VIDEO | Are o colecție de 71 de „Schumi Caps” și este cel mai mare fan român al lui Schumacher. Timișoreanul Alex Dozsa l-a urmărit pe septuplul campion mondial de la primele sale apariții

  • Publicat:
  • Actualizat:

Lumea întreagă este cu ochii pe Michael Schumacher și fiecare veste despre cum evoluează recuperarea lui este dezbătută de milioane de oameni.

Acest articol nu aduce vreo noutate în ceea ce privește starea septuplului campion mondial, ci îl prezintă pe unul dintre cei mai mari colecționari din România, ai produselor ce au legătură cu pilotul german. ProSport ți-l prezintă pe timișoreanul Alexandru Dozsa (32 de ani) care deține o colecție de 71 de „Schumi fan caps”, șepci replică pe care Schumi le-a purtat în toată cariera lui de pilot de Formula 1. Mai mult, piesa de rezistență a colecționarului este un tricou ce poartă semnătura lui Schumi.


Alexandru Dozsa este un tip obișuit la prima vedere. Asta până când începe să vorbească depre pasiunea lui, motorsportul și colecția impresionantă de șepci pe care a adunat-o de-a lungul anilor. „Colecționarii sunt oameni fericiți”, spunea Goethe, iar Alex nu face excepție de la aceste vorbe. Povestește modest despre pasiunea lui, despre cum a început să colecționeze primele șepci și despre ce înseamnă fiecare nouă achiziție pentru el. Așezate frumos, în rând, una lângă alta, șepcile roșii, negre, albastre, argintii sau albe, te lasă fără replică. Renunți să mai numeri după ce aduni 20 și nu poți decât să admiri pasiunea unui om care a pus atâta suflet într-o asemenea colecție.


Colecția de „Schumi Caps” a lui Alex

Alex, ai adunat 71 de șepci. Ai o colecție impresionantă. Cum ai ajuns aici?
După mine colecția nu e impresionantă pentru că șepcile sunt  95% „fan caps”, cu câteva excepții. Cele purtate de piloți au cozorocul mai scurt pentru a nu intra peste ochi în momentul interviurilor televizate și acelea sunt pentru mine adevăratele valori.

Care sunt cele mai valoroase șepci din colecția ta?
Șepcile cu cozoroc dublu care au fost făcute în serii limitate, doar pentru membrii echipei de Formula 1, odată cu câștigarea titlurilor mondiale. Dar pentru acele șepci veritabile vorbim inclusiv de sume mai mari, pot ajunge la licitații și la 300-500 euro bucata. Ale mele sunt în jur de 20-50 euro în funcție de stare, număr de bucăți scoase pe piață și vechime. Există chiar modele de șepci care nu au ieșit niciodată pe piață, de exemplu șapca de campion din 1997 când Schumi nu a devenit campion, apoi șepcile purtate după retragere, dar cu însemnele Ferrari, care nu au fost produse în masă, sau șepcile cu reclame la tutun, interzise a fi comercializate pentru fani, în Europa.


 

Cât a costat cel mai scump obiect pe care îl ai în colecție?
250 de euro, a fost un tricou semnat și înrămat, cu certificat de autenticitate.

Dar cel mai ieftin?
O colecție de 12 șepci, cu 28 de euro.

Cum a apărut această pasiune pentru motorsport și Schumi?
Toată povestea a debutat la începutul anilor ’90 când fiecare cursă era un spectacol la noi în familie. Mama mea și cu mine țineam cu Senna, tatăl cu Mansell și Prost și fratele meu mai mic , cu Mansell și Patresse. Fiecare depășire era un motiv de sărit în sus. Apoi odată cu moartea lui Senna, am ținut toți cu Schumi. Întâi la Benetton, apoi la Ferrari.

Alex, cât te afectează ce se întâmplă acum cu Schumacher?
Atunci când am aflat vestea accidentului am luat-o ca pe o veste oarecare. Sentimentul de neputință și uluire a apărut odată cu perioada de comă. E ironic că o persoană atât de activă și de „în miscare” să ajungă într-o asemenea stare. Încerc să gândesc pozitiv, să îmi spun că au mai fost și alții așa și și-au revenit. A urmat și accidentul lui Bianchi parcă să îmi confirme ce mici suntem în fața sorții. Îmi dau seama că Schumi de acum nu mai poate fi ca și cel de acum câțiva ani. Îmi doresc să își revină măcar atât cât să poată savura victoriile fiului său. Îmi doresc ca familia Schumacher să aibă parte de un tată și soț.


Alex este fan Ferrari

Când ai achiziționat prima șapcă?
În 2000. Eram bursier Soros în Anglia și de acolo puteam comanda, pentru că pe vremea aceea internet, trimis în România și plăți online erau necunoscute pentru noi. Au urmat câțiva ani în care luam șapca pe care o purta Schumi în acel an. Ulterior am continuat cu piloții Ferrari.

Cum te-ai gândit să îți faci o colecție de aceste șepci?
În 2012 am vazut și eu un blog din Germania în care cineva îșI prezenta colecția. Și am început să particip la licitații pe ebay. A durat ceva timp pentru că nu mi-am permis totul deodată. Eram deja căsătorit, cu un copil, iar acum pe lângă Sebi o avem și pe Ingrid, deci finanțele sunt principala barieră.

Ce a spus soția despre pasiunea ta? Despre aceste licitații?
Se spune că băieții nu se schimbă niciodată, doar prețul jucăriilor lor. Așa eram și eu, și nevasta m-a înțeles, dar s-a cam mirat când vedea sumele plătite. Am câștigat licitații de 21 euro pentru 8 șepci, dar și licitații de 60 de lire pe o singură bucată.


Alex și fiul lui, Sebastian la parcul de distracții Ferrari World de la Abu Dhabi

De unde le-ai cumpărat?
Din Anglia, Belgia, Germania și America. A fost ambiția mea de a avea șapcă din fiecare an. Colecția nu e chiar completă pentru că nu am șepcile din perioada 1991 -1994.

Ce obiect ți-ai dori să ai în colecție?
Prima șapcă Dekra, verde. Schumi a avut șapca verde când era în Benetton-ul galben, cu Camel sponsor. Nu am văzut niciodată una de vânzare.

A trebuit să renunți la a cumpăra un obiect pentru că era prea scump?
Și nu o dată! A trebuit să renunț să mai licitez pentru că se ajunsese la sume prea mari pentru mine, vorbim de 200 euro pentru o șapcă. Ori 200 de euro înseamna multe mașinuțe Cars și avioane din Planes pentru fiul meu. Cu aceste avioane am  și început următoarele colecții. Când acestea vor avea o dimensiune mai mare le voi prezenta pe blog, dar vorbim de mașinuțe și avioane din filmele mai sus menționate.


Un selfie pe circuitul Yas Marina de la Abu Dhabi

Îți amintești de o licitație mai interesantă?
Da. Una dintre cele mai interesante a fost pentru o șapcă a unui vânzător din SUA. Am pus ceasul să sune la 3 noaptea ca să prind ultimele minute. A meritat efortul! A fost mai greu la ridicarea șepcii de la oficiul poștal. Privirea vameșului la deschiderea pachetului merita filmată.

Care sunt obiectele de rezistență în colecția ta?
Șepcile duble, cu cozoroc și în față și în spate. Ele au fost făcute doar pentru piloți și mecanicii acestora. Au fost doi  ani în care s-a facut așa ceva, iar într-un an au fost mai multe variante pentru țări care permiteau, sau nu, publicitatea la țigări. Șepcile au fost purtate fie de piloți, fie de mecanici și din fiecare exemplar au existat doar 92 de bucăți. Iar una din ele a fost semnată de Schumi, chiar la Spa Francorchamps în 2010.

Cât ar valora colecția ta de Schumi caps?
Genul acesta de colecții se vinde pe ebay între 1000 și 2000 euro. Pe măsură ce devine mai numeroasă, valoarea ei e mai mare decât suma valorilor șepcilor.

Ce va urma în colecție?
Colecția de monoposturi Ferrari, din 1950 până în zilele noastre. Pentru asta însă trebuie să mai avansez în carieră pentru că vorbim de minim 60 euro pentru o mașină și e o colecție la care doar visez deocamdată.

Mai departe , îl rugăm pe Alex să facă rolul de gazdă și să ne prezinte piesele colecției sale, fiecare însoțită de un detaliu aparte al achiziției și  al carierei lui Schumacher.  

1. Totul a început la Benetton pentru Schumi și aceasta e cea mai veche șapcă a mea, din 1992, cu cozoroc din piele. Am cumpărat-o de pe ebay într-o licitație terminată seara târziu. În lumea colecționarilor șapca aceasta se vinde de la 50 euro în sus, însă eu am avut mai mult noroc.

2. Apoi au venit șepcile Dekra negre. Acestea sunt foarte rare, se licitează cu prețuri începând cu 30 euro și una în stare bună poate ajunge  la 100 euro. Schumi le-a avut în 1994 și 1995 și sunt 4 în total, una pentru fiecare an competițional și câte una pe an, ediție specială pentru a sărbători titlul de campion.


3. Schumi a descoperit gustul marketing-ului și a mai scos o serie de 4 ediții personale pentru fani, adică fără logo de sponsori, doar cu logo-ul lui. Eu am una din ele, iar restul de 3 nu sunt o prioritate, dar dacă le găsesc la un preț accesibil vor fi ale mele.


4. Au urmat primele șepci roșii, în 1996 prima șapcă la Ferrari. A fost atunci prima victorie la Barcelona, pe ploaie, cu o mașină net inferioară, cu start ratat și în pozitia a X-a în prima curbă,  dar pe locul 1 dupa 11 tururi. Cu 8 cilindri din 10 funcționând după jumătatea cursei. A fost victoria 20 pentru Schumi, dar si mai dulce a fost victoria 22, la Monza.


5. Șapca din 1997 este disponibilă în 2 variante. Semnătura de pe cozoroc poate fi mică, mai rară sau mare, versiunea mai vândută. Eu am doar versiunea cu semnatura mică. Aici a fost celebra coliziune cu Villeneuve, de la Jerez. Schumacher avea pregătită șapca de campion, însă nu știu cum arată pentru ca zeci de mii de bucăți au fost arse după ce Schumi a pierdut titlul în ultima etapă.


6. Șapca din 1998 a fost și ea confecționată în 2 versiuni și este una din preferatele mele. Broderia este excepțională și ieșită din relief foarte mult. In plus, Schumi a scos o șapcă care să îi  semene cu casca de concurs. Șapca de campion nu a existat, era epoca McLaren și Mikka Hakkinen, Schumi era vicecampion.

7. Șapca din 1999 are „scuturile” laterale din plastic! Încă mai poartă reclama la Marlboro. A fost anul piciorului rupt la Silverstone pentru Schumi. Dar și primul titlu la constructori pentru Ferrari. O victorie mică însă pentru fanii Schumi. 2000 trebuia sa fie anul! Trebuia!


8. Din 2000 se interzice orice aluzie la țigări și coincidență, era DEKRA se termină, Schumi înlocuind sponsorul cu Deutsche Vermögensberatung. Era si primul titlu pentru Schumi la Ferrari și astfel, pe lângă șapca de an 2000, a venit și șapca de campion mondial. Ca o notă specială, această șapcă de an 2000 a fost prima din colecție! Nu era o diferentă foarte mare între cele 2, doar laurii și mentiunea Formula 1 World Champion 2000. Dar ce mare era de fapt diferența!


9. Au urmat anii de glorie. Șapca de an 2001, identică cu cea din 2000, dar cu laurii adăugați  și șapca de campion 2001,  de data asta cu scris auriu și detalii de finețe pe muchia cozorocului. Chiar și modul de imbinare al petecelor ce compuneau șapca era diferit, a fost singura cu acest mod de îmbinare.  


10. Anul 2002 aduce o nouă șapcă de an, i se zice Platinum writing datorită culorii fonturilor. Aceleași detalii pe muchia cozorocului și pentru mine, prima șapcă cu Autograf, urmată de șapca de campion 2002. Laurii devin roșii, fonturi aurii și apar steluțele, 4 la număr. Șapca asta are o poveste interesantă pentru că Bernie Ecclestone i-a interzis lui Schumi să o poarte până la finalul sezonului, deși titlul era adjudecat aproape de jumătatea sezonului. Rezultatul devenea oficial doar dupa ultima cursă…și i-a adus aminte de Jerez 1997, vicecampion, dar fără puncte. Nu era cazul în 2002, când Schumi a dominat pur și simplu campionatul, câștigând campionatul în Franța după doar 11 curse (cel mai rapid câștigat campionat). Anul 2002 a însemnat un loc 3 pentru Schumi în Malaysia și restul doar locuri 1 și 2!

11. În 2003, Schumi își pune 5 stele pe șapcă pentru a arăta că l-a egalat pe Fangio. Șapca de campion este însă ceva cu totul nou. Adidas se proclama „The brand with the 3 stripes” Schumi era „The champ with the 6 stripes”. Au fost 3 șepci de campion, una roșie cu 6 linii, una foarte rară, neagră cu 6 linii, și una pentru fani, fără logo-ul sponsorului.

12. Dupa șase titluri, campionul cel mai titrat din Formula 1, sezonul 2004 vine cu o noua dominatie Schumi (2003 a fost mai greu). Șapca din sezonul 2004 nu a fost la fel de cunoscută ca precursoarele ei. Nici eu nu o consider deosebită, mai interesante erau prototipurile „scăpate” pe piață, vândute acum cu peste 300 euro pentru că erau unicat! La șapca de campion  Schumi a adăugat încă o linie și le-a colorat cu argintiu. A fost șapca care am purtat-o cel mai mult și cu cea mai mare mândrie. Pe spate apare pentru prima dată dragonul, noul talisman norocos găsit de Schumi.

13. În 2005,  Schumi venea cu ceva nou și am reușit să obțin chiar singura mea șapcă de pilot, cu cozoroc mic și reclamă la Marlboro. Șapca a făcut parte din cele 32 de șepci alocate pentru Schumi pentru weekend-ul din Statele Unite, de unde și logo-ul diferit pe cozoroc. Șirul de titluri s-a oprit aici.

14. Pe șapca din 2006 nu se mai regăsea numărul 1, astfel încât au apărut steagurile Italiei și Germaniei.

15. Finalul anului 2006 aduce cu sine și șapca de retragere – Final Edition. A fost a doua cea mai purtată șapcă de mine. Final edition și autograful lui Schumi decorau spatele șepcii.  Având însă în vedere revenirea din 2009,  șapca asta nu înseamnă decât o mare pacăleală.

16. În 2009  apare șapca intitulată Comeback! Schumi trădează roșul și se îmbracă în argintiu. Aceasta serie de șepci am ezitat trei ani să o cumpar. Șapca de comeback a fost în 2 exemplare, pe cozoroc scria Comeback sau erau 7 stele. Eu o am pe cea cu Comeback și urmăresc licitațiile pentru modelul 2.

17. 2010 a fost primul an la Mercedes, primul an în care îmi era milă de Schumi și mă întrebam de ce s-a întors. Modelul 2010 a însemnat bye bye red și hello Silver…mă rog, grey. Au fost 3 variante ale șepcii, 2 cu scris roșu și una finală cu scris alb! Prima variantă cu roșu, cu 3 și steagul Germaniei pe lateral a fost folosită de Schumi în primele teste. Apoi la lansare a avut numărul 3 în spate și stegulețul a dispărut. În final roșu a devenit alb în prima cursă din Australia. Doar 80 de bucăți au fost produse și eu am una.

 18. Anul 2011 a fost după mine unul cu șapcă cea mai kitsch purtată de Schumi, însă mi-a plăcut ideea înglobării liniilor de pe cască în desenul șepcii.

19. Dar în 2011, Schumi aniversa 20 de ani de la debutul său în Formula 1. Au fost două ediții speciale, prima în ediție limitată, inseriată pe șapcă, eu am numărul 1885 din 2020 bucăți. Logo-ul brodat de pe spate face toți banii.

A doua ediție specială este una de modă veche care ne aduce aminte de șepcile negre, Dekra. Este păstrat același logo pe spate.
20. Aceasta a fost ultima șapcă de an pentru Schumi, ultima în activitate, în 2012.

20. Șapca din 2012 este ultima din activitatea lui Schumacher. Albă, curată și reapare roșu!

Același desen a fost păstrat pentru încă o ediție specială, o șapcă cu Platin Colour, pentru a marca cele 300 de mari premii disputate . O coincidență interesantă, tot la Spa, primul Mare Premiu, prima victorie, primii 20 de ani, primul Mare Premiu cu numărul 300.

 La finalul sezonului Schumi a mai scos o ediție specială de șepci, Brazil GP! Chiar și interiorul șepcii e interesant, fiind consemnate toate recordurile.

21. Încă o nouă șapcă din colecție, cea din 2013 și ultima, cea de consultant, dacă aș putea spune așa.


 

 

 

 

Pe aceeași temă
Rușine!!! Alexandra Stan, fără lenjerie intimă în timpul concertului
Rușine!!! Alexandra Stan, fără lenjerie intimă în timpul concertului
Moruţan, statut schimbat la Istanbul: Imagini superbe după golul fabulos pe care l-a marcat VIDEO
Moruţan, statut schimbat la Istanbul: Imagini superbe după golul fabulos pe care l-a marcat VIDEO
A 100 victorie a lui Hamilton. Final palpitant la Marele Premiu al Rusiei
A 100 victorie a lui Hamilton. Final palpitant la Marele Premiu al Rusiei
S-a ținut de cuvânt! Ce a făcut starul de 18 ani al lui Real Mardid pentru angajații fostului club, Rennes
S-a ținut de cuvânt! Ce a făcut starul de 18 ani al lui Real Mardid pentru angajații fostului club, Rennes
Care sunt momentele în care se produc cele mai grave accidente rutiere. N-o să-ți vină să crezi!
Care sunt momentele în care se produc cele mai grave accidente rutiere. N-o să-ți vină să crezi!
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor. E puțin șocant…
Gata! S-au hotărât! Ce nume au ales Gabriela Prisăcariu şi Dani Oțil pentru copilul lor. E puțin șocant…
Este BOMBA BOMBELOR în showbiz, vorbim de cel mai temut clan interlop
Este BOMBA BOMBELOR în showbiz, vorbim de cel mai temut clan interlop
„Eu am UCIS-O pe Prințesa Diana!”- A recunoscut pe patul de moarte: „Știa prea multe secrete”
„Eu am UCIS-O pe Prințesa Diana!”- A recunoscut pe patul de moarte: „Știa prea multe secrete”
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Planul DIABOLIC al lui Ceauşescu. Urma să se aplice în 1992 - FOTO
Planul DIABOLIC al lui Ceauşescu. Urma să se aplice în 1992 - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Și-a prins soția cu un alt bărbat. Răzbunarea soțului a fost „diabolică” - FOTO
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
S-a aflat tot despre viaţa Ramonei Gabor din Dubai. Cu cine are o relaţie de ani de zile
S-a aflat tot despre viaţa Ramonei Gabor din Dubai. Cu cine are o relaţie de ani de zile
BOMBA dimineții de la PFIZER! Șeful companiei, anunț ÎN MIEZ DE NOAPTE
BOMBA dimineții de la PFIZER! Șeful companiei, anunț ÎN MIEZ DE NOAPTE
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Scandal major în jurul vaccinării. Oamenii de ştiinţă demisionează în masă
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Filmul confuziei fatale din Maramureș: Orbit de gelozie, un tânăr a provocat un accident înfiorător, după ce i s-a părut că a văzut-o pe fosta iubită într-o mașină
Produse utile disponibile la Lidl începând de luni, 27 octombrie
Produse utile disponibile la Lidl începând de luni, 27 octombrie
Farul Constanţa învinge CS Mioveni cu 2-1, cu un gol marcat în ultimul minut suplimentar de joc
Farul Constanţa învinge CS Mioveni cu 2-1, cu un gol marcat în ultimul minut suplimentar de joc
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Cum supraveghea Securitatea traseul Ceauşeştilor prin Capitală. Disperarea românilor de a ajunge în Vest
Cum supraveghea Securitatea traseul Ceauşeştilor prin Capitală. Disperarea românilor de a ajunge în Vest
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Atenţie, şoferi! Anunţul făcut de DRPCIV pe care trebuie să-l cunoască toţi conducătorii auto din România
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a dat-o actorului
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a dat-o actorului
Mihai Petre si Elwira Duda - povestea relației lor. Sunt căsătoriți de 13 ani
Mihai Petre si Elwira Duda - povestea relației lor. Sunt căsătoriți de 13 ani
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
Dezvăluiri bombă în familia Becali! A avut o amantă și a lăsat-o însărcinată
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt bani aruncați
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt bani aruncați
Adelina Pestrițu, profesoara `bunelor maniere`, imagini incendiare în costum de baie! FOTO
Adelina Pestrițu, profesoara `bunelor maniere`, imagini incendiare în costum de baie! FOTO
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`