Test drive Audi A8 50 TDI Quattro – Șofer sau pasager, vei rămâne la fel de impresionat – VIDEO și GALERIE FOTO

  • Publicat:
  • Actualizat:

Este greu de evaluat cine este mai avantajat în Audi A8, șoferul sau pasagerul. Pe de-o parte, limuzina germană este puternică, stabilă și impresionează orice șofer. Pe de altă parte, gradul de comfort oferit de locurile din spate este uimitor. Un lucru este sigur, orice loc ai alege în Audi A8, nu poți da greș.

Aspectul este impunător și elegant în același timp. Audi A8 nu face demonstrații de forță, doar grila masivă și jantele cu 5 brațe de dimensiuni mari (R20 – opțiune) se remarcă. Altfel, tehnologia este atașată discret, fie că vorbim de farurile cu matrice LED sau senzorii integrați în diverse locuri.

Foto: Dragoș Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Un interior dominat de ecrane tactile

Nu trebuie să trântești ușă, există soft-close. Volanul se ridică, iar scaunul se retrage pentru a te ajuta să intri mai ușor. Însă luxul absolut presupune și dotări create printr-un echilibru de funcționalitate și design, precum mascarea gurilor de aerisire în spatele unor panouri de lemn, astfel încât linia bordului să fie uniformă. Ele își vor face apariția doar la pornirea motorului. Fostele butoane fizice, care nu au fost încadrate în consola centrală dominate de ecrane tactile, au devenit capacitive.

Bordul este dominat de ecrane tactile, însă nu obișnuite. Acestea oferă un feedback haptic și rezolvă una dintre principalele probleme ale acestei tehnologii. Astfel, știi sigur că ai activat opțiunea dorită pentru că ai senzația oferită de un buton fizic. Sistemul infotainment MMI este găzduit de ecranul principal de 10 inchi, sub el fiind situate și cel care controlează climatizarea, care poate aveam 4 zone individuale.

Luxul absolut înseamnă simplitate

Deși înglobează multe opțiuni, sistemul de operare ește intuitiv, iar principalele funcții și setări sunt ușor accesibile și nu necesită prea multă obișnuință. Puținele butoane fizice s-au păstrat pe volan, în jurul levierului cutiei de viteze, pe uși și pe cotiera din spate. Petru șofer, butonul de volum a rămas fizic, la fel și cele care selectează modurile de condus, modurile de asistență (există trei moduri care înglobează 41 de sisteme de asistență – Maximum, Basic și Individual) și sistemul de camere video (360 de grade, cu afișaj grafic sau 3D). Exact ce vrei să ai disponibil la o simplă apăsare, nici măcar la 3 clic-uri distanță.

Foto: Dragoș Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Cockpit-ul virtual Audi afișează într-un ecran de 12,3 inchi cadranele (mici sau mari) și informațiile computerului de bord, ale sistemului de navigație sau ale sistemului audio. Pot fi afișate și modificate și setări ale mașinii. Totul este configurabil. Sistemul Head-Up Display se va lupta pentru atenția șoferului cu unul dintre cele mai bune sisteme de afișaj de pe piață.

Scaunele cu reglaj electric și memorii se mișcă în toate direcțiile, până îți găsești poziția perfectă.

50 TDI se traduce prin 286 cai-putere și 600 Nm

Propulsorul 50 TDI este cel mai mic oferit pe limuzina germană, livrând 285 de cai-putere și un cuplu de 600 Nm dintr-o capacitate cilindrică de 2967 cmc. Poate nu pare mult pentru cele 2050 de kilograme ale lui Audi A8, însă cea mai slabă variantă din panoul din motorizări este capabilă să ofere un sprint 0-100 km/oră în doar 5,9 secunde și o viteză maximă limitată electronic de 250 km/oră. Tracțiunea integrală quattro și transmisia automată cu 8 trepte însoțesc toate variantele Audi A8.

Accelerația este fulminantă, în special când devii conștient de dimensiunile imense ale mașinii care te poartă (5,2 metri lungime și aproape 2 metri lățime). Răspunsul motorului este instantaneu, indiferent de presiunea aplicată pe pedala de accelerație. Poți rula liniștit cu 50 km/oră sau accelera brusc la 150 km/oră, inginerii nemți au găsit o cale să te ducă la fel de confortabil și natural spre ambele viteze.

Foto: Dragoș Savu / Mediafax Foto / ProMotor

În modul Comfort, drumurile par mai bune, în timp ce Dynamic permite să urce mai sus în turații înainte de selectarea unei noi trepte de viteză. Suspensia nu permite nicio secundă apariția unui parcurs prea puțin comfortabil. Chiar dacă răspunsul motorului este mai pronunțat, comfortul se păstrează.

Audi A8 beneficiază de un sistem Mild Hybrid, care înseamnă că pe lângă dieselul V6 turbo vine echipat și cu un generator de 48 de voți cu starter și o baterie Litiu-Ion. Astfel, odată atinsă viteza dorită, între 30 și 160 km/h, combustia este întreruptă timp de până la 40 de secunde pentru o navigare silențioasă și fără emisii. Acest moment este semnalizat în bord. La atingerea pedalei, motorul repornește. Totodată, manevrabilitatea și stabilitatea sunt îmbunătățite până la 120 km/oră prin rotirea roților din spate în direcție inversă.
Direcția este asistată exact cât trebuie, iar stabilitatea este exemplară chiar și la viteze mari.

Cele 41 de sisteme de asistență și toți martorii pe care nici nu apucasei să-i observi își fac simțită prezența la nevoie și te anunță de orice eventual pericol. Spre exemplu, becul introdus în marginea interioară a oglinzilor laterale care te anunță cu ajutorul unui senzor dacă se află cineva în apropiere, chiar dacă nu ai activat semnalizarea să schimbi banda. Sau asistentul de evitare a coliziunilor care în intervalul 30-150 km/oră te ajută în timpul manevrei de ocolire a unui obstacol.
În caz de urgență, asistentul pentru aceste situații simte dacă ai devenit inactiv, iar după câteva avertizări la care nu ai răspuns preia controlul mașinii și încetinește, până la oprirea completă a mașinii.

E greu să te decizi unde vrei să stai în Audi A8

Locurile deja generoase pot fi strânse sau extinse prin butoane dedicate pe ușă. Tot acolo găsim un buton pentru perdeaua electrică a lunetei.

Spațiul de care poate beneficia un pasager din spate poate atinge valori greu de crezut pentru o mașină. Spre exemplu, la o înălțime de 1.81 metri, am putut să am încă 30-40 de centrimetri de spațiu în zona genunchilor.

Foto: Dragoș Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Sistemul Audi Rear Entertainment cu două tablete de 10 inchi prinse în spătarele scaunelor din față costă 3.500 de euro, iar ele oferă acces la sistemul de infotainment la mașinii, precum și browser de internet și funcții TV. Al treilea controller pentru locurile din spate poartă numele Rear Seat Remote vine sub forma unei mini-tablete detașabile de 5,7 inchi integrată în cotieră.

Prin ea se pot controla locurile din spate, trapa sau perdeluțele geamurilor, sistemul de climatizare sau funcțiile de masaj. La nevoie, ocupantul locului din spate aflat pe diagonala șoferului poate controla locul din fața sa, pentru a își face mai mult loc.
În consola central există suporturi de pahare, precum și o priză de 230V. Laptopurile și telefoanele nu se se încarcă prin USB sau wireless în Audi A8 (desi există și aceste variante), ci se bagă în priză.

Trapa panoramică, perdeluțele laterale sau cea din zona lunetei pot fi acționate simultan sau individual, prin controllerul tactil. Masajul poate fi axat pe anumite zone ale corpului, cu control asupra intensității. Atenția acordată pasagerilor din spate este impresionantă și e greu de spus ce altceva ți-ai mai putea dori de la un vehicul pe roti.

Foto: Dragoș Savu / Mediafax Foto / ProMotor

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen