Baschet la puterea a treia. Săptămână „de foc”: Final Four-ul Cupei României și All Star Game-ul masculin, plus semifinalele la fete

  • Publicat:
  • Actualizat:
Baschet la puterea a treia. Săptămână

Sfârșitul de săptămână se anunță mai mult decât atractiv pentru iubitorii baschetului. De astăzi va începe Final Four-ul Cupei României, rezervat băieților. Toate cele patru meciuri se vor desfășura în sala „Olimpia” din Ploiești. Show-ul va continua cu „meciul stelelor” de marți, 15 aprilie, când la Cluj-Napoca se vor înfrunta cei mai buni baschetbaliști din țară la ora actuală. Nici fetele nu vor sta degeaba, în acest week-end fiind programate semifinalele campionatului.

După ce ICIM Arad a câștigat Cupa României la feminin, a venit rândul băieților să-și declare câștigătoarea celei de-a doua competiții ca importanță națională. Final Four-ul se va juca la Ploiești, în sala „Olimpia”, trofeul urmând să fie disputat de patru dintre cele mai bune echipe ale țării: Asesoft Ploiești, CSM Oradea, BCM Pitești și Energia Rovinari. Primele două ocupă pozițiile fruntașe în ierarhia stabilită în urma disputării sezonului regulat, în timp ce Piteștiul și Rovinariul par să fie surprizele plăcute ale întrecerii. Mai mult ca sigur spectacolul este garantat prin prisma faptului că se vor înfrunta baschetbaliști cu experiență și antrenori cu nume.

Program (toate meciurile sunt în direct pe DigiSport 2)

Vineri, 11 aprilie

17,30: CSM Oradea – BCM Pitești

19,45: Asesoft Ploiești – Energia Rovinari

Sâmbătă, 12 aprilie  

16,30: finala mică

18,45: finala mare

CSM Oradea – BCM Pitești

La prima vedere, primul duel din cadrul Final Four-ului pare cel mai echilibrat. Se întâlnesc locurile doi și șase din clasament, astfel că înfruntarea nu are cum să nu atragă. În acest sezon, cele două echipe s-au mai întâlnit de două ori. De fiecare dată câștig de cauză a avut Oradea: 60-65 și 72-66. BCM Pitești pare să aibă de partea sa statistica și cifrele, care spun că triumful în Final Four-ul din 2012 nu a fost întâmplător. De partea cealaltă, echipa antrenată de Cristian Achim și-a depășit deja performanța de anul trecut, prin calificare în careul de ași al cupei.

„Ne bucurăm enorm că suntem prezenți la o astfel de sărbătoare a baschetului românesc. Sunt convins că publicul din Ploiești va avea ce să vadă. Despre semifinala cu BCM Pitești, așa cum s-a demonstrat și pe parcursul campionatului, cred că nu există o favorită certă. Este un adversar deosebit de periculos, o echipă solidă și foarte bine organizată. Este un meci decisiv, dar în această competiție nu trebuie să existe pași greșiți. Drept consecință, trebuie să ne concentrăm la maxim și să facem totul ca să ajungem în finală. Ne prezentăm la Ploiești cu dorința clară, dacă putem, să câștigăm trofeul”, Cristian Achim, antrenor CSM Oradea.  

„Final Four-ul Cupei României este o adevarată sărbătoare a baschetului. Cred că vom avea parte de un turneu puternic, în care fiecare echipă va da totul pentru a-și adjudeca trofeul. Suntem mândri și bucuroși că am ajuns aici, dar scopul nostru este de a lupta în fiecare meci pentru victorie. Respectăm echipa din Oradea, este una din forțele campionatului, dar noi am arătat în acest an că, atunci când practicăm stilul nostru de baschet, putem învinge pe oricine”,  Hristu Sapera, antrenor BCM Pitești.

Asesoft Ploiești – Energia Rovinari

Duelul poate reprezenta cea mai bună „avancronică” la ceea ce va urma în campionat. Datorită locurilor ocupate în clasamentul general după finalizarea sezonului regulat, 1 și 8, rezultă că cele două echipe se vor înfrunta și în primul meci din play-off. Acest duel este, la prima vedere, cel mai dezechilibrat, având o favorită certă: gazda, Ploiești. Până acum, cele două formații s-au mai întâlnit de două ori, în campionat. Atunci, învingătoare a ieșit de fiecare dată Asesoft Ploiești: 84-82 și 95-74. Incontestabil, ploieștenii sunt marii favoriți la câștigarea trofeului. Vladimir Arnautovic are parte de cea mai titrată echipă. Se disting numele lui Levente Szijarto și Cătălin Burlacu, baschetbaliști ce au reprezentat baza la câștigarea celor șase Cupe, în perioada 2004-2009. Szjiarto a jucat prima dată la Asesoft în 2003, iar de atunci a fost prezent în permanență, cu excepția sezonului 2008/09. După ce a câștigat trei eventuri, Burlacu s-a transferat în Estonia, însă acum este pregătit pentru o nouă cupă. Energia Rovinari trece prin momente dificile, după schimbarea de antrenori. Florin Nini i-a lăsat locul lui Radu Stroescu pe banca tehnică. Gorjenii se pregătesc pentru a doua prezență din istoria clubului în careul de ași. Echipa din Valea Jiului este considerată outsider al ultimelor două acte.

„Pornim cu prima șansă și acest aspect pune o presiune suplimentară pe umerii noștri. Sunt două meciuri în două zile, iar dacă le vom câștiga pe amândouă, vom cuceri trofeul. Energia Rovinari este o echipă ce nu trebuie neglijată. De multe ori, formațiile cu ultima șansă au furnizat surprize!”, Vladimir Arnautovic, antrenor Asesoft Ploiești.

„Pentru noi, calificarea în această fază este deja o realizare. Mergem la turneul final al Cupei României să ne jucăm cartea. Chiar dacă în gândirea unora este una foarte mică, eu cred în șansa noastră. Și băieții sunt încrezători în șansele noastre și sunt deciși să realizeze o figură cât mai frumoasă. Noi ne-am propus să facem meciuri cât mai bune în Final Four, iar adversarii noștri au o presiune în plus. În cele din urmă, și locul 3 ar fi foarte bun!”, Radu Stroescu, antrenor Energia Rovinari.

Drumul către Final Four

Ploiești

Optimi: Asesoft Ploiești – Timba Timișoara 211-146 (108-86 și 103-60)

Sferturi: Asesoft Ploiești – BC Mureș Tg. Mureș 175-144 (102-69 și 73-75)

Oradea

Optimi: CSM Oradea – Concordia Chiajna 170-126 (81-53 și 89-73)

Sferturi: CSM Oradea – BC Timișoara 175-152 (98-82 și 77-70)

Pitești

Optimi: tur liber

Sferturi: BCM Pitești – U Mobitelco Cluj-Napoca 159-132 (84-69 și 75-63)

Rovinari

Optimi: Energia Rovinari – Gaz Metan Mediaș 186-174 (84-85 și 102-89)

Sferturi: Energia Rovinari – Farul Constanța 228-118 (110-69 și 118-49)

„Sunt două semifinale strânse, în care orice se poate întâmpla. Cel mai bun cu siguranță va avea, la final, câștig de cauză. Legat de o eventuală premiere, din păcate, anul acesta, forul pe care-l conduc nu dispune de fonduri, dar avem unele promisiuni din teritoriu, din partea unor eventuali sponsori”, Horia Păun, președinte FR Baschet, la conferința de presă dinaintea Final Four-ului

All Star Game: spectacol la Cluj

În acest an, meciul stelelor din campionatul masculin va fi organizat la Cluj-Napoca, pe 15 aprilie. Tradițional, se vor întâlni selecționatele Nordului și Sudului. Procesul de vot a fost următorul: 30%-publicul, 30%-mass-media și 40%-votul tehnic FRB. În Sala Sporturilor „Horia Demian” vor avea loc și alte evenimente, precum concursul de trei puncte, baschet 3×3 sau show-ul slam dunk. Pe lângă toate acestea, asistența va fi încântată de un concert ce va fi susținut de Smiley.

Nord: William Franklin, Daniel Dillon, Titus Nicoară, Bogdan Tăbîrnă (toți CSM Oradea), Goran Martinic, Alexandar Mladenovic (ambii BC Mureș Tg. Mureș), Zlatko Jovanovic, Florin Popa (ambii BC Timișoara), Milos Bojovic, Devon Austin (ambii CSU Atlassib Sibiu), Darius Hargrove, Mihai Silvășan, Cătălin Baciu (toți U Mobitelco Cluj), Andrei Mandache (Gaz Metan Mediaș).

Antrenori: Srecko Sekulovic (BC Mureș Tg. Mureș) și Cristian Achim (CSM Oradea).

Sud: Filip Adamovic, Alhaji Mohammed, Adrian Guțoaia, Cătălin Burlacu, Gerald Lee (toți Asesoft Ploiești), Gheorghe Balmuș (Concordia Chiajna), Pankracije Barac, Ousmane Barro (ambii BCM Pitești), Cezar Stăncescu (Farul Constanța), Louis Darby (Energia Rovinari), Levar Seals, Travis Bureau, Andrei Căpușan (toți SCM U Craiova), Virgil Stănescu (Steaua Eximbank).

Antrenori: Vladimir Arnautovic (Asesoft Ploiești) și Hristu Sapera (BCM Pitești).

Fetele încep semifinalele

Săptămâna aceasta s-a încheiat și prima fază a play-off-ului din cadrul Ligii Naționale de baschet feminin. Nu s-a înregistrat nicio surpriză, astfel că semifinalele aduc în prim plan cele mai bune echipe din cadrul campionatului (primele patru clasate la finalul sezonului regulat). Se va juca după sistemul „cel mai bun din trei partide”, cu meciul decisiv pe terenul echipei mai bine clasate în ierarhie.

CSU Alba Iulia – CSM Târgoviște

Duelul se arată mai mult decât interesant, întrucât ambele formații își doresc să acceadă în ultimul act. Principalul atu al celor de la Alba Iulia îl reprezintă apărarea și pivotul Larisa Toma, în timp ce Târgoviște mizează pe forța de pătrundere a lui Chrissy Givens. Jucătoarele din Ardeal au un ascendent moral, întrucât au reușit să învingă în ambele confruntări din campionat.

BC ICIM Arad – Sepsi Sf. Gheorghe

Este reeditarea finalei Cupei României din acest sezon, unde câștig de cauză au avut arădencele (67-61). De-a lungul sezonului și până în acest moment, cele două cluburi s-au întâlnit de trei ori și tot de atâtea ori victoria a revenit echipei pregătite de Jose Araujo. La prima vedere, duelul este cel mai dezechilibrat, asta și datorită parcursului excelent din campionat al arădencelor, care și-au asigurat prima poziție, fapt pentru care drumul către marea finală a fost oarecum facilitat.

Program

Duminică, 13 aprilie, 18.00: CSU Alba Iulia – CSM Târgoviște

Luni, 14 aprilie, 19.00: BC ICIM Arad – Sepsi Sf. Gheorghe

Joi, 17 aprilie: CSM Târgoviște – CSU Alba Iulia

Vineri, 18 aprilie, 19.00: Sepsi Sf. Gheorghe – BC ICIM Arad

Miercuri, 23 aprilie: BC ICIM Arad – Sepsi Sf. Gheorghe și CSU Alba Iulia – CSM Târgoviște (dacă e cazul).

 

articol scris de Mădălin Răducu

Pe aceeași temă
Carmen Brumă a făcut anunțul-șoc după 20 de ani de relație cu Mircea Badea!
Carmen Brumă a făcut anunțul-șoc după 20 de ani de relație cu Mircea Badea!
Imagini virale. Un jandarm îmbrăcat de paradă cade de pe cal şi trânteşte şi animalul VIDEO
Imagini virale. Un jandarm îmbrăcat de paradă cade de pe cal şi trânteşte şi animalul VIDEO
VIDEO Jandarmeria implicată într-un nou incident. Un jandarm a cazut de pe cal la paradă
VIDEO Jandarmeria implicată într-un nou incident. Un jandarm a cazut de pe cal la paradă
Ultima piesă din „Dream Team”. PSG e pe cale să dea adevărata lovitură pe piața transferurilor
Ultima piesă din „Dream Team”. PSG e pe cale să dea adevărata lovitură pe piața transferurilor
Toată lumea îl ştia de pe Youtube. Ultimele cuvinte au fost filmate, CUTREMURĂTOR!
Toată lumea îl ştia de pe Youtube. Ultimele cuvinte au fost filmate, CUTREMURĂTOR!
Câștigătorul marelui premiu la Loto, RIDICAT de polițiști! Ce a făcut bărbatul, după ce s-a văzut cu 1,6 milioane euro
Câștigătorul marelui premiu la Loto, RIDICAT de polițiști! Ce a făcut bărbatul, după ce s-a văzut cu 1,6 milioane euro
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Un cameraman care filma un URS POLAR a înregistrat ceva ȘOCANT. Când s-a uitat pe imagini a ÎNLEMNIT
Un cameraman care filma un URS POLAR a înregistrat ceva ȘOCANT. Când s-a uitat pe imagini a ÎNLEMNIT
Idei de cadouri pentru Crăciun din oferta Lidl
Idei de cadouri pentru Crăciun din oferta Lidl
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon la Antena 1
Mona Segall, producătoarea Asia Express, salariu colosal! IREAL câţi bani încasează pentru un singur sezon la Antena 1
BOMBĂ TOTALĂ de la Alexandru Rafila! Ar trebui SĂ NU MAI VORBIM de certificatul verde
BOMBĂ TOTALĂ de la Alexandru Rafila! Ar trebui SĂ NU MAI VORBIM de certificatul verde
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp de 6 luni
Povestea incredibilă a căpitanului român Dan Sandu, care a rămas mort în frigiderul navei, lângă fructele şi legumele echipajului, timp…
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Relațiile intime te ajută să fii mai sănătos. 10 motive să fii intim cu cineva
Crezul medicului iranian care salvează copii nenăscuți. O tragedie l-a făcut pe Hadi Rahimian să nu mai ridice neputincios din umeri în faţa unei mame disperate
Crezul medicului iranian care salvează copii nenăscuți. O tragedie l-a făcut pe Hadi Rahimian să nu mai ridice neputincios din…
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Jocul care îți permite să câștigi monede virtuale pe stradă, disponibil chiar acum!
Suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a coronanvirusului la românii veniţi din Africa de Sud
Suspiciune înaltă pentru varianta Omicron a coronanvirusului la românii veniţi din Africa de Sud
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Iulia Blondea, jurnalista din Gorj jefuită la marşul AUR: „Nu m-am gândit că s-ar putea întâmpla aşa ceva chiar de Ziua Naţională a României“
Iulia Blondea, jurnalista din Gorj jefuită la marşul AUR: „Nu m-am gândit că s-ar putea întâmpla aşa ceva chiar de…
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu respectă noile reguli
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e terifiant
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să stau cu nevastă-mea” / VIDEO
Ultimele imagini cu Ion Șmecherul înainte să moară! Ciobanul celebru abia se mutase în propria sa casă: ”Aici o să…
Rușinică! Topul celor mai rușinoase gafe vestimentare ale vedetelor
Rușinică! Topul celor mai rușinoase gafe vestimentare ale vedetelor
Noul model SUV de la SKODA care rupe vânzările. OCTAVIA ar putea deveni istorie
Noul model SUV de la SKODA care rupe vânzările. OCTAVIA ar putea deveni istorie
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
FOTO. Karmen, fiica lui Adi Minune, și-a etalat „silicoanele” în costum de baie
<