu a fost sută la sută un succes… 
Au fost trei operații în total, în decurs de o lună și jumătate. Motivația – poate a fost nebunia pozitivă pe care am avut-o tot timpul și orgoliu. A fost ambiția mea să demonstrez că pot reveni pe terenul de baschet. În momentul în care mi-am pus această idee în minte, am și făcut tot ce a depins de mine ca să revin într-un timp cât mai scurt. Cu ajutorul unui bun prieten, care acum are probabil cea mai mare clinică din sudul României, am făcut recuperare până și în ziua de Crăciun. Am făcut antrenamente și am reușit să revin în trei luni și jumăitate – în condițiile în care după operație de ligamente încrucișate se recomandă între șase și nouă luni de pauză. Cu voință și resurse pe care nici nu știu de unde le aveam – poate de la nașterea băiețelului – motivație să demonstrez că nu cedez, să arăt că sunt un luptător, am revenit în trei luni și jumătate. Am început recuperarea pe 15 decembrie și pe 1 aprilie eram din nou pe teren, împotriva tuturor așteptărilor.


Ionuț Drăgușin a jucat 13 ani în tricoul naționalei. Foto: Cosmin Dan / Mediafax Foto

Ionuț Drăgușin nu a fost la Eurobasket, la Cluj, însă nu are regrete. „Imediat după operație, m-a sunat Marcel, antrenorul naționalei. I-am spus că pentru Ionuț Drăgușin echipa națională a însemnat de fiecare dată o onoare, dar că, din punctul meu de vedere, a sosit momentul retragerii. Să ies onorabil. Veneam după accidentare, nu puteam să o iau de la capăt, mai ales că am avut o perioadă grea, cu acele sezoane interminabile. Un sezon și jumătate mi-a fost greu, m-am luptat și cu câteva kilograme în plus. Ar fi fost foarte complicat să merg la echipa națională – era și teama unei noi accidentări. Eu, până în momentul acela, nu pusesem foarte mult preț pe ceea ce înseamnă refacere. Nu în sensul că aș avea o viață extrasportivă… cine mă cunoaște știe că nu sunt tip petrecăreț, de noapte. Mă refer la părțile acestea care se legau de sfârșitul sezonului, începerea campaniei de calificare la națională, începutul pregătirii la echipa de club. Ajungeam la 11 luni de activitate pe an. Ori asta îmi era din ce în ce mai greu, având în vedere faptul că a apărut familia. Probabil acesta este și aspectul care va pune punctul în cariera mea sportivă – distanța„, explică Ionuț Drăgușin.

Care consideri că a fost momentul de vârf al carierei tale, până acum?
Probabil promovarea în prima Ligă Spaniolă. Am avut momente bune – a fost primul sezon în Liga Națională de la noi, dar exponențial a fost timpul petrecut la Craiova. Prin prisma emulației de acolo, a fanilor, a oamenilor care veneau la meci – aveam partidă de partidă câte 4000 de oameni în tribună, încă o mie și ceva pe afară. Nu știu câte echipe au strâns 5000 de oameni la un meci de baschet. Acela a fost momentul cel mai mediatizat. Am avut multe momente frumoase și satisfacții enorme.


Foto: Ana Poenariu / Mediafax Foto

Față în față cu un campion olimpic

A fost un coș care ți-a rămas în mod special în minte? Pe care să îl visezi noaptea?
Probabil un meci. Cel în care am promovat, decisivul. Cu două meciuri înainte de final, ne câștigasem dreptul de promovare în prima ligă spaniolă. A fost un meci bun, câștigat împotriva contracandidatei la promovare. Mi-a mai rămas în minte un moment…

Și anume?
Debutul în ACB – prima liga spaniolă și meciul împotriva celor de la Tau Ceramica. L-am avut ca adversar direct pe Luis Scola (n.r. o legendă a baschetului argentinian, campion olimpic în 2004, medaliat cu bronz la Beijing și portdrapelul delegației olimpice a ‘pumelor’ la Rio, cu 743 partide în NBA). În meciul acela am reușit un coș și fault, marcat pe un dublu time făcut de Luis Scola și Tiago Splitter (n.r. – primul jucător brazilian care a câștigat un titlu de campion NBA, în 2014, cu San Antonio Spurs).

După experiența în Spania te-ai întors cu niște tabieturi specifice, de spaniol?
Probabil cu un lucru am rămas. Ritualul meu este ca după fiecare meci jucat acasă să îmi iau familia și să mergem la un restaurant. Ne relaxăm – fie că am câștigat, fie că am pierdut. Eu sunt un împătimit al mâncării din Italia și al cărnii de vită.

Academie de baschet cu 120 de copii și un loc cinci la nivel național: „Financiar, nu am câștigat niciodată nimic și nici nu îmi doresc așa ceva. Am câștigat în schimb foarte mult  emoțional.”

Tot în 2013, mai la final de an, ai pus bazele unei academii de baschet la Craiova – ceea ce este o situație mai rar întâlnită pentru un sportiv încă în activitate. De ce ai luat decizia aceea, la momentul respectiv?
La momentul respectiv am crezut și, cred în continuare, că orașul unde am hotărât să fac acea școală mi-a dat foarte mult și mi s-a părut normal să întorc un pic din ce mi-a dat acelui oraș. Vorbesc de modul în care sunt văzut în Craiova, de oamenii care și-au pus speranțele în mine. Mi-am spus că, dacă la momentul respectiv nu îi pot ajuta din teren, pot ajuta copiii. Așa am crezut că pot ajuta eu oamenii care m-au ajutat pe mine și în niște momente plăcute, și în unele neplăcute ale carierei mele de sportiv. Cred că în momentul acesta, reușesc împreună cu ceilalți oameni care sunt lângă mine să creștem și să educăm copii și să îi scoatem din fața calculatoarelor. Aceasta a fost tema principală – pe cât posibil să scoatem copiii din fața electronicelor.


Iubit de copii și iubind copiii. Foto: Bogdan Dănescu / Mediafax Foto

Academia este un proiect în derulare, deci?
Da, este un proiect în derulare. Avem în jur de 120 de copii, suntem foarte mândri de ei. Ne-am dorit ceva diferit. Nu am făcut acea școală pentru profit. Lumea care este alături de mine, părinții și copiii știu că eu din acea școală nu am câștigat niciodată nimic și nici nu îmi doresc așa ceva – să câștig din punct de vedere financiar. Am câștigat în schimb foarte mult  emoțional. Au ajuns copii la turnee finale, iar prima grupă de copii pe care noi i-am luat de la zero au ajuns anul trecut pe locul cinci pe plan național – ceea ce pentru mine și colaboratorii mei este un mare motiv de mândrie.

Ai mers și tu acolo să îți faci mâna de antrenor?
Nu cred că este ceea ce îmi doresc. Mă atrage mai mult o chestie de management. Încerc să ajut cu sfaturi, dar nu intru în detalii amănunțite despre ceea ce ar însemna antrenoratul.

„Îmi place să conduc”

Sportivii înalți povestesc adesea despre dificultatea pe care o au în timpul drumurilor – cu mașina, cu avionul, cu autobuzul. Care dintre acestea îți produce cel mai mare disconfort?
Să spunem că sunt un tip maleabil. Nu mă pot plânge. Este complicat când stai zece ore în autocar, nu te simți chiar fresh la destinație, dar nu poți trăi cu frustrări de genul ăsta – că sunt înalt sau sunt dureri.

Îți place să fii la volan?
Da. Îmi place să conduc. Nu numai la volan – acesta putem spune că este un defect al meu – îmi place să conduc. Ca personalitate, nebunie – îmi place să conduc, nu să fiu condus.

„Când mă enervez pe teren, mă și motivez. Au fost foarte puțini oameni care au înțeles că ceea ce mă motivează pe mine vine din interior. În momentul în care mă turez puțin, capăt și adrelina aceea care mă duce înainte. Dacă nu îți dorești cu ardoare, nu o să ajungi nicăieri în sport. Trebuie să îți dorești foarte tare și atunci trebuie să ai și o doză de nebunie pozitivă, care să te ducă sus”,
Ionuț Drăgușin

Ai deja conturat planul – ce vei face după retragere?
Da. Am un plan. În continuare vreau să mă ocup de școala de baschet, vreau să facem următorul pas. Nu vreau să se înțeleagă greșit – că acum ea ar fi blocată până ajung eu acolo. Se contruiește o fundație propice, pentru a putea face următorul pas. Nu poți construi an de an, pentru că dacă nu construiești corect, se  poate surpa. Este ca și o firmă, un business, o clădire. Construiești – menții, construiești – menții. Sunt pași pe care i-am învățat și eu, de la alții. Trebuie să ai momente în care stabilizezi ceea ce ai făcut. Ceea ce construiești peste noapte nu va rezista.

Ionuț Drăgușin, alături de Octavian Popa Calotă, reprezintă pilonul ‘experiență’ în echipa Timișoarei.

Autor: Cezara Paraschiv Publicat: 16 Dec. 2017, 09:46 Actualizat: 16 Dec. 2017, 13:24 Baschet
Pe aceeași temă
Cele mai bune mașini second hand de pe piață! Ce marcă trebuie să îți cumperi pentru a sta fără griji
Cele mai bune mașini second hand de pe piață! Ce marcă trebuie să îți cumperi pentru a sta fără griji
Român întors după 30 de ani din SUA, jefuit de taximetrişti. Un milion de dolari pentru calvarul îndurat
Român întors după 30 de ani din SUA, jefuit de taximetrişti. Un milion de dolari pentru calvarul îndurat
ALERTA! Romanul infestat cu coronavirus a fost la NUNTA! Ce s a intamplat cu prietena sa. Dezvaluiri in premiera
ALERTA! Romanul infestat cu coronavirus a fost la NUNTA! Ce s a intamplat cu prietena sa. Dezvaluiri in premiera
VIDEO | Primul român diagnosticat cu noul coronavirus a fost confirmat în Gorj. Costache: Am identificat „pacientul zero” cu COVID-19 şi din contacţii lui unul e pozitiv / Arafat: În casa românului infectat sunt şapte persoane, rămân sub pază la domiciliu
VIDEO | Primul român diagnosticat cu noul coronavirus a fost confirmat în Gorj. Costache: Am identificat „pacientul zero” ...
Ianis, VANAT de marile puteri ale Europei! United, Dortmund, Milan si Chelsea l-au urmarit cu Braga! Anunt de ultima ora dupa ce a decis calificarea
Ianis, VANAT de marile puteri ale Europei! United, Dortmund, Milan si Chelsea l-au urmarit cu Braga! Anunt de ultima ora ...
Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă
Ce provizii să îţi faci în cazul unei situaţii de urgenţă
Limbaj codat la Poliţia Rutieră: „Să-i pună un Ana-Vasile“
Limbaj codat la Poliţia Rutieră: „Să-i pună un Ana-Vasile“
Ștefania este campioana sânilor naturali! Blonda nu poartă niciodată sutien
Ștefania este campioana sânilor naturali! Blonda nu poartă niciodată sutien
Criză mondială de măşti: aventura românului care le-a procurat din Africa. „TIR-ul a fost escortat de oameni înarmaţi până în dinţi“
Criză mondială de măşti: aventura românului care le-a procurat din Africa. „TIR-ul a fost escortat de oameni înarmaţi ...
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
Care sunt cele mai bune pârtii din România şi cât costă un weekend la schi
Aşa le PLACE cel mai mult femeilor. Poziţiile sexuale pe care niciun bărbat nu trebuie să le rateze
Aşa le PLACE cel mai mult femeilor. Poziţiile sexuale pe care niciun bărbat nu trebuie să le rateze
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
FOTO-SURPRIZĂ! Românca surprinsă în vacanţă alături de un star din tenisul mondial. Ce făceau pe terasa hotelului
FOTO-SURPRIZĂ! Românca surprinsă în vacanţă alături de un star din tenisul mondial. Ce făceau pe terasa hotelului
Bucurie maximă pentru cei născuți înainte de 1970! Anunțul făcut de Guvernul României
Bucurie maximă pentru cei născuți înainte de 1970! Anunțul făcut de Guvernul României
EA este cea mai căutată AMANTĂ din România, la acest moment! L-a făcut pe un artist celebru să își lase familia FOTO
EA este cea mai căutată AMANTĂ din România, la acest moment! L-a făcut pe un artist celebru să își lase familia FOTO
Cine este primul român diagnosticat cu coronavirus. Este din Gorj și a intrat în contact cu un italian
Cine este primul român diagnosticat cu coronavirus. Este din Gorj și a intrat în contact cu un italian
Este OFICIAL: Coronavirusul acaparează Europa. Încă o ţară confirmă primele cazuri
Este OFICIAL: Coronavirusul acaparează Europa. Încă o ţară confirmă primele cazuri
E mai grav decât credeam! Al doilea caz suspect de coronavirus în București. Panică în mall-ul Sun Plaza
E mai grav decât credeam! Al doilea caz suspect de coronavirus în București. Panică în mall-ul Sun Plaza
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât vom mai suporta astfel de lucruri pe banii noştri?” [VIDEO]
O nouă GAFĂ jenantă la televiziunea de stat. Regia nu a putut face nimic, iar telespectatorii sunt mâniaţi. „Cât ...
Kobe Bryant a trimis un ultim mesaj cu câteva momente înainte de tragedie: „Voia să se asigure că fata va reuşi”
Kobe Bryant a trimis un ultim mesaj cu câteva momente înainte de tragedie: „Voia să se asigure că fata va reuşi”
Ce a făcut George Burcea când l-au oprit polițiștii. Oamenii legii au rămas încremeniți
Ce a făcut George Burcea când l-au oprit polițiștii. Oamenii legii au rămas încremeniți
Un tânăr de 28 de ani și-a transmis sinuciderea live pe Facebook. Zeci de prieteni au urmărit moartea șocantă a lui Vasi
Un tânăr de 28 de ani și-a transmis sinuciderea live pe Facebook. Zeci de prieteni au urmărit moartea șocantă a lui Vasi
Liviu Vârciu, declarații despre sarcina Andei Călin. Prezentatorul tv va deveni tată pentru a treia oară: 'Ne-ar plăcea să fie băiețel'
Liviu Vârciu, declarații despre sarcina Andei Călin. Prezentatorul tv va deveni tată pentru a treia oară: 'Ne-ar plăcea ...
Andreea Bălan a rupt tăcerea despre DIVORȚUL de George Burcea! Solista a răbufnit și a confirmat. Mesajul șocant: 'Nu mai suntem împreună'
Andreea Bălan a rupt tăcerea despre DIVORȚUL de George Burcea! Solista a răbufnit și a confirmat. Mesajul șocant: 'Nu ...
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
Stare de alertă! Un pacient bolnav cu Coronavirus a fugit dintr-un spital din BUCUREȘTI
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
Ce înseamnă 10:10, 9:15 sau 69 pe înțelesul tuturor?
FOTO. Fără rețineri: cum arată soția lui Petre Roman, în costum de baie, la 47 de ani! Imagini nemaivăzute cu Silvia Chifiriuc
FOTO. Fără rețineri: cum arată soția lui Petre Roman, în costum de baie, la 47 de ani! Imagini nemaivăzute cu Silvia ...
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi crapă egării!'
Loredana Groza, apariție indecentă la o emisiune TV! Fanii au turbat când au văzut-o: 'Îi crește decolteul și îi ...
Cum să construieşti o relaţie sănătoasă cu partenerul
Cum să construieşti o relaţie sănătoasă cu partenerul