8 predicții curajoase înainte de startul NBA. Cine va câștiga titlul, de ce echipa lui LeBron nu poate fi mare favorită și care ar putea fi surprizele și marile dezamăgiri

8 predicții curajoase înainte de startul NBA. Cine va câștiga titlul, de ce echipa lui LeBron nu poate fi mare favorită și care ar putea fi surprizele și marile dezamăgiri
  • Publicat:
  • Actualizat:

Noul sezon din NBA debutează miercuri dimineață. Alături de cele 10 întrebări pe care ProSport le-a adresat înainte de startul sezonului, am realizat și o serie de opt predicții pentru ceea ce se anunță a fi unul dintre cei mai interesanți ani în competiția americană


Cleveland Cavaliers e, cu siguranță, echipa care va fi cea mai urmărită în acest sezon

Cleveland Cavaliers nu va câștiga titlul în acest sezon
Transferurile lui LeBron James și Kevin Love au transformat-o, cu siguranță, pe Cleveland Cavaliers într-una dintre highlight-urile acestui sezon. Însă cei doi jucători vor avea nevoie de timp pentru a dobândi chemistry-ul necesar câștigării unui titlu. Nu degeaba Gregg Popovich a calificat-o pe San Antonio Spurs în două finale consecutive grație unității grupului, Spurs fiind destul de mult inferioară lui Heat în ceea ce privește valoarea jucătorilor post pe post. De fapt, nici Heat nu a câștigat titlul de campioană în primul an al erei James-Bosh-Wade, fiind învinsă clar de Dallas Mavericks în finala NBA de acum patru sezoane, scor 4-2.


E clar că Cleveland va avea nevoie de timp, iar principala problemă a lui David Blatt, debutant în NBA, va fi implementarea unui sistem defensiv suficient de puternic pentru a putea bloca ofensivele adverse. Nici în ofensivă lucrurile nu vor fi prea ușoare pentru Cleveland. Teoretic, Cavaliers ar trebui să constituie cea mai puternică ofensivă din NBA, cu multă mobilitate, multă mișcare, dar și cu o grămadă de aruncări de trei puncte ale lui James și Love. E foarte posibil ca scenariul din primul sezon al lui James la Miami să se repete și din cauza faptului că nici Love, nici Irving nu au evoluat în vreun meci de play-off, iar cei doi ar putea ceda din punct de vedere al psihicului într-o serie echilibrată, așa cum sunt cele din play-off. Iar o accidentare serioasă a unui membru din „Big Three”-ul lui Cavaliers ar putea fi, totodată, decisivă.


Chris Paul și DeAndre Jordan vor fi decisivi

Clippers, câștigătoarea NBA
Să fie anul în care Los Angeles Clippers câștigă, în sfârșit, primul trofeu din istorie? Și în care își consolidează statutul de echipă de top din L.A.? Sunt toate șansele să se întâmple acest lucru, potrivit specialiștilor din presa americană. În primul rând, Doc Rivers e un antrenor excelent, care a câștigat deja un titlu cu Boston Celtics și are experiența necesară pe care un antrenor trebuie să o insufle lotului său. Totodată, principalul avantaj al californienilor pare chiar lotul pe care îl au în acest sezon: Blake Griffin a crescut enorm în ultimul sezon, iar DeAndre Jordan se transformă într-un jucător din ce în ce mai bun, atât în plan ofensiv, cât și în plan defensiv. Ce se mai poate spune despre Chris Paul, care e cel mai bun conducător de joc din NBA?

Mai mult, Clippers și-a întărit și banca de rezerve, dar a crescut cel mai mult din punct de vedere psihologic, după ce Liga a aprobat vânzarea echipei pentru 2 miliarde de dolari către fostul CEO al Microsoft, Steve Ballmer. Donald Sterling, fostul proprietar, care a fost implicat într-un scandal uriaș de rasism, după ce i-a cerut amantei sale să nu se mai afișeze cu bărbați de culoare la meciurile echipei din Staples Center. Cine ar putea să o învingă pe Clippers? „Dușmanii” par foarte puțini: în Vest, poate doar San Antonio Spurs și Oklahoma City Thunder. Iar din Est, în finală, Cleveland Cavaliers și Chicago Bulls.


Kobe a stat prea mult în costum la meciurile lui Lakers. Va reveni în teren în această săptămână într-un meci oficial

Kobe Bryant îl va depăși pe Michael Jordan în topul celor mai buni marcatori din istorie
În mod normal, Kobe ar fi trebuit să îl depășească pe unul dintre cei mai buni baschetbaliști din istorie încă din sezonul trecut. Însă superstarul lui Lakers a suferit prima accidentare cu adevărat gravă din carieră, o ruptură a tendonului lui Ahile, care l-a scos din circuit în 2014. La 36 de ani, Bryant visează frumos. Dar echipa construită în acest moment în Los Angeles nu îl va ajuta foarte mult. E aproape sigur că Lakers nu va reuși calificarea în play-off nici în acest sezon, mai ales din cauza defensivei, una care va avea mult de suferit într-un „Wild Wild West”, așa cum a fost caracterizată Conferința de Vest în acest sezon, Conferință ce are în componență echipe senzaționale din punct de vedere ofensiv, precum Los Angeles Clippers, San Antonio Spurs, Oklahoma City Thunder și, de ce nu, Phoenix Suns.

Însă Bryant va avea, probabil, motive de bucurie măcar într-o seară a actualului an competițional. Cu 31.700 de puncte marcate în carieră, Bryant se află pe locul 4 în topul celor mai buni marcatori din istoria NBA, după Kareem Abdul-Jabbar (38.387), Karl Malone (36.928) și Michael Jordan (32.292). Iar dacă lui Bryant îi va fi aproape imposibil să îi detroneze pe primii doi, cele 592 de puncte care îl despart de Michael Jordan ar trebui „șterse” fără probleme până la finalul lui 2014. Cu o medie de 20 de puncte marcate pe meci, Bryant ar avea nevoie de 30 de partide pentru a-l depăși pe Jordan, iar previziunea ar urma să fie îndeplinită în luna decembrie. De Crăciun, Lakers joacă pe terenul lui Chicago Bulls, acolo unde Jordan și-a petrecut cei mai frumoși ani din carieră. Karma? 

Jabari Parker va fi cel mai bun rookie din acest sezon
Andrew Wiggins a fost selectat cu primul pick în draftul din vară de către Cleveland Cavaliers, însă revenirea lui LeBron James a însemnat dorința de a avea o echipă cât mai bună. Implicit, Wiggins, alături de primul pick din draftul de vara trecută, Anthony Bennett, au fost transferați la Minnesota Timberwolves, în schimbul lui Kevin Love. Nu a fost cel mai bun contact cu NBA pentru Wiggins, care rămâne, însă, în opinia presei americane, drept cel mai talentat jucător din draft. În primul rând, cursa pentru cel mai bun debutant în NBA este decisă de cifrele pe care le reușesc jucătorii, în special de media de puncte pe meci pe care o marchează fiecare. În ultimii ani, Blake Griffin (Los Angeles Clippers), Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers), Damian Lillard (Portland Trail Blazers) și Michael Carter-Williams (Philadelphia 76ers) au câștigat acest titlu, în principal datorită cifrelor bune, dar mai ales a faptului că au devenit titulari instantaneu și au avut șansa să aibă cifre impresionante.

Iar Parker este aproape sigur că va primi această șansă din partea noului antrenor al lui Milwaukee, Jason Kidd. Tânărul de doar 19 ani, care măsoară 2,03m, a avut cifre excelente în preseason, reușind 16,2 puncte și 6,6 recuperări pe meci, în condițiile în care media sa de minute petrecute pe teren a fost de 30,8. Cu siguranță, Parker va fi o piesă importantă în ofensiva pregătită de Kidd, menită să revitalizeze o echipă „moartă”, dar care are un nou patron, un nou staff și, de ce nu, o motivație specială să reușească în acest sezon. „Are un joc gata de NBA, ceea ce nu poate fi spus despre alți candidați la acest titlu„, a scris Phil Taylor, de la Sports Illustrated.


Echipa din Charlotte a revenit sub numele Hornets, pe care l-a mai purtat în perioada 1988-2002

Charlotte Hornets va fi echipa surpriza din acest sezon

Ce creștere a avut Bobcats, echipa lui Michael Jordan, în sezonul precedent! Transformată acum din nou în Hornets, după ce franciza mutată din Charlotte în New Orleans a renunțat la nume și s-a transformat în Pelicans, formația patronată de fostul cvintuplu MVP al NBA are șanse mari la un sezon excelent. Transferul lui Lance Stephenson, plus revenirile lui Kemba Walker și Al Jefferon vor aduce echipa lui Steve Clifford aproape sigur în play-off. Rămâne de văzut dacă formația din Carolina de Nord poate duce ritmul și își poate schimba mentalitatea, având în vedere că în ultimele trei sezoane nu a obținut decât o calificare în play-off, fiind eliminată în sezonul trecut din primul tur de către Miami Heat.


Calitățile fizice ale lui Andre Drummond îl transformă într-o armă incredibilă sub panou

Andre Drummond va avea cea mai mare medie de recuperări pe meci în acest sezon

Uriașul de 2,13m este la al treilea sezon în NBA, iar în precedentele două a avut deja cifre excelente în ceea ce privește recuperările (7,6 pe meci în primul sezon și 13,6 pe meci în sezonul trecut). Mobilitatea sa uimitoare sub panou l-a transformat deja în cel mai bun recuperator ofensiv din NBA, însă avantajul lui Drummond s-ar putea pulveriza odată cu venirea lui Stan van Gundy pe banca tehnică a lui Pistons, având în vedere că e aproape sigur că Brandon Jennings și Josh Smith nu vor mai arunca atât de mult, implicit, nu vor mai rata la fel de mult. Anul trecut, pivotul lui Pistons a reușit 440 de recuperări ofensive, cele mai multe pentru un singur jucător din ultimii 16 ani. Acum, Pistons vrea ca Drummond să-și păstreze același ritm.

Deocamdată, Drummond pare a fi un diamant neșlefuit. A comis numeroase greșeli în ambele faze ale jocului și s-a enervat prea repede din cauza acestor erori. Însă odată cu actualul sezon, potențialul său poate fi atins. Stan van Gundy a fost omul care l-a transformat și pe Dwight Howard în cel mai bun pivot din NBA pe vremea când D12 juca la Orlando Magic. „Defensiv, trebuie să protejeze coșul, în timp ce sub panou, trebuie să domine, să nu fie depășit ușor. Acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să le înțeleagă. Cu restul vom fi mai înțelegători și vom aștepta. Nu trebuie să se transforme în Dwight Howard, trebuie să continue să fie Andre Drummond. Vreau să fie la fel de atletic ca până acum”, a spus van Gundy despre Drummond.


Jucătorii Philadelphiei se pregătesc din nou de o mulțime de înfrângeri

Philadelphia va doborî recordul pentru cea mai slabă echipă din istorie

Una dintre înterbările care alcătuiau preview-ul publicat luni de ProSport pentru noul sezon din NBA, era dacă Philadelphia 76ers va reuși să ajungă la 19 victorii în acest sezon, contraperformanță pe care Philly a atins-o în sezonul trecut. Însă odată cu schimbările prin care trece 76ers, echipă care prindea play-off-ul în urmă cu trei sezoane, formația lui Brett Brown e, cu adevărat, la pământ. 76ers și-a vândut aproape toți veteranii și mizează acum pe tinerețea și mobilitatea lui Michael Carter-Williams, cel mai bun debutant din sezonul precedent, dar și pe Nerlens Noel, uriașul de 2,11m, despre care se spune că are șanse să rivalizeze cu Jabari Parker la titlul de cel mai bun debutant, el absentând în sezonul precedent, din cauza unei accidentări grave la genunchi.

Astfel, toate ingredientele pentru ca 76ers să devină o echipă catastrofală sunt bine puse la punct. Vor fi, însă, jucătorii din Philadelphia la fel de slabi ca cei ai lui 76ers din sezonul 1972-1973, când au obținut doar 9 victorii în 73 de meciuri? Destul de greu de zis, în acest moment. Însă la nivelul la care sunt celelalte echipe, e greu de crezut că Philadelphia va câștiga mai mult de 12-13 meciuri. Ba mai mult, în aceste condiții, 76ers chiar ar putea să rivalizeze cu formația care a pierdut atunci 73 de jocuri.

Indiana Pacers va fi marea dezamăgire a acestui sezon

Accidentarea lui Paul George, venită într-un meci de pregătire pentru Mondialul din septembrie, a fost una teribilă. Superstarul Indianei a călcat pe unul dintre coșurile montate pe parchetul sălii din Las Vegas și a suferit o dublă fractură de tibie și fibulă. Se pare, însă, că accidentarea a arătat mai urât decât consecințele pe care George le-a suferit. E drept, medicii susțin că mobilitatea lui George nu va mai fi niciodată cea care l-a transformat pe starul lui Pacers într-unul dintre candidații timpurii la titlul de MVP înainte ca Pacers să implodeze spre finalul sezonului trecut. Cert e, deocamdată, că George nu va juca mai bine de jumătate de sezon, iar drumul către forma care l-a consacrat este lung.


La fel de lung și de dificil ca sezonul Indianei Pacers. Echipa lui Frank Vogel a ajuns în ultimele două sezoane în finala Conferinței de Est, ambele pierdute, scor 4-3, respectiv 4-2, contra lui Miami Heat. Iar șansele ca acest lucru să se întâmple din nou sunt aproape zero. În offseason, Pacers l-a pierdut și pe conducătorul de joc Lance Stephenson, care a plecat la Charlotte Hornets. Fără doi dintre cei mai buni jucători și cu un Roy Hibbert care nu părea conectat la sezon nici în precedentul an competițional, Indiana e o victimă sigură în acest sezon. George și Stephenson au avut, împreună, 35,5% din punctele marcate de Indiana, 38,9% din assist-uri și 48,7% din aruncările de trei puncte reușite. Scăzând aceste cifre, rămâi cu o echipă de pluton, care nu va reuși calificarea în play-off în acest sezon.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la iveală”
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna adevărul o să iasă la…
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă aici bani frumoşi
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian Mutu
Cine a fost românul celebru care a fost febleţea lui Naomy: Cel mai drăguţ! Ce a putut spune despre Adrian…
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
S-a dat INTERDICŢIE de la Guvern. A devenit ILEGAL chiar din 2024
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen