Baschet la puterea a treia. Săptămână „de foc”: Final Four-ul Cupei României și All Star Game-ul masculin, plus semifinalele la fete

Baschet la puterea a treia. Săptămână
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sfârșitul de săptămână se anunță mai mult decât atractiv pentru iubitorii baschetului. De astăzi va începe Final Four-ul Cupei României, rezervat băieților. Toate cele patru meciuri se vor desfășura în sala „Olimpia” din Ploiești. Show-ul va continua cu „meciul stelelor” de marți, 15 aprilie, când la Cluj-Napoca se vor înfrunta cei mai buni baschetbaliști din țară la ora actuală. Nici fetele nu vor sta degeaba, în acest week-end fiind programate semifinalele campionatului.

După ce ICIM Arad a câștigat Cupa României la feminin, a venit rândul băieților să-și declare câștigătoarea celei de-a doua competiții ca importanță națională. Final Four-ul se va juca la Ploiești, în sala „Olimpia”, trofeul urmând să fie disputat de patru dintre cele mai bune echipe ale țării: Asesoft Ploiești, CSM Oradea, BCM Pitești și Energia Rovinari. Primele două ocupă pozițiile fruntașe în ierarhia stabilită în urma disputării sezonului regulat, în timp ce Piteștiul și Rovinariul par să fie surprizele plăcute ale întrecerii. Mai mult ca sigur spectacolul este garantat prin prisma faptului că se vor înfrunta baschetbaliști cu experiență și antrenori cu nume.

Program (toate meciurile sunt în direct pe DigiSport 2)

Vineri, 11 aprilie

17,30: CSM Oradea – BCM Pitești

19,45: Asesoft Ploiești – Energia Rovinari

Sâmbătă, 12 aprilie  

16,30: finala mică

18,45: finala mare

CSM Oradea – BCM Pitești

La prima vedere, primul duel din cadrul Final Four-ului pare cel mai echilibrat. Se întâlnesc locurile doi și șase din clasament, astfel că înfruntarea nu are cum să nu atragă. În acest sezon, cele două echipe s-au mai întâlnit de două ori. De fiecare dată câștig de cauză a avut Oradea: 60-65 și 72-66. BCM Pitești pare să aibă de partea sa statistica și cifrele, care spun că triumful în Final Four-ul din 2012 nu a fost întâmplător. De partea cealaltă, echipa antrenată de Cristian Achim și-a depășit deja performanța de anul trecut, prin calificare în careul de ași al cupei.

„Ne bucurăm enorm că suntem prezenți la o astfel de sărbătoare a baschetului românesc. Sunt convins că publicul din Ploiești va avea ce să vadă. Despre semifinala cu BCM Pitești, așa cum s-a demonstrat și pe parcursul campionatului, cred că nu există o favorită certă. Este un adversar deosebit de periculos, o echipă solidă și foarte bine organizată. Este un meci decisiv, dar în această competiție nu trebuie să existe pași greșiți. Drept consecință, trebuie să ne concentrăm la maxim și să facem totul ca să ajungem în finală. Ne prezentăm la Ploiești cu dorința clară, dacă putem, să câștigăm trofeul”, Cristian Achim, antrenor CSM Oradea.  

„Final Four-ul Cupei României este o adevarată sărbătoare a baschetului. Cred că vom avea parte de un turneu puternic, în care fiecare echipă va da totul pentru a-și adjudeca trofeul. Suntem mândri și bucuroși că am ajuns aici, dar scopul nostru este de a lupta în fiecare meci pentru victorie. Respectăm echipa din Oradea, este una din forțele campionatului, dar noi am arătat în acest an că, atunci când practicăm stilul nostru de baschet, putem învinge pe oricine”,  Hristu Sapera, antrenor BCM Pitești.

Asesoft Ploiești – Energia Rovinari

Duelul poate reprezenta cea mai bună „avancronică” la ceea ce va urma în campionat. Datorită locurilor ocupate în clasamentul general după finalizarea sezonului regulat, 1 și 8, rezultă că cele două echipe se vor înfrunta și în primul meci din play-off. Acest duel este, la prima vedere, cel mai dezechilibrat, având o favorită certă: gazda, Ploiești. Până acum, cele două formații s-au mai întâlnit de două ori, în campionat. Atunci, învingătoare a ieșit de fiecare dată Asesoft Ploiești: 84-82 și 95-74. Incontestabil, ploieștenii sunt marii favoriți la câștigarea trofeului. Vladimir Arnautovic are parte de cea mai titrată echipă. Se disting numele lui Levente Szijarto și Cătălin Burlacu, baschetbaliști ce au reprezentat baza la câștigarea celor șase Cupe, în perioada 2004-2009. Szjiarto a jucat prima dată la Asesoft în 2003, iar de atunci a fost prezent în permanență, cu excepția sezonului 2008/09. După ce a câștigat trei eventuri, Burlacu s-a transferat în Estonia, însă acum este pregătit pentru o nouă cupă. Energia Rovinari trece prin momente dificile, după schimbarea de antrenori. Florin Nini i-a lăsat locul lui Radu Stroescu pe banca tehnică. Gorjenii se pregătesc pentru a doua prezență din istoria clubului în careul de ași. Echipa din Valea Jiului este considerată outsider al ultimelor două acte.

„Pornim cu prima șansă și acest aspect pune o presiune suplimentară pe umerii noștri. Sunt două meciuri în două zile, iar dacă le vom câștiga pe amândouă, vom cuceri trofeul. Energia Rovinari este o echipă ce nu trebuie neglijată. De multe ori, formațiile cu ultima șansă au furnizat surprize!”, Vladimir Arnautovic, antrenor Asesoft Ploiești.

„Pentru noi, calificarea în această fază este deja o realizare. Mergem la turneul final al Cupei României să ne jucăm cartea. Chiar dacă în gândirea unora este una foarte mică, eu cred în șansa noastră. Și băieții sunt încrezători în șansele noastre și sunt deciși să realizeze o figură cât mai frumoasă. Noi ne-am propus să facem meciuri cât mai bune în Final Four, iar adversarii noștri au o presiune în plus. În cele din urmă, și locul 3 ar fi foarte bun!”, Radu Stroescu, antrenor Energia Rovinari.

Drumul către Final Four

Ploiești

Optimi: Asesoft Ploiești – Timba Timișoara 211-146 (108-86 și 103-60)

Sferturi: Asesoft Ploiești – BC Mureș Tg. Mureș 175-144 (102-69 și 73-75)

Oradea

Optimi: CSM Oradea – Concordia Chiajna 170-126 (81-53 și 89-73)

Sferturi: CSM Oradea – BC Timișoara 175-152 (98-82 și 77-70)

Pitești

Optimi: tur liber

Sferturi: BCM Pitești – U Mobitelco Cluj-Napoca 159-132 (84-69 și 75-63)

Rovinari

Optimi: Energia Rovinari – Gaz Metan Mediaș 186-174 (84-85 și 102-89)

Sferturi: Energia Rovinari – Farul Constanța 228-118 (110-69 și 118-49)

„Sunt două semifinale strânse, în care orice se poate întâmpla. Cel mai bun cu siguranță va avea, la final, câștig de cauză. Legat de o eventuală premiere, din păcate, anul acesta, forul pe care-l conduc nu dispune de fonduri, dar avem unele promisiuni din teritoriu, din partea unor eventuali sponsori”, Horia Păun, președinte FR Baschet, la conferința de presă dinaintea Final Four-ului

All Star Game: spectacol la Cluj

În acest an, meciul stelelor din campionatul masculin va fi organizat la Cluj-Napoca, pe 15 aprilie. Tradițional, se vor întâlni selecționatele Nordului și Sudului. Procesul de vot a fost următorul: 30%-publicul, 30%-mass-media și 40%-votul tehnic FRB. În Sala Sporturilor „Horia Demian” vor avea loc și alte evenimente, precum concursul de trei puncte, baschet 3×3 sau show-ul slam dunk. Pe lângă toate acestea, asistența va fi încântată de un concert ce va fi susținut de Smiley.

Nord: William Franklin, Daniel Dillon, Titus Nicoară, Bogdan Tăbîrnă (toți CSM Oradea), Goran Martinic, Alexandar Mladenovic (ambii BC Mureș Tg. Mureș), Zlatko Jovanovic, Florin Popa (ambii BC Timișoara), Milos Bojovic, Devon Austin (ambii CSU Atlassib Sibiu), Darius Hargrove, Mihai Silvășan, Cătălin Baciu (toți U Mobitelco Cluj), Andrei Mandache (Gaz Metan Mediaș).

Antrenori: Srecko Sekulovic (BC Mureș Tg. Mureș) și Cristian Achim (CSM Oradea).

Sud: Filip Adamovic, Alhaji Mohammed, Adrian Guțoaia, Cătălin Burlacu, Gerald Lee (toți Asesoft Ploiești), Gheorghe Balmuș (Concordia Chiajna), Pankracije Barac, Ousmane Barro (ambii BCM Pitești), Cezar Stăncescu (Farul Constanța), Louis Darby (Energia Rovinari), Levar Seals, Travis Bureau, Andrei Căpușan (toți SCM U Craiova), Virgil Stănescu (Steaua Eximbank).

Antrenori: Vladimir Arnautovic (Asesoft Ploiești) și Hristu Sapera (BCM Pitești).

Fetele încep semifinalele

Săptămâna aceasta s-a încheiat și prima fază a play-off-ului din cadrul Ligii Naționale de baschet feminin. Nu s-a înregistrat nicio surpriză, astfel că semifinalele aduc în prim plan cele mai bune echipe din cadrul campionatului (primele patru clasate la finalul sezonului regulat). Se va juca după sistemul „cel mai bun din trei partide”, cu meciul decisiv pe terenul echipei mai bine clasate în ierarhie.

CSU Alba Iulia – CSM Târgoviște

Duelul se arată mai mult decât interesant, întrucât ambele formații își doresc să acceadă în ultimul act. Principalul atu al celor de la Alba Iulia îl reprezintă apărarea și pivotul Larisa Toma, în timp ce Târgoviște mizează pe forța de pătrundere a lui Chrissy Givens. Jucătoarele din Ardeal au un ascendent moral, întrucât au reușit să învingă în ambele confruntări din campionat.

BC ICIM Arad – Sepsi Sf. Gheorghe

Este reeditarea finalei Cupei României din acest sezon, unde câștig de cauză au avut arădencele (67-61). De-a lungul sezonului și până în acest moment, cele două cluburi s-au întâlnit de trei ori și tot de atâtea ori victoria a revenit echipei pregătite de Jose Araujo. La prima vedere, duelul este cel mai dezechilibrat, asta și datorită parcursului excelent din campionat al arădencelor, care și-au asigurat prima poziție, fapt pentru care drumul către marea finală a fost oarecum facilitat.

Program

Duminică, 13 aprilie, 18.00: CSU Alba Iulia – CSM Târgoviște

Luni, 14 aprilie, 19.00: BC ICIM Arad – Sepsi Sf. Gheorghe

Joi, 17 aprilie: CSM Târgoviște – CSU Alba Iulia

Vineri, 18 aprilie, 19.00: Sepsi Sf. Gheorghe – BC ICIM Arad

Miercuri, 23 aprilie: BC ICIM Arad – Sepsi Sf. Gheorghe și CSU Alba Iulia – CSM Târgoviște (dacă e cazul).

 

articol scris de Mădălin Răducu

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de Pro TV
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
FOTO Edi Iordănescu, inclus în Top 10 cei mai sexy selecționeri de la EURO 2024. Pe ce loc e românul
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele