Vom avea o femeie din România în cursele de Formula 1? O puștioaică a ajuns bursieră Ferrari și nu a împlinit încă 14 ani | EXCLUSIV FOTO

Vom avea o femeie din România în cursele de Formula 1? O puștioaică a ajuns bursieră Ferrari și nu a împlinit încă 14 ani | EXCLUSIV FOTO
  • Publicat:

Un pilot de karting, o fată născută în București de doar 13 ani, Zoe Florescu Potolea, a impresionat scuderia italiană care a decis să-i ofere contract de finantare si asistenta pentru 2023!

Tânăra a depășit o concurență de 80 de alte fete din întreaga lume selectate de FIA. ProSport a scris încă de acum două săptămâni despre povestea acestei fete-minune din automobilismul românesc.

13 e cifră cu noroc pentru o puștoaică din România. Dar poate și pentru Ferrari! Caluțul cabrat își pune toată încrederea într-o fată care a excelat la karting în 2022. Da, poate fi adevărat!

Vom avea o femeie din România în cursele de Formula 1? O puștioaică a ajuns bursieră Ferrari și nici nu a împlinit 14 ani | EXCLUSIV FOTO

Zoe Florescu Potolea ar putea să fie primul pilot român în F1 din România, mai ales că Ferrari i-a oferit o bursă într-un proiect mondial dezvoltat de Federația Internațională de Auto.

“Este bine sa visăm chiar așa sus, insa mi-e puțin teamă să nu fac vreo eroare spunind Formula 1 ca obiectiv. In momentul in care incepi sa ai contact cu motorsportul la nivel international realizezi cit de complex este sistemul de promovare catre esaloanele de top. Oricum, acum un an de zile nu mă gândeam că Zoe o să câștige o selecție mondială și că o să primească sprijinul Ferrari Drider Academy.

Este ajutată și de un context foarte bun pentru fete in motorsport. Toate echipele mari si sponsorii lor cauta fete în a căror dezvoltare sportivă să investească și baza de selecție este foarte mică

Anul acesta la Campionatul European si Mondial, alaturi de Zoe au mai concurat doar 2 fete intre 110 baieti. In momentul de față toate 3 au un contract de junior in cadrul academiei uneia dintre echipele din Formula 1, sunt finanșate si sprijinite in carieră”, ne-a declarat Radu, tatăl lui Zoe prefigurând viitorul fetei lui mai mari.

“Și-a lăsat orice altă preocupare de fată la vârsta ei”, spunea tatăl fetei

Acum un an, Zoe intra în lumea internațională a kartingului cu toată încrederea, într-o echipă de top din Italia, Birel Art Racing Team, după căteva sezoane în Campionatul Național dar și o serie de curse externe.

“Și-a lăsat orice altă preocupare de fată la vârsta ei, pentru a se dedica total kartingului plecând în Italia. A fost un efort imens, mai ales că știam că nu îi va fi ușor cu școala.

Paradoxal, pentru a nu pierde nimic din educație și-a îmbunătățit rezultatele și la școală”, explică tatăl fetei.

Echipa de fabrica Birel Art Racing Team sprijină alături de Richard Mille in fiecare sezon o fată talentată și se pare că în cazul lui Zoe au avut o intuiție bună.

Felul în care ea s-a dezvoltat și rezultatul venit la sfârșitul sezonului o propulsează direct în topul mondial al kartingului alături de suportul Ferrari Driver Academy.

Din 80 de fete, Zoe a câștigat finala FIA “Stele în devenire – Fete pe circuit”

FIA a demarat acum 3 ani un proiect de dezvoltare al sectorului feminin în auto cu finalitate în Formula 1. Anul acesta, a avut loc a 3-a serie de candidați, iar din 80 de fete selectate, Zoe a reușit să prindă finala de 4 fete din Franța, circuitul Paul Ricard. A urmat testul final în Italia.

Acolo, cele 4 finaliste au fost testate aproape o săptămână la Maranello și apoi pe circuitul de karting Franciacorta. Iar rezultatul a fost anuntat pe 1 Decembrie.

“A fost o perioadă de teste extraordinară. Am rămas impresionat de meticulozitatea pusă în procesul de selecție de la sediul Ferrari Driver Academy in Maranello. Apoi ne- am mutat la Franciacorta pentru 2 zile pe circuit in care au fost simulate 2 curse pe formatul Campionatului European.

Au început cu sesiuni de antrenament libere, urmate de proba cronometrată , manșe și finala. Zoe a fost cea mai rapidă pe circuit, practic au fost 2 zile in care a zburat pe pistă.

Tehnic, șasiul Tony Kart și stilul ei de condus au fost o îmbinare perfectă și așa imediat de la primele intrări pe pistă a performat optim. Deja la proba cronometrata era mai rapida cu un sfert de secunda, ceea ce este mult in karting ”, detaliază Radu. Iar după toate filtrele, Zoe a câștigat seria primind astfel un contract – bursă pentru a concura in 2023 cu echipa de karting Tony Kart Racing Team.

Programul include etapele prestigioasei serii WSK din Italia, RGMMC Champions of the Future, CIK FIA European Championship care vor avea loc in Italia, Spania, Cehia, Danemarca si CIK FIA World Championship.

Felicitată de directorul de curse al lui Ferrari

Prestația româncei cu pașaport american a uimit lumea dar mai ales membrii team-ului Ferrari prezent la procesul de selecție.

“Felicitări pentru Zoe, care a obținut cea mai bună performanță la testul de la Franciacorta, în categoria Junior, și care acum va concura în karting cu sprijinul nostru și al partenerului de lungă durată al Ferrari Driver Academy, Tony Kart Racing Team.

Ferrari face foarte multe pentru a promova proiectul FIA Girls on Track- Rising Stars, pentru că îl considerăm o parte integrantă a programului nostru global de scouting în cadrul căruia, în fiecare an, împreună cu partenerii noștri, alegem cei mai talentați tineri din întreaga lume”, a explicat Laurent Mekies, director de curse Formula 1 Ferrari.

Declarații despre femei în Formula 1! Ce spune…

Stefano Domenicali: “Șansele ca o femeie să ajungă în F 1 sunt ca cele ca un meteorit să lovească
Pământul”

Sebastial Vettel: “Cred că și ele trebuiesc încurajate, să creadă în visul lor”

Zoe Florescu Potolea: “Sincer, nu pot să cred, desi am simtit victoria inca din prima zi pe circuit. Atunci când ești pe pistă și totul funcționează perfect, sasiul, setările, motorul și tragi și se leagă totul și simți că ești cel mai rapid pe pistă, atunci pur simplu stii ca vine victoria.

A fost o experiență minunată pe tot parcursul programului în Franta la Paul Ricard, In Italia la sediul Ferrari din Maranello si pe circuit în Franciacorta. Am avut competitoare bune din toata lumea.

Voi da tot ce pot pentru a onora această oportunitate si vreau sa multumesc tuturor celor care m-au format

Sezonul următor am un an greu, împlinesc acum în decembrie 14 ani si o să avansez și schimb licența de curse ca să concurez la categoria senior unde nu mai este limită de vârstă, adică o să concurez cu sportivi maturi. Sunt în program de teste pentru această categorie.

Care este echipa cu care s-a pregatit Zoe Florescu Potolea?

Italia: Birel Art Racing Team

  • Director sportiv: Riccardo Longhi, Campion European CIK FIA Karting
  • Antrenor karting: Pedro Hiltbrand, Campion Mondial si European CIK FIA Karting
  • Mecanic: Marco D’Antoni
  • Coordonator pregatire fizica si mentala: Formula Medicine
  • Asistență pregătire fizică și mentală în pistă: Formula Medicine Romania:
  • Preparator fizic: Dan Cristea, preparator fizic cchipa de tenis feminin si masculin si Ana Bogdan, coordonator FRT, preparator fizic echipa de volei Dinamo Bucuresti
  • Partener tehnic karting: Toka Racing

5 piloți femeie au participat la măcar un Mare Premiu de la înfințarea Formulei 1, în 1980 Desire Wilson chiar a și câștigat cursa de la Brands Hatch

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a marelui actor este critică + Ce au hotărât medicii în ”celula de criză”
Imagini în premieră absolută cu Florin Piersic de la ”Matei Balș”! Starea de sănătate a marelui actor este critică +…
Adio, PSG! Transferul lui Kylian Mbappe urmează să fie anunțat, după eliminarea din Champions League! Câți bani va câștiga
Adio, PSG! Transferul lui Kylian Mbappe urmează să fie anunțat, după eliminarea din Champions League! Câți bani va câștiga
Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară
Cum a fost suprins Florin Piersic în ambulanță?! Starea lui este clară
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Rapid poate da lovitura: 10 milioane de euro! Impresarul anunță: „Napoli îl vrea”
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de urgență în Franța
Diagnosticat cu TUMORĂ pe creier! Actorul român, iubit de toată lumea, a fost operat de urgență în Franța
Anamaria Prodan, gestul de care vorbeşte toată lumea. Acum au apărut detaliile
Anamaria Prodan, gestul de care vorbeşte toată lumea. Acum au apărut detaliile
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga:…
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală. Medicii trebuie să îi stabilească tratamentul în orele următoare
Florin Piersic, primul mesaj după ce a fost transferat la Spitalul Matei Balș din Capitală. Medicii trebuie să îi stabilească…
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Satelitul care a orbitat Pământul NEDETECTAT timp de 25 de ani!
Sacrificiul suprem pe care îl face Leonard Doroftei pentru bani: Am avut nevoie de o schimbare!
Sacrificiul suprem pe care îl face Leonard Doroftei pentru bani: Am avut nevoie de o schimbare!
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile medicilor pun într-o lumină diferită starea marelui actor
Ce se întâmplă cu Florin Piersic, după ce a fost transportat la Matei Balș. Declarațiile medicilor pun într-o lumină diferită…
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Se dă lege pentru cei cu telefoane mobile. Intră în vigoare în luna octombrie
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
„Fără wild-carduri pentru dopați!“: precedentul care spulberă speranțele lui Halep de a juca la French Open
„Fără wild-carduri pentru dopați!“: precedentul care spulberă speranțele lui Halep de a juca la French Open
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
S-au tras la sorţi semifinalele din Final Four-ul Cupei României la handbal masculin
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul…